Dodaj do ulubionych

hipoterapia- od kiedy?

16.09.11, 15:23
Chciałabym zacząć z Zuzią chodzić na hipoterapię, jednak rehabilitantka nam odradzała nie wiem dlaczego. Coś bąknęła że Zuzia jest za mała, ale to chyba bardziej jej brak wiary w inne metody poza NDT.
W jakim wieku wasze dzieciaczki zaczęły hipoterapię? Zuzka ma 21 mies smile
Obserwuj wątek
    • bartosztomasz Re: hipoterapia- od kiedy? 16.09.11, 20:37
      My zaczęliśmy hipoterapię jak tylko Bartek zaczął chodzić 28 stycznia skończył 2 latka a od początku marca jeździmy na koniki 2 razy tygodniowo. Wszystko zalezy od dziecka ale ogólnie widzę że Bartek jest jednym z mniejszych dzieci które jeżdżą na konie.

https://www.suwaczki.com/tickers/v5abuu0an2bahbza.png
    • karro80 Re: hipoterapia- od kiedy? 16.09.11, 23:25
      musisz spytać rehabilitantki dlaczego nie.
      Generalnie koń idzie stępem, w sumie wstrząsowo to wózkiem bardziej rzucawink
      U mnie młoda ma 3,5 roku - łazi w sumie bardziej rekreacyjnie,nikt nie zlecał, bo rehabilitację zakończyliśmy ponad rok temu - ale są to zajęcia hipoterapii, nie opowadzanka - i widać zmiany w postawie, pewności ruchów, lepszej równowadze, bo to trochę kulało.
    • madasia Re: hipoterapia- od kiedy? 17.09.11, 21:13
      Gdy chodzilam z moja corke na hipoterapie, wlascicielka osrodka mowila,ze zaczynaja do niej chodzic dzieci juz od 6-8 miesiaca zycia. i miala doskonale efekty, czyli im mniejsze tym lepiej. Ale potrzeba hipoterapii wychodzila od samych rodzicow, ktorzy naciskali na lekarzy, zeby zgodzili sie tez na hipoterpia poza rehabilitacja ruchowa. I lwsnie dzieki tym rodzicom i ich dziecom, ze widzieli postepy w rozwoju dziecka, coraz wiecej lekarzy nie patrzy juz tak sceptycznie na hipoterpie, jak kiedys...
      • zuzu-and-more Re: hipoterapia- od kiedy? 18.09.11, 14:49
        Madasia no własnie problem z lekarzami jest taki że jak sie upra na jedna metode to koniec. U nas nawet nie chceli ze mna rozmawiać na temat innych metod, własnie o hipoterapii czy Vojcie. A ja chce zrobić wszystko dla Zuzi zeby później nie mieć wyrzutów sumienia że nie próbowałam, chyba poszukam innego lekarza, który ma szersze poglądy na rehabilitacje a nie tylko Bobath.
        • jak47 Re: hipoterapia- od kiedy? 18.09.11, 17:03
          hipoterapia nie jest polecana dzieciom poniżej 3 roku życia. czasem nawet 4 roku. chyba, że na kucyku. chodzi o wzrost dziecka, proporcje ciała i tego jaką postawę przyjmuje na tym koniu... jak ma siedzieć w szpagacie to to jest bez sensu. chyba, że chodzi o kontakt ze zwierzęciem, ale wtedy możesz zapisać na dogoterapię a na hipoterapię jak podrośnie.
          • misiekjasiek Re: hipoterapia- od kiedy? 18.09.11, 20:57
            To fakt, moja znajoma jest terapeutą hipoterapii (chyba tak to się nazywa?) i odradzała mi hipoterapię, kazała zaczekać. Jeśli już, to tylko w formie kontaktu z koniem (ale to brzmi...) ale nie jazdy na nim. Konie są spokojne, wyciszają, są bardzo cierpliwe, na pewno świetne dla dzieci takich jak moje. Natomiast jeśli chodzi o jazdę, to tylko na kucyku, tak jak pisze jak47.
            Dzwoniłam do Zabajki (najbliżej nas mają hipoterapię) i pani miała takie samo zdanie.
            Usłyszałam, że lepiej dogoterapia - jeśli chodzi o zwierzaki lub basen - jeśli chodzi o ruch.
            -----
            Justyna & Jaś (1740 g) i Michaś (1540 g) 31 tc, ur. 10.2009 r.
            • nasz-jeremi Re: hipoterapia- od kiedy? 24.09.11, 22:00
              Jeremiasz jeździ od 8 miesiąca.Zaczynał na turnusie w Stobnie w pozycji leżącej na brzuszku i na bokach.Były obawy czy nie za szybko,ale mały od początku uwielbia konie.Pierwszy turnus to jazda tylko 20 minut.Teraz mały jeżdi już w pozycji siedzącej[oczywiście terapeuta za nim] przytrzymywany dłońmi za ramiona.Najbardziej profesjonalne podejście to ZABAJKA.Polecam gorąco samą Zabajkę jak i hipoterapię w niej.Justyna.Planujemy turnus dojeżdżający do Zabajki w przyszłym roku. Możemy się dogadać i jeżdzić razem.[ około 2.400] Za turnus stacjonarny płaciliśmy w czerwcu 5.100. Jak interesuje kogoś STOBNO,to styczniowe turnusy staniały i są wolne miejsca. POLECAM
              • nasz-jeremi Re: hipoterapia- od kiedy? 24.09.11, 22:12
                Jeszczejedno.Ani STOBNO,ani ZABAJKA nie ma kucyków. Rehabilitant jeżdzi z dzieckiem i na kucyku byłoby to niemożliwe. Dziecko musi być przytrzymywane, a jego ruchy i ułożenie ciała korygowane. My cały czas walczymy z mpd,a jazda na koniku bardzo Jeremiaszka rozlużnia,napięcie spada.Nie mówiąc o wielkiej miłości małego do koni. POZDRAWIAMY
    • karro80 Re: hipoterapia- od kiedy? 25.09.11, 21:35
      pogadałam u nas w stadninie i tak ogólnie za bezpieczną granicę, taką mało dyskusyjną uważają 2 lata - przy wcześniejszej są różne za i przeciw, tudzież czasem są też jakieś ograniczenia nie wiekowe tylko związane z konkretnymi wadami czy schorzeniami.
    • makarcia Re: hipoterapia- od kiedy? 02.10.11, 20:57
      Melka zaczęła hipoterapię gdy miala 13 miesięcy a 11 korygowanych. Wzrost ok 62 cm, samodzielnie nie siedziała. Hipo 2 razy w tygodniu po pół godziny. Po 5 miesiącach śmigała na czworakach i zaczynała wstawać.
      • misiekjasiek nasz-jeremi 05.10.11, 19:59
        Sara, nie wchodziłam na ten temat i nie widziałam Twojego posta, więc dopiero teraz odpisuję. Szkoda, że nie widziałam go wcześniej, wczoraj się widziałyśmy i mogłyśmy o tym pogadać. Nie wiem, czy będziesz za tydzień, to odpisuję tutaj.
        Michaś póki co boi się dużych zwierząt i raz widział konia, płakał. Także jestem w kropce i nie wiem, co robić. Pani Aneta zaleca hipoterapię u niego, bo też jest mocno napięty. Na razie od przyszłego tygodnia będziemy jeździć na basen. Chcę też kupić matę do kąpieli, ponoć załatwiliście sobie taką - mogłabyś mi dać namiary na priv?
        Co do hipoterapii, pamiętam, że jakiś czas temu była w Ględowie, może nie musielibyście jeździć aż do Stawnicy? Czy zależy Wam konkretnie na Zabajce? Ja na razie spróbuję powoli go przekonywać do koni, zobaczymy, co z tego wyjdzie. Musi się najpierw oswoić, bo o posadzeniu go na koniu mowy nie ma. Może z kucykiem byłoby inaczej, szkoda, że w Zabajce ich nie mają.
        Wszystko rozstrzygnie się w ciągu tygodnia i zobaczymy, czy musimy skorzystać z terapii SI. Najbliżej jest w Stawnicy, więc jakby co, ugadamy się co i jak. Wy na konie a my na SI (chociaż mam nadzieję, że nie będzie takiej potrzeby...)
        Acha, kiedyś jeździłam do Jeziorek za Chojnicami, tam też była taka mini-hipoterapia, przyjeżdżały maluchy. Mogę się zorientować, czy to jeszcze funkcjonuje.
        W ogóle muszę do Was zajechać i koniecznie oddać Twojej mamie książkę, bo jeszcze trochę i wyśle za mną list gończy wink
        -----
        Justyna & Jaś (1740 g) i Michaś (1540 g) 31 tc, ur. 10.2009 r.
    • anu-lqa Re: hipoterapia- od kiedy? 09.10.13, 14:20
      Witam serdecznie , ja jestem mamą Frania , który ma prawie 3 lata. Na Hipoterapii byliśmy dwa razy i polecam ta metodę rehabilitacji smile)

franek-kapral-dzielniak.blogspot.com/2013/07/franek-jezdzcem.html
      • grudniowa Re: hipoterapia- od kiedy? 10.10.13, 21:11
        Paweł chodzi na hipoterapie od 2 r.ż. Obecnie ma 3 lata, jakieś 80 cm wzrostu o wadze lepiej nie mówić. Jeździ na dużym koniu, asekuruje go terapeutka. kucyki i małe konie (hucuły, koniki polskie itp) nie nadają się do hipoterapii- maja bardzo drobny chód i przez to nie powinny być używane do rehabilitacji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka