Dodaj do ulubionych

nowy fotelik tyłem- proszę oopinie!

03.06.10, 12:49
Tosia ma prawie 9 kg, siedzi, chcieliśmy przed wakacjami zmienić fotelik.
Uparłam się na taki 0-18kg, przekonana o zaletach wożenia dziecka tyłem tak
długo, jak się da! Kto w ten sposób woził dzieci? JAki fotelik wybrać? Jest
kilka takich, które montuje się też tyłem, np. do 13kg, a potem przodem, np
jane racing. Niestety, nie ma ich w Kaliszu, musimy sie więc pewnie wybrać do
Wrocka lub Poznańia, żeby przymierzyć. A może przekonacie mnie, żeby sadzać
już Tośkę przodem..? Proszę o pomoc, sprawa dość pilna, wyjeżdzamy za 4 tyg
nad morze, w kubełku jakoś tych 7 godzin nie widzę... Pozdrawiamy!
Obserwuj wątek
    • kinder0610 Re: nowy fotelik tyłem- proszę oopinie! 03.06.10, 13:46
      Miałam taki sam problem czekała mnie długa droga i nie chciałam,
      żeby dziecko siedziało w tym pierwszym foteliku. Też zastanawiałam
      się na d takim montowanym tyłem, ale przemówiło kilka argumentów. Po
      pierwsze w montowanym przodem dziecko widzi coś więcej niż fotel,
      poza tym widzi rodziców siedzących z przodu i kierowcę, zawsze to
      jakaś rozrywka przy dłuższej trasie. Na fotelu można zamontować
      zabawki itp. Poza tym dziecko rośnie więc nogami będzie kopać fotel.
      Kolejna sprawa to ewentualna choroba lokomocyjna jak dłuższa trasa,
      siedzi tyłem i do tego huśta może być różnie. Mojej nigdy nic nie
      było a jak pojechaliśmy dalej i ją na krętej drodze wyhuśtało to
      zwymiotowała. Myślę że tyłem było by jeszcze gorzej. Poza tym
      kupienie takiego fotelika od urodzenia miałoby sens natomist wymiana
      go za kilka mieśięcy na kolejny jak dla mnie bez sensu. WYbrałam w
      końcy fotelik romer king, jest bardzo fajny, wygodny dla dziecka i
      bezpieczny. Moja ważyła niewiele ponad 8 kg jak przesadziłam ją
      przodem i zrobiliśmy wtedy ponad 2000 km i było ok.
      • ponponka1 Re: nowy fotelik tyłem- proszę oopinie! 03.06.10, 15:37
        Nie zgadzam sie przedmowczynia. Dlaczego. Bo bezpieczntwo dziecka w
        foteliku ustawionym tylem a dzieckiem w woteliku przodem to kierinku
        jazdy jest nie do porownania. Male cialko z wielka glowa nie jest w
        stanie nie zareagowac w pasach odrzuceniem glowy w przod. Tego nie
        ma kiedy dziecko siedzi tylem do kierunku jazdy.
        Jesli wazniejsze od bezpieczenstwa dziecka jest czysty (nie pokopane
        siedzienie) to nie ma o czym mowic.....

Polecam strone fotelik.pl (albo info) W kazdym razie ja kupilam jako
        nastepny fotelik Izi Kid 0-18 kg - montowanie tylem do kierunku
        jazdy.
        • kinder0610 Re: nowy fotelik tyłem- proszę oopinie! 06.06.10, 22:37
          Oczywiście, że BEZPIECZEŃSTWO najważniejsze. Tyle tylko, że tyłem
          może jeździć chyba do 10 kg - a skoro waży prawei 9 to raczej
          niedługo pojeździ tyłem , więc może warto zainwestować w bardzo
          dobry i bezpieczny fotelik już przodem. Oczywiście to decyzja
          każdego rodzica
    • ponponka1 Re: nowy fotelik tyłem- proszę oopinie! 03.06.10, 15:43
      Moja mala ma 11 kg i 16 miesiecy. I w taty samochodzie nadal jezdzi
      w kubelku tylem do kierunku jazdy - bo glowka nie wystaje smile
      • mamaolisia Re: nowy fotelik tyłem- proszę oopinie! 03.06.10, 16:33
        Oliś długo jeżdziła w foteliku kubełkowym.
        Nad morzem w tamtym roku również podróżował w tym oto foteliku.
        Nasza rehabilitanta mówiła że dopóki dziecko nie trzyma w miare
        stabilnie główki bezpiecznie podróżować właśnie w takim.
        Olisiowi zmieniliśmy bodajże w listopadzie.
    • aga-mama-tosi Re: nowy fotelik tyłem- proszę oopinie! 03.06.10, 18:34
      Kurczę, wg mnie argument bezpieczeństwa jest najważniejszy. Badania dowodzą, że
      ryzyko poważnych urazów i śmierci jest 5 x (!!!) większe u małego dziecka
      podróżującego przodem. w sumie dla dorosłych też byłoby lepiej podróżować tyłem,
      ale z wiadomych przyczyn nie jest to wykonalne. Rozkład sił z powodu warunków
      anatomicznych i fizjologii dziecka jest o wiele mniej korzystny niż u dorosłych...
      Pewnie pojedziemy na wakacje pierwszym fotelikiem 0-13 kg, ale takim pożyczonym,
      recaro young profi plus, bo my mamy twardy i mało wygodny... Już sama nie wiem.
      Nie wyobrażam sobie wsadzić dzieciaka o takich gabarytach przodem ...
      Jane racing raczej odpada- doczytałam, że tyłem- do 10 kg.
      W grę wchodzi w sumie tylko concord ultimax, miał ktoś taki?
      Dzieki za odpowiedzi.
    • artdesign84 Re: nowy fotelik tyłem- proszę oopinie! 04.06.10, 01:02
      również zmienialiśmy fotelik dla synka jak ważył ok 9 kg, ale
      zmieniliśmy na fotelik montowany przodem dziecka do kierunku jazdy...
      tyłem to Michałek musiałby mieć nogi w górze chyba ...
      PRzekonywać Cię nie będę - to Twoja decyzja i Twój wybór.
      • mama-cudownego-misia Ale w czym problem? 04.06.10, 09:49
        Te 0-18 są montowalne tyłem i przodem - jak się dzieciowi znudzi
        jazda tyłem, można ustawić przodem. Na tapicerkę się kocyk kładzie i
        tyle. My mamy chicco za jakieś 400 zł (ale chyba było przecenione) -
        nie jest to szczyt luksusu, ale miało dość dobre oceny w crash
        testach - zaletą jest to, że płynna regulacja pozycji, również do
        leżącej (z nogami w górę oczywiście).
        • mama-cudownego-misia Re: Ale w czym problem? 04.06.10, 09:52
          o taki mamy:
          www.allegro.pl/item1064320953_super_fotelik_chicco_vector_do_18kg_stan_bdb.html
          • artdesign84 Re: Ale w czym problem? 07.06.10, 00:37
            ale dla mnie tapicerka nie jest problemem ...
            • mama-cudownego-misia Re: Ale w czym problem? 07.06.10, 08:35
              Dla mnie też nie, mimo, że akurat nam fotelik zrobił dziurę po gąbkę.
              Trzeba po prostu kocyk/pokrowiec zakładać.
    • led-ka Re: nowy fotelik tyłem- proszę oopinie! 04.06.10, 13:31
      My mamy podobny do tego tylko starszy model bez isofixa i tańszy
      www.allegro.pl/item1058949423_besafe_izi_combi_x3_isofix_tylem_przodem_gw_24mc.html
      Martyna ma 18msc i 11,5kg i dalej jeździ tyłem. Pod fotelik położyliśmy koc więc
      auto nie pokopane. Z fotelika widzi dużo, zaczepia kierowców na światłachsmile
      Minus jest taki że kierowca nie widzi dziecka. Sama z Martynką jeżdżę na krótkie
      trasy po mieście i nie ma lamentu, w długa trasę sama się nie wybieram. Do mnie
      przemówiło bezpieczeństwo tych fotelików. Fotelik można też ustawić przodem do
      kierunku jazdy. Myślę że jeszcze trochę nim pojeździmy.
      • inx123 Re: nowy fotelik tyłem- proszę oopinie! 04.06.10, 13:49
        polecam foteliki niemieckiej firmy Kiddy...dla przedziału 9-18 kg
        Kiddy Infinity Pro.....są to najbezpieczniejsze foteliki na rynku
        najlepiej wypadają we wszystkich testach..co prawda zapina się je
        przodem ...jednak tu nie ma to znaczenia....ja dla swojej małej
        kupiłam juz nieco wiekszy Kiddy Discovery Pro..sa niestety drogie
        ale warte swojej ceny....www.kiddy.de ...dostępne na allegro
        • inx123 Re: nowy fotelik tyłem- proszę oopinie! 04.06.10, 13:59
          sorki nie kiddy discovery tylko kiddy comfort pro od 9 do 36kg....
          • aanua Re: nowy fotelik tyłem- proszę oopinie! 05.06.10, 14:27
            U nas synka przesadzilismy do fofelika przodem montowany gdy mial 9 kg-i byl
            dlugi bo nogi mu wystawaly (po prostu sie nie miescilsmilewybralismy fotelik z
            regulowanym 6-stopniowa pozycja siedzenie ze w koncu londuje tak jak w pierwszym
            foteliku tylko ze przodem do kierunku jazdysmileale wybor nalezy do
            ciebie:smilesmilesmilezycze milych podrozy i oczywiscie bezpiecznych
            • aga.n.f Re: nowy fotelik tyłem- proszę oopinie! 05.06.10, 19:40
              aanua napisała:

> U nas synka przesadzilismy do fofelika przodem montowany gdy mial 9 kg-i byl
              > dlugi bo nogi mu wystawaly (po prostu sie nie miescilsmilewybralismy fotelik z
              > regulowanym 6-stopniowa pozycja siedzenie

A jaki fotelik daje sie regulowac w 6 pozycjach? Podasz nazwę?
              • aanua Re: nowy fotelik tyłem- proszę oopinie! 05.06.10, 22:47
                4baby-z tej firmy mamy tez nosidelkosmile
                • lazy_lou wylacznie tylem- prosze bardzo :) 06.06.10, 00:13
                  zglebilam w swoim czasie temat dosc ostro- pisalam artykul na ten
                  temat.
                  wnioski w skrocie:
                  i tak- JAK DLUGO TYLKO SIE DA- WOZIC DZIECIA TYLEM.
                  w specjalnym foteliku. (u nas chyba dostepny to britax)

argumenty tutaj:
                  www.youtube.com/watch?v=K62Ea8Fs4ng&feature=related
                  www.youtube.com/watch?v=G8mFsXNXOLw&feature=related
                  www.youtube.com/watch?v=Q8gU9zzCGA8&feature=related
                  i odpowiedz na wszystkie "co z nozkami?", "chyba musialabym uciac mu
                  nogi w kolanach" przeciez to niewygodne!" ;P
                  i podsumowanie tamtych filmikow:
                  www.youtube.com/watch?v=Y2DVfqFhseo&feature=related
                  i jeszcze fotelik kiddy comfort pro- gdybym kupowala teraz,
                  kupilabym ten, chociaz drogi. dla mnie bezpieczenstwo to jedyny
                  priorytet.
                  www.youtube.com/watch?v=v-dhlo2wqKY
                  w skandynawii w fotelikach tlna przod jezdza nawet 3 latki.
                  u nich to standard. Volvo ma nawet odpowiednie przystosowanie w
                  nowych modelach smile

• lazy_lou i jeszcze... 06.06.10, 00:19
                    dla porownania

dziecko w foteliku montowanym przodem
                    www.youtube.com/watch?v=NMFPSStXfqE&feature=related
                    dla mnie no comments...
                  • anna_fv Re: wylacznie tylem- prosze bardzo :) 06.06.10, 10:32
                    lazy, wlaśnie zerknęlam szybko na jeden z fotelików britax, ale
                    możliwość montowania tylem tylko do 10 kg sad

My mamy fotelik początkowy Maxi Cosi do 13kg montowany tylem, ale
                    zaczyna się robić przyciasny wlaśnie z uwagi na nóżki, których nie
                    mogą już swobodnie wyprostować, bo przeszkadza tylne siedzenie. No
                    ale chyba będę je wozić w nim jak dlugo się da, puki glowa nie będzie
                    wystawać.
                    • misiekjasiek Re: wylacznie tylem- prosze bardzo :) 07.06.10, 08:56
                      My zrobiliśmy na początku babola - kupowaliśmy foteliki jak jeszcze
                      chodziłam w ciąży, nieświadomi tego, co nas czeka. Na
                      zasadzie "skorzystamy parę razy". Gdybyśmy wtedy wiedzieli ile
                      będziemy jeździć, zrobilibyśmy zupełnie inaczej.
                      Teraz szukam czegoś bezpiecznego w rozsądnej cenie, w miarę
                      możliwości przekopuję fora i popadam ze skrajności w skrajność.
                      Oczywiście zależy mi na takim, który jest montowany tyłem i który
                      można potem przestawić przodem w kierunku jazdy. MCM, czy ten Chicco
                      można tak montować?
                      Chciałabym jak najdłużej wozić chłopaków tyłem, ale niektóre
                      dzieciaki mają w nosie względy bezpieczeństwa i po prostu chcą
                      siedzieć przodem i koniec (taki był mój siostrzeniec, po prostu się
                      nudził). Taką opcję przy moich chłopcach biorę jak najbardziej pod
                      uwagę.
                      Oczywiście cena również gra rolę. Dziewczyny wybaczcie, ale foteliki
                      w cenie 1700 zł może są super bezpieczne, ale to trochę przegięcie.
                      Na niektórych forach można spotkać takie fanatyczki, sorry za
                      uogólnienie - ale dla mnie kupowanie fotelika za 2 tysiaki to taka
                      sama skrajność jak za 60 zł w Tesco. Szczególnie wtedy, gdy wartość
                      auta jest zbliżona do ceny fotelika, wtedy nawet najbezpieczniejszy
                      za dużo podczas wypadku nie zdziała.
                      Na razie mój faworyt to
                      www.allegro.pl/item1056935522_coneco_zenith_az_10_kolorow_rowe
                      rek_gratis.html (ale nie sugerujcie się tym gratisowym rowerkiem,
                      hehe)
                      6 pozycji oparcia, dobrze wypada w testach, głęboki, w przystępnej
                      cenie, ponoć tapicerka bardzo miękka i wygodna, no i w przedziale 9-
                      25 czyli na parę ładnych lat. Przemyślany zakup to niekoniecznie
                      zmiana fotelika co rok.
                      -------
                      Jaś (1740 g) i Michaś (1540 g)
                      31 tc, ur. 17.10.2009 r.
                      • inx123 Re: wylacznie tylem- prosze bardzo :) 07.06.10, 12:45
                        nie spotkałam się jeszcze z fotelikiem za 2 tysiące....foteliki
                        kiddy, o których pisałam są drogie ale bez przesady....infinity pro
                        to wydatek rzędu 900 zł....comfort pro, który kupiłam 1100....dla
                        mnie to też nie mały wydatek....ale biorąc pod uwagę bezpieczeństwo
                        swojej córki...doszłam do wniosku, że lepszy taki i względny spokój
                        niż tańszy i obawa o jej zdrowie......poza tym to wydatek
                        jednorazowy ...byc może zdecydowałabym się i na taki za 2 tys gdyby
                        mi ktos udowodnił, ze jest jeszcze bezpieczniejszy....w koncu po to
                        się je kupuje a nie po to zeby był bo takie sa przepisy.....
                      • led-ka Re: wylacznie tylem- prosze bardzo :) 07.06.10, 14:06
                        misiekjasiek napisała:

> Oczywiście cena również gra rolę. Dziewczyny wybaczcie, ale foteliki
                        > w cenie 1700 zł może są super bezpieczne, ale to trochę przegięcie.
                        > Na niektórych forach można spotkać takie fanatyczki, sorry za
                        > uogólnienie - ale dla mnie kupowanie fotelika za 2 tysiaki to taka
                        > sama skrajność jak za 60 zł w Tesco. Szczególnie wtedy, gdy wartość
                        > auta jest zbliżona do ceny fotelika, wtedy nawet najbezpieczniejszy
                        > za dużo podczas wypadku nie zdziała.
                        > Na razie mój faworyt to
                        > www.allegro.pl/item1056935522_coneco_zenith_az_10_kolorow_rowe
                        > rek_gratis.html (ale nie sugerujcie się tym gratisowym rowerkiem,
                        > hehe)
                        > 6 pozycji oparcia, dobrze wypada w testach, głęboki, w przystępnej
                        > cenie, ponoć tapicerka bardzo miękka i wygodna, no i w przedziale 9-
                        > 25 czyli na parę ładnych lat. Przemyślany zakup to niekoniecznie
                        > zmiana fotelika co rok.
                        > -------
                        > Jaś (1740 g) i Michaś (1540 g)
                        > 31 tc, ur. 17.10.2009 r.

Jestem daleka od kłótni na forum ale muszę to skomentować. Wiesz dla niektórych
                        600zł to już dużo. Jesteśmy tu po to by sobie pomagać a nie krytykować. Jeśli
                        kogoś stać to czemu ma nie kupić takiego fotelika?
                        My zdecydowaliśmy się na fotelik montowany tyłem ze względów bezpieczeństwa.
                        Szukałam takich fotelików i znalazłam tylko ten montowany tyłem i przodem do
                        kierunku jazdy bez ograniczeń wagowych. Wiedziałam że będziemy bardzo dużo
                        jeździli samochodem więc dla mnie dobry fotelik był bardzo ważny. A wydatków
                        sobie zaoszczędziłam prosząc o dofinansowanie do takiego fotelika na roczek
                        córki. Dzięki temu moja córka nie podostawała kupy ciuchów i zabawek a fotelik
                        którym uwielbia jeździć mimo że jest montowany tyłem.

• anna_fv Re: wylacznie tylem- prosze bardzo :) 07.06.10, 15:22
                          > Szukałam takich fotelików i znalazłam tylko ten montowany tyłem i
                          przodem do kierunku jazdy bez ograniczeń wagowych.

Led-ka, a możesz napisać jaki fotelik montowany tylem bez ograniczeń
                          wagowych znalazlaś? Bo jestem wlaśnie na etapie poszukiwań i te
                          foteliki montowane tylem, które znalazlam mają informacje,że po
                          osiągnięciu wagi przez dziecko 10kg nalezy ustawić przodem do
                          kierunku jazdy.
                          • misiekjasiek Re: wylacznie tylem- prosze bardzo :) 07.06.10, 16:57
                            Ania, tutaj jest link do tego bez ograniczeń:
                            www.allegro.pl/item1058949423_besafe_izi_combi_x3_isofix_tylem_przodem_gw_24mc.html
                            inx123, to jest właśnie ten fotelik za 1700, ja widziałam na allegro
                            jeszcze droższe. Nie wiem, czy przez to bezpieczniejsze. Tutaj cena
                            jest wysoka głównie z/w na ustawienie tyłem + isofix. Ale mniejsza o
                            to.
                            led-ka, nie musimy się kłócić. Każdy ma prawo wyrazić swoją opinię.
                            Jeśli chodzi o wożenie tyłem, dla mnie ma ono sens tylko wtedy,
                            kiedy obok dziecka siedzi rodzic. Na tym forum siedzą rodzice
                            dzieci, które miały lub mają poważne problemy z bezdechami (ale
                            nadal trzeba je obserwować, szczególnie zgniecione jak sardynki w
                            puszce w 30 stopniowym upale w 6-km korku kierunek Mielno) - jazda w
                            foteliku jest jakimś obciążeniem a tyłem do rodzica jest już wielce
                            ryzykowna, nawet ryzykowniejsza niż kupno fotelika montowanego tylko
                            przodem do kierunku jazdy. Warto o tym pamiętać.
                            -------
                            31 tc, ur. 17.10.2009 r.
                            • inx123 Re: wylacznie tylem- prosze bardzo :) 07.06.10, 17:49
                              podstawowe pytanie brzmi: czy fotelik ma nam słuzyć do przewozu
                              dziecka czy do zapewnienia mu maximum bezpieczeństwa podczas
                              wypadku..(wiem, że każdy mysli ze jemu nic sie nie stanie wink ) ...
                              jesli do przewozu to rzeczywiście nie ma po co wydawać dużych
                              pieniędzy jesli dla bezpieczeństwa to warto byc odpowiedzialnym i to
                              bezpieczeństwo dziecku zapewnić (w miarę mozliwości). Ja nie
                              postanowiłam ze kupię zaraz jeden z najdroższych....kilka dni
                              siedziałam w necie, przegladałam fora, opinie fachowców , wyniki
                              crash-testów ..kluczowe były dwie opinie tatusiów juz po
                              wypadkach...mała uwielbia swój fotelik.. ja nie załuję wydanych
                              pieniędzy... co do wozenia tyłem ..moja wazy juz 15 kg jest długa i
                              nie bardzo wiem co by miała zrobic z nogami wink..dlatego kupiłam
                              najbezpieczniejszy montowany przodem.....
                            • anna_fv Re: wylacznie tylem- prosze bardzo :) 07.06.10, 19:21
                              Misiekjasiek, dzięki smile

Fajny fotelik ten BeSafe iZi Combi, mnie osobiście przekonuje
                              montowany tylem. Sprawdzalam w Czechach, też są dostępne i tańsze niż
                              u nas, ten model, który u nas kosztuje 1700zl tu znalazlam za niecale
                              9 tys kC, czyli jakieś 1450zl.

Natomiast wspominany wcześniej Kiddy Pro nie bardzo mnie przekonuje z
                              uwagi na to, że dziecko podtrzymuje tylko i wylącznie pas samochodowy
                              (najpierw zapinany poprzez stoleczek, a bodajże od 15 kg już bez
                              stoleczka). Sam fotelik nie ma żadnego pasu. No i nie ma też isofixu
                              przez co jest ruchomy. I zupelnie nie rozumiem dlaczego jest
                              bezpieczniejszy jeśli chodzi o trzymanie karku, dla mnie jest tak
                              samo bezpieczny w tym względzie jak każdy inny montowany przodem.
                              • inx123 Re: wylacznie tylem- prosze bardzo :) 07.06.10, 20:00
                                osłona tułowia jest obowiązkowa do 18kg......po zapieciu,
                                zabezpieczeniu jest bardzo stabilny ....prawie jak na podwójnym
                                isofixie....jest bardzo prosty w montażu co jest jego zaletą....cała
                                obręcz barkowa jest ruchoma...w czasie wypadku...rozkład sił jest
                                równomierny na tym odcinku ...dziecko laduje twarzą na miekkiej
                                osłonie, narzady wewnętrzne są utrzymywane na miejscu...w fotelikach
                                tradycyjnych ..pasy o ile wytrzymają..lub o ile dziecko sie z nich
                                nie wyśliznie utrzymuja łopatki ,,przy,, foteliku cała siła
                                zderzenia idzie na odcinek szyjny kręgosłupa stąd złamania czy
                                uszkodzenia rdzenia , pnia mózgu.....żeby przekonac sie o jego
                                zaletach trzeba wsadzić do niego dziecko ...jednak ja nikogo nie
                                namawiam
                        • mama_janka007 Re: wylacznie tylem- prosze bardzo :) 07.06.10, 17:12
                          dodam tylko, ze misiekjasiek pisal o 60 zl a nie o 600 smile
                          • misiekjasiek Re: wylacznie tylem- prosze bardzo :) 07.06.10, 18:12
                            inx123 nie przesadzaj. To, że ktoś kupi fotelik za 400 zł w niczym
                            nie umniejsza jego poczucia odpowiedzialności za dziecko. A ten,
                            komu się wydaje, że nic się nie stanie, jest głupi. Wystarczy
                            obejrzeć filmiki z wypadków na youtubie, żeby bać się wsiąść do auta
                            i jechać po przysłowiowe bułki do sklepu.
                            Przeżyłam kolizję i wypadek drogowy i wiem, co to znaczy. W tym
                            pierwszym doznałam urazu kręgów szyjnych bo nie miałam zapiętych
                            pasów. Miałam szczęście, nosiłam "tylko" gips i gorset, chociaż
                            groził mi wózek.
                            Po szpitalnych przeżyciach chłopaków byłabym ostatnią idiotką,
                            gdybym planowała zakup fotelików "do przewozu". Ale jeszcze raz
                            powtarzam, że cena nie świadczy o bezpieczeństwie. Można kupić
                            fotelik za 400 zł i będzie tak samo chronił jak ten za 1700.
                            Niekoniecznie w jeździe tyłem.
                            Można mieć też super wypasiony fotelik i mało bezpieczne auto, wtedy
                            nawet pancerna osłona nie uchroni.
                            -------
                            31 tc, ur. 17.10.2009 r.
                            • inx123 Re: wylacznie tylem- prosze bardzo :) 07.06.10, 18:30
                              jeśli kogoś stać na mega wypasiony fotelik to pewnie jeździ i dobrym
                              samochodem wink......widziałam wiele filmów z crash-testów (różnych
                              fotelików różnych firm) i dlatego nie zdecydowałam sie na tańszy
                              fotelik....
                              • inx123 Re: wylacznie tylem- prosze bardzo :) 07.06.10, 18:35
                                zresztą tu nie chodzi czy tańszy czy droższy tylko czy tyłem czy
                                przodem wink....pozdrawiam
                                • led-ka Re: wylacznie tylem- prosze bardzo :) 07.06.10, 18:54
                                  E tam dziewczyny ja tu awantur nie chcę. Chciałam tylko powiedzieć że każdy z
                                  nas ma inne możliwości finansowe i tyle. Nie kwestionuję że źle robią osoby co
                                  kupują inne foteliki (tańsze czy montowane przodem). Każdy z nas dochodzi do
                                  własnych rozwiązań problemów. Mnie przekonał fotelik montowany tyłem. Co do
                                  jazdy autem z dzieckiem. Najczęściej jeździmy w 3, wtedy ja siedzę też z tyłu.
                                  Co do bezdechów to ten problem mnie ominął więc nie brałam go pod uwagę
                                  wybierając fotelik. Wiem że są specjalne lusterka które można zamontować w aucie
                                  żeby widzieć dziecko w foteliku zamontowanym tyłem
                                  Mamo Janka my mamy fotelik firmy besafe. We Wrocławiu maja dobre ceny w
                                  dziecięcym sklepie w Astrze.
                                  • led-ka Re: wylacznie tylem- prosze bardzo :) 07.06.10, 18:55
                                    edytuję bo się pomyliłam to anna pytała o firmę fotelika
                                • mama-cudownego-misia Re: wylacznie tylem- prosze bardzo :) 07.06.10, 18:57
                                  Inx, jeszcze tylko się wtrącę - warto się nie opierać na cenie, tylko zerknąć do tabel crashtestów - okazuje się, że cena nie zawsze
                                  przekłada się na bezpieczeństwo w czasie wypadku. O ile pamiętam,
                                  najlepsze wyniki miały takie cenowe średniaki w okolicach 800-1000
                                  zł.
                                  A fotelik za 2 tys. adresowany jest do takich samych klientów, jak
                                  żarcie dla kotów scheeba czy małe gurmety - kupują to samo, tylko 2x
                                  droższe, bo mają fioła na punkcie swoich dzieci, chcą, żeby te dzieci
                                  miały wszystko, co najlepsze, no i ich stać. Innymi słowy, decydując
                                  się na fotelik za 2 tys., a nie na podobny za 1100, płacisz za metkę
                                  wink
                                  • led-ka Re: wylacznie tylem- prosze bardzo :) 07.06.10, 19:05
                                    Czy to jest skierowane do mnie mcm ?
                                    Ku Waszej wiadomości. Fotelik kupiłam za 1100zł. Tak mam świra na punkcie mojej
                                    córkismile NIe jestem milionerką. Ale wybrałam ten fotelik bo dla mnie wydawał się
                                    być najlepszy na rynku.

• mama-cudownego-misia się wanna Wassermana zrobiła ;-) 07.06.10, 19:48
                                      Nie, to jest skierowane do wszystkich. Oczywistą oczywistością jest,
                                      ze jak coś jest bardzo tanie, to jest do d... (moja mama namiętnie
                                      kupuje Małgosi foteliki po 60-100 zł, które potem nie zostają ani
                                      razu użyte), ale jakoś nie jest wprost proporcjonalna do ceny, a
                                      rozpiętość wyników w crash testach dla fotelików z tego samego
                                      przedziału cenowego była OGROMNA, od dwói do piątki. Stąd dyskusja o
                                      cenie w kontekście bezpieczeństwa nie ma sensu, bo to nie jest dobry
                                      wyznacznik. Oczywiście do tych tabelek z wynikami przy zderzeniu też
                                      do końca nie mam zaufania, odkąd zobaczyłam, jak funkcjonują niektóre
                                      rankingi uczelni (kto kupi reklamę, awansuje), ale mimo wszystko
                                      wierzę, że są pewniejszym kryterium, niż cena.
                                  • inx123 Re: wylacznie tylem- prosze bardzo :) 07.06.10, 19:08
                                    MCM nie czytałaś dokładnie moich wpisów ;P.....toż ja właśnie na
                                    podstawie crash-testów, opini fachowców, zwykłych posiadaczy ,
                                    itp ..wybrałam taki a nie inny ...bardzo sie w temat wgłębiłam wink
                                    zanim zdecydowałam.....mój kosztował 1059 więc jest chyba w grupie
                                    tych najleszychwink
                                    • mama_janka007 :) 07.06.10, 20:00
                                      a wy wiecie, ze w sumie wszystkie o tym samym mowicie? smile
                                      • mama-cudownego-misia Re: :) 07.06.10, 20:09
                                        Jasne, bo nam się nie chce czytać tylu wątków tongue_out
                                        • lazy_lou Re: :) 08.06.10, 00:15
                                          niesamowite- czytam i nie rozumiem kto tu z kim dyskutuje? uncertain

kto powiedzial ze kieruje sie cena?
                                          kurde- ja zajebiscie bym chciala zeby be safe czy kiddy pro
                                          kosztowal 40 zeta, a niech tam, mam gest! nie se kosztuje nawet 120,
                                          stac mnie! ;P
                                          uwazam ze to dobre foteliki, wlasnie dlatego ze chronia KARK ktory
                                          male dzieci maja mega delikatny przez to ze glowa jest relatywnie
                                          ciezka.

czy ktoras z was zadala sobie trud obejrzenia filmikow ktore
                                          zalaczylam?
                                          MCM, to pytanie rowniez do ciebie i misiekjasiek.

oki, nie bralam pod uwage bezdechow bo to nie moj problem. ale jesli
                                          chodzi o zdrowe dzieci to jedak montowanie tylem jest
                                          bezpieczniejsze i tyle.
                                          po cos robia te crash testy...
                                          nie tylko z nudow i chlopiwecej radochy robienia autami BUUM!! tongue_out

ps. obejrzyjcie sobie tez crash testy do fotelika chicco - jakm
                                          mawia beata- sredniaka cenowego...
                                          pasy wyrywaja sie wraz z dzieckiem, a pani w sklepie zapytana JAK
                                          MOZNA SPRZEDAWAC TAKI BADZIEW? mowi ze to taki fotelik dla nizszej
                                          klasy spolecznej czy jakos tak...

co do kiddy to dziecko w nim jest jak w lupince- otulone i przy
                                          kolizji fotelik pacuje razem z cialem dziecka- dla mnie ma to sens.

i jeszcze- foteliki powinny byc o jak najmniejszej rozpietosci
                                          wagowej.
                                          te 0-25 i 9-36 to pomylka. na logike- jak cos moze byc rownie dobre
                                          dla noworodka i dla kolesia wazacego 25kg (nie wiem ile to lat,
                                          pewnie z 5?7? ) ?
                                          buty kupujecie dobrane do wieku, a nie uniwersalne tongue_out
                                          a daloby sie- kupic troche wieksze a potem wyciac dziury na palce
                                          tongue_out

podobnie dzialaja te foteliki.
                                          im mniej ruchomych czesci tym lepszy fotel.
                                          im mniej ruchomych czesci tym mniejsze szanse ze aukrat ta czesc sie
                                          urwie podczas kolizji...

naprawde polecam u tube i filmikiktore podlinkowalam poprzednio.
                                          i nie chodzi o cene.
                                          dla mnie to akurat wada ze cos kosztuje 1000 ale jesli mam do wyboru
                                          gowno za 400 i bezpieczenstwo za 1000 to uzbieram. u mnie fotelik to
                                          prezent na urodziny i mikolajki od calej rodziny (kuba ma ur pod
                                          koniec list)
                                          • misiekjasiek Re: :) 08.06.10, 07:50
                                            Odpisuję na posta lazy_lou:

Oczywiście, że obejrzałam filmiki (widziałam podobne tysiąc razy,
                                            jestem na etapie poszukiwań nowych fotelików).

Jeśli chodzi o foteliki Chicco, była niedawno afera w tvn i chodziło
                                            o wyrywanie pasów - ale tylko przy jednym rodzaju fotelika i chyba
                                            jednej wypuszczonej serii. Co nie znaczy, że wszystkie foteliki
                                            Chicco są do d... i we wszystkich wylatują pasy. A pani w sklepie na
                                            pewno była z "wyższej klasy społecznej", w takim razie sprzedawanie
                                            fotelików w sklepie to na pewno jej pasja.

Tutaj znalazłam foteliki, które sobie chwalisz
                                            cokupic.pl/produkt/Kiddy-Comfort-Pro-9-36-kg
                                            cokupic.pl/produkt/Kiddy-Life-Pro-9-36-kg
                                            cokupic.pl/produkt/Kiddy-Life-Plus-9-36-kg-631dc8370dbd303a
                                            I one są wyraźnie w przedziale 9-36 kg, z ruchomymi częściami, więc
                                            ta firma też robi nieprzemyślane gówna i wycina sobie w butach palce.
                                            Tak więc idąc Twoim tokiem myślenia, te foteliki NIE SĄ bezpieczne,
                                            skoro są idealne dla 7-miesięczniaka i 7-latka.

Piszesz, że nie chodzi o cenę, ale w następnym zdaniu sama sobie
                                            zaprzeczasz. Skoro masz do wyboru bezpieczeństwo za tysiąc i gówno
                                            za cztery stówki...

Tutaj chyba dyskusja się kończy, bo na tym etapie można się tylko
                                            łapać za słówka. Morał z tego tematu jest taki, że moje jest mojsze
                                            i najlepsiejsze a wszystko inne jest gówniejsze bo tańsze.
                                            -------
                                            31 tc, ur. 17.10.2009 r.
                                            • mama_janka007 Re: :) 08.06.10, 09:15

> Tutaj chyba dyskusja się kończy, bo na tym etapie można się tylko
                                              > łapać za słówka. Morał z tego tematu jest taki, że moje jest
                                              mojsze
                                              > i najlepsiejsze a wszystko inne jest gówniejsze bo tańsze.

to ja dodam tylko, ze odradzam maxi cosi tobi- dziecie siedzi na
                                              bacznosc i przy tych wszystkich super wynikach z testow - na dluzsza
                                              trase to porazka.
                                              • mama-cudownego-misia Re: :) 08.06.10, 09:32
                                                Swoją drogą to też jest problem. My się powoli zaczynamy zastanawiać
                                                nad tym, jaki fotelik kupić, bo wprawdzie młoda ma 14 kg, a fotelik
                                                jest do 18, ale ze względu na jej chorobę lokomocyjną już zwyczajnie
                                                śmierdzi mimo prania i czyszczenia. Większość z przedziału 9-25 się
                                                nie daje regulować w ogóle...
                                                • mama_janka007 Re: :) 08.06.10, 09:55
                                                  tobi sie niby reguluje, ale sa 2 pozycje: 1.na bacznosc i 2.na pol-
                                                  bacznosc. po miescie ok, ale w trasie dziecko zapada sie w sobie
                                                  kiedy zasypia, albo spi zawieszone do przodu na szelkach.
                                                  • mama-cudownego-misia Re: :) 08.06.10, 10:17
                                                    fuck, to nie wiem, co kupię...
                                                    A swoją drogą, u nas jeżdżąc do tyłu mała rzygała jak kot, a po
                                                    odwróceniu fotelika tylko raz na 10 km. Co nie oznacza, że przodem
                                                    jest lepiej...
                                                  • mama-cudownego-misia Re: :) 08.06.10, 10:18
                                                    A czekaj, a w czym Twój "Am, am!" jeździ? Bo z moją panną są podobne
                                                    wagowo.
                                                  • mama_janka007 Re: :) 08.06.10, 13:29
                                                    wlasnie w maxi cosi tobiuncertain
                                                  • mama_janka007 Re: :) 08.06.10, 13:31
                                                    aaaa
                                                    ale to model z 2009 r.
                                                    jego poprzednik sie bardziej rozklada. tutaj zaliczylismy wtope bo
                                                    testowalismy u znajomych na tym starszym modelu i bylo ok...
                                          • mama-cudownego-misia Re: :) 08.06.10, 09:21
                                            > kto powiedzial ze kieruje sie cena?
                                            Nikt, ale myślę, ze warto zaznaczyć, ze cena nie pokrywa się do końca
                                            z wynikami crashtestów.

> czy ktoras z was zadala sobie trud obejrzenia filmikow ktore
                                            > zalaczylam?
                                            > MCM, to pytanie rowniez do ciebie i misiekjasiek.
                                            Nooo, robi wrażenie. Ale mimo wszystko wolę tabelki crashtestów,
                                            które zamiast robić wrażenie pozwalają na porównanie fotelików. Moje
                                            "gówno za 400" miało czwórkę, jeśli chodzi o bezpieczeństwo przy
                                            zderzeniu. Jedno z niewielu o dziwo - większość miała "3".
    • kasienka80 besafe 08.06.10, 09:16
      My mamy Besafe montowany tylem na isofix.
      Wbrew obawom, ze Jasiowi bedzie sie zle siedzialo tylem nic takiego
      nie mialo miejsca.
      Gdy jade z nim sama, to wyglada sobie przez okno, patrzy na
      samochody.
      Gdy jedziemy we troje to siedze obok niego i Jas ma mnie na
      wyciagniecioe reki, twarza w twarz.
      Uwazam, ze ten fotelik to strzal w dziesiatke.

Trzeba jednak wziac pod uwage, ze zajmuje on duzo miejsca i nie do
      kazdego samochodu sie nadaje.
      Kosztuje fortune, bo az 1500zl, ale bezpieczenstwo mojego syna bylo
      dla mnie priorytetem.
      • inx123 Re: besafe 08.06.10, 10:40
        jeszcze się wtrącę....jesli pisze, że fotelik jest od 9-36kg to
        wierzcie mi, ze tak jest......kiddy comfort jest swietny i dla
        maluchów i starszych dzieci...jest tak skonstruowany żeby w kazdym
        przedziale wiekowym chronic dziecko..i CHRONI !!!! same zdjęcia
        fotelika niewiele mówią......na temat innych sie nie wypowiadam....i
        jeśli ktoś pisze, że kiddy to buble to nie wie co pisze......w
        przypadku tego fotelika to zaleta ze jest dla wszystkich trzech grup
        wiekowych....płacisz raz....a nie trzy.....
        • inx123 Re: besafe 08.06.10, 10:45
          w zaszły weekend przejechaliśmy ponad 700 km...mała czuła sie
          świetnie.......jak pisałam uwielbia swój fotelik mogła by w nim
          siedzieć i nie wychodzić.....ma juz 5,5 roku wiec umie wyrażac swoje
          niezadowolenie .......
          • lazy_lou Re: besafe 09.06.10, 00:58
            inx123 smile

piszac o bublowatych fotelikach o duzej ropietosci wagowej nie
            mialam na mysli kiddy. bo konstrukcja kiddy jest unikatowa.

jest to chyba jedyny taki fotelik, jedyny z taka poducha i taka waga
            i przypinany od poczatku pasem dla doroslych.

po prostu zasada dzialania jest inna.

jednak wiekszosc fotelikow o duzej sklai wagowej jest jednak mniej
            bezpiecznych niz te bardziej dopasowane do wieku dziecka.

nie bede sie tu juz madrzyc bo po co smile
            i tak kazda wie swoje smile

misiekjasiek- jesli Volvo kosztuje (nie wiem ile) 200tys a rownie
            duzy nawet podobny nieco ksztaltem polonez 30tys (jak jeszcze byl w
            sprzedazy) to moze jednak cena jest wykladnikiem czegos? mimo
            wszystko suspicious
            <choc to nie nia sie kieruje, co bardzo chcesz mi wmowic smile >
            • lazy_lou Re: besafe 09.06.10, 00:59
              ps. mamy 10 letnie volvo. jezdzi jak dzikie, pali malo, nie ma sladu
              rdzy i jak dotad sie nie zepsula ani razu.
              9letni polonez truck mojego taty po prostu zlamal sie na pol suspicious

taka dygresja wink
              • mama-cudownego-misia Volvo wymiata :-) 09.06.10, 08:19
                my mieliśmy 14-letnie. Przez parę lat użytkowania ani razu się nie
                zepsuło. No... Raz mu urwałam klapę z dołu silnika i poharatałam
                kable.
                A teraz mamy @#@$!%!& renault i marzę, żeby je ktoś ukradł tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka