Dodaj do ulubionych

woda zywiec 5 L

05.06.09, 22:54
dziele sie tym co sie dowiedzialam-
sasiadka ma dwie corki (w tym jedna z nich to wczesniak) ktore
obciazone sa niestety powazna choroba genetyczna powodujaca
dyfunkcje nerek w zetknieciu z wiekszoscia produktow spozywczych.
dziewwczynki sa raz na pol roku przez tydzien w CZD i stad ta
informacja.
otoz lekarze z CZD poinformowali ich, ze nie powinno sie uzywac wody
zywiec 5 L do sporzadzania pokarmow dla dzieci, poniewaz jest
inaczej zmineralizowana niz ta w mniejszych butelkach (Zywiec
oczywiscie).
ja nie wiedzialam, dziele sie wiec z wami ta informacja.
Obserwuj wątek
    • marzena19_75 Re: woda zywiec 5 L 05.06.09, 23:57
      dzieki bardzo bo moja mała własnie z takiej dostaje mleczko.
      Kurdeeeeeeeeeeeeee kupuje jutro 1,5 litowe.
      • mama_janka007 Re: woda zywiec 5 L 06.06.09, 01:22
        ja naprawde nie chcialam siac sensacji, ale zrodlo tak istotnej
        informacji bylo akurat bardzo kompetentne, wiec wrzucilam na forum.
        samej tez zdarzalo mi sie kupowac te 5 L banaiczki. sasiadka raczej
        malowna, ale przy okazji przywozenia wody dla nich, dowiedzialam sie
        dlaczego wola szesciopak zamiast baniaka.
        • asik_no Re: woda zywiec 5 L 06.06.09, 13:09
          Drogie mamusie!To nie w tym jest problem. Woda żywiec to woda żywiec
          niezależnie od pojemnika w jakim jest sprzedawana skład minerałów ma
          taki sam(poczytajcie etykietki) Problem jest w tym,że taką wode
          mineralną nie tylko ŻYWIEC używaną do sporządzania mieszanek dla
          niemowląt należy po otwarciu zużyć w przeciągu doby ponieważ jesli
          stoi dłużej otwarta zaczynają namnażać się w niej różne
          drobnoustroje dlatego zaleca się butelki o mniejszej pojemności.W
          szpitalu w którym pracuję tzn w Instytucie Matki i Dziecka nasza
          kuchnia mleczna również używa tejże wody do sporządzania posiłków
          dla małych głodomorków, nawet tych najmniejszych wcześniaczków i to
          właśnie z tych 5 litrowych baniaków ale taki baniak jest zużywana od
          razu w całości.smile
          • mama_janka007 Re: woda zywiec 5 L 06.06.09, 14:04
            no to mamy piekny przyklad jak dziala poczta pantoflowasmile
            cos sie zgadza ale uzasadnienie dorobionesmile
          • mama_janka007 Re: woda zywiec 5 L 06.06.09, 14:04
            no to mamy piekny przyklad jak dziala poczta pantoflowasmile
            cos sie zgadza ale uzasadnienie dorobionesmile
            • asik_no Re: woda zywiec 5 L 06.06.09, 14:20
              No chyba raczej tak,bo czy np 2% mleko Łaciate w kartonie 0,5
              litrowym zawiera mniej wapnia niż to samo 2% mleko Łaciate w
              kartonie 1 litrowym albo 2 litrowym? wink A pampersy w mniejszym
              opakowaniu lepiej chłoną niż te same zapakowane w mega paki? smile
              Nie dajmy się zwariować!
              • mama_janka007 Re: woda zywiec 5 L 06.06.09, 14:33
                nie, no to porownanie z pampersami akurat bez sensu. moga rozlewac
                inne wody- ale nie musza. skoro uzywacie 5 L baniakow- widocznie
                rozlewana jes ta sama. nie mam akurat pod reka zadnej z butelek, tym
                bardziej baniaka. ale zastanowilo mnie to bo od jakiegos czasu
                zywiec nie dostal pozytywnejopinii IMiDz i myslalam, ze moze to byc
                tez przez to.
                • marta_i_koty Re: woda zywiec 5 L 06.06.09, 20:08
                  Na zlecenie miesięcznika konsumenckiego niemieccy analitycy
                  przebadali wodę Żywiec Zdrój. Instytut Matki i Dziecka właśnie ten
                  produkt poleca w żywieniu najmłodszych. Badania przeprowadzono
                  dwukrotnie, z rocznym odstępem. W obu przypadkach okazało się, że w
                  wodzie Żywiec Zdrój jest więcej bakterii niż w tej z kranu. – Gdyby
                  to była kranówa, sanepid odciąłby jej dopływ – uważa doktor Hałat,
                  były główny inspektor sanitarny. Epidemiolog dodaje, że wodę z tak
                  wielką ilością bakterii można podawać niemowlętom wyłącznie po
                  przegotowaniu. Ale o tym na etykiecie butelki nie było i nadal nie ma
                  słowa.

Było to głośne w zeszłym roku. I dlatego cieszę się, że nigdy Żywca
                  ani nie piłam, ani Szymonowi nie podawałam.
                  • mama.ady Re: woda zywiec 5 L 06.06.09, 20:16
                    a ja piję już wiele lat i nigdy nic mi po niej nie było, ale dziecku daję od
                    początku przegotowaną kranówę
                    • cclaudia4 Re: woda zywiec 5 L 07.06.09, 23:25
                      to jaka najlepiej podawac wode?Ja podaje Zywiec przegotowany
                      • nataliasasanka Re: woda zywiec 5 L 16.06.09, 22:17
                        Podobno najlepsza jest Primavera i Dobrawa ze wzgledu na sklad.
                        Moja corka ma zaburzona gos wapniowo fosforanowa i oani doktor z CDZ
                        nie pozwolila podawac dziecku Zywca, bo ma za duzo fosforanow. Poza
                        tym kazala gotowac wode 3 razy, zanim ja podam.
                        • gojapio Re: woda zywiec 5 L 16.06.09, 22:37
                          warto porównać skład - może rzeczywiście woda w 5-litrowych jest
                          jeszcze bardziej "źródlana" niż w 1,5l? ja tam antyreklamę Żywcowi
                          robię od lat - odkąd przeczytałam w GW tekst o tym, że matki przepajają
                          się Żywcem podczas ciąży i karmienia nieświadome, że picie wód
                          źródlanych (poniżej 500mg składników mineralnych na litr) sprawia, że
                          więcej cennych minerałów się z organizmu wypłukuje niż dostarcza. Od
                          tamtego artykułu kupuję wyłącznie wody mineralne - powyżej 500mg/litr
                          (nałęczowianka, cisowianka, etc).
                          • mama_janka007 Re: woda zywiec 5 L 16.06.09, 23:48
                            no i poszperalam. od osoby pracujacej przy produkcji dowiedzialam
                            sie, ze woda rozlewana do 5L jest inaczej mineralizowana. niebardzo
                            osoba ta chciala sie wypowiadac na ten temat, ale faktem jest, ze po
                            skandalu sprzed roku zywiec jest teraz woda "pokazowa". imidz znowu
                            dal swoj stempelek a zywiec jest teraz pod wyjatkowo naostrzona
                            kontrola.
                            • panterka123 Re: woda zywiec 5 L 13.07.09, 00:47
                              a ja poszperałam i dowiedziałam się, od sąsiadki mamy_janka007, że
                              mama_janka007 bije dzieci i znęca się nad zwierzętami. Co prawda nie
                              bardzo sąsiadka chciała się wypowiadać na ten temat, ale faktem
                              jest, że dowiedziałam się tego od sąsiadki mamy_janka007, przecież
                              wie co mówi... Nie obraź się mamo_janka007 - pewnie nie bijesz
                              Janka i nie znęcasz się nad zwierzętami, ale tak właśnie rodzi się
                              plotka, w której może jest ziarnko prawdy (np. że lepiej jest
                              podawać dziecku wodę z pół- albo półtoralitrowej butelki, bo te w 5-
                              litrowych trudno zużyć w ciągu kilku- kilkunastu godzin i mogą się w
                              niej namnożyć bakterie - w każdej), ale dużo to coś, co przekręcamy
                              przenosząc wiadomość z ust do ust. Takie dobre rady szkodzą nam
                              wszystkim
                              • mama_janka007 Re: woda zywiec 5 L 13.07.09, 03:02
                                malo tego, ja przede wszystkim wykorzystuje seksualnie dzieci ktore
                                pojawiaja sie na mojej drodze. a janek juz ma caly harem.
                                skoro nie potrafisz odniesc sie do konkretnego przypadku popierajac
                                go faktami powinnas swoje poczucie humore spozytkowac w innym
                                miejscu. ja wiem z kim rozmawialam odnosnie wody i ostatnia osoba
                                jestem ktora sialaby sensacje natury szczepionki, pieluchy, wody i
                                powietrze wdychane.
                                chcialas byc zabawna? ha ha. ale kim ty wlasciwie jestes?
                                • panterka123 Re: woda zywiec 5 L 20.07.09, 17:29
                                  nie chciałam być zabawna... po prostu już kilka razy w moim życiu
                                  takie przekazywane informacje miały dla mnie bardzo negatywne
                                  konsekwencje - może w innym kontekście, ale przez to o mało nie
                                  rozpadł się mój związek i to właśnie w momencie, gdy byłam w ciąży.
                                  wybacz jesli Cie uraziłam, nie miałam takiego zamiaru - to była
                                  potrzeba chwili. Na wcześniaki trafiłam z ciekawości - moja bliska
                                  kuzynka właśnie leży w szpitalu urodziła 4 tygodnie przed terminem,
                                  chciałam dowiedzieć się czegoś więcej. Też jestem mamą - dwójki
                                  maluchów, ale ja akurat rodziłam po terminie...
                                  • tumigutek5 Re: woda zywiec 5 L 20.07.09, 18:34
                                    Ja tak generalnie chciałam tylko przypomniec ,że w tym wątku chodzi
                                    o wodę !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                                    Też nie kupuję wody dla dziecka w dużych butlach , bo jak wszędzie i
                                    we wszystkim...im coś dłużej stoi otwarte tym szybciej się psuje(w
                                    tym wypadku mnożą się bakterie) i akurat to nie jest
                                    plotka"(cokolwiek chciałąś przez to powiedziec) ale niezaprzeczalny
                                    fakt ...... do udekumentowania jak chcesz to nawet laboratoryjnie .
                                    Nie za bardzo rozumiem w jakim kierunku idzie ten watek i po jaką
                                    cholerę jest ta dyskusja .....
                                    • panterka123 Re: woda zywiec 5 L 21.07.09, 19:40
                                      właśnie tak napisałam - lepiej jest
                                      podawać dziecku wodę z pół- albo półtoralitrowej butelki, bo te w 5-
                                      litrowych trudno zużyć w ciągu kilku- kilkunastu godzin i mogą się w
                                      niej namnożyć bakterie - w każdej. Tak samo jest z mlekiem czy
                                      sokiem - jak coś nie ma konserwantów, to się zepsuje choćby nie wiem
                                      co (zresztą to z konserwantami też, tylko trochę póxniej...). To nie
                                      znaczy, że nie można stosować, takiej wody po kilku godzinach, tylko
                                      że wtedy już lepiej przegotować, chociaż ja akurat nie gotuję nawet
                                      jak stoi 2- max 3 dni (nie na słońcu oczywiście, bo ma szanse zepsuć
                                      się dużo szybciej). Z maleństwem bym nie ryzykowała - moje to już
                                      nie niemowlaczki wink - i to nie dlatego, że jestem
                                      nieodpowiedzialna, tylko dlatego, że nie można przesadzać w żadną
                                      stronę i nie można chować dzieci w sterylnym świecie.
                  • panterka123 Re: woda zywiec 5 L 13.07.09, 01:27
                    Marta, woda w kranie jest uzdatniana (chlorowana albo ozonowana)
                    dlatego nie ma w niej bakterii - na tym polega ten proces.
                    Woda w butelkach nie może podlegać uzdatnianiu a każda woda
                    naturalna, ma swoją naturalną florę (to się nazywa mikrobiologia).
                    Nie można pod tym względem porównywać tych wód, to bez sensu.
                    A sprawa wydarzyła się w roku 2003. Kij jak zwykle ma dwa końce, bo
                    nie dość, że porównywano do wody uzdatnianej, to jeszcze dodatkowo
                    przebadano produkt dwa dni po otwarciu - wynik takiej analizy jest
                    znacząco uzależniony od warunków przechowywania niezależnych od
                    producenta (i tu jeszcze jeden dowód na to dlaczego lekarze w CZD
                    mogli powiedzieć, żeby nie podawać wody z baniaków 5 litr, zresztą
                    dlatego tez Żywiec nie pisze o opinii Instytutu na dużym baniaku).
                    Producenci żywności w opakowaniach nie mogą określić terminu
                    trwałości produktu po otwarciu czy rozszczelnieniu opakowania i
                    przechowywanych dalej bez ścisłego określenia warunków tego dalszego
                    przechowywania. Według ekspertów (m.in. raport WHO z 2002 r.),
                    wskaźnik całkowitej liczby bakterii oznaczany na wodach
                    butelkowanych nie jest indykatorem ryzyka zdrowotnego. Podważono
                    jakość mikrobiologiczną badanych produktów (bo badano nie tylko
                    Żywca) pomimo, iż w żadnej z badanych wód nie stwierdzono
                    drobnoustrojów, które oznaczają zły wynik wody. Autorzy testu
                    przeprowadzonego przez Świat Konsumenta nie rozumieją właściwości
                    wód naturalnych i definicji pierwotnej czystości wód. Zresztą
                    pokazali to jeszcze później badając wody butelkowane na obecność
                    radu i baru (pierwiastków promieniotwórczych) - robiąc badania
                    raczej szukaja sensacji, niż faktycznie chcą pomóc swoim cztelnikom-
                    konsumentom.
                    • gojapio Re: woda zywiec 5 L 13.07.09, 09:10
                      a ja widzę, że w Żywcu, tudzież obsługującej go agencji PR, wiedzą ,co
                      to jest buzz marketing smile
                      Gosia
                      • lastmonika4 Re: woda zywiec 5 L 15.07.09, 02:18
                        hi hi no nie wiem... sporo w necie różności na ich temat, co prawda
                        ja mam swoje zdanie (dobre, żeby nie było wink i go nie zmienię mam
                        nadzieję, ale te apele nie kupujcie z setką wykrzykników mogą różnie
                        działać
                        • gojapio Re: woda zywiec 5 L 15.07.09, 08:41
                          jak ktoś zakłada konto po to, by akurat na wcześniakach napisać dwa
                          posty broniące żywca, to jakoś nie mam wątpliwości co do jego intencji
                          smile ale ja to stary cynik jestem wink
                    • marta.patocka Re: woda zywiec 5 L 13.07.09, 12:37
                      od dawna robię mleko i pice tylko na tej wodzie, ale ja ją gotuję 1
                      min, więc coby nie było wszystko się zabija. gotowana woda wystarczy
                      mi na 1,5 dnia, a cała butelka na 4-5 dni. Mikuś nie narzeka....wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka