Dodaj do ulubionych

Nie urósł nic przez 5 mcy!!! Ratunku!

19.09.11, 18:29
Dziewczyny,
jestem coraz bardziej przerazona, Symeon przestał rosnąć, oczywiście waga tez stoi w miejscu, ale do tego sie juz przyzwyczaiłam. W lutym miał 88 cm, potem rósł, w maju osiągnął ok 92-93 i do tej pory ani milimetr. Waga tez od pol roku stoi, generalnie maly przybiera niecałe kilo na rok.
Nigdy nie miał takiego przestoju ze wzrostem, łapał 50 centyl nawet, a teraz leci na 10.
Wybieram sie do pediatry, ale nie wiem czy nie od razu do endokrynologa na głębszą diagnozę.
Proszę o jakieś wsparciesadsad
Obserwuj wątek
    • brzanka7 Re: Nie urósł nic przez 5 mcy!!! Ratunku! 19.09.11, 18:59
      Kochana, najpierw musisz iść do lekarza rodzinnego. Koniecznie i jak najszybciej trzeba zbadać hormony tarczycy. Przydałoby się również sprawdzić czy synek nie ma jakichś przewlekłych schorzeń prowadzących do zahamowania wzrostu. To już wszystko powinien powiedzieć ci lekarz w przychodni.
      Nie wiem czy da Ci od razu skierowanie do endokrynologa. Ponoć endokrynologicznie leczone są dzieci tylko "poza" siatką. Jeśli skierowanie dostaniesz, to i tak musisz się nastawić na kilkuletnią nawet obserwacje dziecka. Takie są procedury. A skoro ktoś je takie wymyślił, to chyba jest szansa, że Twój synek po dłuższym zatrzymaniu się we wzroście, nabierze tempa i podgoni do przodu smile

Ogólnie to rozumiem co czujesz. Moja córeczka (nie wcześniak) spadła mi w ciągu roku z 50 centyla na poniżej 3 go. W wakacje skoczyła do 3 go stabilnie na tym trzecim na razie jest. Jesteśmy pod opieką poradni endokrynologicznej. Na pierwszej wizycie byliśmy w maju, następną mamy za rok. Przytulam mocno i wysyłam masę pozytywnej energii.

Ania
    • polaa27 Re: Nie urósł nic przez 5 mcy!!! Ratunku! 19.09.11, 19:00
      Jak jest na siatce centylowej i to jeszcze na 10 centylu to wszystko jest ok. Dzieci nie rosną potem już tak szybko jak niemowlęta. 1 kg na rok to też jest jeszcze norma, wiec nie masz sie co martwić.
    • mama-cudownego-misia Re: Nie urósł nic przez 5 mcy!!! Ratunku! 19.09.11, 22:25
      Taaa... W tym wieku to tak już bywa, moja panna skokowo rośnie, raz na rok, poza tym jak choruje, to też stoi, i ww rok z 50 centyla na jakiś niecały 15 spadła.
      A na dodatek Symiś niejadek...
      Do kogo idziesz? Państwowy może olac.
      • ewelajnawrocek Re: Nie urósł nic przez 5 mcy!!! Ratunku! 20.09.11, 08:09
        Najpierw standardowo do Medicoveru co by porobic jakies badania za free. Po przespanej nocy teoche sie uspokoiłam.
        Beatko, mowisz ze to tak moze byc, ze ran na rok kilka centymentrow? Błagam, powiedz ze takwink
        A tak na serio to wiem, ze nie moge tego zbagatelizowac, do tego wydaje mi sie, ze maly ma jakies krotkie nogi w porownaniu do reszty ciala, a moze juz mi całkiem odbiło wink
        • mama-cudownego-misia Re: Nie urósł nic przez 5 mcy!!! Ratunku! 20.09.11, 08:54
          Tak! smile Znaczy się nie, do dochtora od smarkaczy iść trzeba, sprawdzić też (u nas morfologia z rozmazem, CRP i TSH, a do tego badanie moczu standardowo było), jak wyszło dobtrze, to "podpędzić" Kinderem biovital (ja daję 1/2 zalecanej dawki) i tyle.
          A o ile pamiętam Twój mąż nie ujmujac mu urody tez za długich nóg nie ma smile Co innego Ty, ale geny to rosyjska ruletka.
          • ewelajnawrocek Re: Nie urósł nic przez 5 mcy!!! Ratunku! 20.09.11, 11:12
            Ja tam męża nie bronię ale on ma 183 cm to i chyba takich krótkich nie ma, a u symiego sie rzuca w oczy ze nozki krotkie, widze tez po ciuchach, ja za to 159 cm sad wiec teoretycznie mały bedzie mial cos ponad 170, czyli mało. Ale i to bedzie dobrze.
            • polaa27 Re: Nie urósł nic przez 5 mcy!!! Ratunku! 20.09.11, 11:23
              Baby, odbiło Wam jak nicsmile

No i wyliczenia odnośnie wzrostu dziecka też imponujące, można wiedzieć jakiego logarytmu użyłyście?wink)))
              • tolka11 Re: Nie urósł nic przez 5 mcy!!! Ratunku! 20.09.11, 14:33
                Endokrynolog zazwyczaj obejmuje opieką dzieci obciążone wywiadem (typu onkologia, hipotrofia) jeśli jest zahamowanie wzrostu, i dzieci poniżej 3 centyla. Obserwuj i mierz, staraj się mierzyć regularnie, np. co 2 tygodnie o podobnej porze. Zapisuj i po poł roku jeśli sytuacja się nie zmieni idz do endo.
                Ale najpierw podstawowe badania, tarczyca.
                Endo jak badania są ok to też zaraz nie wdraża leczenia tylko najpierw obserwuje około roku.
            • ewelajnawrocek Re: Nie urósł nic przez 5 mcy!!! Ratunku! 20.09.11, 15:34
              Jest taki wzór:
              dla chlopców: wzrost mamy plus taty dzielona na dwa minus 3
              dal dziewczynek to samo tylko plus 3.
              u nas wychodzi 168 cm;/
              • nikulam Re: Nie urósł nic przez 5 mcy!!! Ratunku! 20.09.11, 15:50

Dla chłopców minus 3 a dla dziewczynek plus 3? Czyli dziewczynki mają być wyższe?
              • mamaadasia2010-2 Re: Nie urósł nic przez 5 mcy!!! Ratunku! 20.09.11, 17:04
                u mnie w rodzinie ten wzór w zaden sposób sie nie sprawdza smile Wzrost to raczej indywidualne predyspozycje organizmu
                u mnie : kobitki wszystkie niskie - 160-165cm a Panowie od 185 nawet do 203cm !
              • bijou82 Re: Nie urósł nic przez 5 mcy!!! Ratunku! 20.09.11, 18:46
                Ewelina,a może Symiś ma poprostu chwilowy przestuj
                Dzieci często rosną skokowo
                Endo tak jak napisały dziewczyny,od razu i tak nie będzie małego leczył
                Podda obserwacji i zleci wykonanie badań poziomu hormonów
                Wiem że sie denerwujesz,my pod opieka poradni endo byliśmy 2 lata
                a z tą srednią wzrostu,myślę że same wyliczenia nijak się mają do stanu faktycznego,u mnie napewno się nie sprawdziło (powinnam wg tych wyliczeń miec ok 168,a mam 157cm)
                • polaa27 Re: Nie urósł nic przez 5 mcy!!! Ratunku! 20.09.11, 19:55
                  A można wiedzieć, która wróżka taki logarytm wymyśliła?smile

Ewelina, przepraszam trochę ironizujęsmile A to dlatego, że naprawdę nie macie się czym martwić. Hormony tarczycy i morfologię zrób młodemu PRZY OKAZJI. Bo nie ma sensu go tylko po to kłuć. To samo powie Ci każdy mądry endo.
                  • brzanka7 Re: Nie urósł nic przez 5 mcy!!! Ratunku! 20.09.11, 23:43
                    Ja bym TSH jednak zrobiła od razu. Tym bardziej, że skierowanie da ci spokojnie lekarz pierwszego kontaktu. Ja do endo miałam już iść z kompletem badań.
                    A ta wróżka to ma niezłe chody, bo wzór można znaleźć na tablicy informacyjnej na ścianie w poradni endo w CZD tongue_out

Pozdrawiam
                    Ania
                    • brzanka7 Re: Nie urósł nic przez 5 mcy!!! Ratunku! 20.09.11, 23:56
                      To znaczy nie wiem czy to jest dokładnie ten sam wzór (nie mam aż tak dobrej pamięci) ale na pewno podobny smile
                    • polaa27 Re: Nie urósł nic przez 5 mcy!!! Ratunku! 21.09.11, 00:01
                      A możesz podać link do tego wzoru? Na jakich medycznych informacjach i badaniach jest oparta? Bo brzmi jak kompletna bzdura.
                      • brzanka7 Re: Nie urósł nic przez 5 mcy!!! Ratunku! 21.09.11, 08:05
                        Jak będę w CZD to sprawdzę przypisy na plakacie. Prawdopodobnie to jakieś stare opracowanie, które obecnie w medycynie jest jakimś tam (lepszym lub gorszym) narzędziem pomocniczym. Sama jestem ciekawa czy obecnie jakikolwiek lekarz z tego korzysta, czy raczej te plakaty na ścianie to raczej wystawa w stylu "historia medycyny".

Pozdrawiam
                        Ania
                        • ewelajnawrocek klops 21.09.11, 08:59
                          i jak moj synek ma urosnac jak choroba goni chorobe? Obwieszczam, ze mamy ospe, niesttey nawet na jąderkachsad Sprawa wzrostu na razie odłożona..i tak w kółko. By the way: czy ospa moze byc bez goraczki? W sumie poza mega krostami, swędzeniem i smutkiem w oczach nie ma nic gorszego..czekamy na lekarza..
                          • tolka11 Re: klops 21.09.11, 09:10
                            Może być. Ale gorączka może pojawić się później.
                            • verdana Re: klops 21.09.11, 18:31
                              Wszystko może być bez gorączkismile
                              A co do wzrostu i jego wyliczeń - wtedy rodzenstwo powinno mieć mniej-więcej zbliżony wzrost. Nie trzeba badań naukowych, aby stwierdzić, ze tak nie jest.
                              Ja bym podstawowe badania zrobiła - pół roku zahamowania wzrostu to chyba jednak trochę dużo w tym wieku.
                              • ewelajnawrocek dooopa 09.10.11, 12:12
                                Poszlismy sie zmierzyc do lekarza i wyszło, ze mlody jest jeszcze o 2 cm mniejszy niz wychodzilo na mojej miarce. Lekarka dała skierowania na badania, na razie jeszcze ich nie zrobilusmy, ale zrobię. Myslalam, ze najgorsze za nami, a tu sie moze okazac, ze czeka nas batalia o wzrost małegosad W tej chwili łapiemy 10 centyl wzrostu i wagi, ale jak nic nie ruszy to wypadniemy z siatki, a na razie wszystko stoisad Smuto mi.
                                • bijou82 Re: dooopa 09.10.11, 20:53
                                  Ewelina,rozumiem Twoj niepokój,ale zobacz...jesteście na 10centylu
                                  Weim,czytałam że stoi w miejscu...ale wiesz przecież że niektóre dzieci jeśli nie większosć rośnie skokowo,może ma taki właśnie przestój i za chwilę ruszy jak burza
                                  Nie wiem jak mogłabym Cię pocieszyć,ale myślę że Lekarz POWINIEN to zrobić
                                  w innym wątku gdzie było pytanie o wzrost i wagę wcześniaków (kiciusia chyba) patrzyłam że Symiś całkiem nieźle wypada smile I wiem że to nie pocieszenie porównywać do innych,ale nie o to mi chodzi.Tylko o to,że widać właśnie jak "nierówno",swoim tempem dzieci rosną
                                  Moja Magda długo miała przestój,chodziliśmy do endokrynologa,i nagle w ciągu roku z 9kg skoczyła na 13 i z 88-89 cm urosła do 96-98 a w tej chwili ubrania nosi na 104,110,116.Nie jest to imponujący wynik jak na 4,5 roku,ale biorąc pod uwagę to jak długo stała w miejscu to wynik rewelacja.I tak też powiedział nam endokrynolog.
                                  Nie smuć się...
                                  • ewelajnawrocek Iza 12.10.11, 17:01
                                    a u jakiego endo byliscie? Nie mogę już dluzej czekać, tu nie chodzi o to, ze jest na 10 centylu, ale ze na rok byl na 75 na 2 lata na 50 a teraz na 10tym, ewidentnie przestał rosnąć, waga tez stoi oczywiscie. Tak bym chciała zeby nastapił ten skok, ale obserwuje go od lipca i nic sie nie dziejesad
                                    • solania123 Re: Iza 12.10.11, 21:49

• mama-cudownego-misia Re: Iza 12.10.11, 22:12
                                        A ja jednak uważam, ze po to są siatki centylowe, żeby porównywać i że oczywiście każde dziecko inne, ale co innego, jak dziecię idzie sobie cały czas na 10 centylu, a co innego, jak w niecałe dwa lata spadnie z 75 na 10. U nas jest ta sama sytuacja i nawet przychodniany pediatra się zaniepokoił. Na razie skoro już młodą dziabałam i udało się jej utoczyć 1,5 ml krwi, zrobiłam TSH (w normie) i morfologię (śliczna). USG też ok.
                                        Z tym, że u mnie ta różnica, że młoda je na życzenie po dwa obiady i generalnie wszystkożerna jest, a Symis niejadek...
                                        Generalnie u nas ten wolny przyrost łączę raczej z częstym chorowaniem, od kiedy w czerwcu poszła do przedszkola (jak posiedziała w domu 3 tygodnie, to zaraz był prawie 1 kg na plusie), dużą aktywnością fizyczną i "czymś nie tak" we florze jelitowej - młodej się zdarza co pewien czas mieć długotrwałe biegunki, za każdym razem w posiewie wyłazi wtedy patogenny szczep e.coli i jakiś rzadszy koleżka candidy, po przeleczeniu przechodzi, a po każdym kolejnym antybiotyku mimo probiotyków wraca. Wtedy też wyskakują alergie pokarmowe.
                                        • bijou82 Re: Iza 12.10.11, 23:16
                                          My chodziliśmy do dr Basiaka
                                          Teraz kontrolujemy się raz w roku,na moje życzenie bo On nas chciał już wyrzucić z poradni,chodziliśmy głównie ze względu na podwyższone tsh i ft4 po odstawieniu drobiu wyniki wróciły do normy,ale wzrost i waga też nie są ok
                                          Magda była rok temu na 3 centylu ze wzrostem,z wagą poniżej 3 centyla,teraz jest poniżej 3 centyla i ze wzrostem i z wagą
                                          Je wszystko,wyniki morfologii podstawowe ma w normie,tsh ft3 i ft4 ok
                                          Więc dr Basiak zlecił badania genetyczne.Wyszły wszystkie dobrze,żadnych wad.Powiedział że mam się nie stresować (ja się nie stresuję),że dopóki rośnie i przybiera cokolwiek to jest dobrze,gorzej gdyby całkowicie się zatrzymała ze wzrostem i wagą (całkowicie czyli napewno dłużej niż rok,bo u dr Basiaka też tyle trwa obserwacja i badania kontrolne co 3-4miesiące)
                                          Ja chodzę na nfz do przychodni/sz[itala na Wrońskiego,badania szczegółowe robili Magdzie w trybie jednodniowego przyjęcia na oddział,z tym że nie leżała (ale takie wymogi stawia nfz by na oddział przyjąć)
                                          nr tel do rejestracji 71 7703725
                                          Pozdrawiam,
                                          • bijou82 Re: Iza 12.10.11, 23:19
                                            miało być że Magda jest powyżej 3centyla
                                            • polaa27 Re: Iza 13.10.11, 10:22
                                              My jesteśmy na 3 centylu ze wzrostem, z główką i wagą ponizej 3 centyla. Hormony ok, jesteśmy w poradni endo, ale robię młodemu badania teraz tylko przy okazji kłucia koniecznego. I się obserwujemy. Jak pójdziesz z dzieckiem, które jest na 10 centylu do endokrynologa to powie Ci, że nie masz czego u nich szukać. Rozumiem, ze niepokoi Cię spadek na siatce, ale 10 centyl to nadal norma. A obserwacja 3 miesięcy jest za krótka. Jak przez rok Ci nie urośnie to można się martwić. A teraz może czas wyczilować w końcu?smile
                                              • ewelajnawrocek Re: Iza 13.10.11, 12:27
                                                ech wiedzialam, ze zaraz ze mnie panikarza zrobicie wink Podkreskam, ze mam w nosie, ze jest maly i chudy, nie se bedzie, ale wlasnie martwi mnie to calkowite zahamowanie, i to nie jest 3 mce ale juz 6 mcy, wiec sam pediatra sie zaniepokoil, dobre jest to, ze i waga i wzrost to 3 centyl, ja stawiam, ze jest jakas ukryta "choroba" typu alergia, ktora nie daje mu generanie rosnac ani wzdluz ani wszerz, maly ma tez dziwne jazdy ze sluzem , ktory mu po prostu czasem wypada z pupy jak kucnie bez gatek..obiawiam sie celiakii, ale to chyba byloby lepsze niz jakies sprawy hormonalne czy genetyczne..Poza tym maly przybuiera niecałe kilo na rok, to jest naprawde za małosad A moze ma zle wchlanianie..powodow moze byc wiele/ Co do Barg to ponoc czeka sie pol roku na wizyte, ja ja miałam w medicoverze ale niestetu przechodze do luxmedu, ale tam ponoc jest endo, wiec moze bedzie ktos sensowny. Chcialabym sie wyczilatowac, ale kurde ciezko, bo matka ma przeczucia..
                                                • mama_janka007 Re: Iza 13.10.11, 13:02
                                                  a ja cie doskonale rozumiem. moje wprawdzie tez spada na siatce i ja moge miec to w nosie, bo to o 5 a czasem o 10 centyli, wiec w sumie nic. no i swoja wage ma. u was ta sa jednak spore roznice i utrzymuja sie od dlugiego czasu. moim zdaniem to nie panika tylko szukanie wyjasnienia sytuacji niepokojacej. bo spadek z 75. centyla na 10., oczywisty nie jest.
                                                • mama-cudownego-misia Re: Iza 13.10.11, 14:18
                                                  No czekaj, ale celiakia po pierwsze nie jest taka sobie bezobjawowa, a po drugie to się da zbadać. ja robiłam w dolmedzie (sobie, nie dziecku) ten panel IgA EMA i tTGA bodajże - jakby wyszedł wynik dodatni, to by już było uzasadnione podejrzenie, że jest. Możesz następnym razem dziecię w dolmedzie udziabać i przy okazji zrobić. Zreszta pewnie w każdym labie robią.
                                                  i powiem tak, o ile zwykle straszna z Ciebie panikara, tu masz racje - trzeba sprawdzić, a nie ogladac sie na to, ze inne wcześniaki są mniejsze - Symiś z wcześniactwa "wyrósł" wzrostem i wagą bardzo szybko, tak samo jak Małgosia, i to zatrzymanie jest dziwne. U nas dopiero w zeszłym miesiącu ruszyło 0,8 kg, a tak waga stała prawie półtorej roku, z czego przez rok się nie przejmowałam, bo jadła ładnie i rozwijała się super. Dopiero jak sie zorientowałam, na którym jest centylu, trochę się zaniepokoiłam.

I ja bym najpierw do Michalskiego poszła, pogadała, może poradzi, jakie badania zrobić, do kogo pójść, bo to nie jest tak, że dr Barg albo nikt we Wrocławiu, jak chcesz to Ci dam namiary na dwóch innych. Ale może tu gastrolog potrzebny, albo alergolog, albo jakiś preparat na apetyt, albo psycholog dziecięcy... Ale podstawa to dobry pediatra.
                                                  Pamiętam, że Michalski nawet szorstkich ramionek nie olał (ja bym tego nawet nie zauwazyła) i cropoz na to wypisał, a poprawa w apetycie i problemach z brzuszkiem była wtedy ogromna.
                                                  Więc przeczucia do kieszeni, portfel w dłoń i powodzenia wink
                                                  • estera7977 Re: ... 14.10.11, 10:28
                                                    Martyna cały czas poniżej 3 centyla do endo chodzimy ponad 2 lata w marcu było mówione że jak skończy 4 lata to podajemy hormon wzrostu a teraz jak byłam to znowu czekamy do kwietnia noo i musimy zrobić rentgen nadgarstka bo raz już wiek kostny wyszedł średnio,u nas lakarze nic by nie robili jakby dziecko było na 10centylu kazali by obserwować i czekać
    • ewelajnawrocek Re: Nie urósł nic przez 5 mcy!!! Ratunku! 22.10.11, 10:51
      Dalej nic nie wiadomo i dalej waga i wzrost stoją..zrobilismy podstawowe badania, krew mocz tarczyca cholesterol, wszystko ok, nie zrobilismy za to badan na alergie i troszke żałuje..ide wpon do endo, zobacze co powie, aha, oglądnelm ksiazeczke męża, na dwa lata mial wymiary Symeona z teraz czyli z 3 latsad
      • mama-cudownego-misia Re: Nie urósł nic przez 5 mcy!!! Ratunku! 22.10.11, 10:56
        A po co cholesterol? Kazali Wam?
        Wiesz, to jest tak - zbadać trzeba, ale prawda jest taka, że Symiś nie je i na dodatek choruje sporo. I oczywiście to niedobrze,z ę tak stoi z wagą, ale jak nic nie wyjdzie, to pewnie jeszcze odbije i będzie z niego chłop na schwał.
        I jakby nic nie wyszło, to kurcze... Cos trzeba z tym niejedzeniem zrobić uncertain
        • ewelajnawrocek Re: Nie urósł nic przez 5 mcy!!! Ratunku! 22.10.11, 20:08
          on karmiony je, czasem nawet dobrze, gorzej w zlobie bo tam musi jesc sam, wiec zje troszke i juz chce sie bawic, do tego przestalam go w liocu karmic w nocy..kurde moze to od tego??
          • mama-cudownego-misia Re: Nie urósł nic przez 5 mcy!!! Ratunku! 22.10.11, 20:32
            To Ci przestanie jeść w dzień, ze o zębach nie wspomnę.
            • ewelajnawrocek Re: Nie urósł nic przez 5 mcy!!! Ratunku! 25.10.11, 10:06
              Bylam wczoraj u endo, babka bardzo sensowna, ale niestety zegnam sie z Medicoverem i przez to z nią a szkoda, bo sie przejeła i każe szukac przyczyne. Jej uwagę zwrócil bardzo duzy brzuszek małego i skierowala na badania w kierunku złego wchłaniania (IGA i celiaklia), szkoda ze dopiero teraz bo mały był kluty tydzien temu i dzis znowu, za 2 tyg bedzie wynik.
              Beatko, polecisz mi jakiego endo? A znasz moze Anne Maj, pracuje w Luxmedzie. A ta u ktorej byłam to jolanta bieniasz.
              • ewelajnawrocek Re: Nie urósł nic przez 5 mcy!!! Ratunku! 08.12.11, 09:34
                Dziewczyny,

Symi w grudniu nagle urósł 1,5 cm i wskoczył na 25 centyl ze wzrostem, niestety waga nadal stoi i zostalismy na 10 centylu, ale cieszy mnie ze ruszył wzrost. Odpuszczam dalsza diagnostyke na pol roku, trzymajcie kciuki.
                • mama-cudownego-misia Re: Nie urósł nic przez 5 mcy!!! Ratunku! 08.12.11, 12:37
                  Hej, nie widziałam poprzedniego posta, sorki. Jakby co, pisz na maila, a ja trzymam kciuki smile
                  • malea1 Re: Nie urósł nic przez 5 mcy!!! Ratunku! 09.12.11, 13:41
                    A ja bym jednak zrobiła badania pod kątem celiaki. Nasza lekarka twierdzi, że jednym z objawów jest słaby przyrost. A u was jeszcze ten śluz.
                    Antek jest na 25 centylu, ale moim zdaniem słabo rosnie i dostaliśmy zlecenie pod tym kątem. Na szczęście wszystko ok.
                    • ewelajnawrocek Re: Nie urósł nic przez 5 mcy!!! Ratunku! 09.12.11, 15:34
                      Mial na celiakie i nie ma jej. Jedyne co na razie wyszło to ze chyba troszke słabo trawi, mysle tez ze ma refluks, ale to raczej nie ma sie nijak do nierosnięcia. Do tego od wczoraj jelitowka, wiec rzygawka i niejedzenie, wiec jak on ma przybrac na wadze? Same kosci.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka