Dodaj do ulubionych

ażurowe chusty

08.03.10, 15:28
dziewczyny pomóżcie, proszę! zabrałam się pierwszy raz za chustę ażurową i utknęłam już na początku. Doszłam do momentu kiedy motyw wzoru zaczyna powtarzać się w rzędzie kilka razy i tu właśnie gubię wzór. Nie wiem czy mam sobie sama ten motyw wrabiać czy to powinno wszystko się ładnie układać wg wzoru? Wiem, ze trzeba pominąć oczka brzegowe ale i tak wzór mi się plącze. Jak to jest z tymi chustami??

konkretnie robię tę chustę www.evelynclarkdesigns.com/pdf/Swallowtail.pdf
Obserwuj wątek
    • adamala Re: ażurowe chusty 08.03.10, 16:43
      Zazwyczaj w każdym schemacie jest zaznaczona część do powtórki tzw.
      rapport. Jest zazwyczaj w ramce. W tym przypadku rapport masz
      oznaczony jako 10- stitch repeat. I to powtarzasz! Nie całość bez
      oczek brzegowych. Jak na pierwszy raz wybrałas trochę mało
      przejrzysty schemat, chociaż oczywiście jest do zrobienia.
    • mi.lea Re: ażurowe chusty 08.03.10, 18:09
      Niedawno skończyłam tę chustę, wyszła pięknie, chociaż przedłużałam ją,
      bo w trakcie robótki wychodziła za mała, jak na mój gust.

Podam sposób czytania schematu dla chart 2 (Budding Lace) RZĄD 1:
      CZYTAJ SCHEMAT OD PRAWEJ DO LEWEJ STRONY

2 prawe (2 oczka brzegowe)
      1 narzut, 3 prawe

"6-stitch repeat": (2 razem na prawo, 1 narzut,
      1 prawe, 1 narzut, 1 przeciąnięcie/ssk, 1 prawe): "6-stitch repeat" POWTARZA SIĘ robiąc chustę,
      pozostałe oczka na schemacie robi sie tylko jeden raz.

nastepnie powarzasz znowu 6 stich repeat, czytając schemat od prawej do lewej
      czyli znowu 2 razem na prawo, narzut, 1 prawe,1 narzut, ssk, 1 prawe, i tak dalej

Powtarzasz w ten sposób to 6-stitch repat, tyle razy ile potrzeba, aż
      dochodzisz do miejsca, gdzie jest środek szala (center stitch)
      Wtedy jest juz zbyt mało oczek, zeby jeszcze raz przerobić całe 6-stitch repeat
      robisz wtedy 2 oczka prawe i narzut (spójrz na schemat, to są na schemacie
      3 kwadraciki przed center stitch). Potem robisz 1 oczko prawe, czyli oczko środkowe szala (center stitch),
      Jesteś teraz na samym środku szala, i robisz tzw. lustrzane odbicie, czyli
      czytasz schemat od strony LEWEJ DO PRAWEJ, a nie jak wcześniej od prawej do lewej.

Spójrz na schemat - Twoim ostatnim przerobionym oczkiem jest 1 prawe (center stitch), teraz zrobisz, w odwrotnym kierunku:

1 narzut, 2 oczka prawe
      nastepnie
      6 stitch repeat: ALE CZYTANE OD LEWEJ DO PRAWEJ STRONY, czyli 1 prawe, 1 przeciągnięcie/skk, 1 narzut, 1 prawe, 1 narzut,
      2 razem na prawo; powtarzasz te 6-stitch repeat, tyle razy ile potrzeba, aż dochodzisz do lewego końca szala
      gdzie zostały ci 3 oczka szala i 2 oczka brzegu, więc robisz, 3 oczka prawe, 1 narzut (ze schematu), oraz 2 oczka brzegu.

Trzeba zapamiętać, że po środkowym oczku, czyta się schemat w drugim kierunku (robi się te same oczka,
      ale zamiast od strony prawej do lewej, robisz od lewej do prawej)
      Warto pamiętać, że oczko środkowe zawsze przerabia sie na prawo, a przed nim i po nim robi się zawsze 1 narzut.

Powodzenia
      Małgosia
      • szojaa Re: ażurowe chusty 09.03.10, 15:30
        dziewczyny ogromne dzięki!
        wszystko już mi wychodzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka