Dodaj do ulubionych

Zochna 1400 gr. wylewy III/IV st., wodogłowie

10.09.10, 14:51
Pamiętacie Zośkę i nasze perypetie 4 lata temu i lęk co z nią będzie
W tym tygodniu była u Logopedy który mówi - powiedz Zosiu SZorty - a Zośka na to SPODNIEsmile.
Obserwuj wątek
    • mama_magdalenki Re: Zochna 1400 gr. wylewy III/IV st., wodogłowie 10.09.10, 15:29
      Witaj! Ja niestety nie pamiętam, bo jestem tu dopiero od roku smile
      Ale gratuluję cudownej córeczki, która musiała nieźle rozbawić logopedę big_grin hahahaha big_grin Bo i mnie to nieziemsko rozbawiło big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin Musi być cudowna ta Twoja córcia! big_grin Brawa dla niej! I dla dzielnej Mamusi! big_grin
      • marta.krasnik Re: Zochna 1400 gr. wylewy III/IV st., wodogłowie 10.09.10, 15:38
        uwielbiam takie posty... i Twoja coreczka narawde jest po wylewie III/IV stopnia? Moja Hania jest po IVstopnia i takie wiadomosci dodaja mi wiary!
    • ag0000 Re: Zochna 1400 gr. wylewy III/IV st., wodogłowie 10.09.10, 15:58
      No proszę jaka mądra dziewczynka smilesmilesmile gratuluję smile

Moja panna ma prawie trzy latka i miała podobnie wylewy 2 i 3/4 st.jest ok i też nas zadziwia swoją mądrością smirk
      • marta.krasnik Re: Zochna 1400 gr. wylewy III/IV st., wodogłowie 10.09.10, 16:23
        mam do was takie pytanie mamusie wczesniaczkow z wylewami, czy u waszych dzieci pozostaly jakies slady po wylewach w główce oprócz poszerzonych komór? Chodzi mi np o zniszczenia tkanki mozgowej, czy u was wylewy sie wchlonely nie pozostawiajac sladu?
        • mamafranka-2 marta.krasnik 10.09.10, 16:58
          Franek wylewy II i III stopień ,wodogłowie pokrwotoczne,konieczność wstawienia zastawki.Nam lekarze po kilku dniach powiedzieli że już widać zmiany leukomalacyjne,w ostatnim możliwym do zrobienia usg widoczna była jama leukomalacyjna 1,5 na 1.Niedługo będziemy robić rezonans żeby dokładniej to lekarze zobaczyli.Jakie skutki na razie mpd ,co dalej wyjdzie zobaczymy.Oby u Twojej Córeczki było lepiej .Pozdrawiam
          • marta.krasnik Re: marta.krasnik 10.09.10, 17:45
            u nas rowniez zmiany leukomalacyjne z tym ze spore jestesmy po tomografie obraz niezbyt ciekawy niestety.. ale mam nadzieje ze bedzie ok
            • bijou82 Re: marta.krasnik 10.09.10, 18:50
              u mojej małej 3/4 stopień,wodogłowie pokrwotoczne bierne bez zastawki
              zmiana leukomalacyjna 1x1c
              mpd czterokończynowe
        • gk102 Re: Zochna 1400 gr. wylewy III/IV st., wodogłowie 10.09.10, 20:49
          Moja Hania (29 tc., 1100 g) też po wylewie II i III st. , za tydzień będzie świętować 4 urodziny. Wylewy nie pozostawiły żadnych śladów , wchłonęly sie calkowicie (i odpukać - mam nadzieję, że wszystko co złe za nami). Mam nawet wrażenie, że rozsądkiem i inteligencją prześciga równolatków (np. całkiem dobrze pisze!).
          smile))
          • marta.krasnik Re: Zochna 1400 gr. wylewy III/IV st., wodogłowie 10.09.10, 20:52
            no to pogratulowac Hanismile
            • gk102 Re: Zochna 1400 gr. wylewy III/IV st., wodogłowie 11.09.10, 10:21
              Marta - gratuluję i Twojej Hani - wiesz, że Hanny są wielkiewink))
              Moją można obejrzeć tu:
              www.haniag.corka.pl
    • bijou82 Re: Zochna 1400 gr. wylewy III/IV st., wodogłowie 10.09.10, 18:51
      Ja też sie uśmiałam
      Brawo dla Zośki smile
      • nowa23 Re: Zochna 1400 gr. wylewy III/IV st., wodogłowie 10.09.10, 21:08
        u Frania stan po wylewie IV po lewej stronie to jama malacyjna o wymiarach 56x30x35 mm czyli spora ma dziurke. na razie nie mamy zalecenia robic tomografu. ostatnie usg bylo robione w grudniu. teraz Franek ma rok i 5 miesiecy- nie raczkuje ale za to staje przy wszystkim co sie da i trzymajac sie porusza sie smile a jak nie ma czego sie zlapac to sobie pełza smile na moje rozwija sie super, pod koniec wrzesnia mamy kontrole u neurolog wiec dam Wam znac czy podziela moje zdanie. Franio to czlowiek zoladek- dzisiaj jadl sobie parowke z buleczka i zagryzal bazylia smile aaaa i jeszcze jedna, Franio nie potrzebowal rehabilitacji i od jutra zaczyna chodzic na angielski
        • marta.krasnik Re: Zochna 1400 gr. wylewy III/IV st., wodogłowie 10.09.10, 22:15
          a wiec trzeba przyznac ze synek poradzil sobie swietnie! dajecie mi nadzieje swoimi historiami wiec i ja sie pochwale swoją drugą córeczka blizniaczka Hani ma 6miesiecy koryg i pieknie siadasmile
          • misiekjasiek Re: Zochna 1400 gr. wylewy III/IV st., wodogłowie 10.09.10, 23:13
            Mądra Zosia smile Jak ten głupol nie odróżnił szortów od spodni, ja nie wiem big_grin

Co do wylewów, u nas Jaś IVH II ale z dużymi torbielami i (nie wiem dlaczego) zagrożeniem wodogłowiem. Najgorzej było w 2 tygodniu życia, wtedy też miał ponowne załamanie i ponowne zapalenie płuc, intubacja i przez to z główką gorzej. Na dzień dzisiejszy wszystko się wchłonęło, komory nieznacznie poszerzone. USG już nie robimy, na bieżąco śledzę obwód główki.
            Michaś IVH I/II też z torbielami, wszyscy drżeli jak to się rozwinie, ale na szczęście wylewy się zatrzymały i dzisiaj stan po, komory poszerzone do obserwacji.
            -------
            Jaś (1740 g) i Michaś (1540 g)
            31 tc, ur. 17.10.2009 r.
    • mama-cudownego-misia Re: Zochna 1400 gr. wylewy III/IV st., wodogłowie 11.09.10, 10:57
      big_grin
      • tolka11 Re: Zochna 1400 gr. wylewy III/IV st., wodogłowie 11.09.10, 11:32
        Ale jesteś z niej dumny, nie? Jak zwykle zresztąsmile
        Miłosz po wylewach II/III st i wodogłowiu pokrwotocznym teoretycznie nie ma śladu. Do tego ACC izolowane. Tylko nikt nie wie skąd się wziął autyzm zdiagnozowany w wieku 6,5 lat.
    • malenstwo5 Re: Zochna 1400 gr. wylewy III/IV st., wodogłowie 11.09.10, 14:43
      Wszystkie Zośki takie bystre są smile Nasza też zakasuje każdego, ale u nas było bez wylewów.
      • attache1974 No u Zochny też są zmiany w mózgu 13.09.10, 17:41
        Krew jak zakrzepła to zniszczyła tkankę mózgową w tym miejscu.
        Ale lekarze mówili że może tkanki znajdujące się obok tych zniszczonych przejmą ich funkcje. No i u nas jakimś códem tak to się stało.
        Zochna już wie jadąc samochodem i mijając konkretne budynki do której babci jedzie smile.
        Ostatnio mnie czesała bo była fryzjerką a ja klientem, uczesała mnie i walnęła taki text - mamo zobacz jakiego ci pięknego męziusia zrobiłam smile.
        Śpiewa sobie coś na okrągło i bardzo lubi tańczyć do tego stopnia że jak w kościele zagrają i zaśpiewają to Zośna leci na nogi jak siedzi na kolanach i zaczyna swoje tańce odstawiać no i parafianie siedzący w pobliżu zamiast na księdza patrzą co Zochna tam odstawia smile.

• mamaduo Re: No u Zochny też są zmiany w mózgu 14.09.10, 20:56
          dobrze ze to napisales - ja czasem watpie, ze moj mlody sie wywinie z tych wylewow sad chociaz jest kumaty (czasami nawet za bardzo). Czas, czas, czas...
          • marta.krasnik Re: No u Zochny też są zmiany w mózgu 14.09.10, 21:02
            a ja mam coraz wiecej wiary ze Hania jakos tam z tego wyjdziesmile pokonamy te wylewy a co!
            • sarkaaa Re: No u Zochny też są zmiany w mózgu 14.09.10, 22:03
              attache1974 dzięki za ten optymistyczny wpis!!! Jesteśmy z córeczką po podobnych przejściach. Walczymywink Dodałaś mi wiele nadziei!!! Pozdrawiam!
            • skomroch1 Re: No u Zochny też są zmiany w mózgu 14.09.10, 22:17
              Gratulacje dla Zosismile
              A wylewy- to jest wielka loteria. Są tu na forum dzieci z malacja po wylewach II, i bez malacji po II, i IV. Są dzieci z dużą malacją, które rozwijają się prawidłowo, i dzieci, tak jak mój Roch, bez malacji, które maja MPDz, bo tak jak on miały czynniki powodujące mikrourazy w mózgu, nie do odczytania nawet na rezonansie, a dające wyraźny objaw kliniczny, że coś nie tak.
              To , co napisałam powyżej jest o tym, że czasem nagle nieźle dostaje się w tyłek od losu, tak jak my dostaliśmy, bo u nas miało być dobrze (hmmm..po czasie , kiedy już rzeczywistość oswojona a syn zagrał na nosie lekarzom i ich złym przepowiedniom nie mogę napisać że dobrze nie jestsmile)
              Takie historie jak Zośki i innych dają nadzieję na to, że u tych, którzy słyszą że będzie źle źle być nie musi.
    • gandzia4 Re: Zochna 1400 gr. wylewy III/IV st., wodogłowie 15.09.10, 11:26
      Pamiętam bardzo dobrze pamiętambig_grinbig_grin
      A u nas nasza już 6-latka (wylew dokomorowy II stopnia wchłonięty, ale na tomografi widoczne niewielkie zmiany) rzuca takie teksty jak ten poniższytongue_out
    • evimama Re: Zochna 1400 gr. wylewy III/IV st., wodogłowie 20.09.10, 10:01
      Ja pamiętam i Was i Zosię. Już jakiś czas temu było wiadomo, że Zosia wyszła znakomicie ze swoich problemów zdrowotnych. Moja Misia (wylewy IV stopnia, wodogłowie itd... ) niestety nie choć zawsze mogłoby być gorzej. Pozdrowienia i uściski dla Zośkismile
      • attache1974 Re: Zochna 1400 gr. wylewy III/IV st., wodogłowie 20.09.10, 12:17
        Starsza córa została sama w domu a Zośka i ja pojechaliśmy po żonę / mamę. No i żona pyta się Zosi gdzie Ola a Zośka mówi.
        No wies mama Ola zośtała w domu i ogląda hane montane, a jak zapuka złodziej to go zobacy psez dzwi (to mówiła normalnym głosem) i go parasolką w głowę bah bah bah (to powiedziała takim zdecydowanym tonem i podniesionym głosem).
        Wszystko skubaniutka wie co i jak smile.
        • ponis1990 Re: Zochna 1400 gr. wylewy III/IV st., wodogłowie 26.09.10, 21:50
          Hehe, zuch ZOŚKAsmile To tak jak mój brat też wcześniaksmile Niegdys mama prosi go: ,,Krzysiu, powiedz proszę - nosssss'', na to ten po zastanowieniu żeby sobie życie ułatwic: ,,kichol'' smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka