Dodaj do ulubionych

Nadmiar witaminy d

18.01.14, 23:49
Dziewczyny miałyście taki przypadek,że wasze dzieciątko miało bardzo wysoki poziom witaminy d? Mojej niuni przedawkowali co spowodowało jakieś "prześwity" na nerkach. Oczywiście lekarze każą czekać, tylko wkurza mnie to, że już minął miesiąc od odstawienia tej witaminy a jej poziom nie spadł i stan nerek również się nie poprawił,a oni nic z tym nie robią sad
Obserwuj wątek
    • macumi Re: Nadmiar witaminy d 19.01.14, 06:50
      A da się coś z tym w ogóle zrobić?
      • macumi Re: Nadmiar witaminy d 19.01.14, 06:52
        Swoją drogą, odstawiłaś też produkty zawierające D3, typu kaszki, danonki, biszkopciki i chrupki dla niemowlaków? Nie wiem, w jakim wieku jest dziecko, ale mleko modyfikowane zawiera sporo D3, warto może pozastępować część posiłków niemlecznymi.
      • maja24tc Re: Nadmiar witaminy d 20.01.14, 09:41
        Maja ma 11 tygodni, waży 1370 gram i leży w Prokocimiu smile

• maja24tc Re: Nadmiar witaminy d 20.01.14, 09:45
        No właśnie nie wiem ale mam taką nadzieje, że wszystko w końcu wróci do normy. Na razie kazali czekać...chyba chodzi o to, żeby ten nadmiar się wypłukał ale jak długo to będzie trwało i czy w ogóle tak się stanie to tego nie potrafili powiedzieć sad
        • macumi Re: Nadmiar witaminy d 20.01.14, 09:52
          Poziom wit. D musi spaść, jedna dawka przecież dziecku na całe życie nie starczy. Co innego te zwapnienia (?) w nerkach. One chyba nawet nie musza być spowodowane nadmiarem D3, nie?

W każdym razie za bardzo bym na Twoim miejscu nie szalała z pretensjami do lekarzy, natury nie oszukasz smile
    • kasiamamawitka Re: Nadmiar witaminy d 19.01.14, 09:04
      Mój synek przy wyjściu ze szpitala miał kilkukrotnie przekroczoną normę wit,D i zwapnienia w nerkach. Nie pamiętam po jakim czasie poziom wit.D wrócił do normy, ale dopiero teraz zaczęliśmy znowu ją suplementować (w wieku ponad 2,5 roku), zwapnienia zniknęły w wieku ok 2 lat. Od początku byliśmy pod opieką por.nefrologicznej, regularnie kontrolowaliśmy poziom wit.d, gospodarkę wapniowo- fosforanową, bad. ogólne moczu i usg nerek. Mieliśmy zalecono dietę ubogofosforanową i przyjmowanie dużej ilości płynów.
      Powodzenia.
      • maja24tc Re: Nadmiar witaminy d 20.01.14, 09:49
        Pocieszyłaś mnie trochę bo z tego co czytałam to takie zwapnienia są nieodwracalne. Generalnie na wszystko potrzeba czasu tym bardziej, że jest się mamą tak skrajnego wcześniaka jak my - moja córeczka też jest z 24 tygodnia i również ważyła 630 gram smile
        • kasiamamawitka Re: Nadmiar witaminy d 20.01.14, 10:13
          smile

Nam na pierwszej wizycie nefrolog (która zna się na kamicy) powiedziała, że u wcześniaków to częsty problem, zależny od różnych czynników, nie tylko od wit.D, ale prawie zawsze złogi wypłukują się i nie ma po nich śladu, trzeba tylko wstrzymać podaż wit.D, potem stosować dietę ubogofosforanową i kontrolować badania.
          • misiekjasiek Re: Nadmiar witaminy d 20.01.14, 11:18
            Michał miał przekroczony poziom wit. D, odstawiliśmy Vigantol. Ponowna kontrola poziomu nie udała się, bo wynik nie wyszedł. Po wykonaniu USG ( 2 lata) okazało się, że ma zwapnienia w nerkach, dostaliśmy skierowanie do nefrologa. Po 3,5 miesiąca ponowne USG i niespodzianka - zwapnienia niewidoczne, nerki w porządku.
            Raz w roku robimy kontrolne USG jamy brzusznej.
            • misiekjasiek Re: Nadmiar witaminy d 20.01.14, 11:23
              Opis z tamtego USG: "Wielkość obu nerek powyżej normy. W części środkowej nerki lewej, na granicy kory i zatoki torbiel średnicy 3,7 mm ze zwapnieniem przyściennym wielkości 2,4 mm." Wtedy też miał przekroczony poziom wit. D ale USG robione było po OIOMie i były wskazania, że prawdopodobnie w taki sposób zadziałały leki (wątrobę miał również powiększoną).
              W każdym razie najważniejsze, że po kilku miesiącach nerki były czyste.
              • polaa27 Re: Nadmiar witaminy d 20.01.14, 13:32
                Mój Miki długo miał zaburzenia gosporarki wapniowo-fosforanowej. Najpierw niedobór wapnia i fosforu, potem się wyrównało, dostawał normalne dawki D3 i mleko (z piersi, potem modyfikowane). Dobrze, ze nas nie zdążyli wypisac z poradni metabolicznej, bo po około roku wapń, zaczął nam wariować. Młody wręcz sikał wapniem (3krotnie przekroczona norma), we krwi też miał przekroczone normy wapnia, fosforu, kreatyniny, witD3 w normie.

Pojawiła się wzmożona echogeniczność w obu nerkach (to stan przed zwapnieniami). Długo leczyliśmy dietą - mniej posiłków mlecznych, częste przepajanie wodą, zmniejszenie wit d3 i częste kontrole krwi i moczu, oraz usg nerek.

Gospodarka wapniowo-fosforanowa unormowała się po kilku miesiącach, echogenicznosć w nerkach wycofała się po niecałym roku (długo po tym, jak już wyniki wapnia, fosforu, etc. były prawidłowe). Więc trochę to trwa, ale jest możliwe, że nerki sie zregenerują.

My do tej pory (5,5 roku) robimy raz w roku usg nerek i układu moczowego i badamy całą gospodarkę wapniowo-fosforanową oraz wit d3 w krwi i moczu. Żeyczę, żeby u Was też wszytsko wróciło do normy, tylko pamietajcie potem o kontrolach. skoro mała miała przedawkowaną wit d3, tzn. że jej organizm jest wrażliwy na te witaminę. I trzeba bedzie ustalić w opraciu o wyniki badań i opinię nefrologa póżniejsze dawkowanie tej iwtaminy. Bo z jednej strony to bardzo potrzebna witamina, szczególnie dla dzieci, a z drugiej strony bardzo toksyczna po przedawkowaniu.
    • jadlin Re: Nadmiar witaminy d 03.12.14, 16:05
      Hej,
      prosze jeśli to przeczytasz, to napisz, czy poziom wit d3 spadł już u Twojego dziecka?
      Jestem bardzo ciekawa, bo u nas wyszedł bardzo wysoki i sie martwię sad
      • maja24tc Re: Nadmiar witaminy d 08.12.14, 10:43
        Tak, niedawno poziom witaminy D3 wrócił do normy i znowu mała dostaje tą witaminę a na nerkach "prześwity" znacznie się zmniejszyły smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka