Dodaj do ulubionych

gdzie w okolicy można kupić niepasteryzowane piwo?

20.06.07, 12:11
może ktoś wie? Znudziły mi się już te alkoholizownane siki, które nie wiedzą
co to leżakowanie. Najlepsze jest piwo z małych regionalnych browarów, gdzie
wciąż bardziej liczy się zawartość od nowego kolorowego opakowania...
Obserwuj wątek
    • glata Re: gdzie w okolicy można kupić niepasteryzowane 20.06.07, 13:04
      chyba pozostają ci knajpy w Wa-wie (browarmia, bierhalle)
      niepasteryzowanego piwa w butelkach w sprzedaży detalicznej nie widziałem już
      dawno (chyba 2 lata temu w LD na Ługach, w małych pękatych butelkach, niestety
      nie pamiętam już co to było - chyba że zostały mi butelki - sprawdzę)
      małe regionalne browary już dawno wyginęły (prawie), a też nie pamietam
      niepasteryzowanego piwa
      polskie "alkoholizownane siki" nie są takie złe - bo jakość urządzeń po
      przejęciu browarów przez duże kompanie jest wysoka
      jednym z wyjść jest ważenie w domu, zestawy nie są takie drogie
      polecam stronę www.browamator.pl/
      • slawoslaw Re: gdzie w okolicy można kupić niepasteryzowane 20.06.07, 13:23
        2 lata temu w LD na Ługach można było kupić piwo Ciechan. Rok temu w Miradzie
        również na Ługach było piwo Książęce bodajże ze Lwówka Książecego. A w tym roku
        nie mogę żadnego nigdzie dostać. Jeśli chodzi o te urządzenia to owszem może i
        ich jakość jest wysoka, ale służą one do masowej jak najszybszej "produkcji"
        piwa. Wszystko jak najniższym kosztem, bez żadnego leżakowania, surowce od
        jednego najtańszego dostawcy. Stąd taki sam smak piwa prawie we wszystkich
        reklamowanych markach. To już jest przemysł pełną gębą, kiedyś to przypominało
        bardziej rzemiosło.
        Glata, próbowałeś co uwarzyć we własnym zakresie?
        • lamelka007 Re: gdzie w okolicy można kupić niepasteryzowane 21.06.07, 08:47
          ciechana mozna kupić w Józku. po prawej stronie torów (jadąc do Warszawy) przy
          przejeździe kolejowym jest sklep spożywczy Społem a tuż obok niego mniejszy
          sklepik! To tam:)
          • slawoslaw Re: gdzie w okolicy można kupić niepasteryzowane 21.06.07, 15:20
            Dzięki za namiar - dziś pojadę i sprawdzę.
    • f_160 Re: gdzie w okolicy można kupić niepasteryzowane 20.06.07, 14:41
      "Piotr i Paweł" w Blue City - Lwówek Śląski i "Żywe" oraz sklepik z piwem przy
      wejściu do Piotra i Pawła - to samo, tylko drożej.
    • glata Re: gdzie w okolicy można kupić niepasteryzowane 20.06.07, 21:11
      Sam nie warzyłem, ale w pracy miałem kolegę który warzył - stąd trochę mojej
      wiedzy, skąd można wziąść zestawy, składniki, zestawy itp., możesz robić piwo z
      gotowych zestawów, lub jak już trochę poeksperymentujesz ze swoich
      niepowtarzalnych kompozycji
      piwo ma zdecydowanie inny smak, w zależności od tego jak długo stoi, jak jest
      rozcieńczone, czy jest fermentacji dolnej czy górnej, ciemne, jasne,
      pszeniczne, ale, stout itd
      zawsze o tej porze, no może trochę póżniej (jak są owoce to mój teść na święta
      Bożego Narodzenia nastawia różna wina, robi nalewki) nachodzi mnie chęć żeby
      zacząć ważyć piwo i może w końcu w tym roku zacznę
      pamiętam spotkania u kolegi i degustowanie nowych piw ...
      czasami przynosił do pracy aby popróbować
      jest to bardzo ciekawe :)
      wątek trafił we mnie, mógłbym go rozszerzyć właśnie o nalewki i samogony, ale
      skupmy się na piwach
      czy ktoś poda jakie ostatnio nabył, pił piwo lokalne, nie z tych ogólnie
      reklamowanych,
      ja ostatnio wykryłem w Carrefour'ze w Otwocku mięli partię chyba testową piwa o
      nazwie Heban, sam wykupiłem z tego ze 20 butelek, ale jak się im skończyło to
      już tego nie ma
      a może piwa dostępne regionalnie - kujawiak, łomża, specjal, jantar ...
      a ile padło - perła, warka - kazik pułaski, a z tych reklamowanych EB, 10,5
      • michaelandro Re: gdzie w okolicy można kupić niepasteryzowane 20.06.07, 21:52
        W małym sklepiku państwa Zagórskich na Poniatowskiego (przy osiedlu tzw.
        milicyjnym) jest piwo z browaru w Konstancinie. Takie w małych pękatych
        butelkach. Warto spróbować!
        • kubek Piwa z Konstancina nie pilem ! 21.06.07, 23:15
          Lwowek jest doskonaly do obiadu,
          moja mama tak lubi podac zamiast kompotu z rabarbaru.

Ciechan jest dziwnym piwem i bardzo zalezy od wazenia, tez lubie,
          Lomze to polecam tylko Eksport, reszta to nie ma nic wspolnego z piwem.

W Carfur express jest troche czeskiego piwa, polecam.
          Z naszych sikaczy to lubilem Tatre.

PS> Oczywiscie tylko z butelki ;)
          • chiste Lwówek Sląski przepadł! 09.07.07, 14:59
            Miałem taki sklep na Grochowie, w którym mieli go regularnie, a teraz ni ma!
            Kuniec!
            Podobno do Warszawy i okolic już tego nie sprowadzają, browar plajtuje :(
            • anatolijsofronow Re: Lwówek Sląski przepadł! 09.07.07, 22:06
              Czy to ten na Kobielskiej, koło Wiatracznej? Jest tam dużo "perełek",
              niepasteryzowanych także. Ale na jedno trzeba zwracać uwagę. Na datę
              przecenionych piw. Jak wiem że dobry browar, to nawet tydzień mnie nie zraża.
              Ale w listopadzie kupiłem piwo z datą do kwietnia (tego samego roku). Jak
              myślicie? Otworzyć je? ;)
              • chiste Nie na Kołbielskiej 10.07.07, 09:34
                Na Grenadierów. Koło pogotowia ;)
    • sosnovy Re: gdzie w okolicy można kupić niepasteryzowane 22.06.07, 00:11
      Potwierdzam ,w Blue City dobrze zaopatrzony sklepik,jest też w Galeri M. sklepik na wprost kas Alberta,poza piwem są też inne specjały .
      Niepasteryzowane kupowałem też na Zwycięzców przy Francuskiej,taki mały sklepik.
      A z konstancinskiego browaru rzeczywiście dobrze smakują ,naprawdę browar wybijający się,kupuję w małych pękatych butelkach czasami "Mocnego Warszawiaka",tyle że też z dostępnością kiepsko.
      • slawoslaw Re: gdzie w okolicy można kupić niepasteryzowane 22.06.07, 09:41
        No więc byłem w tym sklepiku w centrum Józefowa. Mają Ciechana: Wyborne, Mocne
        i Miodowe. Wyborne chyba za 2,10 zł, Miodowe za 3,50 zł. Pychota! Koniecznie
        schłodzone :)
        W Miradzie na Ługach jest duży wybór piw z browaru Amber i kilka innych rzadko
        spotykanych marek. Przy okazji zakupów zrobię listę i wrzuce na forum.
        Z Konstancina nigdy jeszcze niczego nie piłem, mówicie że dobre....
        • lamelka007 Re: gdzie w okolicy można kupić niepasteryzowane 22.06.07, 10:20
          smacznego. zwłaszcza ciechanka;)
          • slawoslaw Re: gdzie w okolicy można kupić niepasteryzowane 25.06.07, 11:34
            W wielu sklepach pojawiła się Łomża Eksport - butelka podobna trochę do
            Heinekena, a piwko mocno chmielowe, godne polecenia
    • yapol Re: gdzie w okolicy można kupić niepasteryzowane 10.07.07, 12:47
      W LD przy Kraszewskiego czasem pojawia się "Mocne Dobre" niepasteryzowane
      (browary Lwówek Śląski). O takie:
      images1.fotosik.pl/211/0861c90fdaa3aed1.jpg
      • yapol Re: gdzie w okolicy można kupić niepasteryzowane 10.07.07, 12:51
        Ups, dopiero doczytałem, że browar we Lwówku zamknęli, albo zamykają... pewnie
        dlatego wspomnianego piwka od jakiegoć czasu nie widać.
        • marta_i_koty Re: gdzie w okolicy można kupić niepasteryzowane 15.07.07, 23:17
          W LD przy Kraszewskiego mój mąż nabył dziś Grudziądzkie - też niepasteryzowane..
          Twierdzi, ze bardzo dobre - nie mogę tego potwierdzić, bo alkoholu nie pijam;)
          • leo48 Re: gdzie w okolicy można kupić niepasteryzowane 28.07.07, 08:57
            I ja odkryłem w moim Pruszkowie miejsce, gdzie można nabyć te trzy odmiany
            Ciechana, zawsze z aktualnym terminem przydatności do spożycia. Osobiście
            najbardziej preferuję "wyborny", który w pełni zasługuje na swą nazwę, a
            Kosztuje raptem 2,30 zeta za 0,5 litra.

Na marginesie informacja, że te same piwa są stale dostępne na Starówce w
            lokalu "Pierogeria" tuż przy Barbakanie ale UWAGA - po 9,- PLN/but.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka