Dodaj do ulubionych

ajlii - nowe suply

24.02.05, 16:37
www.girlfromauntie.com/patterns/celtic/index.php tu sa 3 schematy
typowych celtyckich plecionek i 4 powinna sie pojawic wkrotce. mam nadzieje,
ze ci sie przydadza
Obserwuj wątek
    • ajlii Re: ajlii - nowe suply 24.02.05, 20:40
      cudne... smile dziekuję smile))
      • morgiana_le_fay Re: ajlii - nowe suply 25.02.05, 13:20
        nie ma za co big_grin ciesze sie, ze moge sie z kims podzielic cetycka miloscia tongue_out
        • ajlii Re: ajlii - nowe suply 25.02.05, 13:49
          Trochę w inne strony, ale blisko... mam cały odtworzony strój wikińskiej kobiety: suknia spodnia, suknia wierzchnia, biżuteria: fibule żółwiowate (ażurowe, raczej wareckie), zapinki trójpalczasta i kulista, kolczyki (znów ukłon w strone Waregów) podwieszane szklane paciorki i bursztyny pod fibule (samych zawieszek pod fibule nie posiadam, bo nie podobają mi się), pas z klamrą, torba (racze głębsza niż szeroka - znów Waregowie). Nie mam butów - bo Mąż nie pali się do ich uszycia (za to tworzy cudne średniowieczne).
          Pisałam Ci chyba, że kiedyś szyłam ręcznie strój dla celtyckiego woja?
          • morgiana_le_fay Re: ajlii - nowe suply 25.02.05, 13:56
            no tak, blisko tongue_out w sumie wiekszosc tch wzorow jest bardzo podobna. tak samo
            jak mozna zauwazyc podobienstwa pomiedzy wzorami celtyckimi, normanskimi a
            wikinskimi.
            wiesz z tymi twoimi zainteresowaniami bardzo przypominasz mi moja przyjaciolke
            anie. ona i jej-zaraz-maz tez szyja sobie historyczne ubrania i robia
            historyczna bizuterie, ktora ja z wielka przyjemoscia od nich kupuje i nosze.
            sama nie jestem tak bardzo historyczna, ale celtowie to jeden z moich
            ukochanych motywow. nie wspominajac o irlandii i druidach (wiem nick mnie
            zdradza). teraz choruje na na ksiazke, ktora znalazlam na amazonie pt. Viking
            knitting (albo jakos takos). jak sie wreszcie zlamie i kupie to ci cos
            zeskanuje tongue_out ale nie wiem kiedy sie zlamie wink
            tak pisalas mi kiedys o tym, ze szylas ubranko wikinskiego wodza. podziwiam cie
            potwornie. ja z rekonstrukcji robilam tylko suknie z "sense and sensibility".
            serdecznie
            Kasia
    • morgiana_le_fay specjalnie dla ciebie 25.02.05, 15:31
      alohamedia.net/sarah/hats/chicken-viking/
      pomyslalam, ze moze to nie 100% historyczne, ale z biglem i ze ci sie spodoba.
      co ty na to?
      • ajlii Re: specjalnie dla ciebie 25.02.05, 17:18
        Dziękismile fajna jest smile
        Co do historyczności - jestem baaardzo ortodoksyjna, ale tylko jesli chodzi o odtwórstwo. Gdy szyję coś co ma tylko przypominać rzecz historyczną, puszczam wodze fantazji (a mój Mąz jeszcze bardziej wink. Np. uszyłam mu z polaru bluzę wzorowaną na modę XV-wieczną: dwa kolory kazdej części oraz długaśki kaptur - nosi ją na codzień, do pracy itp. Ale nigdy nie pozwoliłabym mu pojechać w tym na turniej rycerski. Ja sama kocham sukienki gotyckie (ale historyczne, a nie "metalowe") - nawet moja suknia ślubna była nich wzorowana (choć ślub był "normalny"). No i oczywiście zachwycam się sukniami z "Mgieł Avalonu"... są piękne, choć może co do historyczności można dyskutować, ale w końcu to legenda...
        hihihihi... może dasz się jeszcze wykorzystać i jak trafisz na cos hippisowskiego co dałabyś znać...?
        • morgiana_le_fay Re: specjalnie dla ciebie 25.02.05, 18:35
          nie ma sprawy. jak tylko trafie to dam ci znac big_grin

oj ja tez kocham sukienki gotyckie, tylko ja bardziej metalowe i takie
          stylizowane na morticie adams (w koncu kiedys bylo sie gotem tongue_out) i tak samo jak
          ty suknie mialam pseudo-sredniowieczna big_grin bez welonu tylko z wiankiem kwiatow.
          moje ciotki nie mogly sie nazalowac braku bezy i firanki na glowie tongue_out

popodsylam ci takie bardziej fikusne rzeczy jak na cos trafie. och jak ja lubie
          mode z pieprzykiem...
          serdecznie
          K.
          • ajlii Re: specjalnie dla ciebie 28.02.05, 16:24
            hihihihi... to pewnie by Ci spodobały moje spódnice szyte z zasłon i bluzy z kap...
    • morgiana_le_fay Re: ajlii - nowe suply 28.02.05, 16:18
      ajlii zobacz co znalazlam. moze ci sie przyda, a moze juz znasz - strona z
      linkami do stron o ubraniach historycznych
      serdecznie
      Kasia
      shadowmist.hfsinchaos.com/links2.html
      • ajlii Re: ajlii - nowe suply 28.02.05, 16:20
        znam smile ale dziekuję smile)))))))
        • morgiana_le_fay Re: ajlii - nowe suply 28.02.05, 16:25
          nie ma sprawy. nie bylam pewna, czy juz sie na nia natknelas tongue_out
          • ajlii Re: ajlii - nowe suply 28.02.05, 17:26
            kiedyś miałam na dysku duuuuużo pięknych zdjęć ze szwajcarskiego Bractwa Rycerskiego... stroje kobiet, dzieci, mężczyzn - codzienne i do walki (wraz z uzbrojeniem), wyposażenie domu itp. Niestety dysk padł, a wraz z nim cała moja kolekcja (miałam też sporo zdjeć angielskich i dużo linków) sad((((((
    • ajlii mogę mieć jeszcze jedną prośbę? 28.02.05, 16:26
      bo widzę że wędrujesz po światowym necie...

Aha! Twoja kotka ma takie... hmmm.. znajomo brzmiace imię... mój pies miał mieć na imię Tanis - wiesz skad to...?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka