Dodaj do ulubionych

Mój wcześniaczek skończył 6 lat

13.03.07, 07:16
Witam,
rzadko pisuję, ale często was poczytuję, jednakże chciałam się pochwalić:
w niedzielę o 17:30 mój Szymuś skończył 6 lat. To już "dorosły mężczyzna",
który zacznie spać sam, jak skończy 7 lat smile
Urodził się w 25 tyg. ciąży z wagą 800g. Teraz to chłop na schwał ~ 118cm i
aż 18 kg "żywiołowej" wagi.
pozdrawiam Was gorąco
mama Szymusia
Obserwuj wątek
    • anjazzielonego Re: Mój wcześniaczek skończył 6 lat 13.03.07, 07:30
      Mamo_Słoneczka,
      gratuluję!
      Jak miło poczytac tak pocieszające i optymistyczne posty!
      Twój chłopczyk był małą kruszynką, a teraz to, że tak powiem, spory byk!
      A fakt, że już 6 lat temu, gdy wyposażenie szpitali i poziom medycyny były na
      dużo niższym poziomie niż obecnie, udało się go uratowac, jest dobrym znakiem
      dla wszystkich maluchów.
    • mamaigora1 Re: Mój wcześniaczek skończył 6 lat 13.03.07, 07:33
      serdeczne życzenia dla syneczka smile
      Niech rośnie duzy i zdrowy smile

A czy mogłabyś napisać czy wcześniactwo (badz co badz skrajne) zostawiło na
      Szymku jakies pietno, czy borykacie sie z jakimis problemami, czy ma problemy
      ze skupieniem uwagi?

Mama Igora (26tc.850g)
      • mama_sloneczka Re: Mój wcześniaczek skończył 6 lat 13.03.07, 08:47
        Oj z tą koncentracją to mamy duży problem i nie wiem kiedy i jak sobie z nia
        poradzimy. Szymek np. potrafi w ciagu jednego posiłku 3 razy wstać od stołu
        (niby chce skorzystać z łazienki - jedyny sposób, abyśmy pozwolili mu wstac).
        Jedna z rzeczy, która potrafi go dłużej utrzymać w bezruchu - to czytanie
        książek zarówno przez mamę jak i samoocznobużnie (Szymuś nauczył się w ubiegłym
        roku czytać, a teraz doszedł do takiej wprawy, że już sam płynnie czyta
        wszystko, co nadaje się do czytania - ale ze mnie chwalipięta hi hi. Poza tym
        Szymuś ma bardzo dużą wadę wzroku, astygmatyzm i lekki oczopląs (trochę z tym
        powalczyliśmy, bo był bardzo duży, ale jest już lepiej), przetrwałe odruchy
        wczesnomiemowlęce, problemy z motoryką małą i dużą, problemy emocjonalne, no i
        wieczne problemy z układem oddechowym, miał też refluks żołądkowo-przełykowy.
        Na razie tyle, jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś wiecej lub wymienić
        doświadczeniami napisz na ewa0203@gmai.com - rzadko bywam na formu
    • monika774 Re: Mój wcześniaczek skończył 6 lat 13.03.07, 07:40
      ja mam dwóch wcześniaków(bliźniaków) z 25t.c.mają obecnie roczek mamy sporo
      problemów i czasem sobie myśle że jak będą miały te 6 latek to ja po tych
      wszystkich przejściach będę już tylko wrakiem człowieka!
      • mama_sloneczka Re: Mój wcześniaczek skończył 6 lat 13.03.07, 08:49
        Będzie dobrze, masz dwa razy więcej problemów i łobuziakowania, ale też dwa
        razy więcej radości i przytulania.
        Powiem ci szczerze, że teraz wydaje mi sie niemożliwe, że to już minęło 6 lat.
        Dzień porodu pamietam, jakby to było wczoraj, a jednak minęło już tyle czasu.
        Wytrwałości i cierpliwości oraz duuużo buziaków
        Ewa
    • jolantusia1 Re: Mój wcześniaczek skończył 6 lat 13.03.07, 08:24
      Sto lat dla Szymka. Dużo radości i zabaw.
    • monika774 Re: Mój wcześniaczek skończył 6 lat 13.03.07, 09:25
      cały czas czytam forum i wypowiedzi różnych mam wcześniaków....ja z moich dwóch
      smyków bardzo się cieszę i nie wyobrażam sobie mego życia bez nich...ale
      chciałabym móc kiedyś zapomnieć...nie pamiętać dramatu ich narodzin...walcze
      wciąż o ich zdrowie...robię co w mojej mocy...ale czasem mam wrażenie że wciąż
      za mało..czasem ogarnia mnie strach,czy będą zupełnie zdrowe,czy nie będzie
      śladu tak skrajnego wcześniactwa..wiem że chciały żyć dla mnie,że dla mnie
      przeżyły,że walczyły,że przez to są zupełnie wyjątkowe niż dzieci
      donoszone.Czasem jest mi smutno,już nie potrafię sobie popłakać-ulżyć,nie ma
      już łez,nie nawidzę słów współczucia...czasem chciałabym móc odpocząć tak
      poprostu...czasu nie odwróce,nie cofne,mam żal do siebie ogromny,czy słuszny??
      nigdy się tego nie do wiem. A TO WSZYSTKO WYNIKA Z OGROMNEJ MIŁOŚCI DO MOICH
      DZIECI.
      • anjazzielonego do Moniki774 13.03.07, 10:14
        Monika,
        no dajże spokój, jak możesz miec do siebie żal??? O co?? O to, że walczysz o
        zdrowie swoich dzieci i że harujesz ponad siły?? Kochana ja też mam bliźniaki,
        co prawda z 32 tygodnia, ale wiem, ile masz roboty! Prawda jest taka, że przy
        dwójce czasem nie ma czasu zrobic sobie herbaty. Cały dzień i noc
        podporządkowana dzieciom - karmienie/ przewijanie/ noszenie/ lulanie/
        kąpanie/ubieranie/cwiczenia. A jak śpią - sprzątanie, pranie, gotowanie,
        odciąganie pokarmu.
        Wiem, że czasem może byc b. ciężko, kryzysy zdarzają się każdej z nas!!! Mi, jak
        tylko podupadam na duchu pomaga przypomnienie sobie, jak moje małe walczyły po
        urodzeniu. Od razu się zbieram w sobie. Co, one mogły, a ja nie?
      • mama_sloneczka Re: Mój wcześniaczek skończył 6 lat 13.03.07, 10:17
        Moniko nawet nie wiesz, jak bardzo cie rozumiem. Mimo tylu lat nadal często
        ogarnia mnie złość na siebie, bliskich i cały świat. Wiem, ze to irracjonalne,
        ale czasami trzeba odreagować. Jeszcze troszkę i szkrabki ci podrosną i wtedy
        będzie naprawdę lżej. Masz prawo być zła, zmęczona, ale też muszisz się
        uśmiechać i pamiętaj nie płacz przy maleństwach, one to strasznie przeżywają.
        Mój Szymuś do tej pory, gdy tylko robię niewyraźna minę to zaczyna wołać
        mamusiu nie płacz jestem z Tobą, już zawsze będę z Tobą tylko nie płacz - i sam
        zaczyna płakać.
        • monika774 Re: Mój wcześniaczek skończył 6 lat 13.03.07, 10:48
          ...dziś gdy się obudziłam przyszło mi na myśl że właśnie rok temu o tej porze
          rozegrał się największy dramat mego życia..ogromny ból i strach o moje dzieci
          może to jest też przyczyna mojego przygnębienia..proszę nie gniewajcie się za
          moje smutne pisanie,ale tylko mamy wcześniaków mogą mnie zrozumieć czyli wy..bo
          gdy na torcie pojawia się pierwsza świeczka gdy się mocno je do siebie przytula
          że jesteśmy razem..to jest dużo szczęścia poprzeplatanego jeszcze żalem.
    • minkapinka Re: Mój wcześniaczek skończył 6 lat 13.03.07, 11:01
      Dorosłemu mężczyźnie i jego mamie zyczymy duzo radosci. A chyba jest duzo
      powodów do radości i niech tak zostanie smile

Zawsze z uwaga sledze losy Szymka, bo jest jednym z najstarszych dzieci na tym
      forum.
      • mama_sloneczka Re: Mój wcześniaczek skończył 6 lat 13.03.07, 11:05
        no to moze jako ciekawostka i na dobry humor:
        Ja: Szymek posprzątaj zabawki
        Szymek: ....(cisza)
        Ja: Szymek, czy ty rozumiesz co ja do ciebie mówię?
        Szymek: Nie, bo jestem chłopcem o bardzo małym rozumku...
        (no i co mam robić, rece opadają ;o)
    • oyate Re: Mój wcześniaczek skończył 6 lat 13.03.07, 11:03
      Dużo zdrowia, radości na co dzień i spełnienia marzeń dla synasmile)
      • agniecha351 Re: Mój wcześniaczek skończył 6 lat 13.03.07, 11:52
        moje gratulacje dla "dorosłego" Szymusia. Wiem, jaka to radość, moja Julcia /
        29 tydz, 770g/ ma już 5,5 roku i cieszę się, że jest już taka wielka.
        Na pocieszenie innym mamom dodam, nadejdzie taki czas, gdy maluchy wyrastają z
        problemów i wtedy tęskni się, gdy były takie malutkie, mimo, że bywało b ciężko.
        Szymusiu, życzymy Ci dużo zdrówka i uśmiechusmile
        Julcia wcześniak i mama
        • tartulina Re: Mój wcześniaczek skończył 6 lat 13.03.07, 12:08
          Wszystkiego najlepszego!Dużo słońca, radości i uśmiechu każdego dnia! Sto lat!!!
          • anetuchap Re:01.04 moja Lenusia też skończy 6 lat 13.03.07, 23:07
            Wszystkiego najlepszego dla małego mężczyzny.
            Ja mam córcię z 29 tyg,która 01.04.(niezły primaaprilis)skończy 6 lat.
            Lenka ma 112 cm i waży 16 kg. Jest chudziutka,ale nie dramatycznie wychudzona.

Ja też pamiętam o ten koszmar,który przeżyliśmy,gdy Lena walczyła o życie.
            Na szczęście Lenka jest bardzo dzielną dziewczynką.
            Niestety wcześniactwo zostawiło swój śladsad Mała ma lekką postać mpdz,
            objawia się, to wzmożonym napięciem ścięgien achillesa. Oprócz tego ma wadę
            wzroku,ale okulistka twierdzi,że to nie ma związku z wcześniactwem.
            Poza tym jest super dziewczynką,bardzo mądrą i kochaną.
            Muszę się pochwalić,że ostatnio na zebraniu w przedszkolu,została bardzo
            pochwalona. Przedszkolanki omawiały rozwój intelektualny całej grupy,a potem
            powiedziały,że muszą jedno dziecko pochwalić i wyróżnić,choś starają się tego
            unikać,ale w tym wypadku naprawdę dziecku należy się pochwała.
            I pani miała na myśli moją Lenę!!!!! Wyobrażacie sobie jak ja puchłam z dumy?
            Aż bałam się,że pęknęsmile Mówiły,że jest bardzo inteligentna,pięknie mówi,ma
            bardzo bogate słownictwo i dzieci czasem nie rozumieją słów,których używa.
            Wymyśla super historyjki (np.o tym,co jest na obrazku)i jej opowiadania,
            zawsze mają ciekawe,a czasem wręcz zaskakujące zakończenie. Dodatkowo zna
            wszystkie litery, potrafi pisać,trochę czytać,liczyć i dodawać.

Przepraszam,że tak się chwalę,ale chcę powiedzieć,że wcześniaki niekoniecznie
            mają problemy w nauce. Fakt,że Lenka ma mały problem z koncentracją i czasami
            nie słucha się pani,ale to wynika raczej z jej buntowniczej natury.

Mamy wcześniaczków,musicie uwierzyć,że Wasze dzieci są wspaniałe i kiedyś
            wyrosną z wcześniactwa. Choć w naszej pamięci,już na zawsze zostanie ten widok,
            naszego dziecka z respiratorem w buzi. Na szczęście nasze dzieci tego nie
            pamiętają. Wszystkim wcześniaczkom życzę dużo dużo zdrowia,bo to najważniejsze.

Pozdrawiam
            Aneta
            • kolka05 Re:01.04 moja Lenusia też skończy 6 lat 20.03.07, 12:41
              Witam wszystkich.
              Mój Kubuś 16 maja skończy 6 lat. Urodził się z w 29 tc. z wagą 1600 g. dł.49 cm.
              Dziś waży 23 kilogramy i mierzy 121 cm. Kuba jest zdrowym chłopcem,
              wcześniactwo nie zostawiło na nim żadnych śladów, gdy był maleńki nie wymagał
              nawet rehabilitacji i od poczatku nie miał żadnych problemów zdrowotnych.
              Nie chwalę się, dzielę się tylko naszym szczęściem . Niech to będzie nadzieja
              dla wzystkich mam wczesników, że ich dzieci też będą zdrowe.

Pozdrawiam wszystkie mamy wczesniaków.
              Trzymam kciuki za Wasze maleństwa.
              • julka1985 Re:01.04 moja Lenusia też skończy 6 lat 21.03.07, 17:19
                kochane,
                ja jestem 22-letnim wcześniakiemwink
                urodziłam sie w 7 miesiącu, 42cm, 1,8kg i generalnie podobno było marnie.
                dziś mam 170 cm wzrostuwink i naprawde żadnych problemów zdrowotnych.
                z nauką też nigdy nie miałam problemów- wręcz przeciwnie, skończyłam szkołę
                muzyczną, obecnie studiuję.
                mam nadzieję, ze wam też wszystko się poukłada, dziś chyba medycyna radzi sobie
                znacznie lepiej, także życzę wszystkiego najlepszego!
                pozdrawiam
                j.
    • nig1 Re: Mój wcześniaczek skończył 6 lat 24.03.07, 21:37
      witajcie.rzadko tutaj pisze ale czytam prawie codziennie.ja takze mam blizniaki
      z 28 tyg,ktore za miesiac beda mialy 6 latek.niestety dwojka jest chora,jedno
      ma dzieciece porazenie,wodoglowie a drugie jest niewidome.ale sa calym moim
      zyciem .pozdrawiam wszystkich.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka