mamawcze-sniaczka 07.10.08, 12:28 Prosze WAS o rade bo juz mi rece opadaja z szelestem córeczka wazy 7500 to wyniki z wczoraj ma 14 mc nie wiem czy taka waga jest dobra ? jej urodzenoiwa to 980g prosze was dajcie jakies rady bo oszaleje z niepokoju Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szalicja Re: jak to jest z ta waga? 07.10.08, 12:59 Dla przykładu mój bombel ważył 9 kg w wieku 12 m ż. Waga urodzeniowa 1300 w 32 tc. Pediatra powiedziała, że przy takiej ruchliwości to i tak dużo waży. To chyba nie jest źle u Was. Przecież to była drobnica kiedy się urodziła. A ile ma wzrostu? Odpowiedz Link
mamawcze-sniaczka Re: jak to jest z ta waga? 07.10.08, 13:08 72 cm moze ja przesadzam ale wydaje mi sie ze ona jest strasznie maleńka jak na swój wiek widziałam dzieci w jej wieku to jest poprostu przepaśc (nie wszystkie były wielkie i donoszone ) byłam teraz w szpitalu z młoda tydzień i poprostu była najmniejsza z dzieci w jej wieku Odpowiedz Link
spacerownik.wroclawski.eu Re: jak to jest z ta waga? 07.10.08, 13:34 Wiesz, ona startowała z niskiej wagi... Na siatkach centylowych dla wcześniaków jest na 3 centylu, ale długość ma całkiem przyzwoitą (powyżej 10 centyla), tylko chuda jest. A co i jak je? Bo coś czuję, ze tu leży pies pogrzebany. Może by ją trzeba trochę "podpędzić" - więcej białka, cukrów, tłuszczy, witamin... Odpowiedz Link
mama-cudownego-misia Re: jak to jest z ta waga? 07.10.08, 13:35 Kurde mole... To ja byłam... Odpowiedz Link
justa-1234 Re: jak to jest z ta waga? 07.10.08, 13:59 Witaj, Nie rozumiem czemu sie tak zamartwiasz, przeciez najwazniejsze zeby dziecko bylo zdrowe a nie zeby bylo odpowiednio duze, na to przyjdzie czas, Twoje urodzilo sie duzo za wczesnie i dlatego dlugo bedzie doganiac swoich rowniesnikow. Lekarz powiedzial mojej szwagierce ze dziecko takie dogoni swoich rowiesnikow dopiero w wieku 6 lat. Moj synek urodzil sie z waga 645gr, w 24 tygodniu, ma teraz 18 miesiecy, wazy 8,250gr i pomalutku sie rozwija, chodzi juz przy meblach, gada pare wyrazow, a ja nie jestem wobec niego wymagajaca, nie martwie sie bo najwazniejsze ze jest zdrowy- a to ze jest malutki i lekarz powiedzial ze ma wage jak 7 miesiczny bobas i nie miesci sie w zadnych centylach - to poprostu sa statystyki i musza byc prowadzone pozdrawiam CIe Odpowiedz Link
mamacalineczki Re: jak to jest z ta waga? 09.10.08, 14:28 Moja Kornelka urodziła się w 31tg. ważyła 700g i miała 34c. 17 listopada skończy 2 latka i waży zaledwie 7220(wczoraj ważona) jest taką mała "calineczką"Więc myślę że Ty nie masz się co martwić bo Twoja córeczka napewno to z czasem wyrówna,a jak dziecko ma przybierać na wadze to tak naprawdę jest indywidualna sprawa danego maluszka,wiele czynników ma na to wpływ.Każda choroba czy zabieg itp. (jak to było w przypadku mojej Kornelki)i dziecko leci z wagi.najważniejsze czy ma apetyt i jakim jest dzieckiem,jeśli ruchliwym tak jak moja co nie usiedzi nawet przy jedzeniu,to szybko spala to co zjadła i inaczej przybiera na wadze.Jeżli jest zdrowa i nie ma niedoboru witamin to nie ma co się martwić,taka widać jej uroda.Ja wiem że kazda z nas by chciała zeby nasz szkrab był małym pulchnym bobasem jak z reklamy,ale wszystko przed nimi,jeszcze zdążą to nadrobićPozatym musisz pamiętać że takie dzieci jak nasze w pewnym sensie są wyjątkowe Serdecznie pozdrawiam Małgorzata Odpowiedz Link
jolantusia1 Re: jak to jest z ta waga? 07.10.08, 19:52 az tak bardzo się nie przejmuj. Mój Alex na rok ważył 6250g (waga urodzeniowa 800g). Teraz ma 2lata 7 miesięcy i waży 9500g. Lekarze twierdzą, że skoro jest zdrowy to wszystko ok, a przybrać nie bardzo ma jak bo jest w ciągłym ruchu. Pozdrawiam Odpowiedz Link
majarzeszow Re: jak to jest z ta waga? 07.10.08, 13:57 uuu, to sie zaniepokoilam..... Moja Idusia za 3 tygodnie skonczy roczek, a wazy 7100. waga urodzeniowa to 2270 )spadek do 2006 g, urodzona w 35 tc. tez zauwazylam, ze jest najmniejsza wsrod rowiesnikow, nawet mlodsze wiekowo dzieci ja przerosly.... a je dosc ladnie i wciaz jest karmiona piersia. tylko ,ze strasznie ruchliwa jest.... Odpowiedz Link
11anetta Re: jak to jest z ta waga? 07.10.08, 14:59 moze i faktycznie przydaloby sie jej dac cos na :mase:Moj maly ma 14mcy z 26tc waga urodz.900gr teraz ma 9700kg z tym,ze on uwielbia jesc i daje mu wszytsko co chce.oczywiscie z umiarem Odpowiedz Link
tolka11 Re: jak to jest z ta waga? 07.10.08, 15:27 Jeśli jest zdrowa, dobrze się rozwija to odpuść. ja mam i donoszonę dziecię i skrajnego wczesniaka i takiego większego wczesniaka. I widzę, ze reguły nie ma. Podawałam już tu kiedyś przykłady,ale wrzucę jeszcze raz: donoszone dziewczę o wadze 4 kg i 57 cm - na rok 8 kg i 83 cm, na 2 lata 10 kg wczesniak 28 Hbd 880 gr i 37 - na rok 12 kg i 70 cm wczesniak 33/34Hbd 3 kg i 55 cm - na rok 15 kg i ponad 90 cm. Odpowiedz Link
mamaewci Re: jak to jest z ta waga? 07.10.08, 15:29 Moze taka jej uroda. Dla pocieszenia ja w wieku 2 lat wazylam 9kg, a startowalam z 2,7kg. Niejadek bylam straszny. Szkoda, ze mi to nie zostalo... Odpowiedz Link
kala0621 Re: jak to jest z ta waga? 07.10.08, 20:55 Marysia waga urodzeniowa 1100 dzis 13 miesiecy 7200.75cm wiec nie ma sie czym martwic .a pozatym mala jest tak ruchliwa ze ciezko ja utrzymac chwile na rękach . Odpowiedz Link
agusia79-dwa Re: jak to jest z ta waga? 07.10.08, 23:19 to ja mam w domu kolosa. Marysia- waga urodzeniowa 860gram dziś ma 17 miesięcy urodzeniowych i waży 10,6kg i mierzy 82 cm. Ale u mnie pewnie to rodzinne. Odpowiedz Link
anxiunamun Re: jak to jest z ta waga? 07.10.08, 23:57 no widzisz ja sie martwię w drugą stronę, moje dziecię 10,5- miesięczne waży prawie 11 kg, 72,5 cm a startowało z 1070 gr, 39 cm- 28hbd na piersi ( i rozszerzonym menu) i już od kilku miesięcy na "diecie" a i tak przybiera jak głupi Odpowiedz Link
verka77 Re: jak to jest z ta waga? 08.10.08, 08:05 kurczę nie wiem czy pomogę, mnie się wydaje malutka, moj syenk ważył niewiele wiecej bo 1200g , a dziś ma rowne 7 miesiecy i wazy 7kg z haczykiem..a co na to Wasz lekarz? Odpowiedz Link
pszczolka232 Re: jak to jest z ta waga? 08.10.08, 12:05 Moja Weronika ma za kilka dni roczek i wazy jakies 8,5kg ale jest to narazie okolo bo dokladnie bede wiedziec w poniedzialek 13 pazdziernika na bilansie roczniaka a mierzy cos okolo 74cm (takie ciuszki zakladam 74/80) Urodzila sie z waga 1100g i 44cm dlugosci w 31tc. Jezeli jest ruchliwa i lekarze nie widza nic nie pokojacego to sie niemartw Odpowiedz Link
mamawcze-sniaczka Re: jak to jest z ta waga? 08.10.08, 12:18 Dziewczyny jak z nia leżałam terazna oddziale to pytali czy ona wogóle je i czy ja karmie !!!!!!!!!!!!daje jej jesc 7-kaszka sinlack lub inna dzieciowa ok 120 9-lub10- owoce słoiczek badz cos sama zrobie 12-13- obiad ze słoiczka 190g lub zupka własnej roboty 15-16 serek lub parówka lub cos co akurat wymysle np bułka z wedlinka 18-19 kaszka i w nocy juz nic nie zjada w ciagu dnia wypija sok 240ml jeszcze z butli zjada chrupki biszkopty i czasem cos podje od nas moze to za mało jest ruchliwa juz chodzi ciagle cos robi!a ja chyba wariuje Odpowiedz Link
mama-cudownego-misia Re: jak to jest z ta waga? 08.10.08, 12:33 Soku za dużo pije. 240 ml to strasznie dużo kalorii, trochę witamin, ale zero białka i wapnia potrzebnego do budowy małego ciałka (u takich maluchów same kalorie nie spowodują dużego przyrostu, jak u dorosłych). Jeden pełnowartościowy posiłek Ci przez to odpada. Może zamień chociaż na shake'a owocowo-mlecznego albo owocowo-jogurtowego? Tu forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15302&w=85621053 akurat jest wątek Joli o tym, jak podtuczyć małą. Może coś skorzystasz. Parówka niestety zawiera tylko około 8% białka, reszta to tłuszcz, skrobia i woda. Jak sie da, zamień na mięsko. Odpowiedz Link
mamawcze-sniaczka Re: jak to jest z ta waga? 08.10.08, 12:37 super dziekuje zajrze tam na pewno Odpowiedz Link
iksantia Re: jak to jest z ta waga? 08.10.08, 20:24 Tosia 32tc 2050g spadek do 1550g. Szybko przybierała w 2-3 miesiącu, teraz wolniej, ma 4 miesiące urodzeniowe i waży 6kg. Moim zdaniem, albo to rodzinne, albo Twoja malutka waży chyba za mało. Zresztą, jak jest zdrowa i nic jej nie dolega, to nie martw się na zapas Odpowiedz Link
makarcia Re: jak to jest z ta waga? 08.10.08, 20:43 Moja Mela urodzona z waga 860 g. Na 12 miesiecy wazyla 7 kg. Ciezko jej było dobic do 8 kg. Potem nagle skoczyla i teraz na 20 miesiecy wazy 8700. Jest drobna. Ubranka na 74 sa jeszcze czasami za duze, ale jest zdrowa, dobrze wyglada a grubasem nie musi byc. Takie maluszki ponizej kilograma wolniej przybieraja. Twoje dziecko i tak juz wazy prawie dziesieciokrotnie wiecej niz waga urodzeniowa . Co by bylo gdyby tak przybieraly dzieci z waga 3 kg i wiecej )) Odpowiedz Link
ivonne76 A my musimy się odchudzić 09.10.08, 13:17 A ja wczoraj byłam z małym w Prokocimu u neurologa na takiej wizycie kontrolnej i pierwsze co usłyszałam, to, to, ze mały jest za gruby i muszę go odchudzić. Skończył 8 m-cy waży obecnie 10700 gram i mierzy 76 cm. Niektóre ciuszki na 80 cm sa juz małe. Waga urodzeniowa to 2750 gram. Na to też zwróciła uwagę, ze jest 4 razy wyższa niz urodzeniowa. Nie siedzi jeszcze sam bez podparcia, nie raczkuje chociaż przekreca się z brzuszka na plecki i odwrotnie w tempie błyskawicy. Robiliśmy nawet badania w kierunku niedoczynnosci tarczycy ale wyszły OK. Zawsze jadł wszystko bez żadnych problemów ale nie wiecej niz przewiduje schemat na dany m-c. No nic, dla jego dobra ta dietka. Myslę, że pomoze mu to w szybszym rozwoju ruchowym. Na rehabilitację również chodzimy (NDT). Odpowiedz Link
mamawcze-sniaczka Re: A my musimy się odchudzić 09.10.08, 17:11 jakie sa syropki na lepszy apetyt? Odpowiedz Link
mama-cudownego-misia Re: A my musimy się odchudzić 09.10.08, 17:28 W tym wieku? Spróbuj citropepsin, albo jeszcze lepiej sok z kiszonego ogórka na godzinę przed posiłkiem. Odpowiedz Link
mamawcze-sniaczka Re: A my musimy się odchudzić 09.10.08, 19:49 Kolejny dzień za nami -dzien pełen łez leków i obaw oto co bedzie jutro............rano zjadła kaszke jakies 150 ml po 4 godz pół słoiczka owoców z kleikiem hipp i coz na tym koniec mino moich prób podania czegokolwiek nic mi sie prawie nie udało zjadła może ze 4 łyzki jogurtu do którego dodałam masła ,juz do soku dodałam miodu bo herbata nie przeszła ani woda dzwoniłam do lekarza zeby cos poradził polecił ten syrop o którym pisała mama misia i dawac pic patrzec czy robi siku cyzby to nerki ??????matko siedze i rycze mam dosc Odpowiedz Link
mama-cudownego-misia Re: A my musimy się odchudzić 09.10.08, 21:04 A przez sen by się nie dało wcisnąć? Przez 2 miesiące musiałam tak Małgosię karmić, bo wymiotowała wszystkim, co usiłowała połknąć. Do tych owocków hippa też możesz miarkę mleka dodać, wiesz? A jak się zachowuje? Płacze z głodu i nie chce, czy zachowuje się tak, jakby w ogóle głodna nie była? Z tym patrzeniem, czy siusia chodzi głównie o to, żeby się nie odwodniła. Odpowiedz Link
mama-cudownego-misia Re: A my musimy się odchudzić 09.10.08, 21:06 Acha, kiedy ostatnio robiłaś morfologię i poziom żelaza? Odpowiedz Link
agasonesta Re: A my musimy się odchudzić 09.10.08, 22:06 u mnie ten sam dramat z jedzeniem,na dodatek przestał ssać,w dzien wszystko je łyżeczką,ale 150 ml nigdy nie zjadł na"trzeżwo",ciesz się kochana ze nie wymiotuje,bo jak wcisne za duzo to odda; jak mu się uda zjesć jednorazowo 110 to wszystko dlatego teraz karmię mniej a częściej co sprowadza się do tego ze karmię cały dzień,ale nie ma innej rady,jak jest bardzo zle to robię morfologię,dodaje wszystko co mozlwe masło ,sinlac,dodatkowe mięso,kasze ale nasze dzieci jedzą tak małe ilosci ze to wystarcza na przezycie własnie próbowałam nakarmić na śpiąco , na próbie się zakończyło,dodam ze ma 15 m-cy wazy 6700gram,ok 80 cm, przez ostatnie 4 m-ce przybrał 700 gram,wazył 960 gram to u Was nie jest tak zle ,dodam jeszcze ze bardzo mało pije Odpowiedz Link
mamawcze-sniaczka Re: A my musimy się odchudzić 10.10.08, 13:33 Dziewczyny wyniki w normie mocz ogólny dobry i krew tez w pn miałam wyniki ze szpitala na wypisie jestesmy po infekcji układu moczowego a dzis zaczeła nam sie biegunka agnesota dziekuje ze napisałas wiem ze nie jestem samaz takim strasznym niejadkiem Odpowiedz Link
agasonesta Re: A my musimy się odchudzić 10.10.08, 14:21 tak moja droga nie jestes sama,jak wyniki w normie to wyluzuj bo się wykończysz,bo i tak nie mamy na to wpływu ,nasz stres nie pomoże naszym grubasom,ale jak opracujesz skuteczną metodę daj znać; my uzywamy butelki miękkiej z łyżeczką (canpolu) i trochę się poprawiło ,zjadac wiecej i o niebo szybciej. i czyściej Odpowiedz Link
mamawcze-sniaczka Re: A my musimy się odchudzić 10.10.08, 14:46 a co to za 'cudowna butelka"?nie słyszałam o takiej? kupiłas w markecie? Odpowiedz Link
agasonesta Re: A my musimy się odchudzić 10.10.08, 21:13 z canpolu butelka lovi kupiłam w smyku ,zamiast smoczka ma łyżeczkę Odpowiedz Link
bijou82 Re: jak to jest z ta waga? 10.10.08, 15:43 moim zdaniem jeśli malutka ma wyniki w normie to nie ma się czym martwić za bardzo moja Madzia waży w tej chwili (wczoraj) 7kg,ma 81cm ,21 miesięcy urodzeniowych. Startowała z 26tygodnia,830g (w ósmej dobie spadła do 670g) i 33cm. Rośnie na długość (miesięcznie ok.2cm) a z tyciem to nie za bardzo- chuda jest i tyle.Dodajemy sinlac do jedzenia,od wczoraj za radą dziewczyn (radą dla Joli) dodajemy oliwę z oliwek i miód,oraz Fantomalt.Zwiększyła trochę sowją masę odkąd intensywnie ćwiczymy na materacu i masujemy 1 godz dziennie. Nikt nam już dawno nie powiedział (tzn lekarze) że Madzi waga jest zła.Oczywiście rodzina i otoczenie uważają że jest chuda!!!!!! Ja też tak uważam,ale wyniki ma w normie i rośnie,więc chyba nie jest tak najgorzej. Odpowiedz Link
7szczesliwa po pierwsze nie tuczyc 10.10.08, 15:57 Mamy wczesniakow czesto popelniaja blad tuczenia dzieci, zapominajac, ze metabolizm malucha do 3 lat jest silnie programowany na cale zycie. Pewnie, ze bysmy chcialy by dzieciaczki przybieraly jak trzeba, ale po cholere je znowu przyspieszac? Niech sie rozwijaja swoim tempem i przede wszystkim w zdrowiu. Kiedy podaje sie dziecku duzo pustych kalorii w typie kleiki ryzowe, biale bulki, miala maka - wzrasta im silnie poziom glikemii (cukru we krwi) i tym samym ich male trzustki dostaja niezlego kopa do wydzielania insuliny. Takie wahania insuliny we krwi sa niekorzystne i silnie przyczyniaja sie do tycia, szczegolnie pozniej w wieku nastoletnim, dojrzalym. Lepiej podawac make graham (tym 1850), razowy makaron, razowe kleiki, kasze. Nie bac sie uzywac oliwy, tlustych ryb i chudego miesa. Za kazdym razem proponowac warzywa, owoce. Ja sie tak staram i mala rosnie sobie powolutku. Wg nowych siatek centylowych (co prawda to dla tych karmionych piersia), Twoja dziecina ma sie calkiem dobrze. Tu masz link. www.who.int/childgrowth/standards/weight_for_age/en/index.html Moja corka jest z 28 tc, obecnie ma rok korygowany i wazy 7700. Karmie ja jeszcze piersia, je praktycznie juz wszystko poza krowim mlekiem. Jestem calkiem wyluzowana i mam gdzies juz te pytania o wiek i zdziwienie "taaaaaaka drobniutka????". Olewamy i idziemy do przodu! Trzymaj sie Odpowiedz Link
mamawcze-sniaczka Re: po pierwsze nie tuczyc 10.10.08, 22:35 dziekuje KOBIETKI bez WAS ani kroku!hahahah postaram sie mniej panikowac DZIEKUJE Odpowiedz Link
ania.moc Re: po pierwsze nie tuczyc 07.01.09, 18:33 witam jestem mamą wcześniaka waga na 14 mc to 7.800 a urodzeniowa 2.020 spadek do 1.800 wzrost urodzeniowy 46cm a teraz hymmm sama nie wiem ubranka ma na 80 cm Odpowiedz Link
pannatunia Re: po pierwsze nie tuczyc 08.01.09, 22:49 Mój Mikuś 5,5 miesiąca(3,5 koryg) waży 8kg, mierzy 70 cm. Waga urodzeniowa 2kg, spadek do 1,7kg. Taki szybki wzrost spowodował duże problemy ruchowe (nie podnosi główki, duże napięcie w nogach) Odpowiedz Link
mama-cudownego-misia Nie jest dobrze :-/ 08.01.09, 23:19 łoj, zerknęłam se na ten link do centyli WHO i naprawdę nie jest dobrze... Małgosia waży teraz 13,5 kg przy 18 miesiącach metrykalnych, 16 korygowanych i wypada poza siatkę Muszę się przyjrzeć jej diecie, bo kobita do jedzenia chętna i co 3 godziny jak w zegarku zaczyna marudzić, że "jeść!"... Owoców i jarzyn w diecie ma baaardzo dużo, w sumie połowę tego, co zjada w ciągu dnia, ale widać jako hipotrofik ma wolną przemianę materii... Odpowiedz Link
anxiunamun Re: Nie jest dobrze :-/ 08.01.09, 23:33 kontroluj cukry, u dzieci hipotroficznych może wystąpić cukrzyca Odpowiedz Link
mama-cudownego-misia Re: Nie jest dobrze :-/ 08.01.09, 23:46 Hmmm... nie chcę jej kłuć, bo to i stres, i możliwość zakażenia, a dziecię zdrowe i dobrze się rozwija (bo ona tez na długość wielka, 90 cm, buty na 2-latka, chociaż brzuszka trochę ma i raczej krągła jest). Zastanawiam się, czy wystarczy badać mocz na obecność cukru (ostatnio miała badany miesiąc temu, po zjedzeniu kaszki z owocami, a cukru nie wykryto). Jak myślisz? Odpowiedz Link
anxiunamun Re: Nie jest dobrze :-/ 08.01.09, 23:55 Podstawowym objawem cukrzycy jest podwyższenie stężenia glukozy we krwi więc badanie moczu nie jest miarodajne. Jeśli jednak dziecię nie ma żadnych objawów to wystarczy rytunowa kontrola przy okazji innych badań. Nie mniej jednak ja bym sprawdziła. Odpowiedz Link
mama-cudownego-misia Re: Nie jest dobrze :-/ 09.01.09, 07:18 Przy okazji sprawdzę Na szczęście młoda żadnych niepokojących objawów nie ma, pije i sika tyle, ile trzeba, energii ma dużo, zakażeń i zapachu acetonu brak. Ale faktycznie muszę jej bardziej dietę kontrolować, bo jakby nie patrzeć odziedziczyła geny dwóch rodzin tłuściochów z dziada pradziada... Odpowiedz Link
tumigutek5 Re: jak to jest z ta waga? 09.01.09, 10:21 Oj wam dogodzic !? Jedna ma problem że za chuda , druga że za gruba i bądż tu mądra .... Każdy maluch je ile mu potrzeba podobno - też tu pisałam że mój maluch za mało je , ale on potrzebował czasu aby jego żołądeczek dostosował się. Będzie dobrze !!!Ja mam synka 13 lat który urodził się w 39tyg 3800 58cm. Na początku żarł jak górnik, w wieku 8 m-cy ważył 9500v , a teraz się ciągle odchudza(nie wiem z czego) i je jedynie kotlety z pirsi kurczaka,każdy inny obiad to : ja tego jeśc nie będę . Ale mamo misia - mój maluszek urodził się z hipglikemią, która (w/g lekarzy) za długo się utrzymywała(ja miałam cukrzycę w ciężarnych) Teraz tak dla swojego spokoju jak jestem w przychodni to podchodzę i badam cukier z paluszka glukometrem - jak najbardziej miarodajne i najmniej przykre dla dzieciaczka. Odpowiedz Link
mama-cudownego-misia Re: jak to jest z ta waga? 09.01.09, 11:15 Ooo, to jest myśl. Zadzwonię do swojej przychodni i zapytam, czy mają glukometr, bo faktycznie z paluszka to się emlą posmaruje i dzieciak się nawet nie zorientuje. Dzięki Odpowiedz Link
agusia79-dwa mamo misia 09.01.09, 14:55 ale ta twoja Małgosia poszła do przodu. Pamiętam, że urodziła się ponad 2 miesiące później od mojej, a z wagą już ją przegoniła o 2kg. No ale moja mała jest niższa o 8cm. Na brak apetytu nie mogę u niej narzekać. Teraz je trochę mniej, ale jest chora więc nie nalegam. Odpowiedz Link
mama-cudownego-misia Re: mamo misia 09.01.09, 15:06 Wiesz cooo... Bo ja mam chyba talent do tuczenia. Właśnie dzisiaj pisałam Zorrguli, że nawet myszka, która nam z pola przywędrowała do domu i usiłuje przezimować za szafą, tak przytyła, że ledwie się w szparze między szafą a ścianą mieści. Tak jej się fajnie zadek klinuje, jak się zapali światło w pokoju . I kotu trzeba było w tym roku okienko poszerzać, i męża mam więcej o 23 kg, niż w dniu ślubu (o sobie to już nie wspomnę, bo wstyd się przyznać, ponad półtorej Joli23061978 ważę ... Powinnyście mi wypożyczać dzieci do podtuczenia, efekt murowany :-p Odpowiedz Link
agusia79-dwa Re: mamo misia 09.01.09, 16:17 może dlatego tak bardzo uważam jak i czym karmię Mysię bo sama mam tendencję do tycia?? Jedno jest pewne- moja mała na pewno nie ma tych kilkogramów od słodyczy itp bo ich nie dostaje. (ostatnio teściowa powiedziała mi, że przesadzambo dzieci lubią słodycze, a podawanie wody do picia to głupota. brrr i jak taką kobietę wogóle lubić?) Odpowiedz Link
mama-cudownego-misia Re: mamo misia 09.01.09, 17:11 Eeeech... Ja mam teściową nieupierdliwą, ale za to własna matka, nota bene lekarz, stale mi dziurę w brzuchu wierci, bo Małgosia też pije samą "niedobrą" wodę, nie jada słodyczy i nie ogląda telewizji... Ostatnio mnie przekonywała, że obsmarowany lukrem pączek jest lepszą przekąską od kawałka jabłka czy marchewki, bo jest "smaczniejszy". Odpowiedz Link
agusia79-dwa Re: mamo misia 09.01.09, 17:41 moja mała uwielbia placek drożdżowy- czasami dostaje- tylko domowej roboty. A co do telewizji- nie wiem skąd ona wie, że o 18 leci "Jaka to melodia"= stoi wtedy zwarta i gotowa.Pozwalam jej to "oglądać" bo fajnie podryguje, tańczy, śpiewa po swojemu i się śmieje, a ostatnio nawet pokazała na Roberta Janowskiego i powiedziała "Tata". A on taki niepodobny do męża Odpowiedz Link