mam-ann 29.09.10, 14:58 odstawiam młodemu nutramigen. bedę suplementować wapń. ile dobowo dzieć potrzebuje? macie jakieś rozpiski, tabelki? lekarka powiedziała ze łyżeczka dziennie wapna wystarczy, ale coś mi malizną pachnie.... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
polaa27 Re: ile wapnia w diecie 2 latka? 29.09.10, 15:23 W tym wieku dzienna norma to 800 - 1000 mg. Ale... my mamy dużo niższą dawkę wapnia w diecie od dawna (ok. 400-600 mg), wit D3 w normie, a wapń i fosfor zawsze w górnych granicach. Także suplementacja wapnia zależy od wielu rzeczy, a głownie od: - gospodarki wapniowo-fosforanowej (czy jest dobry poziom wit D3, fosforu etc.) - dobrej pracy nerek - skłonności osobniczych (tak jak u nas - ten wapń zawsze wyższy) - "sztuczny" wapń (tzn. ten z mieszanek mlekozastępczych lub z syropów właśnie) zawsze gorzej się wchłania niż np. z nabiału Także podpytaj się lekarza, a przy okazji jakiegoś kłucia zrób młodemu poziom wapnia, fosforu, wit. D3, kreatyniny. Z naturalnych, niemlecznych rzeczy z wapniem polecam: - brokuły - mleko ryżowe (lub sojowe) wzbogacane w wapń (źródłem wapnia są tam algi morskie) BTW przypominam się nieśmiało o maila Odpowiedz Link
mam-ann Re: ile wapnia w diecie 2 latka? 29.09.10, 15:43 kurde.. to ona mi kazała dac 5 ml na dobe - a w 5 ml jest 115mg wapnia a powinnam dać coanjmniej 20ml! sinlacjkiem troche zrkompensuje.,.. moze z tym ryzowym spróbuje.... Odpowiedz Link
polaa27 Re: ile wapnia w diecie 2 latka? 29.09.10, 15:51 No 115 mg to rzeczywiście chyba za mało. Z drugiej strony, trzeba tez pamiętać, że taki "sztuczny" wapń obciąża nerki. Sinlac jest dobrym rozwiązaniem, bo ma dużo wapnia. Mleko ryżowe z wapniem też sporo. Jak dasz mu np. 200 ml mleka ryżowego z wapniem to już jest 240 mg wapnia. W 1 porcji sinlacu jest ok. 250 mg wapnia. Więc już masz wtedy 500 mg. Dodasz trochę syropku i jest już dzienna dawka. Odpowiedz Link
mam-ann polaa27 29.09.10, 15:49 polaa27 ryzowe to takie allegro.pl/mleko-ryzowe-dzieci-za-nim-przepadaja-i1239755207.html czy tylko takie allegro.pl/mleko-ryzowe-z-wapniem-ekologiczne-i1242976968.html Odpowiedz Link
polaa27 Re: polaa27 29.09.10, 16:01 Ryżowe dla naszych maluchów to na razie tylko z kartonu. Te w proszku mają trochę za dużo chemii. Najlepsze mleko ryżowe w proszku jakie znalazłam to takie: www.sklepdietetyczny.pl/product_info.php?products_id=2641 ma najmniej chemii, ale na razie jeszcze nie kupowałam. Wzbogacane wapniem sa też napoje sojowe, z komosy ryżowej, z migdałami. My soi nie możemy, ale mleko ryżowe próbowaliśmy i jest ok. Odpowiedz Link
mam-ann Re: polaa27 29.09.10, 16:15 a te ryżowe nei zawiera soi? a jak samemu by się zrobiło te mleko z ryzu to dupa bo wapnia niet? Odpowiedz Link
mam-ann Re: polaa27 29.09.10, 16:16 no i te z linku jest w proszku, a mówisz ze lepiej niet Odpowiedz Link
mam-ann Re: polaa27 29.09.10, 16:23 a jakie kupujesz Ty? te proszkowe? czy jakie kartonowe? ja słyszałam ze kartonowe gorsze... Odpowiedz Link
polaa27 Re: polaa27 29.09.10, 16:39 Wapno w tych napojach jest z alg morskich, więc sama nie zrobisz niestety. Te w proszku co Ci wysłałam to jest najlepsze jakie znalazłam (najmniej chemii), ale ono nie ma atestu dla dzieci. Ogólnie zdrowy dwulatek pewnie mógłby je pić, ale z naszymi maluchami po przejściach ja bym uważała. W kartonach są ok. Można się trochę przyczepić, że wszelkie kartony są wyłożone aluminium, ale to ogólnie ja na to patrze (czyli ześwirowana na punkcie ekologicznego żarcia My kupujemy kartonowe. Nie wiem ile chcesz dawać dziennie, my kupujemy w takich mniejszych kartonach, bo to może stać w lodówce 3-4 dni, więc u nas taki duży karton ja musiałam wypijać Pijemy ryżowe, bo soi nie możemy. W sumie Wam też soi nie polecam - sojowe białko jest bardzo ciężkie do rozłożenia przez organizm, podobne do białka z mleka krowiego. Odpowiedz Link
polaa27 Re: polaa27 29.09.10, 17:15 Mamm-ann to skrobniesz mi maila z tym skanem, wiesz jakim? I ja mam pytanie o ten syrop z wapniem - jaki używacie, to jest na receptę? Ja dużo daję młodemu Bebilonu Pepti, przez ten wapń właśnie, a chętnie bym trochę dała czegoś bardziej zachęcającego do jedzenia. No ale wtedy musiałabym dodać ten wapń. Napisz co Wy będziecie brać, a potem jak u Was sie sprawdza nowa dieta. Odpowiedz Link
mam-ann Re: polaa27 29.09.10, 17:45 skrobne skrobne tylko myszy mi kabel od skanera zjadły myszy-czyt maż na emigracji, ale się poddam i w sobote prześle Ci fotki dokumentu wapń zwykły - wapno w płynie calcium a jakie mleko w kartonie konkretnie dajesz? Odpowiedz Link
polaa27 Re: polaa27 29.09.10, 17:59 Vitaritz. Ostatnio kupiłam też Rice&Rice. Mam też w domu Natumi, tylko nie wiem czy ono jest z cukrem dodatkowym czy własnym z ryżu, więc na razie nie próbowaliśmy ze względu na dietę niskocukrową. To czekam na maila Odpowiedz Link