patsik 18.07.07, 11:16 pytanie od jolki :) czekamy na kwieciste opisy ;) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chiste Re: co zmieniło się ostatnio na lepsze w Otwocku? 18.07.07, 11:52 No, jakbym sie miał rozpisywac, to nie sa to raczej sprawy związane z działaniami władz (poza MDKiem i jednym boiskiem ze sztuczna nawierzchnią), a raczej indywidualna inicjatywa: żarłodajnio-piwiarnie i viceversa; cukiernie (zwłaszcza Sosenka); koncerty w ogródkach i innach piwiarnio-żarłodajniach; koncerty organizowane przez harcerzy (SDM; Raz, Dwa, Trzy...); blues; przyjazd Jolki. Najlepsze w Otwocku jest to, co się niestety pomału w nim zawęża, czyli las. Odpowiedz Link
patsik Re: co zmieniło się ostatnio na lepsze w Otwocku? 18.07.07, 12:16 christe - litości! gdzie te żarłodajnie? nie dalej jak wczoraj koło 21 szukałam czegoś bezskutecznie.... k2 - wiecznie nic nie ma (ani do jedzenia ani do picia) millenium - b.smacznie( no wreszcie coś oprócz pizzy), ale ta powolna obsłuuuugaaaaa kot - strasznie ponuro blue - trochę towarzystwo mi nie leży hefajstos - nie mój klimat m2 - tłok i sałatka grecka z badziewnym sosem metropizza - ciasno zalesin - no to nie jest raczej knajpa do posiedzenia przy piwku ;) Coś jeszcze? Kawiarnie - i owszem, i Sosenka i Le Cher lubię :) i nawet MDK :) - ale daję głowę, że jeszcze ze 3 by dla siebie miejsce znalazły. Przydałaby się jakaś winiarnia...no i jeszcze kilka knajp "z jajem". Tylko czy otwocczanie lubią knajpy? Odpowiedz Link
marek_wawrzyn Re: co zmieniło się ostatnio na lepsze w Otwocku? 19.07.07, 08:57 co za mentalność, niektórzy zawsze lubią poomarudzić. > k2 - wiecznie nic nie ma (ani do jedzenia ani do picia) MW: do jedzenia cieżko, ale mają zawsze browar, driny i soczki. NIe rób antyreklamy, tym bardziej że zarzuty są nieprawdziwe. > millenium - b.smacznie( no wreszcie coś oprócz pizzy), ale ta powolna > obsłuuuugaaaaa MW: Obsługa jak wszędzie, jedzenie bardzo dobre, po co szukasz na siłę minusów? > kot - strasznie ponuro MW: cóż, nie potwierdzam, nie zaprzeczam > blue - trochę towarzystwo mi nie leży MW: dlatego masz w Otwocku inne lokale, które możesz wybrać. > hefajstos - nie mój klimat MW: Dobra muzyka, fajni ludzi, browar się leje, można pogdać na poziomie. Nie każdy lubi taki klimat, nie dziwię się. > m2 - tłok i sałatka grecka z badziewnym sosem MW: Ten pieprzony sos.... > metropizza - ciasno MW: co zrobić > zalesin - no to nie jest raczej knajpa do posiedzenia przy piwku ;) MW: Poprzednie nie pasowały, to i na Zalesin znajdzie się haka Generalnie w Otwocku są miejsca do picia browara. Jeśli lubisz dicho albo radio zet to idziesz do dzienniksów albo do m2, jeśli wolisz rocka, to do hefa, jeśli chcesz zjeść, to do millenium. To nie Warszawa, ale nie ma co narzekać aż tak bardzo. Nie zareagowałbym, gdybyś napisała, że coś Ci nie pasuje. Ale Tobie wszystko nie pasuje. I po co było się sprowadzać? Pzdr. Odpowiedz Link
lamelka007 Re: co zmieniło się ostatnio na lepsze w Otwocku? 18.07.07, 12:22 to tak jak w okolicznych miejscowościach czyt. józefów. chodników trochę wam zrobili, jest parę fajnych sklepów, niektóre z nich czynne są do 19, dobra komunikacja do wawy, macie przedszkola i szkoły (choć chyba coś tam ostatnio zamykają) ale otwieraja sie prytatne, miejsce do zabaw dla dzieci - takie z piłkami, jest wiele lecznic, fajny park, kanalizacja ze środów unijnych też (chyba) się buduje. macie żarcie "od chińczyka" i parę fajnych punktów gdzie mozna cos zjeść i posiedzieć "żarłodajnio-piwiarnie " a basenu to lepiej nie budujcie bo jakies fatum nad nim ciąży.;) Odpowiedz Link
patsik Re: co zmieniło się ostatnio na lepsze w Otwocku? 18.07.07, 12:29 no z tą kanalizacją to chyba przesadziłaś.... - nad kanalizacją jest takie samo fatum jak nad basenem ;) - chyba się Otwock naraził komuś zarządzającemu wodą, hihi... No i wybacz - nie porównuj Otwocka do Józefowa, bo różnicę widać już na rogatkach - w jakości dróg, im głębiej w Józefów, tym przepaść między O. i J. jest bardziej wyrazista...No i macie Holiday Inn....( nawiasem mówiąc - korzystał ktoś z jego dobrodziejstw?) Odpowiedz Link
patsik Re: co zmieniło się ostatnio na lepsze w Otwocku? 18.07.07, 12:30 o! eLDe na Kresach otworzyli - czynne do 22 - kocham ten sklep :) Odpowiedz Link
lamelka007 Re: co zmieniło się ostatnio na lepsze w Otwocku? 18.07.07, 12:37 a o które dobrodzeiejstwa i w którym z miast piszesz? Odpowiedz Link
chiste Żarłodajnia vs. Holiday INN 18.07.07, 12:39 Patisk! [skoro ja jestem christe, to moze byc Patisk ;)] Jest pewna subtelna róznica między żarłodajnią a Holiday Inn. Nie wiem, dlaczego zatem Zalesin uważasz za miejsce nieodpowiednie. Nie jest to zarłodania, a jak na niezarłodajnie ceny ma raczej umiarkowane. Żarłodajnie to żarłodajnie. Kiedyś na FLO robiliśmy nawet ranking. Dla mnie najlepsza w OTW jest mimo wszystko (w kategorii żarłodajnie) Metropizza, bo choć ciasno, to mają rzeczywiście cos wiecej niz pizzę i jest to smaczniejsze niz w w Millenium. Millenium jest fajne, ciągle sie zmienia, ale dla mnie (choć mam do niego najbliżej) ma jedną poważną wadę - w 80% przypadków, kiedy coś tam zamówię, to dostaję coś innego. A kiedy zamówię nie daj Boże przez telefon z dostawą do domu, to na 100% dostanę coś innego niż zamówiłem (np. zamiast otwockiej nieudaną hawajską, zamiast familijnej - średnią pizzę). Pzdr. Odpowiedz Link
jolka544 Re: co zmieniło się ostatnio na lepsze w Otwocku? 18.07.07, 13:05 Bardzo sie cieszę, że moja obecność w Otwocku na coś się przydała. Chociaż dalej twierdzę, że otwocczanie są za bardzo wrażliwi na krytykę. Nie zajmuję się krytykanctwem ale konstruktywną krytyką. To może następne pokolenie będzie naprawdę miało fajnie a nie "prowincjonalnie" w najgorszym znaczeniu. Te (wasze-nasze) "ELITY" ?!to dopiero ciekawostki. Odpowiedz Link
lamelka007 Re: co zmieniło się ostatnio na lepsze w Otwocku? 18.07.07, 13:13 no widzisz! to teraz napisz konastruktywna krytykę tych "waszych-naszych" elit! Odpowiedz Link
patsik CHISTE!!!!!! 18.07.07, 14:06 CHISTE - składam samokrytykę! Od początku mojej bytności na tym forum, jesteś dla mnie CHRISTE Nawet do głowy by mi nie przyszło, że jest inaczej!!!! Dopiero po Twojej uwadze, przyjrzałam się dokładnie Twemu nickowi...... Na swoje usprawiedliwienie mogę powiedzieć tylko tyle, że znałam kiedyś, na innym forum, b. podobnego nicka i tak mi się skojarzyło....poza tym zakładałam, że to od imienia "Krzysztof". Marne usprawiedliwienie, wiem. Możesz mnie przekręcać dowolnie - masz moją pełną akceptację... Matko, jaki wstyd.... Odpowiedz Link
patsik W sprawie żarłodajni :) 18.07.07, 14:14 o Holiday napisałam gdzie indziej, niż o żarłodajniach - chodziło mi o to, że Józefów ma takie miejsce a Otwock nie :) Tak jak wiele innych rzeczy, które J. ma a O. nie ;) - chociażby więcej zadbadych świdermajerów i bardziej czysty brzeg rzeki. I kino. Co do żarłodajni - chodziło mi o takie, co to na rowerku można podjechać i przekąsić coś innego niż pizzę, smażone ziemniaki i kawał zdechłego zwierzęcia w panierce (no mięsa to naszym knajpom fatalnie wychodzą!). W Millenium ostatnio bardzo dobry szpinak jadłam ( bardzo smacznie wygląda nowe, rozszerzone menu), ale już pomidor w charakterze sałatki, którego do tegoż szpinaku zamówiłam, wprawił panią kelnerkę w niemałą konsternację (na litość boską! Pokroić pomidora i posolić - jaki w tym problem???). No i opieszałość obsługi powala na kolana..... W metropizzy zjeść mi nie było dane z powodu braku miejsca, niestety - będę polować... A z tymi "Elitami" to nie wiem, o czym mowa.... Odpowiedz Link
jolka544 Re: co zmieniło się ostatnio na lepsze w Otwocku? 18.07.07, 14:50 O jak duzo się dowiedziałam o zmianach w Otwocku. Leżę na leżaku i zastanawiam się nad tymi sukcesami. Każda nawet drobna zmiana cieszy. A kanalizacyjno-wodociągowa przepychanka trwa. Pieniądze z Unii leżą i czekają na inicjatywę władz otwockich. Ale to trudne jest. Napracować nad wnioskiem się trzeba i niewiadomo czy nas zakwalifikują, to po co robić. Na bankiecik polecimy i bęzie dobrze. Aby do nowych wyborów. Własnie ma lać deszczyk spory i jestem ciekawa czy całą wodę lasy pochłoną. Jeżeli uważacie,że nie ma w Otwocku "ELYT" to Wam wierzę. A moje spostrzeżenia pólroczne widocznie mylne są. Takie miasto jakie "elyty". Odpowiedz Link
patsik Re: co zmieniło się ostatnio na lepsze w Otwocku? 18.07.07, 15:20 hmmm..może my się w nieodpowiednim towarzystwie obracamy, gdzie nam do "elyty"..... a jak jej nie widzimy, to skąd mamy wiedzieć, że jest? nie to, co jolka bywała w wielkim świecie... ;) Odpowiedz Link
aganiok13 Re: co zmieniło się ostatnio na lepsze w Otwocku? 18.07.07, 15:37 Witam Dyskutantów :) Przyłączę się do dyskusji, bo temat mi bliski. Na pierwszy ogień Jolki stosunek do Otwocka - w wątku o fryzjerach ton zaczepny i irytujący nie budził skojarzeń z konstruktywną krytyką. Ale od czasu do czasu na forum pojawia się jakaś kontrowersyjna postać, która tonem ośmieszania marazmu i zaściankowości próbuje podgrzać atmosferę sennego raczej medium... Ja wybrałam Otwock również pół roku temu z całą jego zadupnością, infrastrukturą której nie ma co porównywać do stołecznej (ale za to do Józefowskiej już powinniśmy dążyć). Bardzo polubiłam to miasto, poznaję je z przyjemnością, staram się korzystać z usług właśnie tu, aby w możliwie maksymalnym stopniu uniezależnić się od Wwy, w której pracuję i mieszkałam. Udaje się to w dużym stopniu i nie widzę powodu, aby negować to co otowockie tylko dlatego, że otwockie... Jedno jest pewne - jeśli sami nie zawalczymy o to, by nasze otoczenie było praktyczne (rozmaitość knajp, sklepów, punktów usług), to włodarze przeczekają kolejną kadencję i przyjdą następni. Z ambitnymi planami w kampanii wyborczej. Szlag mnie trafia jak po każdym większym deszczu hektolitry wody zalegają na ulicy, jak spóźnia się Arka, jak niebezpieczne są niektóre skrzyżowania.... Odpowiedz Link
lamelka007 Re: co zmieniło się ostatnio na lepsze w Otwocku? 19.07.07, 07:48 nie jest z tym otwociem tak calkiem źle oto cytat z józkowego forum: ...Ranking sporządzony został na podstawie zbieranych przez Ministerstwo Rozwoju Regionalnego informacji o wartości umów o dofinansowanie, podpisanych z Unią Europejską przez administrację rządową, instytucje samorządowe, organizacje pozarządowe oraz przedsiębiorstwa. Dokumentacja obejmuje stan na koniec czerwca 2006 r. W skrócie: chodzi o absorpcję środków unijnych w przeliczeniu na mieszkańca w latach 2001 - 2006. Otwock zajął 14 miejsce. Odpowiedz Link
jolka544 Re: co zmieniło się ostatnio na lepsze w Otwocku? 19.07.07, 09:50 Zostałam rozszyfrowana przez aganiok13. Zgadzam się z tym co napisała i o mnie i o Otwocku.Tak chodzi o rozruszanie forum. Jestem chyba starsza od wielu piszacych na forum (syna mam niewiele młodszego od niektórych forumowiczów) więc może te "elyty" są dla mnie lepiej rozpoznawlne. W Otwocku powietrze świeże i dobrze mi z nim. Ale to tylko tyle. Co do infrastuktury w mieście to jesteśmy mieściną. Absorpcja środków z UE (napisała lumelka) stawia Otwock na 14 pozycji w przeliczeniu na mieezkańca. To albo nas jest za mało albo musimy o jeszcze większe środki się starć. Miasto jest ponoć biedne i nie ma na wład własny w projekty unijne. Ale można zakładać konsorcja, związki z innymi gminami i walczyć o jak największe pieniądze. Niestety "Elyty" kasą się nie dzielą. Jakie znacie projekty wykonane w mieście w ramach środków UE? Odpowiedz Link
patsik Re: co zmieniło się ostatnio na lepsze w Otwocku? 19.07.07, 10:27 ul. Rycerska na Kresach - tfu! - jakbym była Unią, to bym za takie spartaczenie roboty więcej kasy nie dała nigdy!!!! Odpowiedz Link
jolka544 Re: co zmieniło się ostatnio na lepsze w Otwocku? 19.07.07, 10:57 No i o to chodzi. Pieniąze z UE jedne miasta i wsie wykorzystują na drogi, wodociągi i inne ważne dla wszystkich mieszkańców przedsięwzięcia, żeby łatwiej i lepiej się zyło.Jestem ciekawa innych projektów , które Otwock zrealizował .Czy nie poszły na różne durnoty o których nie mama pojęcia nikt. Ale trzeba pilnować ,żeby było dobrze zrobione bo unia przyleci na kontrole w nastepnych latach i nic nie da, a co gorsze kasę zwrócić każe. Odpowiedz Link
exot Re: co zmieniło się ostatnio na lepsze w Otwocku? 19.07.07, 20:07 A jakie sa projekty wogole ? Wladza w Otwocku zdaje sie trwac w bezruchu od kadencji do kadencji. Na przyklad niszczejace zabytki (nawet jesli nie sa formalnie zabytkami, jak palone masowo swidermajery), rozkradane i walace sie dzien po dniu jak willa Julia czy Gorewicz. Dbanie o dziedzictwo kulturowe jest psim obowiazkiem kazdej wladzy, a tu akurat o pieniadzez UE pewnie byloby wzglednie latwo. Odpowiedz Link
patsik Re: co zmieniło się ostatnio na lepsze w Otwocku? 20.07.07, 11:45 mamy kolejną zmianę - "Gazeta Otwocka" jest bezpłatna!! - właśnie przytaszczyłam świeży numer z kiosku! A w nim - kolejna niespodzianka - wkładka na temat projektu współfinansowanego przez Unię E. - budowa elektronicznej administracji publicznej. Wszystko pięknie, a kałuże stoją..... ;) Odpowiedz Link
chiste I jeszcze, niestety, długo postoją 20.07.07, 12:09 Projekt budowy kanalizacji dotyczy tylko kanalizacji ściekowej, burzowa nie jest w planach. Odpowiedz Link
jolka544 Re: co zmieniło się ostatnio na lepsze w Otwocku? 20.07.07, 12:48 Na stronach Gimny doczytałam,że na wodno-kanalizcyjne pieniądze od UE są i projekt zatwierdony przez UE - realizacja do końca 2008 r. ale nietety zagrożona brakiem środków własnych i zadłużeniem gminy. Widać z tego, że to co chce prezydent i radni to mrzonki, bo nie mają finansowania. Ostania informacja ze stycznia 2007. Co dalej się dzieje nie wiadomo. A nas woda i ścieki zaleją. Zaź ja na leżaku zamiast leczyć sowje płuca i wąchać sosenki, będę szamb zapachy wdychała. Odpowiedz Link
glata Re: co zmieniło się ostatnio na lepsze w Otwocku? 22.07.07, 23:51 ostatnio może nie, ale niedługo może się zmieni miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,4332465.html wiem, i tak wiekszość jest przyzwyczajona do transportu własnego czy radzi sobie w inny sposób, ale może jeśli w tym będą władze miasta i ZTM to wypali to dłużej niż czysto komercyjne przedsięwzięcia w Piasecznie czy kiedyś w Otwocku a tak na marginesie to co wy z tym Józefowem, Holiday Inn jest bo: za chwilę będzie dwupasmówka (Nadwiślańska)- będą protsty na np. Dębince, most Pod Dębami i przedłużenie do wiązowskiej i do lubelskiej to że powstaje z niczego to chwała mu za to, ale do miasta a nawet mieściny jak niektórzy o Otwocku mówią jeszcze mu trochę brakuje to tyle szybkiego komentarza po tygodniowej rozłące z netem. Odpowiedz Link
wilhelm4 Re: co zmieniło się ostatnio na lepsze w Otwocku? 23.07.07, 13:19 ostatnio na lepsze ? imho doslownie NIC ! no, moze jednak: pogoda :) Odpowiedz Link
jolka544 Re: co zmieniło się ostatnio na lepsze w Otwocku? 24.07.07, 15:02 NIC. Wodociągowo-kanalizacyjne story przesuniete o rok, jak dobrze pójdzie. Szamba górą! W warszawie leje. Odpowiedz Link
patsik Re: co zmieniło się ostatnio na lepsze w Otwocku? 24.07.07, 15:56 a niech we Warszawie leje - ja się na rower wieczorem wybieram, nich mi tu przypadkiem to chmurzysko się nie przywlecze..... Odpowiedz Link
patsik Re: co zmieniło się ostatnio na lepsze w Otwocku? 24.07.07, 16:12 no i nie dało rady, no!! musiało się rozpadać, świnia! Odpowiedz Link
hiperrealizm zburzyli pawilony 24.07.07, 18:33 to najwspanialsze wydarzenie od czasu usunięcia samolotu. Odpowiedz Link
patsik Re: zburzyli pawilony 25.07.07, 12:44 eeee...to o pawilonach już było! nie powtarzajmy się, bo nam zarzucą, że fałszywie mnożymy osiągnięcia ;) a zabranie samolotu nie było miłe - bardzo byłam do niego przywiązana.... Odpowiedz Link
marek_wawrzyn Re: zburzyli pawilony 26.07.07, 10:09 Usunięcie samolotu to raczej jedno z najbardziej przykrych wydarzeń... szukam fotek samolotu do otwockiej wikipedii, chciałbym zrobić hasło o starych miejscach. Gdybyście mieli, to poprosę o maila: marek.wawrzynowski@axelspringer.pl zapraszam też na naszą stronkę: www.otwock.org/info jet tu trochę historii Otwocka, ale będzie, znacznie, znacznie więcej. pzdr. Odpowiedz Link