Dodaj do ulubionych

wcześniak 34+5 - jakie badania?

13.07.11, 14:41
Cześć,

Jestem tu nowa. Gdy mały urodził się przedwcześnie przejrzałam wiele wątków tutaj, teraz bywam co kilka dni i śledzę nowe zapytania, odpowiedzi, radości i smutki. Dzięki za wszystkie informacje! I trzymam kciuki za wszystkie wcześniaczki, o których piszecie.

A teraz moje pytanie - Tymon urodził się w 34tc+5 d, waga 2500, 10 punktów Apgar, 6 dni w szpitalu ze względu na żółtaczkę i obserwację. Poza kardiologiem mały żadnych skierowań nie dostał (miał dziurkę w serduszku, zarośniętą już teraz). W Poradni Wczesnej Diagnostyki na Polnej obejrzał go neonatolog i... koniec, nie zalecił rehabilitacji. Wyszła anemia w morfologii, więc przyjmuje żelazo. Poza tym jak na moje to wszystko w miarę OK.

Na własną rękę zapisałam się do neurologa i okulisty, wizyty niebawem.
Co jeszcze - wg Was - powinna zbadać? Jakie badania profilaktycznie zrobić? Jakie powtarzać? Mały ma teraz 3 miesiące.

Dziękuję z góry za wszystkie odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • e_elena Re: wcześniak 34+5 - jakie badania? 13.07.11, 16:09
      Hej
      Moj synek jest dokladnie o tydz mlodszy od twojego urodzil sie w 33+5 tyg i wazyl 2288 i dostal odpowiednio 6 w 1mni, 9 w 5 min i 10 w 10mni. od samego poczatku oddychal samodzielnie. u nas tez zoltaczka utrzymywala sie bardzo dlugo, spedzilismy 16 dni w szpitalu.
      my oprocz neonatologa co 3mce nie widzielismy zadnego innego specjalisty z tego co wiem to naszym wczesniakom nie grozi retinopatia, badanie sluchu w szpitalu ok USG glowki w szpitalu ok.
      Synek skonczyl wczoraj 9 mcy i wazy 9420kg i mierzy 74cm. Rozwija sie dobrze z kazdym dniem coraz lepiej i sprawniej raczkuje, wszystko go interesuje, wszystko musi dotknac wlozyc do buzi. od wrzesnia idziemy na basen slyszalam ze to swietnie wplywa na rozwoj maluszkow i zapisujemy sie na klasy z muzyki i rytmiki - bedzie super zabawa no i pozna inne dzieci.
      Wiem co czujesz ja tez chcialam zeby aniol stroz mi sie objawil i powiedzial ze synek jest zdrowy i ze wszystko bedzie dobrze, drzalam o jego zdrowie i plakalam jak bobr, byl taki maly i bezbronny a ja nie wiedzialam co jeszcze moge zrobic ale to moj maz mi wtedy powtarzal zebym nie szukala u synka chorob i nic niepokojacego sie nie dzialo a czas leci i juz prosze za 3 mce roczek.

Pozdrwiam serdecznie i trzymam kciuki za zdrowie synka
      • poznan_doznan Re: wcześniak 34+5 - jakie badania? 13.07.11, 16:12
        E_elena, dzięki smile)).
        Tata Tymonka jest tego samego zdania - nie wymyślaj małemu chorób.
        Ale wiadomo -chce się zrobić wszystko i niczego nie zaniedbać.
        • aleksa51 Re: wcześniak 34+5 - jakie badania? 13.07.11, 17:56
          Mam córkę z 34tc. Jeździliśmy z nią do Neurologa (bo po porodzie miała wylewy), do kardiologa (bo botal był otwarty), do okulisty, do poradni patologii noworodka. Potem doszedł alergolog ale to akurat nie typowa przypadłość wcześniacza..
          Córka ważyła 2550g. Ale szybko nadrobiła i rozwija się szybciej niż niejeden jej rówieśnik urodzony o czasie. Obecnie ma 5 lat.
        • e_elena Re: wcześniak 34+5 - jakie badania? 13.07.11, 18:20
          nie zaniedbasz zaufaj mi i doskonale cie rozumiem synek jest moim ierwszym dzieckiem
          bedziesz chuchac i dmuchac i jesli cos ci nie bedzie dawac spokoju pojdziesz i sprawdzisz z lekarzem w przychodni do tego za 3 mce zobaczysz neonatologa i z pewnoscia zawsze mozesz zadzwonic i poprosic o wczesniejsza wizyte jesli zajdzie taka potrzeba
          no i zawsze jest to forum a tu dziewczyny maja spore doswiadczenie i chetnie doradza co i jak
          ale dopoki nic powaznego sie nie dzieje synek ladnie je i przybiera na wadze ciesz sie nim ile wlezie bo czas ucieka nim sie obejrzysz wyrosnie z synka niezly smyk
          bedzie super zobaczysz
          pozdrawiam
    • mama-cudownego-misia Re: wcześniak 34+5 - jakie badania? 13.07.11, 18:51
      Raz był tu tatuś 2-kilowego olbrzyma z 34 t.c. (bodajże) z Krakowa, lekko nadaktywny, i z tej nadaktywności wymusił wizytę w poradni okulistycznej dla wcześniaków. A tam szok, bo dziecię miało retinopatię, chociaż nie powinno było (sama się wycofała, ale zawsze). Więc do okulisty na spokojnie. Do neurologa musowo i to nie raz, chyba ze stwierdzi on inaczej. Od biedy można słuch zbadać, szczególnie, jeśli dostał antybiotyki (dzieć, nie neurolog). Poza tym standard - ortopeda.
      Ale ogólnie piękny wiek ciążowy, piękna waga, piękna punktacja, powinno być piknie smile
      • poznan_doznan Re: wcześniak 34+5 - jakie badania? 13.07.11, 19:48
        Dzięki dziewczyny za dobre słowa i wszystkie słowa otuchy i Wasze rady.

A te uszka to u kogo badać? Laryngologa?
        • mama-cudownego-misia Re: wcześniak 34+5 - jakie badania? 13.07.11, 20:05
          W jakiejś poradni audiologicznej bardziej. Pytanie, czy to w ogóle konieczne u Twojego malucha. Jeśli masz zaufanego neonatologa (to podstawa) to podpytaj.
          • e_elena Re: wcześniak 34+5 - jakie badania? 13.07.11, 20:13
            nie wiem jak w Polsce ale kiedy ja pytalam mojego lekarza rodzinnego o to czy synek powinien widziec neurologa np. odpowiedziano mi ze neonatolodzy sa rownie dobrzy i badanie biderek synek ma robione przez neonatologa wlasnie na kazdej wizycie
            jak wspomnialam badanie sluchu i USG glowki jeszcze w szpitalu o oczach powiedziano nam ze nie dotyczy

pozdrwiam serdecznie
            • wyspa-ela Re: wcześniak 34+5 - jakie badania? 13.07.11, 20:56
              hej,
              wcześniak jak nie wcześniak taka waga i wogóle... wszystko super smile naprawdę gratuluję smile
              tak jak dziewczyny piszą neurolog to chyba najważniejszy lekarz dla wcześniaka, no i te oczka tu nigdy niewiadomo a warto sprawdzić smile pozdrawiam i trzymam kciuki smile
              PS.- mam sentyment do polnej, przeleżałam tam sporo czasu no i później z młodym jeszcze więcej spędziliśmy dni smile
            • mama-cudownego-misia Re: wcześniak 34+5 - jakie badania? 13.07.11, 22:35
              > ynek powinien widziec neurologa np. odpowiedziano mi ze neonatolodzy sa rownie
              > dobrzy i badanie biderek synek ma robione przez neonatologa wlasnie na kazdej w
              > izycie
              Tak szczerze, to Małgosi neonatolodzy też byli bardzo kompetentni, jeśli chodzi o kwestie neurologiczne, ale gdy tylko wyłapali nieprawidłowości (najpierw brak odruchu moro, potem wiotkość), to wysłali młodzież do neurologa, który ustalił, co dalej w kwestii rehabilitacji, stymulacji, szczepień. Na pewno nie zaszkodzi pójść.
              A badanie bioderek też nam neonatolodzy robili (w sumie na 6 neonatologów, do których trafialiśmy, 5 je robiło). A i tak dysplazję w jednym stawie przegapili, ortopeda potem mówił, że to z powodu tej jej lekkiej wiotkości i ze trzeba było jednak USG zrobić.

Generalnie wydaje mi się, że im więcej specjalistów powie mamie, ze wszystko ok, tym spokojniejsza ta mama będzie i tym jej będzie łatwiej się maluchem cieszyć.
              • e_elena Re: wcześniak 34+5 - jakie badania? 14.07.11, 09:38
                no tak ale u was juz neonatolodzy wylapali pewne nieprawidlowosci
                ja tylko mowie jak jest w naszym przypadku a u nas neonatolog nigdy nie zwroci uwagi na nic niepokojacego
                synek dobrze jadl i przybieral na wadze i wszyscy byli zadowleni na moje watpliwosci bo oczywiscie tez ich mialam wiele odpowiadali mi spojrz na niego czy on wyglada na chore dziecko? duzo pomogla mi rowniez moja mama
                mam nadzieje ze ja niczego nie przegapilam bo teraz zaczynam sie zastanawiac ale jak widze go jak smiga po pokoju na czworakach jeszcze chwila i sam usiadzie, jak bawi sie zabawkami i przekalada je z raczki do raczki, jak kazdy szmer uslyszy kiedy chce go uspic albo jak probuje mi zdrapac pieprzyk z twarzy to chyba ze sluchemi i wzrokiem ma wszystko ok?

jesli sa watpliwosci lepiej przedyskutowac je z lekarzem ja tez jestem tego zdania bo spokojna mama to spokojne dziecko

pozdrawiam serdecznie
      • poznan_doznan Re: wcześniak 34+5 - jakie badania? 15.07.11, 22:01
        Dzięki dziewczyny raz jeszcze! Neurolog i okulista już umówiony.
        Oby wszystko było dobrze.

• e_elena Re: wcześniak 34+5 - jakie badania? 16.07.11, 15:05
          super!
          bedziesz spokojniejsza a to bardzo wazne
          my na wizyte z noenatologiem idziemy we wtorek, zobaczymy jak i co
          a jak malenstwo do tej pory?
          powodzenia trzymamy kciuk
          i glowa do gory wszystko sie ulozy i bedzie super

pozdrawiamy serdecznie
        • mama-cudownego-misia Re: wcześniak 34+5 - jakie badania? 16.07.11, 16:46
          Wiesz... Do donoszenia zabrakło mu raptem 9 dni, wszystko inne też pięknie... Sprawdzić trzeba, ale tak właściwie to nie ma za bardzo powodu, żeby było źle.
    • poznan_doznan Re: wcześniak 34+5 - jakie badania? 24.07.11, 17:25
      Wizyta u okulisty za nami. Lekarka popatrzyła, czy mały śledzi wzrokiem przedmioty, posadziła przed tym takim urządzonkiem, gdzie trzeba bródkę oprzeć, poświeciła i stwierdziła, że na razie OK, ale gdy będzie miał 5 miesięcy zrobi badania pogłebione z zakropioną atropiną.

W kolejny piątek - neurolog. Trzymajcie kciuki!
      • mamaigiiemilki Re: wcześniak 34+5 - jakie badania? 24.07.11, 22:56
        trzymamysmile
        moje z 32+6 miały badany kilka razy wzrok; neurolog widział je jak miały 8M, wszystko było ok, rozwijały się zgodnie z wiekiem korygowanym, a zaczęły chodzić mając 13,5M;
        życzę, aby synek zdrowo się rozwijałsmile
        • e_elena Re: wcześniak 34+5 - jakie badania? 24.07.11, 23:26
          swietnie ze okulista ok
          na pewno jestes teraz spokojniejsza
          nic sie nie martw bo wszystko bedzie dobrze
          pytalam juz jak malenstwo ogolnie
          mysmy dostali od lekarza all clear w zeszyl wtorek
          pan robil oczy jak go pytalam o innych specjalistow i powiedzial strata czasu i ze za duzo sie martwi
          podpowiedzial mi nawet jak radzic sobie z martwieniem sie o dziecko a mianowicie zrobic drugie ha ha smile
          jeszcze troche i zaczne o tym myslec
          moj synek ma obecnie 9.5 mcz i 8 korygowanych wazy 9.5kg
          i raczkuje jak najety po mieszkaniu, wszystko chce robic na stojaco
          musielismy obnizyc lozeczko bo sie podcoagal
          chyba bedzie niedlugo chodzil
          u was tez bedzie dobrze czego z calego serca wam zycze
          juz nas nie chce widziec
          mialam pisac o tym ale jakos tak zeszlo
          poczytaj sobie watek hop_angel ona tez ma corcie z ok 35 tyg i rozwija sie bardzo normalnie

trzymamy kciuki smile
          pozdrawiamy serdecznie
          • poznan_doznan Re: wcześniak 34+5 - jakie badania? 25.07.11, 17:09
            e_elena napisała:

> pytalam juz jak malenstwo ogolnie

Cześć smile

Maleństwo ma się świetnie. Rośnie jak na drożdżach, aż strach je ważyć teraz. Apetyt dopisuje, ja mleko mam, więc mały potroił już wagę urodzeniową.

Z problemików to ma anemię, neonatolog zalecił podawanie żelaza (Ferrum Lek) razem z kropelkami witaminy C. Podaję mu więc 5 kropelek dziennie i mam nadzieję, że anemia szybko minie. Pediatra nie zlecił nawet badań krwi, twierdząc, że zrobimy, gdy T. będzie miał 5 miesięcy. No ale neonatolog z Polnej się uparł. I to on właśnie mnie wysłał do okulisty i neurologa profilaktycznie.

Poza tym już coraz bardziej kumaty jest, dziś pierwszy raz podniósł grzechotkę do buzi smile))). Jeszcze jej sam nie łapie, ale gdy ma w łapce, to nią wywija. Śmieje się, gada po swojemu, potrafi się zająć sobą w łóżeczku, patrząc na coś a la karuzelka nad nim.

Tak więc ja patrzę na to wszystko przed nami optymistycznie, acz czujnie. Czytam sobie o wspomaganiu rozwoju u takich maleństw - ściągnęłam Zabawy Fundamentalne, robię masaż Shantala. Ale przede wszystkim cieszę się moim ślicznym synkiem smile.

Dzięki e_elena za słowa otuchy i podzielenie się swoim doświadczeniem.
            • e_elena Re: wcześniak 34+5 - jakie badania? 26.07.11, 10:40
              ciesze sie ze u was wszystko gra i malenstwo ladnie rosnie
              dla porownania moj rozrabiaka potroil wage urodzeniowa dopiero w 5 mcu i tez karmilam go moim mlekeim i wydawalo mi sie ze tak duzo je, stary nawet krzyczal ze go przekarmiam ale widac oni chca szybciutko dogonic a moze i przegonic smile rowiesnikow (korygowanych)
              jeszcze raz wszystkiego dobrego

pozdrawiam serdecznie
    • led-ka Re: wcześniak 34+5 - jakie badania? 25.07.11, 08:04
      Witaj
      Moj syn urodzony w 35tc. z waga 2,5kg. I mial retinopatie wymagajaca lasera. Takze wkurza mnie jak teraz czytam ze jakis wczesniak nie wymaga kontroli okulistycznej. Kazdy wczesniak jej wymaga nawet taki z 36tc! Takie sa wytyczne by kazdy wczesniak mial robione badanie wzroku pod kontem retinopatii. Statystycznie taki przypadek jak nasz trafia sie 1-2 razy do roku ( w wojewodztwie w ktorym mieszkamy). Badanie pod katem retinopatii wymaga rozszerzenia zrenic i obejrzenia dojrzalosci naczyn siatkowki.
      Starsza corka tez wczesniak z 32,4 tc. Retinopatii nie miala. Do roku czasu miala badania z ta rozworka w oku by dokladnie wszystko obejrzec. Pierwsze badanie wygladajace z opisu jak twoje (komputerowe) miala dopiero w wieku 2 lat.
      • e_elena Re: wcześniak 34+5 - jakie badania? 25.07.11, 10:10
        spokojnie nie JA powiedzialam (domyslam sie ze o mnie tu mowa) ale NASZ NEONATOLOG, ktory jest doswiadczonym lekarzem i sam jest ojcem czworki dzieci, jesli to ma dla kogos znaczenie
        a to spora roznica
        z calym szacunkiem nie jest milo jak sie komus wklada w usta nie jego slowa
        nie jestem lekarzem i mu ufam (w przeciwnym razie po co w ogole mialabym go widziec?)
        na moje pytanie o retinopatie u synka odpowiedzial ze w Anglii screenuje sie noworodki urodzone do 32tc z waga mniejsza niz 1500gram
        gdy zapytalam o innych specjalistow np.ortopede zapytal po co chce widziec ortopede?
        na moje pytania o innych specjalistow - sadzac po rozwoju mojego synka - odpowiedzial mi ze nie ma potrzeby
        nasz doktor mowi do mnie ze nie powiedzial by ze synek urodzil sie wczesnie i nie rozumiem dlaczego mialby mnie klamac?
        do poznan_doznan pisze zeby pokazac jej ze nawet mlodsze dzidziusie od jej synka moga rozwijac sie prawidlowo i dodac jej otuchy i optymizmu bo wiem jak to jest trodno na samym poczatku i jak ciezko sie pozbierac i ze wszystko martwi i ta niepewnosc co do dalszego rozwoju malenstwa i chce jej powiedziec ze nie ma co sie z gory zamartwiac - bo innej dziewczyny dzidzius tak mial i nakrecac i ze mocno wierze w to ze nasze malenstwa sa super i zdrowe i za niedlugo bedzie sie cieszyc malym raczkujacym urwisem tak jak teraz ja
        tak czy inaczej jezeli moje pisanie budzi tyle kontrowersji to nie pozostaje mi nic innego jak przestac pisac
        ostatnia rzecza jakiej pragne to wprowadzac cie poznan_doznan w blad

powodzenia i mocno trzymamy kciuki
        pozdrawiamy serdecznie

• led-ka Re: wcześniak 34+5 - jakie badania? 25.07.11, 11:57
          e-elena przepraszam ale źle mnie zrozumiałaś.
          Nie chciałam nikogo atakować.
          Chciałam tylko napisać że medycyna to nie matematyka i niektóre rzeczy dotykają też tych prawie donoszonych wcześniaków. A moje wzburzenie dlatego się pojawiło w wypowiedzi bo u nas to świeża sprawa, młody jest po laserze 3tyg.
          Dlatego warto odwiedzić niektórych specjalistów, bo wcześniak to wcześniak nawet jeśli jest z 35tc i waży 2,5kg. jak mój młodszy syn.

Ps. Ja też ma jak pisałam wcześniaka z 32,4tc. I wszystko u niej super. Żadnych problemów. Teraz ma 2,7l. i jedyne co nas gnębi to problem z odpieluchowaniem bo młodej nie chce się wołać....no ale to może dotyczyć każdego dziecka.

Także jeszcze raz przepraszam.

• tolka11 Re: wcześniak 34+5 - jakie badania? 25.07.11, 12:17
            Poniekąd off top: po 8 latach życia z jednym skrajnym, a potem nastepnym mniej skrajnym wczesniakiem stosuję wobec lekarzy metodę ograniczonego zaufania. Żaden lekarz, żaden powtarzam nie ma takiego doswiadczenia, ani takiej wiedzy, aby byc nieomylnym. Zaufałam raz w życiu na poczatku tej wczesniaczej drogi i mój mlody ma ROP V.
            Ufam ograniczenie więc, sprawdzam, wypytuję, konsultuję i i tak mam zawsze ten nawias niedowierzania, który w efekcie na zdrowie tylko mojemu dziecku wychodzi.
            A w temacie: mojemu drugiemu wczesniakowi z 33/34 tc zafundowalam okulistę (i jak sie okazało koniecznie było trzeba, bo siatkówka skrajnie nierozwinieta), kardiologa, bo wada serca była, neurologa (orzekł, ze jest git i mam się cieszyć), ortopedę (stawy biodrowe). I tyle, bo wiecej nie trzeba było. Po roku młoda zyskała wolność od lekarzy i niech tak zostanie.
            • e_elena Re: wcześniak 34+5 - jakie badania? 25.07.11, 14:05
              zrozumialam
              to my rowniez, tak dla pewnosci, wybierzemy sie do okulisty,
              i mam przeogromna nadzieje ze teraz to juz na pewno bedzie ostatni lekarz w naszej przygodzie

pozdrawiam serdecznie
              • poznan_doznan Re: wcześniak 34+5 - jakie badania? 25.07.11, 17:17
                e_elena na Twoje pytanie, jak maleństwo odpowiedziałam pod postem z tym pytaniem (kilka postów wcześniej), a że ciemna masa ze mnie to piszę o tym tu, bo nie wiem, czy Ci się to wyświetli. Dopiero zapoznaję się z tym forum, więc wybaczcie smile))))))/

Dziewczyny, dzięki za wszystkie rady, kciuki i słowa ostrzeżenia. Wszystkie - i te optymistyczne i te ostrzegawcze są dla mnie bardzo cenne, a to forum traktuje nie jak wyrocznie, bardziej jak taką platformę do wymiany doświadczeń.

Co do tej retinopatii, to na wizycie kolejnej u okulisty bardziej przycisnę go w tym temacie. Bo teraz to się zaczęłam zastanawiać, czy może nie zostałam zbyta. Co prawda okulista pytał, czy mały w inkubatorze leżał (nie leżał), czy śledzi wzrokiem, w oczy zajrzał, ale nie wiem, czy to wystarczy, by wykluczyć potrzebę badań w kierunku retinopatii.

No i czekam na tego neurologa. Na pewno dam znać, co i jak.
    • poznan_doznan Re: wcześniak 34+5 - jakie badania? 30.07.11, 20:08
      Jesteśmy po wizycie u neurologa. I zastanawiamy się, czy nie pójść do innego, bo osoba tej Pani nie przekonała nas szczególnie.

Pani doktor zapytała o to, czy mały nie ma asymetrii, czy chwyta (tak średnio, gdy mu się coś do łapki wsadzi to trzyma), czy przewraca się z plecków na brzuch (nie robi tego). Wzięła go na badanie, sprawdziła odruch stąpania, obejrzała. Przypomnę, że mały ma 15 tygodni, korygowane 10.
      Pani doktor uznała, że Tymon zbyt mało ruchliwy jest. I zaleciła rehabilitację. Oczywiście nie na fundusz, bo kierowała nas z prywatnego gabinetu. No OK, pójdziemy, ale czy są ku temu jakieś poważne podstawy to nie wiem.

Zmierzyła obwód głowki, wyszedł graniczny i zaleciła USG przeciemiączkowe. Też oczywiście nie na NFZ. Oczywiście zrobimy, ale mały ma dużą głowkę od zawsze, w ciązy i po porodzie wykluczono wodogłowie.

Zobaczymy...

Trzymajcie kciuki dalej.

Ja mam lekko zważony humor.
      • tolka11 Re: wcześniak 34+5 - jakie badania? 30.07.11, 21:32
        Swoja droga trudno ci bedzie znalezc cos teraz, w drugiej polowie roku, na NFZ. brak terminow. Ale wiesz nie zaszkodzi skonsultowac u kogos poleconego. ja zazwyczaj tak robie, bo wtedy czuje komfort, ze ktos jeszcze zobaczyl. problem pojawia sie wtedy, gdy diagnozy sa rozne.
        Trzymaj sie, jakos przez to przebrniecie i sie ulozy. Najwazniejsze to sprawdzic wszystko, chocby dla wlasnego komfortu psychicznego.
        • poznan_doznan Re: wcześniak 34+5 - jakie badania? 30.07.11, 21:53
          tolka11 napisała:

> Swoja droga trudno ci bedzie znalezc cos teraz, w drugiej polowie roku, na NFZ.

Z tym NFZ to tak z przekąsem napisałam. Bardziej mnie zmierziły oczekiwania wobec psychoruchowego rozwoju malucha.
          A wszystko zbadam i zapłacę, jeśli będzie potrzeba - skonsultuję jeszcze u innego neurologa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka