Dodaj do ulubionych

Bezprawna dopłata do egzaminu?

IP: *.play-internet.pl 27.01.13, 10:34
witajcie. wczoraj instruktor powiedział mi, że chociaż w listopadzie zapłaciłam za poprawkowy praktyczny 112 zł, przed egzaminem przewidzianym na 31.01, będę musiała dopłacić 28 złotych, bo zmieniły się ceny egzaminów i egzamin kosztuje teraz 140 zł: www.word.poznan.pl/pl/aktualnosci/140/komunikat-dotyczacy-oplat-i-obiegu-dokumentow
Czy to jest zgodne z prawem? Moim zdaniem to jakiś skandal!
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Bezprawna dopłata do egzaminu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.13, 16:10
      skoro uważasz ze skandal to nie idź na egzamin, nikt ci nie każe
      • Gość: phhh Re: Bezprawna dopłata do egzaminu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.13, 18:49
        Widzę, że i Ty nie masz żadnego za interesowania ! skandal nie ma nic do jego egzaminu !
        • Gość: :) Re: Bezprawna dopłata do egzaminu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.13, 18:50
          Racja co ma piernik do wiatraka ! Sprawiedliwość !
      • Gość: zniesmaczony Re: Bezprawna dopłata do egzaminu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.13, 12:12
        Dlaczego ma nie iść? Tu chodzi o uczciwość. Skoro zapisywali już na nowe egzaminy to mogli kasować Również po nowych cenach a nie dopiero teraz jak się obudzili to wołają jakąś dodatkową kasę. jak widać Word-y rządzą się swoimi prawami... jak wszystko zresztą w Polsce:(
        • Gość: Resztak Re: Bezprawna dopłata do egzaminu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.13, 14:30
          udajesz, że nie rozumiesz, czy sobie chece robisz? WORD nie mógł o niczym informować wcześniej, bo nie było rozporządzenia. Czyli nie było podstawy prawnej, nie były znane ostateczne zapisy rozporządzenia, a projekt do którego był dostęp zawierał informacje o okresie przejściowym - czyli że dopłat nie będzie. Rozporządzenie "wisiało" w Rządowym Centrum Legislacji pomiędzy skierowaniem do komisji prawnej a podpisem ministra i nikt nie wiedział, czy i kiedy wejdzie. Opublikowano je w czwartek wieczorem, a obowiązywało od soboty. Czyli został jeden dzień na rozgryzienie tematu i szukanie rozwiązań. Dopłaty to niedźwiedzia przysługa dla WORD-ów, bo o wiele więcej z tym kłopotów niż zysku i straty czasu. Dopłaty trzeba ściągnąć, albo wręcz windykować i to od całej grupy ludzi obsłużonych przez ostatnie 1-2 miesiące! W niektórych WORD-ach to kilkadziesiąt tysięcy ludzi. A to wszystko poza normalną obsługą. Wyjątek to WORD-y mazowieckie, mają wyraźne wytyczne zarządu województwa, czyli swojego organu założycielskiego i nadzorującego, ze mają dopłat nie pobierać. Ale to musi być decyzja wyżej, ponad WORD-em. Sam dyrektor WORD-u nic nie może w tej sprawie.
    • Gość: BIMOTA Re: Bezprawna dopłata do egzaminu? IP: *.adsl.inetia.pl 27.01.13, 17:01
      NIE, ALE WLADZA SIE PRAWEM NIE PRZEJMUJE...
      • Gość: adam pyt odnosnie kat C IP: *.dynamic.chello.pl 27.01.13, 17:14
        czy od 19.01,13 w kat C znienia sie egzamin teoretyczny podobnie jak to ma miejsce w przypadku B ?
    • Gość: lali Re: Bezprawna dopłata do egzaminu? IP: *.mobileonline.telia.com 27.01.13, 17:18
      też uważam,że to skandal!!! pytam się ,gdzie jest prawo? bo odpowiedż typu NIKT CI NIE KAZE PODCHODZIC DO EGZAMINU jest prymitywna.Jeden przykład ...jak zamawiam bilet na samolot 15 kwietnia na lot w maju...od 20 kwietnia jest podwyzka nikt nie żąda ode mnie doplaty.Nie wygrasz ,mają jakieś swoje wewnętrzne przepisy,które tworzą dla siebie.Ludzie uciakajcie z tego kraju...
      • Gość: Asia Re: Bezprawna dopłata do egzaminu? IP: *.play-internet.pl 27.01.13, 17:41
        lali, dobre porównanie z tym biletem. ciekawa jestem podstawy prawnej, która uprawniałaby wordy do podnoszenia ceny wedle uznania... 28zł nie majątek, ale to jest po prostu zwykłe łupienie kursantów!
        • Gość: malami83 Re: Bezprawna dopłata do egzaminu? IP: *.wtvk.pl 27.01.13, 21:24
          Macie rację, to jakaś paranoja - przecież to nie powinno działać wstecz!!! co mnie obchodzi, że od 19 stycznia są nowe stawki, skoro się zapisywałam w połowie grudnia. Ok - jak teraz się pójdę zapisać to spoko, zapłacę to 140 zł ale z jakiej paki mam dopłacać do czegoś, co jeszcze nie obowiązywało jak się zapisywałam wcześniej??;/
        • Gość: yrek Re: Bezprawna dopłata do egzaminu? IP: *.Backbone.multi-play.pl 06.02.13, 22:58
          dziennikustaw.gov.pl/DU/2013/78
          oto podstawa prawna, a raczej bezprawna. Opublikowane 17 stycznia, wieczorem, obowiązujące od 19 stycznia, bez słowa o okresie przejściowym, opłatach za nieobecność itp. Bubel prawny i tyle.

A przykłady z biletami, wakacjami "first minute" itp. można sobie między książki wsadzić. Minister napisał, że egzamin, który odbędzie się po 19 stycznia kosztuje więcej. Wyciął z projektu kilka punktów, m.inn. o tym, że opłaty wniesione przy zapisie na egzamin dokonane przed 19 stycznia uznaje się za wniesione w całości i to, że przy nieobecności traci się tylko 50% ( dokładnie to było napisane, że następny egzamin po nieobecności kosztuje 150%). Po tych "kosmetycznych" zabiegach rozporządzenie podpisał. I czyja wina? Moja? Twoja? Społeczeństwa? Nie, to "zasługa" ministra. Ale widać wszyscy go lubią, nikt nie pisze nawet skarg mailem, nikt nie wysyła listów. Przecież musi odpowiedzieć w trybie KPA. Napisz do niego z prośbą o wyjaśnienie, ciekawe co odpowie ;-) a potem wrzuć na forum...
      • Gość: gość Re: Bezprawna dopłata do egzaminu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.13, 19:12
        uciekaj, nikt cie tu nie trzyma
        • Gość: lali Re: Bezprawna dopłata do egzaminu? IP: *.mobileonline.telia.com 27.01.13, 20:13
          uciekłem...
      • bimota Re: Bezprawna dopłata do egzaminu? 28.01.13, 10:49
        BO SAMOLOT PRYWATNY... GDYBY TO BYL. NP PANSTWOWY AUTOBUS, TO TEZ BY CI KAZALI DOPLACAC...
    • Gość: Maciej Re: Bezprawna dopłata do egzaminu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.13, 18:54
      Word Gorzów kat C egzamin zdawałem w dniu 22.01 płaciłem na początku grudnia
      ani słowa o dopłacie. Co Word to inne zwyczaje. Chore to jest. Zasada prawo nie działa wstecz ale to jest zbyt trudne dla naszych urzędników, szczególnie że nowy cennik zaprezentowano chyba 18 stycznia.
    • dekarboksylaza Re: Bezprawna dopłata do egzaminu? 27.01.13, 22:51
      Z mojej perspektywy wina jest po stronie WORD'u. Ustawa była znana wcześniej, więc można było już podjąć pewne kroki. Z drugiej strony, większy zamęt byłby, gdybyś zapłaciła więcej, a ustawa została przesunięta w czasie i konieczny byłby zwrot dokonanej wpłaty... Fakt faktem - mogli przynajmniej uprzedzić, że być może trzeba będzie dopłacić, człowiek nie czułby się oszukany.

Zapraszam na www.prawko-lesnik.pl
      • Gość: dyszkant Re: Bezprawna dopłata do egzaminu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.13, 11:04
        w rozporządzeniu opublikowanym w czwartek wieczorem, 17 stycznia wprowadzono nowe wysokości opłat za przeprowadzenie egzaminów państwowych na prawo jazdy. Treść rozporządzenia została zmieniona w ostatniej chwili, tak w porównaniu do poprzednich podwyżek, jak i w porównaniu do znanego projektu rozporządzenia.

W rozporządzeniu miały być przepisy przejściowe (że egzaminy umówione i opłacone do 19 I uznaje się jako jako opłacone w pełnej wysokości) i miały być również przepisy określające wysokość opłaty w przypadku niestawienia się na egzamin (50% dopłaty po nieobecności). Ale pan Jarmuziewicz podpisał rozporządzenie, w którym z nieznanych powodów ani o jednym, ani o drugim nie ma słowa. Zbieranie dopłat przez WORD-y jest wynikiem interpretacji treści rozporządzenia, niczym innym.

Warto zapytać w ministerstwie, albo wręcz tam sie poskarżyć na praktyki dopłat WORD-ów, może coś to pomoże. Jedna interpretacja ministra może przerwać ten absurd, ale na razie minister tylko zbiera dane i myśli. A dyrektorzy WORD czytają literalnie przepisy, bo żaden nie zaryzykuje pokrycia kilkusettysięcznego deficytu z własnej kieszeni.
    • Gość: typ Re: Bezprawna dopłata do egzaminu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.13, 17:28
      Dzisiaj byłem zapisać się na egzamin, babka wyskakuje mi że muszę dopłacić 28zł do poprzedniego. Za poprzedni egzamin miałem zapłacone jeszcze w grudniu, teorie zdawałem 8 stycznia i od razu zapisałem się na jazdę. Termin ustalili mi na 22 stycznia (nikt nie mówił mi że będzie na nowych zasadach i że trzeba dopłacić, termin ustalony po 19 z ich winy). Egzamin oblałem, nikt nie powiedział mi o nowych zasadach i o dopłacie.
      Pytam się jaka dopłat, a babka w okienku z wielkim oburzeniem zaczęła coś bełkotać(w międzyczasie wykonała z 10 telefonów, kompletna olewka) mówi że mam płacić i już.
      Bezprawie i ku...two. Jak tu się nie wk****ć.
      • Gość: Witek Re: Bezprawna dopłata do egzaminu? IP: *.cable.smsnet.pl 31.01.13, 09:01
        To jest skur#$@#@#synstwo. 29 zdawałem egzamin - kazali dopłacić 28 zł.
        Egzamin zdałem - od 19 stycznia koszt wydania prawa jazdy podskoczył już do 100,50 gr.

MAMY LIBERALNE PAŃSTWO JAK WIDAĆ!!!!!
    • Gość: szopka parodia Re: Bezprawna dopłata do egzaminu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.13, 18:44
      do telewizji z tym ! Chce mieć satysfakcje z tego absurdu w tv !!!!!!!!!!!! Nie obchodzi mnie rozporządzenie, liczą się ludzie ! Nawet jeśli w rozporządzeniu czegoś nie ujęli to na LITOŚĆ ŚWIĘTĄ ktoś musiał mieć rozum i pomyśleć, że nie jest to na korzyść kursantom !!!!!!! Więc proszę się nie za słaniać rozporządzeniem. Tylko mieć własny rozum, dziwne że nikomu na myśl nie było, że będzie zamieszanie !!!!!! Tylko, żeby się na chapać kasy ! Na chapać ! Ale wy umrzecie z dobrobytu !!!!
      • Gość: Lidia Re: Bezprawna dopłata do egzaminu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.13, 21:41
        Ja zapisywalam się na egzamin łączony 15 stycznia br. w Krakowie, dostałam termiin 4 lutego... niestety dołączyłam do grona osób które nie zdały nowej teori (zabrakło 2 pkt).
        Następnie chciałam wykupić tylko egzamin teoretyczny ponownie(ale tylko ten). W okienku zostałam poinformowana, że mogę się zapisać jak zapłace różnice kwoty egzaminu łączonego! tj.36 zł! dodatkowo Pani stwierdziła, że jak chce narzekać to mam iść do kierownika bo ona jest już zmęczona wysłuchiwaniem skarg od ludzi!! więc w sumie zapłaciłam opłate z kosmosu plus ezgamin teoretyczny ponad 60 zł......
        AAAA, na początku powiedziała mi pani że termin na najbliższą teorie to 12, 13 lutego..... a na moje pytanie- dlaczego taki długi termin(bo z tego co widze to nie ma chętnych) powiedziała mi, że jak zapłace to poszuka w systemie co da się zrobić!!! no i znalazł na 8 lutego :) ahh, dziwnym trafem było miejsce:)

Mam zamiar przejść się do Rzecznika praw konsumenta w tej sprawie,
        • Gość: TeoRety!k Re: Bezprawne prawo? dopłata do egzaminu legalna? IP: *.Backbone.multi-play.pl 06.02.13, 22:37
          Nie zamierzam, ale PÓJDĘ! Po co takie puste narzekanie? Minister złamał zasady prawa w swoim rozporządzeniu i skoro nikt mu tego nie wytknął ani w Rządowym Centrum Legislacji, ani potem, to może Rzecznik się tym zajmie? Można jeszcze uderzać do Marszałka, to jemu podlega WORD i jak pokazuje przykład Warszawy da się ludzi zwolnić z dopłat. Ale to nie jest rozmowa na poziomie okienka w WORD, ale właśnie Urzędu Marszałkowskiego, Ministerstwa, Rzecznika Praw Konsumentów, a nawet UOKiK-u. Kasjerka na kolei też nie ma wpływu na wzrost cen biletów... Poza tym, o ile wiem, to dopłata nie ma wpływu na to czy termin będzie wcześniejszy czy późniejszy. Bez dopłaty egzaminu nie będzie :-(
    • Gość: anonim W Warszawie nie pobierają dopłat! IP: *.dynamic.chello.pl 07.02.13, 11:18
      Na stronie WORD Warszawa jest informacja z 26.01.2013 "W związku z dużą ilością pytań ze strony Klientów w tej sprawie, informujemy, że osoby, które dokonały zapisu na egzamin przed 19 stycznia br., a którym termin egzaminu został wyznaczony po 19 stycznia br. nie są zobowiązane do wnoszenia opłaty uzupełniającej do nowej ceny egzaminu.
      Osoby, które wniosły już opłatę uzupełniającą otrzymają jej zwrot."
      • Gość: TyMON Re: W Warszawie nie pobierają dopłat! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.13, 14:40
        oj bogaty Urząd Marszałkowski, bogaty na Mazowszu :-) Jak RIO przyjdzie, zapyta gdzie kasa za egzaminy przeprowadzone pod nowym rozporządzeniem to dyrektorzy WORD pokażą pismo z urzędu marszałkowskiego, którego autor albo tylko przekroczył swoje uprawnienia, albo również naraził finanse publiczne na ogromną stratę. 20 tys ludzi, głównie po 28 złotych dopłaty to daje lekką ręką 560 000 zł publicznych pieniędzy... A mógł minister napisać w rozporządzeniu: zapisy dokonane przed dniem wejścia w życie rozporządzenia nie wymagają dopłat do nowych cen egzaminów. Może warto go zapytać czemu tak nie zrobił?
      • Gość: Lidia Re: W Warszawie nie pobierają dopłat! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.13, 16:11
        wydrukuje to sobie dzisiaj i zaniose jutro w Krakowie do pokazania! zobaczymy co powiedzą....
        dzięki
        • Gość: rossie W Warszawie nie pobierają - juz wiem co usłyszysz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.13, 08:26
          " Proszę pani, organem założycielskim dla WORD Warszawa jest Zarząd Województwa Mazowieckiego, który zalecił rezygnację z pobierania dopłat (przez pierwsze dni WORD Warszawa pobierał dopłaty). Organem założycielskim dla MORD w Krakowie jest Zarząd Województwa Małopolskiego, który nie zajął stanowiska w tej sprawie. MORD w Krakowie nie może samowolnie odstąpić od pobierania należności za egzaminy w wysokości ustalonej w rozporządzeniu. Uwagi, skargi i sugestie w tej sprawie prosimy kierować do organu nadzorującego, czyli Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego, Kraków, ul. Racławicka 56. Adres strony internetowej www.malopolskie.pl " czy jakoś tak
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka