Dodaj do ulubionych

Klinika Katowice ligota endokrynologia - jak jest?

23.11.11, 00:20
No cóż, niedobór wzrostu i wagi - powcześniacze przypadłości prawie czterolatka, idziemy na początku grudnia się badać.
Jak tam jest? Ile się leży, jakie warunki, jakie sale, łazienki, spanie dla rodzica, jedzenie, sklepik /bar, czy można swoje czajniki, jedzenie itp itd - pomóżcie, doradźcie, uspokójcie. Już się martwię - do tej pory wszystkie pobyty udawało mi się w pobliżu domu załatwić - jestem z Chorzowa, leżeliśmy klika razy na Truchana na różnych oddziałach, najczęsciej urlopowaliśmy się na noce. Ligoty kompletnie nie znam, ale nasza lekarka z Powstańców (dr Siuda) jest z Ligoty no i idziemy.
Obserwuj wątek
    • tolka11 Re: Klinika Katowice ligota endokrynologia - jak 23.11.11, 17:48
      Idziesz pierwszy raz i rozumiem, ze w sekretariacie zapisali ci termin i masz zadzwonić w przeddzień?
      Pytam, bo oddział jest tak przeładowany, że przekładają od 3 tygodni wizyty wszystkim nowym dzieciom. Zadzwoń i spytaj się, choc pewnie i tak powiedzą ci w ostatniej chwili, że nie. Nam przesunęli tylko o tydzień, ale my idziemy tam już enty raz. Natomiast koleżance, która miała iść dzisiaj diagnozować też zaburzenia wzrostu przesunęli przyjęcie na styczeń. Pierwszy raz miała iść na diagnostykę. Znam dr Siudę. Ona ci zaklepała termin. Zadzwon może do niej i zapytaj jak z przyjeciami.
      Też jestem z Chorzowabig_grin
      I mamy hormon wzrostu.
      • kol196 Re: Klinika Katowice ligota endokrynologia - jak 23.11.11, 22:12
        to ile waży i mierzy Twój czterolatek że jest skierowany na dokładniejsze badania. tez mam wcześniaka w tym wieku,nie jest za duzy ale ze mieszkamy w małej miejscowości to nic z tym nie robi sie. pozdrawiam
        • ponis1990 Re: Klinika Katowice ligota endokrynologia - jak 23.11.11, 22:26
          Hej Hej, my ze Świętochłowic, i też dostaniemy niebawem ,,bilet na ten oddział''. Nie byłam tam prędzej to nie wiem ale leżeliśmy tam na neurologii już i przynajmniej tam to wiem łóżka dla rodziców płatne dycha od doby, na samym dole jest dużo sklepów ( spożywczy, kawiarenka, bar, kiosk, dziecięcy ), są oczywiście automaty na kawę. Na tamtym oddziale była lodówka, podgrzewacze, czajniki na korytarzu dla rodzicówsmile Klinika jest fajnie wyremontowana, i w porównaniu do Truchana o wiele większa.
          • tolka11 Re: Klinika Katowice ligota endokrynologia - jak 24.11.11, 09:32
            Nie chodzi o to czy dziecko jest duże, ale o to czy rosnie, czy mieści się w siatkach i jaki wzrost mają rodzice.
            Mój Miłosz nie rósł przed 2 lata, nie mieści się w siatkach. Najpierw robi się podstawowe badania w tym hormony tarczycy i RTG ręki. Jak są w normie i dziecko dalej nie rośnie to jest diagnostyka szpitalna, z podstawowym nocnym wyrzutem hormonu.
            • bo76 Re: Klinika Katowice ligota endokrynologia - jak 27.11.11, 22:32
              Dokładnie, my mamy już większość badań zrobionych , za nisko wyszedł tylko IGF, wiek kostny obniżony, hormony w absolutnej normie. Hipotrofik, ciąża z przygodami - utrzymywana na siłę od 23 do 36 tygodnia, poród bez komplikacji, syn zdroy, bez powikłań wcześniaczych, 2kg urodzeniowej.
              Teraz mamy w lutym 4 urodziny i 90cm i 12kg. Jest drobniutki i chudziutki, wygląda na rok młodszego. Cóka - też wcześniak z tego samego tygodnia z tym samym wiekiem urodzeniowym (starsza o 3 lata) już w tym wieku goniła rówieśników - były skoki wzrostu. No i z wagą było lepiej. Syn rośnie regularnie, ale bez większych skoków - na razie nie widać szans, aby dogonił, stąd to plus słaby wynik IGF dał podstawy do badania wyrzutu nocnego. Choć ostatnio nawet już weszliśmy w siatkę centylową w końcuwink)
              Dzięki za info - jutro tam zadzwonię i się upewnię czy nas wezmą.
              Tolka - pozdrawiamwink Ja z centrum - Wy chyba z Batorego, prawda?
              • tolka11 Re: Klinika Katowice ligota endokrynologia - jak 28.11.11, 18:57
                I wiesz już coś? Oni niestety zazwyczaj informują dzień przed tak koło 11. Jak jest po obchodzie. Może ci się uda. I moze się spotkamysmile Daj znać jak bedziesz pewna, bo my też teraz idziemy.
                Mysmy nie wskoczyli jeszcze w siatki, a Miłosz ma już 8,5 roku. No z Batorego.
                • bo76 Re: Klinika Katowice ligota endokrynologia - jak 03.12.11, 21:17
                  No nie wiem oficjalnie. Nieoficjalnie znajoma, która tam na oddziale pracowała całe lata dzwoniła się dla nas nieoficjalnie dowiadywać - jesteśmy przewidziani, mają nas wpisanych na salę dwuosobową, dostanę z Szymonem duże łóżko, więc przynajmniej leżaczek tym razem odpadasmile
                  Jak będzie - zobaczymy we wtorek. Zadzwonię po 10, tak się umówiłam w pracy - najpóźniej do 11 muszą wiedzieć, czy od środy idę.
                  Jak tam jest na izbie przyjęć? Takie dzikie tłumy, jak wszędzie? Musimy być na czczo? Od której biorą, na którą najlepiej przyjechać?
                  Uch, znowu to uczucie niepewnośći i lęku przedszpitalnego mnie dopada, choć już tyle przygód za nami...
                  • bo76 Re: Klinika Katowice ligota endokrynologia - jak 07.12.11, 21:32
                    No i nie jesteśmy na oddziale. MAmy dzwonic w styczniu.
                    • tolka11 Re: Klinika Katowice ligota endokrynologia - jak 08.12.11, 08:23
                      Noooo. Miłosz był 2 dni. Zrobili wyrzut nocny znowu. I czekamy na wyniki już w domu. Ale lekarze mówili, że nowych praktycznie nie przyjmują. Koniec roku.
                      Teraz jesteś z przesunięcia, więc w styczniu pójdziecie bez problemu.
                      • anulajc bo76 10.01.12, 19:04
                        Zostałaś przyjęta na odział? Jak jest ze spaniem? Jakie koszta? My mamy termin na 23 lutego i trochę jestem przerażona
                        • tolka11 Re: bo76 15.01.12, 11:20
                          Pokoje dwuosobowe z ubikacją i umywalką, trzyosobowe z umywalką. Na korytarzu łazienki. Zazwyczaj w dwuosobowych są dzieci endo, a w trzyosobowych diabeto. Czasem dla endo nie ma miejsca i idą do trzyosobowych. Spanie z dzieckiem w łóżku 6 zł, pokój hotelowy czyli łóżko szpitalne dla dziecka i dla rodzica tapczan 30 zł. Z tym, że hotelówki nie da się rezerwować i rzadko jest, bo przyjmują dużo dzieci. Nie mozna spać na materacu czy czymś takim, bo konieczny jest stały dostep do łóżek ze względu na nocne pobieranie krwi. Czajniki w pokojach surowo zabronione, ale jest aneks kuchenny, gdzie mozna odgrzać sobie obiad i zrobić coś do picia. Szkoła normalnie. Swietlica zazwyczaj od 15 do 19. Na obchodzie bez problemu dowiesz się wszystkiego od lekarza, nawet jak długo przewidywany jest pobyt.
                          Prawdę mówiąć to jeden z nasympatyczniejszych oddziałów na których lezymy często. O ile tak mozna powiedzieć o oddziale.
                          • 11anetta Re: tolka 15.01.12, 12:05
                            Przepraszam,ze sie wcinam w watek ale jak moglabym zlapac z toba kontakt?
                            Masz konto na fejsie lub nk?
                            bardzo mi zalezy
                            • tolka11 Re: tolka 15.01.12, 16:13
                              Aneta napisz na gazetowy.
                              Teraz wychodzę do szpitala, tam nie mam netu, ale jak wpadnę do domu to zajrzę.
                              • 11anetta Re: tolka 15.01.12, 19:07
                                napisalam ale nie idzie wyslac bo tolka11 nie zostal rozpoznany.Niewiem o co chodzi.Nie chce ci zawracac glowy bo wiem jaki masz teraz okres ale moze odezwiesz sie na moj mail prosze?

irlandia05@interia.pl
                          • anulajc Re: bo76 16.01.12, 18:57
                            Wielkie dzięki za odpowiedź, my jedziemy 20 lutego i już cała w strachu jestem.
                            • ponis1990 Re: bo76 17.01.12, 04:48
                              My na siódmego lutego ale oczywiście w przeddzień się upewnic wink Sama jestem ciekawa jak będzie i co wyjdzie.
                              • bo76 Re: bo76 20.02.12, 14:15
                                No, idziemy jutro już na 100%.
                                Także może się spotkamy.
                                W styczniu sama przesunęłam, bo wyskoczył nam wyjazd na ferie i ten szpital byłby tuz przed - bałam się, że młody się zestresuje i pochoruje.
                                Cóż, zobaczymy, jak będzie, uspokoiłyście mnie trochę, że te warunki nie takie złe/dobre, choć na samo brzmienie słowa szpital mam biegunkęcrying
                                No, ale trzeba zrobić i sie przekonać, co i jak.
                                • bo76 Re: bo76 27.02.12, 21:33
                                  No i byliśmy - 3 dni, warunki super, badania wyszły ok - tzn wyrzut zadowalający, wiek kostny dalej mocno obniżony, rośnie, bez szaleństw, ale stale rośnie - więc czekamy, powinno być ok.
                                  No, wyszliśmy w czwartek po południu, do soboty rana na prawo i lewo wychwalałam, jaki super szpital - po czym w sobotę rano ..... przynieśliśmy sobie rotawirusa na pamiątkęsad(
                                  Uj, a z średniego Truchana i tragicznego Bytomia nigdy nic nie przywlekliśmysad(
                                  No cóż, co Cię nie zabije, to Cię wzmocni - przynajmniej wiem, że endo wszystko u nas ok.
                                  W sumie dobrze, że nas w domu złapało już - tak byśmy jeszcze na pediatrii wylądowali na nie wiem, jak długocrying
                                  A - dr Siuda już w Katowicach nie pracuje - ostatecznie przeniosła się do Krakowa. Teraz mamy się zgłosić do Trzciąkowskiej.
                                  • anulajc Ligota 29.02.12, 16:20
                                    My właśnie też wróciliśmy. Byliśmy od czwartku do środy. U nas wszystkie badania kiepskie, więc jeszcze tomografia i wysyłamy papiery o hormon. Warunki bardzo dobre, lekarze super, pielęgniarki bardzo pomocne.
      • skarb999 Re: Klinika Katowice ligota endokrynologia - jak 25.07.12, 19:57
        Witam,proszę o maila do Pani,mam podobny problem skarb999@interia .pl i wiele pytan odnosnie hormonu wzrostu-prosze o kontakt!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka