Dodaj do ulubionych

czy możecie czytać ze zrozumieniem w hipo/mani

29.04.09, 17:52
czy potraficie sie ułożyć i spokojnie czytać książkę ze zrozumieniem bez
oderwania myśli i skupienia na coś innego, przypadkowego co wpada do glowy?
co jest najlepesze na taki stan hydroxyzyna/xanax,pramolan?-nic innego nie
mam w domu a nie wiem juz co ze soba zrobic
Obserwuj wątek
    • beatrix-kiddo Re: czy możecie czytać ze zrozumieniem w hipo/man 29.04.09, 18:21
      moim zdaniem pramolan to placebo smile
      Ja się w hipo pacyfikowałam Sedamem (lexotanem), czasem pernazyną. Jeśli pod
      ręką masz do wyboru tylko hydroxyzynę albo xanax, to chyba xanax?
      Nie wiem jak inni, jak po hydroxyzynie owszem, uspokajam się ale też momentalnie
      usypiam. No chyba że ten efekt Ci nie przeszkadza.
    • bonus1985 Re: czy możecie czytać ze zrozumieniem w hipo/man 29.04.09, 18:58
      w manii ksiazki sie czyta super... 10 razy szybciej niz w remisji
    • bezsennaaa Re: czy możecie czytać ze zrozumieniem w hipo/man 29.04.09, 19:32
      elfrid, najlepszy na przerwanie epizodu maniakalnego jest tisercin
      2x 25mg.. ale z tych leków co masz to xanax powinnien choc troche
      cie wyciszyc ... jaka dawke xanax-u masz?

a co do czytania czy skupienia sie w manii to ja nigdy nie daje
      rady ... gonitwa mysli nigdy nie pozwala mi sie skupic no i naped na
      maxa podwyzszony ...
    • lolinka2 Re: czy możecie czytać ze zrozumieniem w hipo/man 29.04.09, 21:00
      w hipo? rewelka - czytam, piszę, bryluję intelektem (aktualnie)
      mania - do bani....
    • elfrid Re: czy możecie czytać ze zrozumieniem w hipo/man 29.04.09, 22:10
      wziąłem xanax 0,5mg dwie tabletki i jakos lepiej. ale no wlasnie mi sie wiele rzeczy nie zgadza tak czy siak. juz od dawna bawie sie w samodiagnoste. z lekarka zgadzam sie ze mam depresjewink aktulnie mam piekną remisje na andepinie, ale mam straszne problemy z koncetracją, gonitwa myśli, usiedzeniem w miejscu, czytaniem ze zrozumieniem, skupieniem sie. ale z drugiej strony normalnie sypiam, nie wydaje kasy na prawo i lewo. wiec w sumie dochodze do wniosku, ze mam adhd. czy to mozliwe zeby dorosly 23 latek mial adhd?
      generalnie teraz czuje sie dobrze, nastroj w porzadku. i wszytstko byloby ok gdybym pracowal na zmywaku. ale ze musze sie uczyc i skupiac sie dostrzegam te problemy z braiem koncetracji. jako dziecko i w LO tez tak mialem, ze za dlugo nie mglem usiedziec nad ksiazkami. czy mozna cos z tym zrobic?
      ps. na pewno to nie sa skutki andpeinu bo biore go od lutego i dopiero po wyleczeniu depresji pojawil sie ten znany mi juz problem braku koncetracji i usiedzeniu w miejscu.
      • bezsennaaa Re: czy możecie czytać ze zrozumieniem w hipo/man 30.04.09, 08:19
        moze po prostu masz hipomaniie i dlatego nie wydajesz pieniedzy
        jestes w stanie sie ogarnac itd ..

stad pobudzenie , gonitwa mysli i niemoznosc usiedzenia w
        miejscu ... no i brak deprechy smile

nie wiem w sumie jak wyglada hipomania bo mialam ja tylko raz od
        zawsze mam maniie a jej nie da sie ogarnac hehe ...

a co do adhd to kopalniawiedzy.pl/ADHD-nadpobudliwosc-
        psychoruchowa-dorosli-impulsywni-depresyjni-lek-bezczynnosc-relacje-
        Ritalin-psychostymulanty-1553.html moze warto poczytac

• elfrid Re: czy możecie czytać ze zrozumieniem w hipo/man 29.04.09, 22:39
      a na sen swietny jest lerivion. zwala z nog w ciagu kilku chwil... i tani jestwink no i nie uzaleznia jak relaniumwink
      • beatrix-kiddo Re: czy możecie czytać ze zrozumieniem w hipo/man 30.04.09, 06:30
        tyle że lerivon jest antydepresantem
        nie można go sobie brać tak od przypadku do przypadku
    • beatrix-kiddo Rapid cycling a benzodiazepiny 04.05.09, 14:43
      Może to nie do końca na temat, ale może się komuś przyda.
      Od kilku dni mam znowu szybką zmianę faz, czyli pięknie zwany z angielska rapid
      cycling. Rzuca mnie od ściany do ściany, w górę i w dół w odstępach dosłownie
      kilkunastominutowych. Próbowałam pacyfikować to Lexotanem i mogę z całą
      odpowiedzialnością powiedzieć - benzo gó..no dają.
      Nie wiem, co z tym zrobić, na szczęście niedługo idę do świrologa.
      A obecnie udaję się spać, może to coś da.
      • elfrid Re: Rapid cycling a benzodiazepiny 04.05.09, 15:05
        Może weź Hydroksyzynę 75-100mg ona tez działa rozkurczowo na mięśnie i powoduje senność. Takie dawki podaje się w szpitalach pobudzonym pacjentom
        A powiedz mani w rapid cykling nie rozni się od zwyklej manii poza tym, ze jest krotsza? Czy masz manie mieszana, ze odczuwasz pobudzenie i zmęczenie, gonitwe myśli ale negatywnych?
        • beatrix-kiddo Re: Rapid cycling a benzodiazepiny 04.05.09, 15:18
          Elfrid, ja nigdy nie miałam prawdziwej manii (i Bogu dzięki). Mam chad typu II,
          z przeważającymi depresjami i krótkimi okresami hipomanii, a czasem mam rapid
          cycling.
          Wygląda to tak: przez większość roku mam depresję, czasem bardzo ciężką,
          okresami zdarza mi się hipomania (najdłuższa trwała 3 miesiące, ale średnio to
          jest do 2 tygodni), kiedy jestem bardzo twórcza, mam gonitwę myśli, jestem mega
          szczęśliwa, rozgadana, ogólnie ludzie oceniają mnie jako naćpaną jakimiś
          prochami; rapid cycling polega na tym, że kilkanaście razy w ciągu dnia nastrój
          faluje mi od depresji do hipomanii, jest to kurewsko męczące. No wyobraź sobie,
          że śpiewasz na cały głos za kierownicą samochodu, przekraczasz prędkość i
          czujesz się jak mocarz, a za chwilę leżysz z mordą w poduszce i wyjesz z myślami
          samobójczymi i tak w kółko. Świra można dostać.
          Wezmę tę hydroksyzynę, jak radzisz, zasnę po niej (tak na mnie działa) bo z
          pracy to chyba dzisiaj nic nie będzie. Pozdraw.
          • elfrid Re: Rapid cycling a benzodiazepiny 04.05.09, 15:48
            oj to faktycznie jest to uciazliwe ten rapid cykling. tylko ja sam juz nie wiem co w takich sytuacjach brac? bo chcesz sie uspokoic, zasnac, przerwac gonitwe mysle. ja lubie atarax (hydroksyzyne) bo zawsze jakos pomaga i na gonitwe mysli, pozwala usiedziec w miejscu, a w ostatecznej wersji usypia. tylko nie lykaj tych tabletek 10mg bo to bez sensu. ja jak bylem mocno pobudzony i nie moglem spac to 3x25mg wzialem. a jest to o tyle dobre, ze hydro nie uzalenia tak jak benzo, a ja wiekszej roznicy dzialania miedzy ataraxem a xanaxem nie widzialem.
            a tak sie jeszcze zastanawiam, to jak ty jestes leczona? jak przez wiekszy czas masz depresje to chyba zle leczona? bierzesz tylko stabilizatory czy tez antydepresanty? jaki macie (ty i lekarka) schemat leczenia? bo zycia w ciaglej depresji to warzywizm a nie zycie. a lekarze tez sa z roznych "Szkol" i jedni w chad nigdy antydepresanta nie podzadza? stad moje pytanie jak ciebie lecza? i skoro te hipomani sa tak rzadko i sa krotkie to moze lepiej byloby brac jakis antydepresant jesli na stabilizatorze masz depresje przez wieksza czesc roku?
            • beatrix-kiddo Re: Rapid cycling a benzodiazepiny 04.05.09, 17:46
              ja cały czas biorę antydepy i to w dużych dawkach, inaczej nie wiem, co by było.
              • elfrid Re: Rapid cycling a benzodiazepiny 04.05.09, 18:06
                a aktualnie co bierzesz i w jakiej dawce? sam antydepresant czy też stabilizator?
                no i jak twój rapid, uspokoił się? wzięłaś tą hydroxyzynę? Ja po 35mg spokojnie odprężony surfuje po neciewink
                • beatrix-kiddo Re: Rapid cycling a benzodiazepiny 04.05.09, 19:50
                  sertralina (antydep) 2 x 100 mg
                  topamax (stabilizator) 2 x 100 mg
                  chlorprothixen (neuroleptyk) 50 mg wieczorem

Udało mi się pospać bez hydroxysyzy, obudziłam się w totalnym dole, mimo
                  wszystko to chyba lepsze niż bujawka...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka