06.10.07, 18:25
Kacper ma teraz 7 miesiecy i 4 korygowane, nie wiem czy juz w tym
wieku nie powinien zaczac sie obracac z brzuszka na plecki, i na
pleckow na boczek.Jakos mnie to ostatnio niepokoi.Nozki podnosi do
gory,jakby bardzo chcial i zlosci sie i wrzeszcz, bo chce a nie moze
jeszcze.Czy znacie moze jakies cwiczenia, ktore moglabym z nim
wykonywac aby pomoc mu nauczyc sie obracac?Natomiast do siedzenia
sie rwie, czy u nie na rekach czy w lezaczku, podnosi sie i
siada.Bede badzo wdzieczna za odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • tashika1 Re: Obracanie 06.10.07, 18:59
      fakt nie jestem mama wczesniaka.... ale nam pani doktor kazała tak cwiczyc ze
      deliktalnie ciagnac dzieco za przedramie.. gdy jest na plecach.... i ono wtedy
      spokojnie wykona obrot z plecow na brzuch...
      ale szczerze mysle trzeba dac czas maluchowi jak juz podosi nozki.... to juz
      blisko...
      • 100ania Re: Obracanie 06.10.07, 21:47
        możesz złapać nadgarstki dziecka, przyciągnąć je do stópek i wten sposób obracć małego raz na jeden boczek, raz na drugi, taka kierownica

Moi chłopcy mieli około 7 m-cy urodzeniowych, czyli ponad 4 korygowane jak zaczęli się obracać, ale już od czwartego m-ca urodzeniowego byli rehabilitowani metodą NDT Bobath
        • ewcians Re: Obracanie 07.10.07, 01:24
          Masz podobną sytuację jak ja z Bliźniakami. Nie przewracały się z plecków na
          brzuszek i odwrotnie aż do ukończenia 8 m-cy. Siedzieć chciały (nawet Kacperek
          stać!), ale obroty zdarzały się sporadycznie i raczej przypadkowo. Gdy skończyły
          8 m-cy (korygowane 5) wszystko ruszyło z kopyta. Zaczęły się przewracać, podjęli
          próby pełzania, zaraz potem sami siedli z pozycji leżącej,później ekspresowo
          Zuzia zaczęła raczkować a Kacperek czołgać się. Obecnie już wstają samodzielnie
          w łóżeczkach, siedzą pewnie, chodzą trzymając się barierek łóżeczek i mebli.
          Zaczynają dreptać za rączki i minuty nie usiedzą na pupciachbig_grin. Też się
          strasznie zamartwiałam, ćwiczyłam (od 4-go miesiąca - 1 korygowany rehabilitacja
          met. BOBATH), choć Maluchy niechętnie to robiły, a tu nagle z dnia na dzień
          dosłownie zaczęły robić wszystko w ekspresowym tempiebig_grin.
          JEśli chodzi o ćwiczenia - to najlepiej by pokazał Ci co i jak robić
          rehabilitant. Ja podtrzymując Maluchy za ramionko i przyginając pod odpowiednim
          kontem nóżkę pomagałam Im się obracać i tak z jednej na drugą stronę, później
          przeszliśmy do "turlania się".
          Pozdrawiam
          EWA
          • trojakowamama Re: Obracanie 07.10.07, 20:17
            Mój synek zaczął się obracać jak skończył 6 m-cy (4 m-ce
            korygowane), reszta troszkę później ok 7 m-ca. Cała trójka była
            rehabilitowana Bobathem, bez rehabilitacji myślę, że tak szybko by
            im nie poszło.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka