sonia61 27.10.07, 19:56 Witam Mam pytanie, a zarazem prośbę. Czy znajdę gdzieś w necie wzor tego sweterka? Czy może ktoś go ma? Byłabym bardzo wdzięczna. foto.radikal.ru/f.aspx?c0607eb1bea5709e5jpg Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olivka33 Re: opis sweterka 27.10.07, 20:00 Faktycznie sliczny ten sweterek. Prosty ale ma cos w sobie ) Odpowiedz Link
sonia61 Re: opis sweterka 28.10.07, 19:16 Owszem, prosty. Ale nie mam pojęcia jak zrobić dół sweterka i rękawy. Odpowiedz Link
thistle Re: opis sweterka 28.10.07, 19:27 hmm,to zdjecie nie jest dosc powiekszoone, ale wydaje mi się, że te "rowki" na dole mankietów i rąbku sweterka to oczka spuszczane, jak w clapotis, a sam sweterek jest robiony z cieniutkiego moherku/angorki, na dosć cienkich drutach , sciagaczem 2x1. Zastrzegam, że to tylko moje spekulacje, bardziej doswiadczone Panie będą pewnie miały też inne pomysły Odpowiedz Link
sonia61 Re: opis sweterka 28.10.07, 20:05 Dziękuję za odzew. Nie miałam pojęcia co to clapotis. Poszukałam w necie i już wiem. (Dość skomplikowane to jest, robi się ukosem). Nie wiem jak wykorzystać to w zrobieniu tego sweterka. Odpowiedz Link
thistle Re: opis sweterka 28.10.07, 21:08 Z clapotis można tutaj wykożystać sam pomysł na spuszczanie oczek tak, by powstał taki "wypruty" ażur. W odpowiednim dla Ciebie momencie pozwalasz "spaść z druta" jednemu oczku, które na samym dole "pionowego rządka " (nie wiem, czy dobrze opisuję)jest narzutem, więc pruje się tylko do miejsca narzucenia nitki. Odpowiedz Link
superbabcia1949 Re: opis sweterka 29.10.07, 03:20 Na dole ściągacz 2prawe 1 lewe co drugie oczko lewe zakończone na innej wysokości i dalej na prawo. Cienka i puchata włóczka robiona na grubych drutach.Myślę, że dodatkowo zmienić można grubość drutów. Odpowiedz Link
malgoha1 Re: opis sweterka 29.10.07, 12:30 no cóz ) sweterek zrobiony jest na maszynie, jesli chcesz zrobić podobny, wykorzystaj pomysł podany przez Thistle- czyli spuszczone oczka. Sweterek zrób zdecydonie na cienkich drutach, a oczka spuszczaj z dwóch wysokości jak na fotce.sweterek rzeczywiście zrobiony jest ściągaczem 2x1 Odpowiedz Link
lusitania2 Re: opis sweterka 29.10.07, 09:52 to jest sweterek ze strony victoria's secret (sprzed ok. 2 lat), więc na wzór oryginału nie ma co liczyć. Odpowiedz Link