Dodaj do ulubionych

jak dlugo tlen??

11.01.09, 21:07
Moj malutki Alanek od 3 tyg oddycha sam smile ,ale cagle potrzebuje ok30% tlenu.Jak dlugo wasze dzieciaczki potrzebowaly tlenu?? Mały ma juz 3 miesiace i juz tak bardzo bym chciala go zabrac do domku sad
Obserwuj wątek
    • traganek Re: jak dlugo tlen?? 11.01.09, 21:14
      Bardzo różnie w zależności od tygodnia ciąży w jakim urodziło się
      dziecko, jego wagi, podawania leków na rozwój płuc, dojrzałości
      płuc, dysplazji oskrzelowo- płucnej etc. Ciężko porównywać.
      Moje bliźniaki z 26 tc (synek 950 g, córeczka 770 g). Oboje pod
      respiratorem tydzień po urodzeniu. Synek następnie jeszcze dwa
      miesiące dostawał tlen z maseczki. Córeczka 10 mcy tlenozależna (też
      tlen z maseczki).
    • ag0000 Re: jak dlugo tlen?? 11.01.09, 21:23
      cierpliwości zobaczysz że nadejdzie ten dzień jak razem będziecie w domku nie
      zapomnij o aparacie monitorującym jego oddech warto mieć go jeszcze przed
      powrotem do domu polecam APNEAL. Moja andzia prawie 2msc była pod respiratorem
      potem cepap i tlen sondą nawet inkubator miała taki że doprowadzał tlen i tak
      miał długo bezdechy, to wszystko minie.
    • misialina22 Re: jak dlugo tlen?? 11.01.09, 21:33
      Alanek urodzil sie w 26tc.z waga 900g Teraz 2400g Tez 2 mies pod respiratorem. Tlen ma doprowadzany do inkubatora, nie ma maseczki.
      • kicius_85 Re: jak dlugo tlen?? 11.01.09, 21:51
        Moja Jula 25 tydz, 4 miechy pod respiratorem, teraz ma 7 miesiac oddycha ale
        tlenu nadal potrzebuje..minimalnie bo 23-25% ale bez niego saturacje lecasad
    • skomroch1 Re: jak dlugo tlen?? 12.01.09, 14:04
      Roch ur. w 27 tyg. ciąży, 1164 gr. trzy miesiące w szpitalu, tak na prawdę
      prawie do końca tlenozależny. Uczył sie pić z butelki, i przy tym czasem
      potrzebował jeszcze maseczki, spadki do 40. Od odłączenia od pulsoksymetru do
      wyjścia ze szpitala minęło ...2 dni."Musi pani nauczyć się obserwować dziecko,
      czy nie sinieje i jeśli tak, zmusić je do krzyku", usłyszałam przy wypisie.
      Miałam stracha, ale i tak zabrać go do domu to była wielka radość, co zresztą
      sama wiesz, bo każda mama na to czeka. 30 % to nie jest tak dużo, w powietrzu
      jest 21 więc niewiele mniej.
      • ciesia Re: jak dlugo tlen?? 13.01.09, 23:23
        Kacper ,26tc,715g, tlen 4 miesiace.Teraz ma juz prawie 2 lata i mimo dyslazjii
        nie mial nigdy zadnych lekow wziewnych.2 razy antybiotyk.Awiec wszystko jest
        mozliwe,pozdrawiam,i trzymam kciuki.
    • misialina22 Re: jak dlugo tlen?? 14.01.09, 10:30
      Dzieki za odpowiedzi. Alanek powoli odchodzi od tlenu bo ma juz 25-23% i nawet sie do buteleczki przekonalsmile Wszysto idzie ku dobremu i chyba blizej wyjscia do domku juz jestesmysmileJejku jak ja sie nie moge juz doczekac!!!
      • mama_julii_24tc Re: jak dlugo tlen?? 15.01.09, 14:41
        Moja Jula 24 tydzień, 645 gram. Była pod respiratorem 2,5 miesiąca. Potem CPAP.
        teraz już kilka dni oddycha sama. Ale nadal potrzebuje tlenu. Minimalnie bo 23-27%.
    • misialina22 Re: jak dlugo tlen?? 15.01.09, 20:26
      Dzisiaj Alanek potrzebowal tylko 22% wiec idzie ładnie do przodu smile Ma dzis urodzinki bo cale 3 mies smile a data porodu dopiero na 23 stycznia.
      • aisha.666 Re: jak dlugo tlen?? 15.01.09, 20:59
        Witam!
        Moim zdaniem tlen powinien być podawany jak najkrócej bo uszkadza
        słabo rozwinięte oczy - RETINOPATIA !!!!!!! i napewno nie luzem do
        inkubatora , chyba, że oczy sa osłonięte!!!!!
        Pozdrawiam i życzę powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka