Dodaj do ulubionych

Retinopatia 2-3 stopień

10.01.14, 09:52
Witam!
Mam 10 tygodniową córeczkę, która urodziła się z wagą 630 gram w 24 t.c. jest naprawdę skrajnym wcześniaczkiem ale jest bardzo silna i dzielnie walczysmile. Na oddział została przyjęta z niewydolnością oddechową, parę dni była na respiratorze,potem CPAP,znowu respirator,ponownie CEPAP,potem wąsiki tlenowe i wreszcie od niedawna samodzielnie oddycha i nawet całkiem dobrze sobie radzi. Wczoraj dowiedzieliśmy się że mała ma retinopatię 2-3 stopień i już dzisiaj będzie miała zabieg na oczka. Po artykułach przeczytanych w internecie mam mieszane uczucia... pocieszciesad
Obserwuj wątek
    • mamaantonki Re: Retinopatia 2-3 stopień 10.01.14, 10:05
      Witaj. Moja corka z 27 tyg. Miała retinopatię II+. Laser wykonany gdy miala 9 tygodni. Teraz ma 28 miesiecy. I zadnej wady wzroku. Siatkowka trzyma a w oczkach utrzymuje sie + 1. Czyli jest tak jak byc powinnosmile
    • aneta-1989 Re: Retinopatia 2-3 stopień 10.01.14, 18:29
      Jaki lekarz wykonuje operację?czy córka juz ja miała?
      • maja24tc Re: Retinopatia 2-3 stopień 10.01.14, 21:46
        dr Kobylarz w Prokocimiu
        • mamaantonki Re: Retinopatia 2-3 stopień 10.01.14, 23:30
          Ale wlasciwie czemu masz watpliwosci? Jesli mala zostala zakwalifikowana do laseru tzn że on jest konieczny.
          • maja24tc Re: Retinopatia 2-3 stopień 11.01.14, 09:59
            To nie o to chodzi że mam wątpliwości tylko najzwyczajniej w świecie się bojęsad. Pani doktor powiedziała że sam zabieg nie załatwia sprawy, że wszystko się okaże z czasem, czyli jak rozwinie się mózg, układ nerwowy itp.
            • maja24tc Re: Retinopatia 2-3 stopień 11.01.14, 10:01
              Moja córeczka jest naprawdę skrajnym wcześniakiem i jej "oko" jest bardzo słabo wykształcone stąd moje obawy...
              • mamaantonki Re: Retinopatia 2-3 stopień 11.01.14, 11:19
                Rozumiem Twoje obawy. Moja corka jest z 27 tyg, teraz policzylam ze zabieg miala majac 8 tyg i 2 dni czyli też by£a malusia. Do tego po zamartwicy i wylewach III stop.
                Niewykształcenie oka to jedno ale retinopatia to oko może zniszczyć. Sam stopien ROP jeszcze nie mowi wsztstkiego, wazna jest jeszcze strefa oka w ktorej wystepuje, na jak duzym obszarze sa zmiany oraz czy wystepuje objaw " plus". Moja corka miala ROP II i nie kwalifikowano jej do zabiegu az do pojawienia sie objawu plus ktory źle rokuje. Zmiany byly na duzym obszarze.
                Oczywiscie, ze dopiero z czasem bedzie mozna wyrokowac o efekcie laseroterapii. Kontrole poczatkowo beda co tydzien, potem co miesiac.
                Musisz wierzyc ze bedzie dobrze.
            • beataklaudia Re: Retinopatia 2-3 stopień 12.01.14, 22:11
              Witaj, dopilnuj, aby były kontrole oczu po laserze, powinni kontrolować zaraz po kilku dniach i następnie regularnie min 1 raz w tyg. Czasem trzeba laser powtórzyć...nam też zabieg robiła dr Kobylarz...na Kopernika..u nas rop nie zatrzymała się po pierwszym laserze, była zaraz drugi, drugi też cudów nie zdziałał, siatkówka odkleiła się skroniowo rop 4a...na szczęście nie poszło dalej...dr Kobylarz bardzo lubi siać pesymizm, więc jakby co to dzielcie przez pół to co mówi..nam kazała się zaraz po zabiegu zapisywać do pzn i oswajać z myślą, że dziecko będzie niewidome...Klaudia widzi , siatkówka przyłożyła się samoistnie..może nie ma sokolego wzroku ale jest dobrze smile
    • wimperga Re: Retinopatia 2-3 stopień 10.01.14, 20:09
      Moja Ola miała ROP III st w obu oczkach, operowana w CZD (laseroterapia) w wieku 2m, teraz ma 10 lat i sokoli wzrokwink. Także ROP nie zawsze równa się wyrok.
    • mama_kasia_77 Re: Retinopatia 2-3 stopień 11.01.14, 13:41
      Witaj,
      moja Julka urodziła sie w 25 tyg, laser miała mając około 8 tygodni,leżała na Kopernika w Krakowie ale operowano ją w Katowicach. Do dzisiaj nie mamy problemów z oczkami, brak zeza , brak wady wzroku,siatkówka trzyma się jak należy.Głowa do góry - prawie każdy skrajny wcześniak musi się z tym zmierzyć, trzymam kciuki !
      • maja24tc Re: Retinopatia 2-3 stopień 11.01.14, 17:43
        Dziękuję Kasiu smile a dziewczynki są słodziutkie
        • maja24tc Re: Retinopatia 2-3 stopień 11.01.14, 17:59
          Dziewczyny, Maja jest już dobę po zabiegu i nadal pod respiratorem (podobno wciąż jest pod wpływem leków...i dlatego nie potrafi samodzielnie oddychać), leży taka biedna,cała opuchnięta, nieźle jej dała w kość ta narkoza sad mam nadzieję, że jutro już będzie lepiej i zacznie powoli wracać do formy sprzed zabiegu. wink
          • maja24tc Re: Retinopatia 2-3 stopień 11.01.14, 18:07
            I chciałam się wyżalić, że jeszcze na tak beznadziejną zmianę jak dzisiaj nie trafiłam (a jeździmy już 10 tygodni). Człowiek się tu martwi jak widzi swoje tak zmęczone dziecko a tu taka franca będzie Ci fochami strzelać jakby tam za karę siedziała sad ale to taka mała dygresja.

Pozdrawiam Was
            • maja24tc Re: Retinopatia 2-3 stopień 11.01.14, 19:24
              Dzwoniłam do szpitala, żeby zapytać o samopoczucie córeczki ale jest bez zmiansad nadal śpi i do tego wymiotuje więc nawet karmienie jej wstrzymali...miałyście taki przypadek że Wasze dziecko tak długo dochodziło do siebie?
              • an911 Re: Retinopatia 2-3 stopień 11.01.14, 21:23
                Nasza Niunia 26 tyg., laseroterapia na obydwa oczka mając 8 tyg....rozintubowana była dopiero na drugi dzień po zabiegu....szczęśliwie po kolejnych kontrolach na szczęście jest regresja....choć nas zez zbieżny nie ominął ale dodatkowo mamy zastawkę wiec po części to też na zezika wpłynęło...ogólnie mieliśmy 5 zabiegów i każdy przechodziliśmy z nią ogromnymi nerwami...niektóre przeszła będąc jeszcze pod respiratorem...oczka były pierwszym kiedy oddychała normalnie i na ten zabieg musiała być zaintubowana....nie wymiotowała ale lekarze dali jej dobe i póżniej podejmowali próbe ekstubacji która przy lekkich spadkach saturacji ale zakończyła się pomyślnie....trzymam kciuki za Twoją Niunie, jest silna , da radę i życzę zęby z oczkami tez było dobrze...u nas duży obszar oczka jest nieaktywny...jednak gdyby nie zezik ( byc może wpływ wylewów III st) okulistka nie zalecałaby nawet okularków...niestety musimy je niebawem założyć...ale to i tak nie jest niczym strasznym, najważniejsze że widzi...będzie dobrze, uwierz...
              • mama_kasia_77 Re: Retinopatia 2-3 stopień 12.01.14, 11:53
                Julka jadąc na laser była już na CPAP a wróciła na respiratorze, w dodatku z zapaleniem płuc. Laser miała we czwartek - po laserze oczka mega zapuchnięte, jeszcze w niedzielę była na respi - lekarze twierdzili,że będą próbowali ją rozintubować dopiero we czwartek(czyli tydzień po zabiegu) bo musi trochę odpocząć natomiast moja córeczka miała w tej kwestii inne zdanie bo rozintubowała się sama w poniedziałek z samego rana.
                Daj jej jeszcze trochę czasu, na pewno wkrótce będzie lepiej...
                • maja24tc Re: Retinopatia 2-3 stopień 12.01.14, 17:54
                  Dzisiaj Maja była trochę żywsza ale nadal pod respiratorem,próbowali ją ekstubować już dwa razy ale bez skutku sad często pojawia się u niej odruch wymiotny,do tego pojawił się obrzęk na krtani i musieli jej podać sterydy. Miała też robione usg,które pokazało jakieś zmiany na płucach ale doktor się zastanawiał czy to nie przypadkiem odleżyny, kazał małą położyć na brzuchu i później ma powtórzyć badanie. Mam nadzieję, że to nie zapalenie płuc...
    • doranna2 Re: Retinopatia 2-3 stopień 13.01.14, 19:13
      Witam mój synek miał retinopatię trzeciego stopnia. Po laserze nawet nie nosi okularów, a ma już prawie cztery latka. Będzie dobrze zobaczysz, ja też jak usłyszałam słowo operacja to mi się wszystkiego odechciało. Zdrówka dla córeczki i głowa do góry
    • passsoa85 Re: Retinopatia 2-3 stopień 15.01.14, 13:06
      Hej tu Kasia mama Mateuszka odezwij sie jak tam mała się miewa?

Pozdrawiam
      Kasia
      • maja24tc Re: Retinopatia 2-3 stopień 15.01.14, 22:35
        Maja została esktubowana w poniedziałek popołudniu-strasznie się już biedulka męczyła. Jeden dzień była na wąsikach tlenowych, a teraz już samodzielnie oddycha. Zwiększają jej karmienie także powoli wraca do formy sprzed zabiegu. Teraz pozostaje tylko czekać na pierwszą kontrolę oczu...
        Martwi nas jednak kolejna sprawa - otóż małej otworzył się przewód tętniczy, który już dwukrotnie był zamykany farmakologicznie. Jak sobie pomyślę,że znów będziemy przechodzić przez to samo to aż mi skóra cierpniesad
        Oprócz tego okazało się, że przedawkowali małej witaminę D w związku z czym ma jakieś "prześwity na nerkach",które nadal nie zmniejszyły się mimo, iż odstawili jej witaminę już przed świętami. Miałyście taki przypadek??? Boję się jak to się skończy bo taki spory nadmiar witaminy D może prowadzić do kamicy nerkowej
        • passsoa85 Re: Retinopatia 2-3 stopień 16.01.14, 18:54
          hej
          Trzymam za małą kciuki żeby się szybko wyzbierała, z tą witaminą D nie mieliśmy tego przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo...i co teraz z tymi nereczkami?

trzymaj się!
    • kicius_85 Re: Retinopatia 2-3 stopień 30.01.14, 18:59
      kochana moja jula 24/25 tydz 610gr tez w prokocimiu lezała tez miała retinopatie 2/3 i 3 miała dwa lasery na oczy, obecnie ma 5,5 roku nosi okularki miała zabieg na zeza i chyba będzie jeszcze jeden bo lewe oczko jest nie do końca proste ale widzi ok a okulary to przecież nic strasznegosmile
    • tabaluga0 Re: Retinopatia 2-3 stopień 30.01.14, 22:39
      No ja nie pociesze, u nas 750g 25tc, retinopatia IIIc, teraz wada -11, zmniejszone pole widzenia, astygmatyzm, zez i Bóg wie co jeszczesad
    • n-a-m Re: Retinopatia 2-3 stopień 31.01.14, 00:19
      27 tydzień 980g. córcia miała retinopatię II stopnia wszystko się wycofało bez pomocy laseroterapii dziś ma trzy lata i nosi okularki ma astygmatyzm ale przesłodko w nich wygląda a co najważniejsze naprawdę je lubi i sama zakłada od razu po przebudzeniu ranosmile Głowa do górysmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka