Dodaj do ulubionych

przedszkole integracyjne

21.10.13, 08:36
może wiecie coś na ten temat moja znajoma mama wcześniaka
Chce posłać dziecko 4 lata do przedszkola na 7 godz * 4 dni i raz na 4 godz przedszkole integracyjne państwowe, dziecko ma orzeczenie o st niepełnosprawności, ona przebywa na urlopie wychowawczym, Czy nie utraci urlopu wychowawczego, czy jest to zgodne z prawem.
Obserwuj wątek
    • maja_wro Re: przedszkole integracyjne 21.10.13, 19:39
      Sama niedawno drążyłam temat. Niestety nie. Urlop wychowawczy przysługuje osobie sprawującej osobistą opiekę nad dzieckiem, więc w przypadku posłania dziecka do przedszkola warunek ten nie jest spełniony. Czytałam sporo jak to wygląda w przypadku posłania dziecka na niespełna 4 godziny - tu interpretacje są różne. Ale już w przypadku, gdy dziecko przebywa w przedszkolu 7 godzin sprawa nie budzi wątpliwości.
      Inna rzecz - nie bardzo rozumiem, jak dziecko ma chodzić do dwóch różnych przedszkoli. Jedno państwowe, drugie prywatne? Na pewno nie ma możliwości posłania dziecka do dwóch przedszkoli państwowych na raz (przy orzeczeniu jest kierowane do odpowiedniej placówki, bez - rekrutacja do zwykłych przedszkoli). Dziwię się trochę, że przedszkole integracyjne miałoby przyjąć dziecko tylko na jeden dzień w tygodniu. Ale na tym się nie znam, więc to tylko takie moje refleksje.
      • motylk-kk Re: przedszkole integracyjne 21.10.13, 19:52
        a znalazłam coś takiego
        praca.gazetaprawna.pl/artykuly/643686,zasilek_rodzinny_rodzic_na_urlopie_wychowawczym_otrzyma_dodatek_na_dziecko_w_zlobku.html
    • monia1-23411 Re: przedszkole integracyjne 22.10.13, 21:04
      Motylk-kk czy coś się zmieniło w przepisach?
      Nie jestem na bieżąco jeżeli chodzi o ten przepis, ale jeszcze nie tak dawno odpowiadałaś mi na bardzo podobne pytanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka