fajnyptys80 23.03.10, 18:42 mam pytanko.czy któraś z was stosoweła metodę prechtla?może znacie jakieś rehabilitantki stosujące tą metodę. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jak47 Re: metoda prechtla 23.03.10, 19:06 ja diagnozowałam dziecko tą metodą.jest to metoda wyłącznie diagnostyczna. w warszawie potrafią diagnozować tą metodą rehabilitantki ze szpitala na ul. Karowej. polecam panią Edytę Rowińską. nawet jeśli nie jesteś z warszawy, możesz się z nią skontaktować i przesłać jej nagrane filmy z twoim dzieckiem. tylko napisz w jakim wieku jest Twoje dziecko, bo tą metodę należy zastosować w odpowiednim przedziale czasowym, zaczynając od pierwszego nagrania w terminie planowanego porodu dziecka (w przypadku wcześniaka). Odpowiedz Link
czarnawrona.online Re: metoda prechtla 24.03.10, 10:29 Nas badali w Ośrodku Wczesnej Interwencji (jesteśmy z Gdańska). Dziecko układane jest na plaskiej powierzchni i filmowane w regularnych odstępach czasowych -ocenia się spontaniczną jakośc jego ruchu i na tej podstawie prognozuje się dalszy rozwój, ew. problemy. Odpowiedz Link
fryzzia Re: metoda prechtla 24.03.10, 21:25 krzysiek urodzil sie na karowej i jego rehabilitacja zajmowala sie od poczatku Edyta Rowinska . to super specjalistak i wie o czym mowi tylko ze od samego poczatku nasz Krzysiek wychodzil zle w tym prechtlu . a najwazniejsza ocena w 40 albo 49 tygodniu (juz nie pamietam ) wyszla bardzo zle .. jesu ile my sie nadenerwowalismy ! a jest ok. tzn krzysiek ma urodzeniowe 14 miesiecy i fizycznie jest o miesiac do przodu wiec ne zawsze warto wierzyc ocenom . Odpowiedz Link
fajnyptys80 Re: metoda prechtla 25.03.10, 11:11 dziękuje za odpowiedzi.jestem już umuwiona z panią edytą na 6go kwietnia.trochę sie boje diagnozy bo zawsze wolałam żyć w nieświadomości.ale z drugiej strony diagnoza może być przecież dobra.jak dotej pory synek rozwija się dobrze-opinia neurologa i neonatologa.no i ostatnio przekręcił się sam na boczek. Odpowiedz Link
polaa27 Re: metoda prechtla 25.03.10, 13:19 Hmmm, gdybym ja miała robić to badanie dziś i specjalnie się z kimś umawiać to chyba bym sobie odpuściła. My mieliśmy 4krotną ocenę prechtla, wszystkie oceny były ok. Co prawda w niektórych jakość ruchów była średnia, ale wszystko jak najbardziej w normie. A czas pokazał, że już tak różowo z tym rozwojem nie jest. Tzn. nie jest na pewno źle i do tego mamy obciążenia w postaci kilku poważnych operacji, ale z rozwojem ruchowym jesteśmy do tyłu, do tego występuje też dominacja lewej strony ciała (nóżki i rączki). Także zróbcie dla swojego spokoju, ale do diagnozy nie ma się co przywiązywać. Pozdrawiam Odpowiedz Link
stok2008 Re: metoda prechtla 28.03.10, 09:58 Mój synek był badany tą metodą. Wynik wyszedł zły, a czas pokazał, że rozwija się prawidłowo, zaczął chodzić w wieku 10 miesięcy korygowanych. A tak nas straszono. Nie bierz więc sobie do serca tego co usłyszysz, bo badanie sobie a zycie sobie. Odpowiedz Link
fajnyptys80 Re: metoda prechtla 28.03.10, 11:28 może to głupio zabrzmi ale ciesze się że te diagnozy niezawsze sie sprawdzają.jednak najlepszą diagnoze wystawia czas.stok 2008 ciesze się że wszystko dobrze u was.wiem jak to jest jak sie słyszy ciągle coś złego. Odpowiedz Link