05.10.10, 14:13
Za parę dni czeka nas kontrolna wizyta u okulisty. Pół roku temu zakończyliśmy etap kontrolny retinopatii, siatkówka dojrzała i było ok. Przy planowaniu kolejnego terminu pani dr mówiła, że mamy się zgłosić w październiku na cyt. "oznaczenie wady wzroku".
Mam do Was pytanie, jak wygląda takie badanie? Czy to znowu będzie badanie dna oka za pomocą tego przerażającego klipsa zakładanego na powieki? Na co trzeba się przygotować?
-------
Jaś (1740 g) i Michaś (1540 g)
31 tc, ur. 17.10.2009 r.
Obserwuj wątek
    • kicius_85 Re: okulista 05.10.10, 16:29
      kochana nie chce cie martwic...ale jesli pol roku nie byliscie to badanie dna oka bedzie na 90% mysle ze zalezy to od lekarza..wiesz co z tym klipsem to zawsz jule badali na intensywnej..
      teraz poprostu mocno ja trzymamy babka sobie oko otwiera szerzej reka i przyklada takie szkielka powiekszajace..qrde ja sie nie znam jak to sie nazywa..ale wlasnie tym sprawdza jaka dziecko ma wade wzroku..aaa i jest tez milsza czesc...dziecko siedzi a pani pokazuje takie tablice z roznymi paseczkami i cos tam sobie sprawdzasmile
    • martha_sz2 Re: okulista 05.10.10, 16:33
      Jak my byliśmy na badaniu w "roczek" to już robili bez tego klipsa. Zakropili oczy i kazano przyjść za 2 godziny, to się szlajaliśmy po okolicy z Moniką i Lenką smile
      Nie było wcale tak źle, badanie było tak szybkie, że nie zdążył młody pisnąć. Mam nadzieję, że Wasze będzie wyglądało tak samo.
      • tolka11 Re: okulista 05.10.10, 17:09
        Raz w życiu Miłoszowi założono rozwórkę. O jeden raz za dużo. Okazało się, że wcale nie jest potrzebna do badania i sprawia niepotrzebny ból. Ci najlepsi okuliści doskonale sobie radza bez tego narzędzia tortur. Rozwórka to tylko wygoda dla lekarza kosztem dziecka. Doskonale można się bez niej obejść.
        Misiekjasiek - przy określaniu wady wzroku trzeba dziecku zakraplać atropinę od 3 do 5 dni przed badaniem Dowiedz sie o to, bo będziesz jeździła niepotrzebnie 2 razy.
        • aga.n.f Re: okulista 05.10.10, 19:38
          Franek na rok miał też z tą koszmarną rowórką. Już nie wiem które to było badania. Kolejne za pół roku. Babka nie mówiła, że o wadę wzroku chodzi tylko, że ROP to pieczątka na całe życie i do końca życia co pół roku badanie bo w każdej chwili siatkówka może zacząć się odklejać.
          Jakie wersje słyszeliście wy od okulistów? Ta nasza jest straszną panikarą. Zawsze przed badanie mówi mi jakie to choroby może miec Franek, potem bada i..eee, nie noooo, tym razem nic takiego nie ma. Masakra.

Mały był badany w swoim życiu przez, w sumie, 4 okulistów, każdy używał rozwórkisad
    • zdunia1979 Re: okulista 05.10.10, 19:41
      Nic się nie martw! Na pewno klipsa nie będzie! A swoja drogą to masakra, ja byłam przerażona tymi badaniami. Żeby oznaczyć wadą lekarz podchodzi do dziecka z takim specjalnym komputerkiem, przykłada do jednego oczka potem do drugiego i po wszystkim. Komputerek drukuje wynik. Oczywiście nic oczka nie dotyka. Trzeba tylko malucha nieco unieruchomić, żeby prosto patrzył, albo w ogóle zechciał otworzyć oczko. Potem jest badanie dna oka. Lekarz palcami rozszerza powiekę (tak jak do wpuszczania kropli) i przykłada szkło powiększające czy coś takiego. To też jest ok kilku sekund. Ja byłam po raz kolejny w piątek i moi panowie tradycyjnie odstawiali szoł. Darli się okrutnie i ciężko było.Oni byli spoceni, ja i lekarka. No ale niestety szkiełka dostaliśmy mocniejsze.

Powodzenia!
      • mamaduo Re: okulista 05.10.10, 21:10
        moi nie mieli badania z rozworka na roczek - pierwsze badanie bylo przy dwoch kompterach, a drugie - po miesiacu z atropina - zakrapialam im pzrez trzy dni z atropina. Wtedy mieli badane tez dno oka, ale bez rozworek juz.
        my mamy zreszta super okuliste i dzieci bardzo lubia te badania.
        • aanua Re: okulista 05.10.10, 22:19
          u nas na roczek Adriana było tak samo jak pisze kicus 85
          szybko bezbolesnie tylko trzeba malego troszke unieruchomic
          • aga.n.f Re: okulista 05.10.10, 22:46
            To ja pieprzę, zmieniam okulistkę..wrr

Słuchajcie, uświadomcie mnie pliz - czy to jest tak jak mówi ta nasza, że ROP to pieczątka, że co pół roku kontrole. Zdziwiłam się tym, co napisała w pierwszym poście misiekjasiek "skończyliśmy etap retinopatii". Mi na kontroli babka powiedziała ino, że jest narazie ok, żeby zrobić zdjęcie jakby zezował, bo zeza to NA BANK będzie miał..
            • martha_sz2 Re: okulista 05.10.10, 23:32
              Nam dr powiedziała na "roczkowej" kontroli, że muszę badać Jankowi wzrok raz do roku do 7 r.ż., bo tak ponoć powinno się postępować z wcześniakami, ale nie wiem, czy dotyczy to też tych z ROP, bo u młodego od początku było wszystko dobrze.
              • misiekjasiek Re: okulista 06.10.10, 07:53
                Dzięki dziewczyny, zaraz tam dzwonię i się dowiaduję, jak to jest z tym zakrapianiem. Chodzimy do tej sami poradni co Marta, więc mam nadzieję, że u nas też badanie pójdzie szybko i sprawnie.
                Aga, ja pytałam o zeza i dr mówiła, że muszę obserwować - jeśli cokolwiek złego zauważę, mam jechać do nich. Póki co wg mnie jest ok, robię im co jakiś czas takie testy. Wskazówki dostałam w poradni.
                Do tej pory miałam kontakt z trzema okulistkami, z jedną na Polankach a w poradni badały nas zawsze dwie te same. Michał miał objaw plus, Jaśkowi długo się nie poprawiało, ale nigdy nas nie straszyły. W zasadzie nic nie mówiły, tylko że potrzeba czasu i musimy się stawiać na kontrole (jeździliśmy co 2-3 tygodnie). Jeździmy do poradni na Wejhera w Gdańsku (to dla mam, które będą szukać poradni) i jest tam bardzo fajna atmosfera, okulistki mają super podejście do dzieci i do rodziców, dobre wspomnienie psuje tylko ta cholerna rozwórka. Mam nadzieję, że teraz tego nie użyją.
                Chociaż coś mi świta, że ostatnim razem pytałam, czy badanie będzie znowu takie nieprzyjemne dla chłopaków i chyba mówiła, że już nie. Oby.
                -------
                31 tc, ur. 17.10.2009 r.
                • czarnawrona.online Re: okulista 06.10.10, 09:06
                  jeśli jeszcze nie dzwoniłaś - nie dzwoń. Mają teraz coś innego niż atropina - rozszerza źrenice dużo szybciej - nie pamiętam ile, ale w granicach 0,5 do godziny. Zdążyłam w tym czasie wyskoczyć na zakupy do nieodległej zatoki.
                  • zdunia1979 Re: okulista 06.10.10, 09:11
                    Kobitki może lepiej o atropinę zapytać. Może to zależy od lekarza, ale tam gdzie leczyłam i leczę maluchy i starszego syna te krople na szybkie rozszerzenie źrenic podaje się starszym dzieciom.
                    Teraz jak byłam maluchy musiał być po atropinie a Dawidek dostał właśnie te kropelki. Wpuszcza się je trzy razy w odstępach ok 15 minutowych.

Pozdrawiam!
                    • misiekjasiek Re: okulista 06.10.10, 10:00
                      Monika, dzięki, dzwoniłam ale było zajęte. My i tak tego dnia mamy kardiologa i Kliniczną, więc tak czy siak musimy czekać.
                      Zdunia, my do tej pory mieliśmy zakraplanie co 15 minut (3 razy) i jeszcze na koniec coś innego, nie wiem czy to znieczulające czy co - nigdy nie pytałam. Ja na sam widok grzebania przy oczkach zwiewam do poczekalni. Chociaż tak naprawdę zakraplanie oczek to najmilszy punkt programu...
                      -------
                      31 tc, ur. 17.10.2009 r.
                      • zdunia1979 Re: okulista 06.10.10, 11:27
                        Czyli to pewnie zależy od lekarza czy atropinka czy te drugie kropelki. Ja żyłam w przekonaniu, że po atropinie badanie jest o prostu bardziej precyzyjne smile. A do kontroli stosuje sie te drugie cudo. My mamy za pól roku kontrolę i wtedy mówiła mi lekarka, że zapuści im tylko te kropelki co 15 min.Najważniejsze aby badanie sie udało smile A to nie jest łatwe, szczególnie z bliźniakami smile

Jak moi chłopcy dwukrotnie mieli badane oczka za pomocą tych dziwnych rzeczy to wtedy mieli zapuszczane coś potrójnie a czwarta dawka była przeciwbólowym lekiem. Ale ja nie wiem czy to jest to samo co te kropelki, które wpuszcza się starszym dzieciom. Pamiętam, ze bliźniaki darły się dopiero jak lekarz grzebał im w oczkach a samego zapuszczania nie spostrzegli. A teraz jak wpuszczała te krople Dawidowi (8lat) narzekał, że szczypią go oczy.

Powodzenia!
    • anna_fv Re: okulista 06.10.10, 10:45
      U nas nigdy na kontroli nie badano przy pomocy rozworek, doktor radzil sobie bez tego. Nawet jak leżeli na oddziale (ten sam doktor przychodzil na kontrole, do którego chodzimy teraz) też staral się to robić bez rozworek, ale nie u wszystkich dzieci się udawalo. Nasze pod tym względem byly ponoć bezproblemowe smile

Co do ryzyka odklejenia się siatkówki, to tak jak pisze Misiekjasiek występuje ono do czasu unaczynienia się siatkówki. Potem częste kontrole są potrzebne gdyż wcześniaki po ROP są bardziej narażone na wystąpienie wad wzroku i dlatego oczy powinny być pod kontrolą.
      • misiekjasiek Re: okulista 06.10.10, 12:39
        O to mi chodziło, dokładnie. Kontrole zakończyliśmy, jak tylko siatkówka oka dojrzała i nie było postępujących zmian patologicznych w nerwach (to u Micha po tym objawie +).
        ROP o niczym nie świadczy, po dojrzeniu siatkówki oko może być całkiem zdrowe i przynajmniej tak mi tłumaczyli - mój chłop nosi okulary, więc jest ryzyko u chłopaków i biorąc do tego obciążenie wcześniactwa po prostu trzeba częściej kontrolować. Ale to nie znaczy, że na bank będzie coś nie tak.
        Na co oczywiście liczę, zobaczymy w piątek.
        -------
        31 tc, ur. 17.10.2009 r.
        • incredibilmente Re: okulista 06.10.10, 15:10
          Kontrole okulistyczne u wcześniaków, nawet, jeśli nie wystąpiły jakiekolwiek problemy, trwają co najmniej do 6 r.ż.
          Moje córki (z 31 tc) do pierwszego roku miały około 10 kontroli, między rokiem a 2 latkami - 4 wizyty, między 2 a 3: dwie wizyty, gdy skończyły 3 lata i badanie wypadło pomyślnie, wyznaczono kolejne za rok.

Wielu dzieciom zakrapia się oczy Atropiną 2 x dziennie przez tydzień, i dopiero wizyta.
          Mi kilku okulistów wyjaśniało, że to jedyny sposób na odpowiednie przygotowanie oka do badania, nie było mowy o zakrapianiu tylko w dniu wizyty.
        • aga.n.f Re: okulista 06.10.10, 20:57
          misiekjasiek napisała:

> O to mi chodziło, dokładnie. Kontrole zakończyliśmy, jak tylko siatkówka oka do
          > jrzała i nie było postępujących zmian patologicznych w nerwach (to u Micha po t
          > ym objawie +).
          > ROP o niczym nie świadczy, po dojrzeniu siatkówki oko może być całkiem zdrowe i
          > przynajmniej tak mi tłumaczyli - mój chłop nosi okulary, więc jest ryzyko u ch
          > łopaków i biorąc do tego obciążenie wcześniactwa po prostu trzeba częściej kont
          > rolować. Ale to nie znaczy, że na bank będzie coś nie tak.
          > Na co oczywiście liczę, zobaczymy w piątek.

No widzisz, Franczesko miał i objaw plus i krwotoki przedsiatkówkowe a miła pani dr zawsze tylko : jest dobrze, ale w każdej chwili może być źle, trzeba kontrolować". Dzięki za uświadomienie. Następna kontrola będzie na bank u innego lekarza.

> -------
          > Jaś (1740 g) i Michaś (1540 g)
          > 31 tc, ur. 17.10.2009 r.
          • mamaduo Re: okulista 07.10.10, 08:24
            co do kontroli, to nasza okulistka tez mowi, ze kontrole sa potrzebne ze wzgledu na obciazenie: wczesniactwo, ROP oraz moja bardzo wysoka wada wzroku i zacma. Natomiast moze to pojsc w strone wady wzroku lub zeza.
            Z tym, ze my chodzimy na kontrole co trzy miesiace (najpierw co tydzien przez prawie trzy miesiace jak bylo ROP, po wycofaniu sie ROP kontrola na 6 mc, potem na rok i teraz co trzy miesiace).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka