soniq 06.01.06, 15:28 ------------------------------------------------------------------------------ -- czy ma ktos opis albo wzor na takie kapcie ktore kiedys robily babacie nie wie mczy to na drutach czy na szydelku...jesli ktos ma poprosze Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
attta Re: KAPCIE DRUTY LUB SZYDELKO 06.01.06, 16:23 megan.kiwi.gen.nz/Slippers/ moze po obejrzeniu dasz rade zrobic. poz Odpowiedz Link
zdzid Re: KAPCIE DRUTY LUB SZYDELKO 06.01.06, 22:11 Takie robiłam: www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/s5hkz81b5xcbkkgw.html fajnie wyszły, ale niestety rozciągnęły sie w noszeniu. Te sa bardzo fajne: www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/osv4x3elp0bvtl6k.html i schemat: www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fyeqr7riwqszqdub.html i jeszcze do poogladania (niestety bez schematów) www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5cxhus81j0uq5gjg.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9nordbnd850rffak.html Odpowiedz Link
soniq Re: KAPCIE DRUTY LUB SZYDELKO 07.01.06, 09:41 www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fyeqr7riwqszqdub.html nie rozumie tego schematu trzeba zrobic taki otwor na ssrodku na co??? i to jest gora czy spod? a gdzie wzor na drugie? Odpowiedz Link
attta Re: KAPCIE DRUTY LUB SZYDELKO 07.01.06, 17:00 Góra, w to wkładasz nogę, ale od spodu jest "pełno" Odpowiedz Link
karioka6 Re: KAPCIE DRUTY LUB SZYDELKO 09.01.06, 19:47 Witam. Ja zrobiłam tak: Na druty nabrałam podwójną nitką 38 oczek + 2 oczka brzegowe.Przerabimy 1 oczko brzegowe, 13 oczek prawych 1 oczko lewe, 10 oczek prawych, 1 oczko lewe, 13 oczek prawych, 1 oczko brzegowe. w drugim rzędzie przerabiamy wszystkie oczka na prawo.Powtarzamy te 2 rzędy, aż do 35 rzędu włącznie. Na początku 36 rzędu zamykamy 5 oczek oczkami zamykającymi nie licząc oczka brzegowego.Dalej przerabiamy 1 oczko lewe, 1 prawe(ryż). Na środku roboty przerabiamy razem 20 i 21 oczko(srodek podeszwy). Końcowe 5 oczek + oczko brzegowe przerabiamy na prawo. Na początku 37 rzędu zamykamy 5 oczek nie licząc oczka brzegowego.Zostaje na drutach 27 o+ 2 brzegowe. I dalej ryż pojedynczy, włącznie z rzędem 51. 6 następnych rzędów przeraniamy splotem ściągaczowym. W miejscu zakończenia ściągamy nitki razem. 10 oczek na pięcie także ściągamynitką, pozostałe brzegi zszywamy. Ja zrobiłam 4 pary na różne rozmiary. Odpowiedz Link
magdas36 Re: KAPCIE DRUTY LUB SZYDELKO 13.01.06, 09:00 Dzieki za opis, Karioka Zrobilam swoim chlopakom i sa b. zadowoleni. Mam tylko jeden problem, moj czterolatek bardzo sie w nich slizga (mamy kafle), jest jakis sposob na podgumowanie ich czyms, lub jakis inny pomysl? Odpowiedz Link