Dodaj do ulubionych

Do Tolki...

15.12.10, 15:32
Tolka mam pytanie do Ciebie bo wiesz doskonale co to konflikt serologiczny. Mój Piotruś ma powiększoną wątrobę, na szczęście wszystkie wyniki są ok, czy u Was ten cholerny konflikt zostawił jakiś ślad? Piotruś jest po transfuzji wymiennej i kilku uzupełniających , miano wynosiło 128 od początku ciążysad i tak się zastanawiam czy ta powiększona wątroba to efekt konfliktu...
Byłam już u dr Pojdy kolejna wizyta za 6miesięcy-dziękuję za namiary ,trafiłam chyba na jego niezły dzień bo porozmawiał i wyjaśnił nam wszystko dokładnie.
Pozdrawiam ewasmile
Obserwuj wątek
    • tolka11 Re: Do Tolki... 15.12.10, 21:13
      W sumie u Miłosza to nie wiem, co zostało po konflikcie, a co po wcześniactwie. Sara natomiast nie ma śladu po konlikcie, ale mnie cieli, gdy miano było 1:256, a więc wysokie, ale nie jakies tragiczne. Co prawda wypisali nas, gdy mloda miała billirubine około 30 jednostek (!), ale i to nie pozostawiło śladu.
      Z watrobą żadne z młodych nie ma problemu.
      Ale przeciwciała upośledzają/mogą upośledzić pracę wątroby dziecka w czasie ciąży. W sumie u mnie na codziennym USG oprócz przepływów dokładnie oglądano narządy dziecka czy tam się nic nie dzieje. A jak było u Piotrusia?
      Miłosz miał powiekszoną wątrobe, ale to po urodzeniu, było tez zapalenie otrzewnej dostał jakieś enzymy i przeszło. Nigdy u nas nic sie nie działo akurat w tym temacie. Trnasfuzji wymiennych tez miał kilka, ale to ze wzgledu na wcześniactwo skrajne, a nie na konflikt.
      A kto wam teraz konsultował wyniki i obraz powiekszonej wątroby? Jakos się to objawia, przeszkadza małemu?
      • jaewa2009 Re: Do Tolki... 16.12.10, 12:43
        Tolka dziękuję za odpowiedź
        U nas to wszystko działo się bardzo szybko,podczas przepływów jeszcze w ciąży nikt nic nie mówił o powiększonej wątrobie, Piotruś urodził się w 25tc i wszystkie transfuzje odbywały się już po porodzie(też cięcie) wtedy też dowiedziałam się między innymi o powiększonej wątrobie, która się zmniejszyła podczas któregoś z kolei USG.
        W listopadzie byliśmy w W-wie na operacji przepukliny i tam podczas przygotowywania go do operacji wspomnieli o tej wątrobie,zrobili badania...po Piotrusiu nic nie widać że coś jest nie tak.
        Pytałam-powiedzieli że może to być efektem konfliktu(chyba sami do końca nie wiedzieli-konflikt temat nie do końca znany) mam nadzieję że wszystko wróci do normy ale strach pozostał i nie wiem co z tym fantem zrobić
    • tekla33 Re: Do Tolki... 20.12.10, 10:21
      przy konflikcie i transfuzjach w większości przypadków jest powiększona wątroba
      czasami nawet śledziona

u nas wszystko wróciło do normy po 2 latach
      • jaewa2009 Re: Do Tolki... 21.12.10, 10:37
        tekla33 dziękuję Ci bardzo że się odezwałaś-mam nadzieję że u nas też wszystko wróci do normysmile bo nie dość że kłopoty związane ze wcześniactwem to jeszcze konflikt...
        • tolka11 Re: Do Tolki... 21.12.10, 18:17
          Tekla i Jaewa tak z ciekawości: jakie miałyście miano przy porodzie?
          • tekla33 Re: Do Tolki... 22.12.10, 11:50
            przy porodzie nie wiem,
            przed pierwszą pierwszą transfuzją doplodową ok 1:1500
            potem już nie sprawdzali bo nie było sensu
            bo i tak transfuzje dopłodowe były co tydzień
            a mały był gotowy do kolejnej tego samego dnia
            niestety dopłodowe można robić najwczesniej co tydzień, ale to pewnie już wiesz
            hemoglobina młodego w ciąży - przed transfuzją 3 do 4
            po transfuzji 6 do 8
            pierwsza wykonana w 27/28 t.c
            miano przeciwciał z przed ciąży 1:526
            konflikt niecodzienny duże przeciwciała na starcie
            przeciw RH oraz wszystkich skladników krwii męża, dzieci dziedziczą w 100 % krew po ojcu
            poród : 31 t.c z powodu zaniku tętna malucha i zapaści mamusisad
            stan dziecka krytyczny : zamartwica 2 punkty/ 1 potem zero
            reanimacja, niedotlenienie, respirator, wylewy naszczęście 2 stopnia, niewydolność wszystkich oraganów, problemy z sercem
            wątroba powiększona o 5 cm, śledziona- 6 cm
            retinopatia - generalnie wszystko co wcześniak może przejść
            po porodzie 11 transfuzji,
            dziś - kochany prawie 3 latek, chodzi do przedszkola i rozwija się ponad normę,
            po wcześniactwie nie ma śladu/ nadrobił wszysko, badania super, nawet nie nosi okularków
            P. neurolog twierdzi, że jest pół roku do przodu,
            • jaewa2009 Re: Do Tolki... 23.12.10, 16:29
              tekla to super że tak dobrze wszystko się skończyło dla Ciebie i maluszkasmile
              ja startowałam z mianem 1:128 jakie było przy i po porodzie nie wiem, synuś urodził się w 25tc-infekcja wewnątrzmaciczna, teraz ma 12miesięcy biologicznych (8 korygowanych) u nas transfuzje były już po porodzie.A jak to jest z wcześniakami same wiecie najlepiej ale też mocno wierzę że wszystko będzie dobrze
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka