wiko65
24.08.15, 00:19
Wiem, że sprawa ta była już poruszana na forum ale mam, może nietypowy, problem. Chodzi o to, że jeżdżę dopiero od około pół roku, nie znam dróg na pamięć i korzystam z pomocy nawigacji. Kilka razy miałam już podobny problem. Jadę drogą szybkiego ruchu, kilka pasów prowadzi w tym samym kierunku, ja jadę np. drugim. Nagle nawigacja informuje mnie, że mam się przygotować do skrętu w prawo za 800 metrów. Po usłyszeniu tej informacji chcę zmienić pas na zewnętrzny, żebym mogła później skręcić w prawo. Patrzę w lusterko i widzę ciąg samochodów na prawym pasie. Włączam kierunkowskaz, samochody jadą non-stop, nikt nie zwalnia, żeby wpuścić mnie na ten pas. Boję się, że zbliża się moment skrętu a ja nadal nie mogę zmienić pasa. Próbuję więc trochę na siłę wcisnąć się i wtedy słyszę trąbienie i pokazują mi, że mam patrzeć. Ja patrzę i widzę ale co z tego, jak każdy z kierowców mając pierwszeństwo nie wykaże minimum kultury jazdy, żeby mnie wpuścić na swój pas.
Co zrobić w takiej sytuacji? Przecież nie mogę stanąć na drodze i czekać aż tamten pas się zwolni.