12.04.11, 11:10
Witam,
Mam do Wszystkich dziergających pytanie. Czy któraś z Was, miała uczulenie od drutów czy włóczki... sama nie wiem od czego. Ale mam całe ręce w krostkach i się zastanawiam czy to nie od drutów. sad Wszelkie domowe chemikalia wykluczam bo robię wszystko w rękawiczkach ale dziergać w gumowych rękawiczkach, nie dziergałam smile
Chciałabym poznać opinie innych forumowiczek.
Obserwuj wątek
    • kaja500 Re: Uczulenie 12.04.11, 11:20
      Witam!
      Nie piszesz na jakich drutach robisz, jeżeli metalowe to jest to możliwe. Przejdź na druty bambusowe lub drewniane i zobaczysz. Możliwe też jest uczulenie na włóczkę. Pozdrawiam
      • kasiaba1 Re: Uczulenie 12.04.11, 12:33
        I na gumowe rękawiczki też można być uczulonym...
        Rozważyłabym to jeśli uczulenie występuje na całej powierzchni rąk.
        • kasikk_29 Re: Uczulenie 12.04.11, 12:38
          o tym samym pomyslałam...
    • malgoha1 Re: Uczulenie 12.04.11, 12:39
      Mnie uczula czasem czysta wełna. Nie kazdy gatunek, więc prawdopodobnie mam uczulenie na któreś ze zwierzątek.
      • woblerek.76 Re: Uczulenie 12.04.11, 14:20
        Słuchajcie, ja mam uczulenie od jakiś 6 miesięcy. I zaczęłam kombinować na co. Najpierw zaczęłam zakładać rękawiczki przy pracach domowych, jak to nie pomogło to pomyślałam o włóczce lub o drutach. Robię na drutach metalowych, powlekanych czymś tam smile A odnośnie włóczki to robię z samego akrylu, więc to chyba nie to... sad
        Odnośnie powierzchni uczulenia to są to dłonie po wewnętrznej stronie, nie palce, tylko dłoń... nie wiem czy wiecie o co chodzi. Ale sama nie wiem, bo jakby było uczulenie na druty to przecież palce też byłyby w krostkach...
        Mam nadzieję że to nie to bo chyba uszyje sobie bawełniane rękawiczki a i tak będę dziergać smile

Aha... dzięki za odzew smile
        • smia Re: Uczulenie 12.04.11, 15:39
          a moze masz uczulenie na nikiel (druty)? to nie takie rzadkie.
          innym typem okolowloczkowym jest lanolina - obecna w niektorych plynach do prania welny i delikatnych tkanin. ewentualnie jakis barwnik / utrwalacz obecny w samej wloczce? moze zmien rodzaj albo wrecz producenta.
        • bietas Re: Uczulenie 12.04.11, 15:40
          akryl też może uczulać....
    • viola0507 Re: Uczulenie 12.04.11, 20:22
      Moja znajoma miala cos podobnego o czym piszesz od drutow teflonowych. Nie moglam uwierzyc, bo teflon przeciez uzywany jest nawet do garow czy patelni ale lekarz po badaniach stwierdzil jednoznacznie.
      Moim zdaniem powinnas tez pojsc do lakarza, uczulenia to nie zarty. Moze byc wiecej przyczyn np. cos w polaczeniu z czyms uczula Ciebie.
      Pozdrawiam
      • pchelka831 Re: Uczulenie 12.04.11, 21:07
        Ja mam uczulenie na teflonowe druty i szydełka,przerzuciłam się na Addi i uczulenie znikneło.
        • woblerek.76 Re: Uczulenie 13.04.11, 08:47
          Dzięki bardzo za odpowiedzi. W następnym tygodniu idę do lekarza. jak będę wiedziała co to, to dam znać. I jakby to druty to zmienię na Addi smile Będę miała pretekst smile
    • weisefrau Re: Uczulenie 13.04.11, 21:58
      To może być tzw egzema potnicowa, specyficzna postać łuszczycy. Idź z tym do dermatologa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka