miron17 31.10.03, 11:23 Właśnie znalazłem książkę, o której pisałem: Prof. dr hab.med. Stanisław Pużyński, Depresje i zaburzenia afektywne. Podaję link: salve.slam.katowice.pl/Puzynski.htm Pozdrawiam miron17 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiajn ksiazka Kay Jamison 02.11.03, 10:46 Kochani, zajrzalam na wasze forum i chcialabym wam bardzo polecic ksiazke Niespokojny Umysl - An Unquied Mind, pani dr Kay Redfield Jamison. Ksiazke wydal Zysk i spolka kilka lat temu, mozna ja sciagnac z Merlina. Autorka jest wykladowca psychiatrii na Johns Hopkins University School of Medicine, duzo pisze, otworzyla w Stanach osrodek terapeutyczny dla osob z chorobami afektywnymi. Co najwazniejsze - sama jest chora, a ksiazka jest wstrzasajacym opisem jej stanow ducha, nawrotow choroby, walki z nia, walki o miejsce w swiecie i o wlasna godnosc. Sluchalam kiedys w bbc wywiadu z nia, wyszukalam potem wszystkie dostepne jej ksiazki - jest wspaniala! Ponizej cytuje recenzje z merlina - www.merlin.pl. ale wystarczy wrzucic w wyszukiwarke i znajdziecie o niej duzo wiecej. "Doktor Kay Redfield Jamison jest psychologiem, terapeutą, jednym z największych autorytetów w zakresie problematyki związanej z psychozą maniakalno-depresyjną. Doświadczyła tej choroby również osobiście. Przez cały okres swojej kariery akademickiej cierpiała z powodu tych samych niezwykłych wyżów psychicznych i katastrofalnych depresji, co wielu jej pacjentów. "Niespokojny umysł" jest pamiętnikiem pełnym odwagi, poczucia humoru i mądrości, w którym autorka opisuje psychozę maniakalno-depresyjną z dwóch punktów widzenia, lekarza i pacjenta, ujawniając zarówno lęk związany z tą chorobą, jak i jej okrutną zwodniczość. Kay Redfield Jamison napisała: "Jestem bardzo zadowolona, że "Niespokojny umysł" został przetłumaczony na język polski, i mam nadzieję, że będzie pomocą dla tych, którzy cierpią na zaburzenia nastroju, a także dla tych, którzy chcą zrozumieć doświadczenia depresji i manii". Poza Niespokojnym Umyslem znam jeszcze dwie jej inne ksiazki, z jedna - dotyczaca samobojstw, niechetnie mam do czynienia, choc przeczytalam i jest znakomita, druga wielbie nieodmiennie i mam nadzieje, ze sie ktos w koncu zlituje i ja przetlumaczy na polski - "Touched with fire. Manic-depressive ilness and the artistic temperament". Nie znam chyba piekniejszej ksiazki o ludziach wrazliwych, odbierajacych swiat na swoj trudny sposob, niz to, co napisala pani Jamison. Znajdziecie tam sylwetki Byrona, Tennysona, Wirginii Woolf, Emily Dickinson i wielu innych, genealogie rodzinne - np rodziny Henry Jamesa, i dluuuga dluuga liste "dotknietych przez ogien" pisarzy i poetow. Znakomite towarzystwo ) Dawne ksiazki Kepinskiego maja podobny ladunek ciepla. Fakt ze autorka, sama chora, i to powaznie, mogla zrobic doktorat, pomagac innym ludziom w tej samej sytuacji, zalozyc osrodek i tak wiele pisac - no tylko to juz robi wrazenie. Czy udaloby sie jej u nas - watpie... Jej ksiazki po angielsku znajdziecie pewnie na www. amazon.com. Pozdrowienia Katarzyna Odpowiedz Link
empeka Re: ksiazka Kay Jamison 02.11.03, 11:08 Dziękuję serdecznie za tak ciekawy post i tyle podbudowujących informacji. Zostań z nami )) Marta Odpowiedz Link
zakulina Re: książka o chorobach afektywnych 02.11.03, 12:55 Wlasnie pozeram "Niespokojny umysl", mozna go kupic w Empiku. Tez polecam! Pomaga mi zrozumiec, co przezywa moj maz i dlaczego tak bardzo nie chce sie leczyc, dlaczego mania jest taka piekna... Psychiatra, z ktorym sie konsultowalam w sprawie leczenia i tego, jak go namowic, zeby zaczal brac leki, polecil mi tez ksiazke "Fascynujacy mozg", nie pamietam autorki niestety, ale znalazlam przez wyszukiwarke Onetu. Wydana dopiero co, podobno ma niezly rozdzial o afektywnej dwubiegunowej. Zaczne jej jutro szukac po ksiegarniach medycznych. Odpowiedz Link
empeka Re: książka od Radomana 14.11.03, 20:44 ... którego przytaczam za Forum Depresja: <<Polecam: I. Koszewska, E. Habrat-Pragłowska " O depresji, o manii, o nawracających zaburzeniach nastroju". W miarę krótko (ok 100 stron), z rodzimego podwórka, napisane przez dr psychiatrii i psychologii. Odpowiedz Link
blue_a Apel 17.11.03, 11:21 Podrzucajmy tu sobie, proszę, WSZYSTKO, co znajdziemy nt. CHAD, ok? Za już dziękuję, namaiwam bliskich do przeczytania Jamison, nie chcą, cholera, ważne że ja staję się ekspertem od samej siebie, yes! Odpowiedz Link
dor-ota Re: książka o chorobach afektywnych 30.01.04, 10:55 Zachęcam do pisania na temat literatury przedmiotu w jednym wątku. Nie otwierajcie nowych na ten sam temat: książki o ChAD. Inaczej zawsze trzeba będzie szukać po całym forum, przebiegać dziesiątki stron, które tu narosną. Odpowiedz Link
awanturka Re: książka o chorobach afektywnych 30.01.04, 11:10 Dor-ota ma rację! Nie pomyślałam o tym jak zaladałam nowy watek. Przepraszam ! Odpowiedz Link