Dodaj do ulubionych

kolor kupki

02.03.09, 09:54
wiem głupkowaty temat ale gdzies tu ostatnio widzialam jak Mama Cudownego
Misia chyba pisala o kolorze kupek, ze jak jest bardzo ciemna to jest źle..
bo przez ostatnie kilka dni Jula robi ciemne kupki takie prawie czarne przez
co to moze byc? orientuje sie ktos?dodam ze nic nowego nie je
Obserwuj wątek
    • squire1983 Re: kolor kupki 02.03.09, 10:00
      a dostaje żelazo?
    • tumigutek5 Re: kolor kupki 02.03.09, 10:04
      Mój takie robi od kilku miesięcy , ale dostaje najpierw hemofer -
      były zielone, teraz ferrum lek i są prawie czarne - jak zapomnę to
      na drugi dzień jaśnieją.
    • mama-cudownego-misia Alez nie, bardzo ważny i interesujący temat :-) 02.03.09, 10:09
      Generalnie prawidłowa kupka dziecka karmionego samym mlekiem jest żółta, ale ma
      prawo być w różnych odcieniach brązu. Niepokoić może kupka w kolorze zielonym
      lub bardzo bardzo ciemno brązowym, szczególnie, jeśli jest w niej też śluz -
      może ona świadczyć o jakimś nadkażeniu, alergii, prawie czarne kupy pojawiają
      się też przy masywnym krwawieniu do wyższych części układu pokarmowego. Jednak
      taki dziwny kolor kupki może też wywołać podawanie niektórych leków (w tym
      żelaza) oraz rozszerzanie diety (kupka ma wtedy kolor zjedzonej potrawy). Często
      zmiana koloru kupki jest sygnałem infekcji (np. żartobliwie nazywany przez
      pediatrów zespół "ucho-brzucho")

Musisz obserwować. Jeśli Julka jeszcze nie jada nowych potraw, tylko mleko, a
      poza tym dziwnym kolorem kupki zupełnie nic się nie dzieje, dziecko nie jest
      osowiałe, nie ma temperaturki, zaparcia ani biegunki i nie jest marudne, to ja
      bym odczekała, ewentualnie podała jakiś probiotyk przez kilka dni.
      Jak coś się dzieje, to do pediatry i przy okazji można posiew z kupki zrobić (u
      nas dużo wyjaśnił).
      • kicius_85 Re: Alez nie, bardzo ważny i interesujący temat : 02.03.09, 11:14
        Julka dostaje hemofer po jednej kropli rano i wieczorem ale to juz od dawna, nie
        jest takze na samym mleku, bo je zupki i deserki, soczki, herbatka.
        Nie ma gorączki, jest jak najbardziej normalna, zaparc raczej nie ma bo kupke
        robi normalnie taka normalna tyle ze ciemna.
        nie tak dawno pomyslalam ze to moze po deserku jabłko z jagodami ale to by bylo
        na drugi dzien, i tyle a ta kupka wciaz taka sama..
        mam isc z tym do lekarzA?
        • mama-cudownego-misia Re: Alez nie, bardzo ważny i interesujący temat : 02.03.09, 11:21
          Wiesz co, to ja bym jeszcze poczekała, a do lekarza przy okazji, albo jakby się
          coś działo. Tym bardziej, że w pewnym momencie ta kupa się zaczyna robić
          bardziej dorosła i ciemniejsza. Ale obserwuj ją uważne.
          • mama_janka007 Re: Alez nie, bardzo ważny i interesujący temat : 20.03.09, 14:18
            no to i mnie uspokoilas. jankowe sa wlasnie ciemno zielone. dlatego
            pognalam do laboratorium gdzie i tak nic nie wykryto. ale
            skojarzylam teraz, ze to od czasu kiedy wprowadzam mu nowosci.
            oj Beatku, tobie powinni za ten etat tu placic kieszonkowesmile
      • kicius_85 Re: Alez nie, bardzo ważny i interesujący temat : 02.03.09, 11:14
        aha i cały czas dostaje dicoflor
    • kicius_85 no i nie wiem czemu 20.03.09, 13:38
      rozmawiałam o tym kolorze kupki z lekarzem stwierdził że żelaza
      napewno z dużo nie ma, zrobilismy badanie na krew utajoną i wyszło
      ujemnie takze jest ok a kupka dalej ciemna..nie wiadomo dlaczegosmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka