Dodaj do ulubionych

Laserowe usuwanie blizn

05.07.06, 23:22
Witam serdecznie
Mam pytanie czy któraś z Was usuwała swojemu dzieciaczkowi blizny/po wkuciu
centralnym/laserem.Mam taką możliwość w ramach NFZ.Moja córeczka ma takie
blizny na rączce.Powiedziano mi ,że zabieg jest bezpieczny tylko najwiekszym
bólem sa okularki ,które dziecko podczas takiego zabiegu musi mieć.Chciałam
zapytać czy któraś z mam to robiła i czy są jakieś efekty?No i oczywiście czy
nie ma skutków ubocznych.Moja córka ma 6,5 m-ca korygowane.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mamaigora1 Re: Laserowe usuwanie blizn 06.07.06, 07:56
      Ja bym sie na to nie zdecydowała w pierwszym roku zycia Igora, wtedy to ja
      myslałam tylko o tym aby był zdrowy, a by zacząl siadac, raczkowac chodzic etc.

Ale oczywiście wszystko zalezy od tego jakie to sa blizny i jak bardzo szpecą -
      może skonsultuj sie ze specjalista i zapytaj czy efekt zrobienia takieg lasera
      w późniejszym wieku jest gorszy niz zrobiłoby sie to teraz?

trzeba pamietac o jednym, jeżeli zabieg ma ułatwic córeczce życie (teraz czy w
      przyszłości) to go zrób, ale jeżeli blizny sa niewielkie to ja bym nie robiła.
      • magda011 Re: Laserowe usuwanie blizn 06.07.06, 11:34
        Dla mnie również najważniejsze jest zdrowie mojego dziecka.Tą propozycję mam z
        ośrodka gdzie rehabilitujemy się.Blizny są dość widoczne i chodzi mi o
        córkę,aby nie musiała w przyszłości być narażona na pytania i zaciekawiony
        wzrok.Dla mnie nie ma to znaczenia bo ja moje dziecko w 100 % akceptuje i jest
        to dla mnie sprawa drugorzędowa.Usuwanie blizn daje największe efekty jak jest
        to wykonane jak najwcześniej.Ponawiam więc pytanie czy może ktoś wykonywał
        takie zabiegi i czy są jakieś efekty?
        Pozdrawiam
        • barto_77 Re: Laserowe usuwanie blizn 13.07.06, 14:02
          Witam, my nie stosujemy laseru, smarujemy Matiemu blizne po operacji serca
          Contractubex'em. Jest dosyć drogi 60 zł/tubka ale działa bardzo dobrze, blizna
          znika bardzo szybko, teraz już jest bardzo bladziutka.
    • afire Re: Laserowe usuwanie blizn 13.07.06, 15:28
      Witam
      Mój synek nie mial takiego problemu, ale ja mialam trochę podobny.
      Jako nastolatka w wyniku wypadku rozcielam sobie twarz, dokladnie policzek, na
      wylot, mialam zalożonych sześć szwów, bylo to bardzo glębokie i niebezpiecze
      rozcięcie, bardzo blisko oka na ok.5cm.
      Również stosowalam contratubex, rana byla bordowa, gruba,policzek byl
      naciągnięty.
      Lekarka powiedziala mi o zabiegach laserowych, które mogą to poprawić.
      Dala mi namiary na zwykly gabinet kosmetyczny, gdzie mają do tego odpowiedni
      laser, chodzilam dwa razy w tygodniu przez ok 2 miesiące, prywatnie, ale koszt
      nie byl duży, musialam mieć zalożone okulary, nic nie bolalo, nic nie czulam.
      Poprawa byla ogromna, blizna jest koloru reszty twarzy, z szerokości ok 1cm,
      zrobil się ślad, który mogę porównać do delikatnego cięcia żyletkąsmile
      Ponoć gdybym zaczęla chodzić na ten laser mając jeszcze szwy, lub jako dziecko
      efekt bylby jeszcze lepszy.
      Nie wiem, czy tu chodzi o podobny zabieg.
      U mnie to byla twarz, a blizna byla naprawde szpecąca, dlatego się zdecydowalam.
      Pozdrawiam

Mama Kamila ur.28.11.05, 33tc, 1720g,49cm
    • magda011 Re: Laserowe usuwanie blizn 13.07.06, 23:17
      Bardzo dziękuję za odpowiedzi i sugestie.Jeszcze nie podjęłam decyzji ,ale
      wasze rady w tej sprawie sa dla mnie bardzo cenne.pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka