28.11.07, 11:23
radikal.ru/F/i022.radikal.ru/0711/8d/9e9ad9884886.jpg.html
komplet piękny ale co z tego -nie wiem jak zrobić moze ktoś
pomoże.Nie wiem jak robi sie ten wzór na kamizelce no i bolerko tyle
rozszyfrowałam ,że reglan ale co z plecami i tymi plisami.jak ktos
pomoze bede wdzieczna pozdrawima i z góry dziekuję
Obserwuj wątek
    • dagny14 Re: komplecik 28.11.07, 13:42
      To cudo jest w tym albumie:
      picasaweb.google.com/dagny142/SCHOELLER20072008/photo#5114482321235678178
    • mragin Re: komplecik 28.11.07, 20:17
      owszem jest ijest nawet schemat i wzor ale wszystko po niemiecku a
      może jakaś dobra duszyczka ma po naszemu to by było super
      • szalicja Re: komplecik 29.11.07, 10:38
        No właśnie. Paskudny szwabski nie do ugryzienia a komplecik to
        istna "rzeźba" ;-( A cudny. Kurcze...Ja bym też chciała.
    • mszocik Re: komplecik 29.11.07, 12:17
      Piekny komplet!!!!
      Ale jak jego wyglad zalezy od koloru! szok!Dla mnie to 2 rozne modele - moj
      faworyt to zielony!!!
    • mragin Re: komplecik 30.11.07, 14:23
      no i nik nie podpowie jak zrobic to cudo a przynajmiej rozgryzć to
      bolerko .
      Pozdrawiam
      • zdzid Re: komplecik 30.11.07, 15:41
        zobacz sobie na schemat w linku od dagny - moim zdaniem duzo
        wyjasnia - model 34 i 35 na stronie 20 i 21(niemieckiego tez nie
        znam, więc nie przetłumaczę) - krotki reglanowy tył, do tego rękawy
        równiez reglanowe, rekawy z reglanem który z przodu przechodzi w
        podkrój dekoltu. To wszystko po zszyciu obrabiamy plisą ściągaczową
        (boki przodu i tył)i dorabiamy golf na guziki.
        • auroom Re: komplecik 01.12.07, 13:06
          Witam,
          w bolerku są robione warkocze, ale jakim wzorem jest robiona ta spodnia część? Przejrzałam schemat ale takiego oznaczenia niestety jeszcze nie widziałam. Czy tam się jakoś oplata te oczka?
          Bedę wdzięczna za wszelkie wskazówki bo sweterek jest cudny i bardzo chciałabym go zrobić.
          Pozdrawiam
          Ania
          • agniecha100 Re: komplecik 01.12.07, 18:01
            Witam wszystkich. Faktycznie komplecik cudo smile.
            Wzór przodu topiku to przerobione 2 prawe,2lewe,2prawe. Zdjąć te 6 oczek na drut
            pomocniczy i owinąć je nitką wychodzącą z kłębka. Następnie przełożyć je na
            prawy drut. Owijanie powtarzamy w co 9 rzędzie. Ilość nawinięć zależy od
            grubości włóczki -tu są chyba 4.
            Aga
            • mragin Re: komplecik 01.12.07, 18:59
              Piękne dzięki aguniu dzisiaj kupiłam włóczkę i zaczełam robić tył,
              majac nadzieję ze ktos będzie wiedział jak zrobic te warkocze no i
              sie doczekałam jak zrobię to wkleję zdjęcie ale ja nie jestem taka
              dobra w te klocki jak wy -dzięki jeszcze raz lecę
              robić
              pozdrawiam
              • auroom Re: komplecik 01.12.07, 20:26
                Dzięki ogromnesmile jak tylko znajdę trochę czasu to zabieram się do pracy.
                Pozdrawiam
                Ania
                • blackecri Re: komplecik 30.12.07, 14:17
                  Witajciesmile mnie też zafascynował ten komplecik, przeszukałam neta i znalazłam na Osince schemat i opis. Mój rosyjski jest mocno prehistoryczny i nie mogę rozpracować o co chodzi w schemacie bolerka. Dokaładniej w opisie tyłu i na schemacie jest taki moment, pęknięcie na dlugości 5 cm. W opisie każą tam zaczynać od środka i dodawać oczka a potem spuszczać na raglan. zastanawiam sie jak to zrobić i co potem? jak toto zszywać. A taka byłam szczęśliwa jak to znalazłam. Zdzid pisała coby plisę ściągaczową dorobić po zszyciu, a tam w opisie jest wrabiana od razu. Co o tym myślicie. Tu link do Osinki:
                  club.osinka.ru/viewtopic.php?t=22752&postdays=0&postorder=asc&&start=2475,
                  Może jakaś dobra dusza coś wymyśli, bo mam włóczkę, druty i ogrooomną chęć na działanie, tylko te wątpliwości...
                  • mragin Re: komplecik 30.12.07, 16:44
                    Ja juz zrobiłam tylko w natłoku spraw nie zrobilam zdjęć i juz
                    zawiozłam córce na wyspy ale powiem jak robiłam . Zrobiłam tył
                    normalnie z rękawem do raglanu /nie wiem jak prawidłowo czy
                    reglan/ ale niewazne. zszyłam z rękawem i dorobiłam plisę z 8 oczek
                    z przodu reglanu a pózniej całośc obrobiłam plisą tak jak radziła
                    Zdzisia no i na końcu golf jak nie zapomnę to poproszę córkę aby
                    zrobiła zdjęcie to pokażę ale komplet wśród znajomych zrobił furorę
                    magłabym zarabiać no ale nie mam czasu dziergać acha tą dodatkowa
                    plise z przodu i tą dokola robilam na okrągłych drutach nabierałam
                    oczk bez zszywania nie wiem czy zrozumialaś jak nie to pytaj
                    odpowiem w miarę możliwości .
                    Pozdrawiam maria
                    • blackecri Re: komplecik 30.12.07, 18:35
                      Wielkie dzięki!!
                      Zaczęłam już rękaw i Twoje wyjaśnienia odnośnie tyłu będą mi bardzo pomocne. Nie ma to jak łopatologiczne wytłumaczenie, zwłaszcza,że z pomocą słownika odkryłam kilka błędów w rosyjskim opisie (każą spuszczać oczka w miejscu gdzie trzeba ewidentnie dodawać- chodzi o rękaw).Ochoczo zabieram się do dzieła i pozdrawiam noworocznie!!!Sylwestra to ja chyba spędzę przy drutach wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka