milkaplp 04.07.11, 22:11 Dziewczyny napiszcie mi jak to u was było z macierzyńskim. Czy po upływie 8 tygodni kontynuowałyście macierzyńskie czy wracałyście do pracy? Mi 13 lipca upływa te 8 tygodni i nie wiem co robić. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewik74 Re: Macierzyńskie 04.07.11, 22:14 No u mnie było wyjście ze szpitala tuż przed 2 czescią urlopu wiec ja kontunuowałam, ale słyszałam, że jakies mamy wracały do pracy..... Odpowiedz Link
mama-cudownego-misia Re: Macierzyńskie 04.07.11, 22:20 A nie czujesz się aby słabo? Tak z troski pytam, bo po takich przeżyciach to nie tylko te dodatkowe 60 dni w związku z koniecznością rehabilitacji Maleństwa rocznie można dostać od pediatry, ale też bywa, że z racji ciężkich przejść dopada Cię chroniczny czarny humor, bezsenność, płacz co chwila, poczucie bezsensu, rozpacz na myśl o zostawieniu dziecka, palpitacje serca, nudności ze stresu, stany lękowe... To nie jest wyczerpująca lista, ale jakiś spolegliwy psychiatra, prywatny najlepiej, może pomóc. A bywa, że i lekarz innej specjalności. Większość z nas to przeszła, więc Cię dobrze rozumiemy, a jak podasz nazwę swojej miejscowości, to może nawet doradzimy, do kogo pójść. Więc głowa do góry, znaczy... tego, nos na kwintę i szukaj kobieto pomocy, zanim się zapłaczesz na śmierć Odpowiedz Link
joann.a1974 Re: Macierzyńskie 04.07.11, 22:21 Hej, ja wróciłam do pracy po 8 tygodniach. Ale byłam tylko z 3-4 tygodnie, potem poszłam do psychiatry, wyjaśniłam w jakiej jestem sytuacji, dostałam zwolnienie lekarskie najpierw na 3 tygodnie, potem chyba na miesiąc, do czasu aż Hanka wyszła ze szpitala. Wtedy zaczęłam dalej urlop macierzyński. Po takich traumatycznych przeżyciach ma się rozmaite dolegliwości i nie da się normalnie przecież w pracy funkcjonować O takiej opcji dowiedziałam się tu na forum. To pozwoliło "zaoszczędzić" urlop macierzyński na czas, gdy Hania juz była w domu. Tylko ZUS od razu po paru tygodniach wezwał mnie na kontrolę oczywiście, ale dokumentacja ze szpitala i od psychiatry wystarczyła do wyjaśnień. trzymaj się, Odpowiedz Link
milkaplp Re: Macierzyńskie 04.07.11, 22:25 No to też jest jakieś wyjście z tej sytuacji . Ja jestem z Opola. Może pójdę do mojej lekarki pierwszego kontaktu to fajna i mądra babka może coś doradzi. Odpowiedz Link
mama-cudownego-misia Re: Macierzyńskie 04.07.11, 22:35 Zacznij od pediatry dziecka - pewnie maluszek wymaga tych 60 dni na dodatkową opiekę (rocznie, od stycznia są nowe). A potem jakbyś się czuła słabo i nie dostała tego, czego chcesz od swojej pierwszego kontaktu, to na pewno ktoś stąd a w realu z Opola doradzi. I wiesz co... Pieprzyć pracę. Nie miej wyrzutów sumienia wobec obcych ludzi. Zawsze będzie następna, a te pierwsze miesiące już nie wrócą, choćbyś stawała na rzęsach, żeby Twoje dziecko było szczęśliwe. Odpowiedz Link
martha_sz2 Re: Macierzyńskie 04.07.11, 22:30 Jestem na bieżąco w temacie, bo moja kuzynka urodziła niedawno córeczkę w 27 tc, co prawda młoda nadal jest w szpitalu, ale jej plan jest taki: po 8 tygodniach przerwać macierzyński, wykorzystać wtedy 60 dni zwolnienia na dziecko, potem cd macierzyńskiego i wykorzystać trochę urlopu wypoczynkowego obecnego i zaległego, potem już będzie nowy rok i nowy urlop. Nie jestem jednak pewna, czy te 60 dni opieki można brać na dziecko, które non-stop jest w szpitalu, ale to można gdzieś sprawdzić. Osobiście brałam cięgiem macierzyński, potem wypoczynkowy, aż w końcu zdecydowałam się na wychowawczy i tak już ciągnę 2 rok. Odpowiedz Link
milkaplp Re: Macierzyńskie 04.07.11, 22:34 A gdzie można załatwić te 60 dni chorobowego na dziecko? Odpowiedz Link
mama-cudownego-misia Re: Macierzyńskie 04.07.11, 22:36 u pediatry. Dopiero jak dziecko wyjdzie ze szpitala. Odpowiedz Link
polaa27 Re: Macierzyńskie 04.07.11, 22:57 60 dni zwolnienia na dziecko w każdym roku kalendarzowym. Wypisać Ci może pediatra. Ale tylko wtedy jak młode jest już w domu (jak jest w szpitalu to albo zwolnienie na siebie, albo urlop macierzyński/wychowawczy). Odpowiedz Link
milkaplp Re: Macierzyńskie 04.07.11, 22:59 No to lipa na mała nie dostanę spróbuję wykombinować jakieś zwolnienie na siebie. Odpowiedz Link
milkaplp Re: Macierzyńskie 04.07.11, 23:24 Znalazłam coś takiego Sytuację, w której Pani się znajduje przewiduje art. 181 kodeksu pracy. W myśl tego artykułu w razie urodzenia dziecka wymagającego opieki szpitalnej pracownica, która wykorzystała po porodzie 8 tygodni urlopu macierzyńskiego, pozostałą część tego urlopu może wykorzystać w terminie późniejszym, po wyjściu dziecka ze szpitala. Przerywając w takiej sytuacji urlop macierzyński może Pani pobierać zasiłek z tytułu opieki nad chorym dzieckiem (lekarz niech wystawi odpowiednie zaświadczenie na druku ZUS ZLA). Zasiłek opiekuńczy przysługuje przez okres zwolnienia od wykonywania pracy z powodu konieczności osobistego sprawowania opieki, nie dłużej jednak niż przez okres 60 dni w roku kalendarzowym, jeżeli opieka sprawowana jest nad dzieckiem (o tym stanowi ustawa o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa). Ale jaki lekarz wystawia takie zwolnienie bo przecież jak mała jest w szpitalu to nie ma swojego pediatry który może mi coś takiego wystawić. Odpowiedz Link
mamba5x2007 Re: Macierzyńskie 04.07.11, 23:33 Może lekarz z oddziału? Czy w przypadku nowonarodzonych dzieci jest inaczej niż w przypadku starszych? Przecież gdy dziecko idzie do szpitala rodzic mu towarzyszy i dostaje zwolnienie na siebie od lekarza z oddziału. Odpowiedz Link
joann.a1974 Re: Macierzyńskie 04.07.11, 23:36 hej, wiesz co, ja te 60 dni na dziecko wykorzystałam już jak miałam Hanię w domu. Te kilkanaście tygodni macierzyńskiego, które pozostaje po wykorzystaniu 8 tygodni to bardzo malutko - zważywszy na rozwój wcześniaka. Najpierw wykorzystałam macierzyński, a potem te 60 dni - pediatra nie miał żadnych obiekcji, żeby wypisywać te zwolnienia. Natomiast gdy dziecko jest w szpitalu, to może być trudno trochę takie zwolnienie dostać - ale zapytaj lekarzy z oddziału co oni na to ? Zawsze jest opcja tego zwolnienia na siebie, zanim dziecko wróci do domku. Odpowiedz Link
perelka110 Re: Macierzyńskie 05.07.11, 08:30 Ja dosłałam zwolnienie od neurologa na rehabilitację raz 36 dni, następnie 24 dni razem 60dni, moja pediatra bała się i cykała mi po 7 i 14dni, czyli raz w tygodniu musiałam iść po zwolnienie, aby była ciągłość. Odpowiedz Link
ola_mi Re: Macierzyńskie 05.07.11, 09:49 najwięcej zyskasz,jak po tych 8 tygodniach macierzyńskieg wrócisz do pracy, ale juz od pierwszego dnia będziesz miała zwolnienie lekarskie na siebie. Na dziecko,które jest w szpitalu niekoniecznie należy sie opieka, bo tam ją dziecko ma. nastepnie jak mała wyjdzie ze szpitala wykorzystujesz pozostałą część macierzyńskiego+ dwa tygodnie dodatkowego macierzyńskiego na Twój wniosek. Po macierzyńskiem urlop wypoczynkowy zaległy i ten z tego roku. zaraz po macierzyńskiem pracodawca ma obowiązek udzielic CI go w caości, czyli zaległy+ 20/26 dni tegorocznego, a dopiero po urlopie opieka 60 dni. Biorac pod uwagę, że jest lipeic,to gdybyś nawet nie przerywała macierzyńskiego tylko wykorzystała go ciagiem,to zakończy się on 19 pazdziernika (łacznie z dwoma tygodniami dodatkowymi), pózniej załadając żemasz 20 dni urlopu na ten rok, to do około 17 listopada jest url, jak masz 26 dni to do 25 listopada.Nie wiem czy maszzaległy urlop, bo wówczas jeszcze jego należy dliczyć. jak nie masz to od 28 listopada dokonca roku bieszrsz opieke na dziecko, a od 1 stycznia masznową pulę 60 dni. Pamiętaj że Twojemu męzowi należy się tacierzyński. W tym roku jeden tydzień, a gdyby chciał go w ykorzystaćw przyszłym roku, to już dwa. W razie pytań pisz Odpowiedz Link
milkaplp Re: Macierzyńskie 05.07.11, 10:02 ola_mi ja mam 20 dni urlopu, zaległego nie mam bo wszystko wykorzystałam w zeszłym roku. Odpowiedz Link
ola_mi Re: Macierzyńskie 05.07.11, 10:12 czyli odokoło18 listopada bierzesz opiekę. Ponieważ jest juz druga połowaroku, tonie przerywałabym tego macierzyńskiego zeby braćzwolnienie na siebie, żey nie drażnic lwa-czyli pracodawcy, no chyba że jest lajtowy.Ale i tak do koncza tego roku wystarczy Ci macierzyński+2 tygodnie dodatkowego macierzyńskiego+20 dn urlopu+ opieka. Odpowiedz Link
mama_kasia_77 Re: Macierzyńskie 05.07.11, 10:10 Ja po 8 tygodniach wylądowałam na l-4 na siebie,wystawionym przez psychiatrę z racji na silną depresję .Zwolnienia dostawałam co 2,3 tygodnie aż do czasu kiedy Jula wyszła ze szpitala.Oczywiście tak jak i Asię,ZUS zechciał widzieć mnie na komisji ale wystarczyło,ze przedstawiłam wypis ze szpitala i zaświadczenie,ze dziecię nadal przebywa na intensywnej i dostałam pozytywna opinię,pan wręcz zaznaczył,ze mogę sobie chorowac ile chcę Po wyjściu Julki ze szpitala - dalszy macierzyński,potem dodatkowe dwa tyg.macierzyńskiego,urlop,opieka na dziecko(wypisywana przez zwykłego pediatrę z ośrodka co 2 tygodnie - bała się kobita ale wypisała) i tak Jula urodziła się 21 maja a ja dopiero10 maja rok później zaczęłam wychowawczy Odpowiedz Link
gk102 Re: Macierzyńskie 05.07.11, 12:43 A ja wyrodna matka jestem, zaraz po macierzyńskim wróciłam do pracy, a TRZYKILOGRAMOWĄ wtedy Hanią zajęła się babcia. Na szczęście nie miałam z nią w domu już większych problemów, a babcia i wnuczka zrozumiały się wspaniale. Tyle że ja mam pracę od 7-15 więc dałyśmy radę! Ale faktem jest, że macierzyński powinien się zacząć liczyć od dnia wyjścia dziecka ze szpitala! Odpowiedz Link
aga-mama-tosi Re: Macierzyńskie 05.07.11, 12:44 ja wybrałam cały macierzyński ciągiem, potem urlop, potem trochę zwolnienia na siebie, potem 60 dni opieki nad dzieckiem. Na dziecko pozostające w szpitalu NIE PRZYSŁUGUJE OPIEKA. zwolnienia wystawiała pediatra, nawet co 5 dni, wtedy weekendy się nie wliczają i przedłuża się czas.. a na mnie wystawił lek. poz. Łącznie nie byłam w pracy 9,5 mies. Odpowiedz Link
amna_2 Re: Macierzyńskie 20.07.11, 15:29 aga-mama-tosi masz jakąś podstawę prawną do tego, że na dziecko pozostawione w szpitalu nie przysługuje opieka? Bo tu opinie są różne. Moje koleżanki dostawały zwolnienie-opieka nad dzieckiem, gdy dziecko było w szpitalu. Tyle, że jednej zwolnienie wypisał szpital, a drugiej rodzinna czy pediatra, bo szpital nie chciał z uwagi, że dziecko miało chyba 6 lat. Ja właśnie złożyłam wniosek o przerwanie urlopu macierzyńskiego i zastanawiam się czy kombinować zwolnienie na siebie (psychiatra) czy brać opiekę na dzieci - moja rodzinna powiedziała, że mi będzie wystawiać (mam nadzieję, że zdania nie zmieni). Odpowiedz Link
mamusiahanuni Re: Macierzyńskie 21.07.11, 12:56 Dziewczyny! w niedzielę kończy się 8 tydzień jak moja Hania jest w szpitalu. Po tych 8 tyg. mogę przejść na opiekę, ale to już musi być od poniedziałku?? ja zrozumiałam , że nie, że cała ta pierwsza część macierzyńskiego to jest 70 dni i po 56 dniach ale w obojętnie którym momencie tych 70 dni mogę przerwać (czyli np. : w 60 dniu ) . Dobrze rozumuję? Pytanie drugie: mogę przejść na opiekę po zakończeniu tych 70 dni, czy muszę to 70 dni przerywać? ma to jakies zanczenie? proszę odpowiedzcie szybko, czas mnie goni Odpowiedz Link
alicjontko Re: Macierzyńskie 21.07.11, 19:34 Ja nie wiem jak z tą opieką, mi powiedziano, że jak dziecko jest w szpitalu to nie dostanę opieki, ale czytam teraz tutaj też inne opinie ( chyba, że coś źle rozumiem) Ja przerwałam macierzyński, poszłam na 1 dzień do pracy a na następny dzień przyniosłam L4 od psychiatry (wypisał bez żadnego problemu). W momencie wyjścia Alicji ze szpitala zaczęłam kontynuować drugą część macierzyńskiego. Potem wykorzystałam zaległy urlop, potem bez problemu dostałam 60 dni opieki na dziecko chore (ciągiem wypisane), potem się rok kalendarzowy skończyl i dostałam kolejne 60 dni. Odpowiedz Link