Dodaj do ulubionych

usg bioder??????

02.11.11, 15:21
Hej!!! Jestem tu nowa i dopiero zaczynam wdrazac sie w tematy. Choc podczytuje was juz 5 miesiecy jakos nic do tej pory nie pisalam. Ale widze ze jestescie bardzo doswiadczone i znacie odpowiedzi na wiele pytan. Chcialam sie zapytac co to znaczy w wynokiu usg bioder brak jader kostnieia kosci? jak dlugo mozna czekac na to kostnienie? czym grozi brak?juz trzy usg zrobone i dalej brak?
Obserwuj wątek
    • ewik74 Re: usg bioder?????? 02.11.11, 19:36
      Trafiłam na ortopede, która mnie bardzo nastraszyła. Nie widziała jąder kostnienia u dziecka około 8 miesięcznego i powiedziała że to nie dobrze uncertain. Kazała nam sie pokazać za 2 miesiące na kolejne USG. W okolicach 10- 11 mca życia pojawiły się na USG niewielkie "cienie" które lekarka przypisała tworzeniu sie jąderek ale że trzeba dalej obserwować. Zleciła większą dawkę vit D. i koelejne kontrole za 2 m-ce. Potem jak jądra już były to narzekała ze jedno jest za wysoko i poruszałam ten wątek tutaj: forum.gazeta.pl/forum/w,15302,125108957,125108957,Czy_ktos_mial_jakies_problemy_z_bioderkami_.html

W miedzyczasie byłam na USG u innego specjalisty i powiedział że wszystko jest jak najbardziej w porządku. Inny lekarz również nie miał zastrzeżeń a na moje pytanie o brak jąder kostneinia oboje stwierdzili, że może ich nie byc w tym wieku, zważywszy że to wcześniak i że nie jest to patologia i oczywiscie żeby sie nie martwić na zapas. Mały w tym czasie był bardzo ruchliwy i każdy lekarz mówił, żeby nie ograniczać jego aktywności fizycznej. Niech sie rusza, czworakuje bo to ponoć sprzyja tworzeniu sie tych jąderek.

Podsumowując: u nas "cień" jaderek pojawił sie w okolicach 10-11 mż a 2 miesiące później były już ładnie widoczne na USG.
      A w jakim wieku jest twój wcześniaczek?? W którym m-cu życia miał USG??
      • only_mama Re: usg bioder?????? 02.11.11, 19:45
        Dzieki za uspokojenie bo zamartwiam sie tym. Kacperek ma 5 miesiecy (3,5 korygowane) usg mial robine w 2 i 4 miesiacu. Teraz w listopadzie idziemy 3 raz. Zobaczymy co powie.
        • only_mama Re: usg bioder?????? 02.11.11, 19:50
          Mial 2 razy robine teraz bedzie trzeci juz mi sie wszystko myli. jutro na usg glowy idziemy tez sie zamartwiam zeby wszystko ok bylo. Mam nadzieje ze niec niekorzystnego nie wyjdzie. Co jakas wizyta to mam czarne mysli. Mimo ze wszystko jak na razie idzie pomyslnie smile oby tak zawsze smile
        • ewik74 Re: usg bioder?????? 02.11.11, 19:53
          5 miesięcy.....luuuuuzik. Naprawdę nie masz się co martwić zwłaszcza że synus taki malutki.
          Zauważyłam, że jesteś z KRK. Czy chodzisz moze do poradni preluksacyjnej czy prywatnie na USG?? Pytam, bo te teksty z tymi jadrami kostneinia (a raczej ich brakiem) przypominają mi pewna lekarkę z tejże poradni właśnie big_grin
          • only_mama Re: usg bioder?????? 02.11.11, 20:45
            Nie na usg chodze do przychodni na Galla. Bo tam robia na NFZ. No nic poczekamy zobaczymy moze za ktorym razem sie pojawia wink)
            • ewik74 Re: usg bioder?????? 02.11.11, 22:45
              To daj znać jak będziesz po wizycie. Jestem ciekawa kiedy pojawią się u niego te jąderka. Pamietam jak blisko rok temu przechodziłam ten "brak jaderek" i martwiłam się czym to moze skutkować bo nic nie wiedziałąm na ten temat.
              • only_mama Re: usg bioder?????? 30.11.11, 10:56
                Bylismy na usg jaderek nadal brak. Kazala zrobic badania na krzywice bo to moze byc przyczyna braku jaderek. Ale wit d3 dostaje kosci potylicy twarde nie splaszczone,nie poci sie przy jedzeniu,ciemiaczko male a nie jakies mega wielkie wiec zostalo mi badanie krwi. Mam nadzieje ze to nie krzywica i w koncu sie pojawia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka