Dodaj do ulubionych

31tc-waga 1820g, 46cm

28.05.14, 11:46
Ciąża wzorowa i nagle odkleja się łożysko...szybkie cc, strach, łzy...synek ma już 3 tygodnie, pierwsze 3 dni zaintubowany, potem cepap 2 dni, tydzień samodzielnie oddychał i kolejne zdjęcie płuc nie było zadawalające, pęcherzyki nadal nierozprężone, zapalenie płuc. Widać, ze samodzielne oddychanie go męczyło...kolejny raz intubacja, antybiotyki i steryd na płuca...tlen zmniejszany z 30 % na 25 i zaraz na 21...od 4 dni jest na cepapie - ordynator chce go tak przetrzymać aż wydobrzeją płucka na maksa.
do tej pory wszystkie wyniki dobre - krew, mocz, gazometria, posiewy, usg oun i brzuszka wyszły dobrze, crp w normie, wczoraj tarczyca i cholesterol badany tez ok, je przez sonde mój pokarm po 40-50 ml, nic nie zalega, ładnie przybywa...
Boję się, czy to normalne, ze te niedojrzałe płucka (nie dostałam zastrzyku na rozwój płuc, bo było za późno) tak długo się regenerują?
Będę wdzięczna za wszelkie rady...
Obserwuj wątek
    • macumi Re: 31tc-waga 1820g, 46cm 28.05.14, 16:43
      Piękna waga, moja córa, dziś zdrowa 6-latka, urodzona w tym samym t.c. miała 1200 g smile.
      Z tymi wczesniakami jets bardzo różnie - niektóre powyżej 30 t.c. oddychają same, inne nie. Gosia była 3 tygodnie na rurze. Z perspektywy czasu najważniejszy jest chyba brak wylewów w oun, płucka w końcu dojrzeją.

A z rad to tylko bądź z nim - kanguruj, jeśli lekarz uzna, ze stan na to pozwala, głaszcz, mów. I szykuj już wyprawkę + monitor oddechu, skompletuj listę lekarzy specjalizujących się we wcześniakach (neurolog, neonatolog, okulista) bo na państwową służbę zdrowia w tym pierwszym okresie nie ma co liczyć czesto. Terminy bywają zabójcze. I spróbuj ufnie patrzec w przyszłość. Takie maluchy w okolicach 2 kg zwykle szybko wychodzą ze szpitala, a jak nie mają wylewów to w końcu zapominają o wczesniactwie smile.
    • rewolka404 Re: 31tc-waga 1820g, 46cm 28.05.14, 21:20
      gratuluje Synka smile 3'tyg to jeszcze maluszek, pluca maja czas. Rodzilam w tym samy tc, moj synek z podobna waga, ale po sterydach - oddychal sam. Za to np oczy dojrzewaly mu pol roku. A rady? Macumi dobrze pisze. Badz przy nim, kochaj, kanguruj, mow, spiewaj, czytaj. Puszczaj muzyke, ktorej sluchal w brzuchu - moj to uwielbial.
      Zrob rozeznanie w specjalistach, umawiaj tam, gdzie sa kolejki. A skad jestescie?
      • rewolka404 Re: 31tc-waga 1820g, 46cm 28.05.14, 21:25
        a, i tak na pocieszenie. Dzis moj wczesniak z 31 tc ma 2 lata i 8 miesiecy i jest dobrze rozwinietym, bystrym i wygadanym chlopakiem. Wczesniactwo odbija glownie na wadze u nas. Trzymam kciuki za Was!
    • maquelli Re: 31tc-waga 1820g, 46cm 29.05.14, 10:07
      Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi. Mały wazy już 2300g,saturacja od kilku dni jest ok, bo wcześniej podczas karmienia sonda trochę spadała.
      Dziś będę rozmawiałaz lekarzem...jestem już wymęczona, bo słyszę tylko, że jest dobrze, nic złego się nie dzieje i niby fajnie, ale nadal dziecka nie mam przy sobie sad
      Tak strasznie chciałabym mieć go już w domu...
      Martwi mnie to, że nie ma odruchu ssania tak jak należy, a ja sciagam pokarm i marze o tym by go karmic piersią...pielęgniarki próbowały butelkę ale kiepsko szło...
      Co do specjalistów, to nie będzie problemu u nas, ten temat do ogarnięcia...
      Mam jeszcze pytanie co do monitora oddechu, bo bez niego nie wyobrażam sobie funkcjonowania...myślałam o monitorze snuza-myslicie ze to dobry wybór?
      • rewolka404 Re: 31tc-waga 1820g, 46cm 29.05.14, 10:41
        przeciez gdybys go donosila, jeszcze oddzielnie w domu byscie nie byli. Daj mu czas, cieprliwosci - to slowo klucz przy wczesniakach wink
        A macie fizjoterapeute na oddziale? Mojemu dziecku bardzo pomoglo masowanie i inne zalecenia, chociaz akurat my fizjo na oddziale spotkalismy przypadkowo raz smile Wiele tu jest mam, ktorym Kp sie udalo. Samnawet maluchy, ktorym butelka szla bardzo slabo a piers zalapaly ot tak.
        Ja wolalam miec monitor plytkowy, wiec ze Snuza nie pomoge.
        • maquelli Re: 31tc-waga 1820g, 46cm 29.05.14, 12:48
          rewolka404 napisała:

> przeciez gdybys go donosila, jeszcze oddzielnie w domu byscie nie byli. Daj mu
          > czas, cieprliwosci - to slowo klucz przy wczesniakach wink

Rewolka...to co piszesz, to takie oczywiste i wszyscy mi to powtarzają, ale wiedz, że kolejne takie zdanie, napisane przez Ciebie bardzo mi pomaga, a cierpliwości z chęcią bym gdzieś "dokupiła" mimo wszystko!

> A macie fizjoterapeute na oddziale? Mojemu dziecku bardzo pomoglo masowanie i i
          > nne zalecenia, chociaz akurat my fizjo na oddziale spotkalismy przypadkowo raz
          > smile
          Szczerze, to nie wiem nawet czy jest fizjoterapeuta, ja sama Maluszka codziennie delikatnie masuję, głaszczę, choć wiem, ze to nie to samo co specjalista.

>Wiele tu jest mam, ktorym Kp sie udalo. Samnawet maluchy, ktorym butelka sz
          > la bardzo slabo a piers zalapaly ot tak.
          Nawet nie wiesz jak bardzo o tym marzę by się udało!

> Ja wolalam miec monitor plytkowy, wiec ze Snuza nie pomoge.

O Snuzie pomyslalam, bo jest ona przy dziecku cały czas, nawet jak spi w wózku, czy gdziekolwiek indziej, a że mamy spory metraż, to raczej będzie to nieuniknione i nie zawsze Maluszek będzie w łóżeczku.

Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź!
          • macumi Re: 31tc-waga 1820g, 46cm 29.05.14, 20:41
            Snuza będzie ok, dopóki dziecko się nie zacznie przewracać na boki. potem będzie przeszkadzać i będzie lepiej zamienić na podmateracykowy.

Jakby Ci się udawało przystawiać do piersi, ale by się nie najadał, to są takie systemy wspomagania karmienia medeli - butelka wieszana na szyi i dwa dreny podczepione do piersi - dzięki temu dziecku łatwiej sie najeść, dopóki jest słabe i nie ejst w stanie samo ciągnąć. Ma to tę zaletę, ze możesz podawać wzmacniacz mleka kobiecego, po którym maluch się trochę lepiej rozwija.

Dośwaidczona pielęgniarka też moze CI pokazać, jak pobudzić odruch ssania - są proste ćwiczenia z palcem umoczonym w mleku, wspomagające odpowiednie ułożenie języczka.
            • mal.mo Re: 31tc-waga 1820g, 46cm 30.05.14, 20:52
              Moja córka 32 tydz. 1420g, 41cm, 2 pkt Apgar, cudem bez wylewów,odklejone łożysko, pogotowie zabrało mnie z domu, więc też nic na rozwój płuc. Przez rok nie potrafiłam nawet o tym mówić. Do dziś jak słyszę odklejone łożysko przyspiesza mi serce. 2 doby na respiratorze, cpap przez tydzień potem zaskoczyła sama. 1 miesiąc w szpitalu.Nie miała odruchu ssania. Karmiona początkowo przez sondę.Z butelką pamiętam długo się w szpitalu nie udawało w końcu też zaskoczyła(chyba 3 tydz pobytu w szpitalu). Kilka dni przed wyjściem przystawili mi ją do piersi i nawet szło. W domu nie dałam rady karmić wyłącznie piersią bo bardzo się męczyła a ja miałam schizę o jej przyrost wagi. Ściągałam laktatorem i piła butlą początkowo tylko moje, potem karmienie mieszane ale do 10 mies.
              Dziś mam zdrową, szaloną, 2 letnią okularnicę mimo moich najgorszych prognoz...

Co do monitora oddechu...myślałam tak jak Ty i pierwsze kupiłam snuza. Szybko się okazło że jednak najlepszy będzie angelcare ( miała w szpitalu jak trafiła już do mnie na salę- ostatnie kilka dni pobytu w szpitalu). Dokupiłam angelcare używam go jako naiani do dziś. Snuza nie był dość wygodny, trzeba było opanować włączanie i zawsze coś tam uciskał a i trzeba było zwrócić uwagę bezwzględnie żeby dobrze był przypięty, dużo zachodu i mało wygodne i przy starszym dziecku nie do wykorzystania. Ale początkowo miałam ogromną schizę i wykorzystywałam go gdy mała jechała w aucie albo na spacerze.
              Jeśli to ma być jedyny wybór na pewno angelcare. W pierwszym miesiącu w domu miałam 2 alarmy. Fałszywe, prawdziwe nie wiem jak dobiegałam było ok albo już ok.

Jeżeli słyszysz że jest dobrze, to jest dobrze. Potrzeba więc czasu. Jak to piszę skrótowo wydaję się jakby to przeleciało migiem, ale to był każdy długi i ciężki dzień walki.
              Będzie dobrze! Ściskam smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka