Dodaj do ulubionych

spocone stopki

10.02.13, 20:14
Czy ktoś zna jakieś "domowe" sposoby na nadmierną potliwość stóp u dzieci?
Młody biega w skórzanych ciapkach - przewiewne - mają dziurki i z wkładką, która niestety konieczna. Staram się zakładać rajstopki z małą ilością sztuczności, ale mimo to stopy wilgotne. W domu 19 stopni. Wydaje mi się, że go ubieram lekko, bo na ciele w newralgicznych miejscach przegrzany nie jest. Tylko te stopki...
Dzięki za rady.
Anna
Obserwuj wątek
    • mama-cudownego-misia Re: spocone stopki 10.02.13, 21:51
      Eee... Pogadać z pediatrą? Nie, serio smile Tym razem to nie mój fiź, nadmierne pocenie może być wynikiem niedoborów D3 i bodajże wapnia, dobrze by było, ze by pediatra zerknął, czy aby nie ma jakichś dyskretnych oznak krzywicy.
      Bo zakładam, że D3 w okresie zimowym dostaje, ale preparaty w kropelkach takie jak vigantol czesto zostają w dużej części na łyżeczce, bo paskudne są i dziecko dokładnie nie wylizuje.
      Młodziez moja tak miała, przy czym stópki dodatkow mimo wydawania kosmicznych pieniędzy na skórzane buty z goretexem i innymi fikusnosciami miały mocno serowy odór. Okazało się właśnie, że troszkę krzywa klatka mimo podawania D3 i vigantol trzeba było podawac na kawałku cukru, nie na łyżeczce. Pomogło i na potliwośc stóp przy okazji smile
      Poza tym jeszzce nadczynność tarczycy i kilka róznych innych chorób moze sie tym objawiac. Pewnie nie, ale warto o tym wspomnieć lekarzowi, bo zada 2-3 dodatkowe pytania albo spojrzy na dziecko i już będzie wiedział, czy nie trzeba czegos badac.

Poza tym zamiast rajstopek zakładaj getry i bawełniane skarpetki bez sztuczności.
      • mama-cudownego-misia Re: spocone stopki 10.02.13, 21:52
        Przepraszam, pozjadało mi połowę słów i polskich znaczków. lakier na paznokcaich nie wysechł i tak się starałam go nie popsuć, ze nabredziłąm. Ale ogólny sens chyba da się odczytać wink
        • anias2000 Re: spocone stopki 10.02.13, 22:23
          No, no, przy niedoschniętych paznokciach? smile to naprawdę poświęcenie było wink
          całkiem wyraźnie przy okazji... Tak mi też świtało z tą witaminą D...
          Wybieramy się w najbliższym czasie to wspomnę. Dziękuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka