Dodaj do ulubionych

Oluś kończy dziś 3 lata

10.12.10, 19:52
Dziś są trzecie urodziny Olka, wcześniaczka z 31/32 tc. Na początku Synuś przeszedł praktycznie wszystko, co może przytrafić się wcześniakom. Wylewy II/III stopień, odma opłucna, zamartwica przy porodzie, infekcje, anemia...
Pierwszy rok był walką o zdrowie Synka. Rozwijał się bardzo powoli. Drugi rok - czas nauki siadania, raczkowania, chodzenia. Ciągle rehabilitacje i tak jest do dziś. Ale są efekty! Obecnie rozwój ruchowy w normie, psychiczny też w porządku oprócz rozwoju mowy. Tu mamy opóźnienie i ciągle nadrabiamy. Na szczęście powoli rusza do przodusmile
Wiele diagnoz typu: MPD, autyzm okazało się błędnychsmile
Nadal sporo wizyt, rehabilitacji i pracy w domu, ale warto, widząc postępy Synka.
Obserwuj wątek
    • madzia2808 Re: Oluś kończy dziś 3 lata 10.12.10, 21:16
      100 lateksmile
    • polaa27 Re: Oluś kończy dziś 3 lata 10.12.10, 21:30
      Sto lat dla Was, dużo zdrówka i dalszych super postępów!

A możesz napisać coś więcej o diagnozie autyzmu? Czy miał podejrzewane tylko cechy autystyczne, czy to była diagnoza? Czy zaburzenie mowy macie już jakoś zdiagnozowane, czy to tylko proste opóźnienie? My mamy cechy CZR, więc jestem ciekawa takich spraw u innych wcześniaczków.
    • karro80 Re: Oluś kończy dziś 3 lata 11.12.10, 04:55
      To jak najwiecej zdróweczka i postępów dla Młodegosmile
    • mojmikuniu Re: Oluś kończy dziś 3 lata 11.12.10, 13:12
      Dużo zdrówka dla Olusia a dla mamy samych słonecznych dni rozjaśnianych uśmiechem synka smile)) 100 LATEK !!!
    • kicius_85 Re: Oluś kończy dziś 3 lata 11.12.10, 15:14
      sto lat dla dzielnego Olusia!!!
      marze ze gdy moja cora skonczy 3 lata bede mogla napisac podobnie jak tysmile)
      ucaluj go mocno!
      • an_7 Do polaa27 11.12.10, 16:47
        Mieliśmy diagnozę na Pilickiej: psycholog, psychiatra, logopeda, neurolog. Polegało to na spotkaniach ze specjalistą. Wywiad ze mną + obserwacja Synka. Oprócz tego w poradni psychologiczno-pedagogicznej psycholog i neurolog potwierdzili diagnozę, że Synek ma opóźnienie rozwoju, które na szczęście jest coraz mniejsze. Teraz już tylko mowa. Są pojedyncze słowa i sylaby, oprócz tego mówi po swojemu.
        Słyszałam, że opóźnienie rozwoju daje podobne objawy jak autyzm u małych dzieci. U nas: opóźniona mowa i trzepotanie rękami, które już ustąpiło (terapia?).
        • polaa27 Re: Do polaa27 11.12.10, 23:06
          An_7 ale mieliście diagnozę autyzmu? czy tylko podejrzenie cech autystycznych? U nas jest diagnoza (synapsis) CZR, choć też nie wiedzą czy cechy autystyczne wynikają z autyzmu czy z przeszłości dziecka i zaburzeń rozwoju związanych z wcześniactwem.

A i gdzie chodzicie na terapię? I jaką? Polecasz coś w Warszawie?
          • an_7 Re: Do polaa27 12.12.10, 00:17
            Autyzm podejrzewała logopeda, a później neurolog prywatny wpisał taką diagnozę. Na Pilickiej wykluczyli i specjaliści z PP też. U wcześniaków często występują cechy podobne do autyzmu. Słyszałam też, że od diagnozy jest ważniejsza sama terapia. My mieliśmy najpierw ruchową na Pilickiej i konsultacje u logopedy/psychologa. Teraz mamy SI prywatnie (Mińsk Maz.), logopedę z PP.
            Może spróbuj w poradni na Remiszewskiej, podobno jest mniej oblegana niż Pilicka. Dużo też można zdziałać w domu. Nam logopeda pokazała, jak robić masaże, psycholog podpowiedział zabawy. Ze swojego doświadczenia wiem, że oglądanie telewizji opóźnia rozwój. A Synka trzeba siłą odklejać od telewizora...
            • dzieci-swiata Re: Do polaa27 12.12.10, 17:14
              Na terapię behawioralną, logopedyczną i integracji sensorycznej oraz psychologiczną zapraszam do Pracowni Psychologiczno-Pedagogicznej Rozwój Warszawa/Bemowo ul. Człuchowska 66 tel. 22 666 2006

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka