Dodaj do ulubionych

Problem ze zmianą pasa ruchu

24.08.15, 00:19
Wiem, że sprawa ta była już poruszana na forum ale mam, może nietypowy, problem. Chodzi o to, że jeżdżę dopiero od około pół roku, nie znam dróg na pamięć i korzystam z pomocy nawigacji. Kilka razy miałam już podobny problem. Jadę drogą szybkiego ruchu, kilka pasów prowadzi w tym samym kierunku, ja jadę np. drugim. Nagle nawigacja informuje mnie, że mam się przygotować do skrętu w prawo za 800 metrów. Po usłyszeniu tej informacji chcę zmienić pas na zewnętrzny, żebym mogła później skręcić w prawo. Patrzę w lusterko i widzę ciąg samochodów na prawym pasie. Włączam kierunkowskaz, samochody jadą non-stop, nikt nie zwalnia, żeby wpuścić mnie na ten pas. Boję się, że zbliża się moment skrętu a ja nadal nie mogę zmienić pasa. Próbuję więc trochę na siłę wcisnąć się i wtedy słyszę trąbienie i pokazują mi, że mam patrzeć. Ja patrzę i widzę ale co z tego, jak każdy z kierowców mając pierwszeństwo nie wykaże minimum kultury jazdy, żeby mnie wpuścić na swój pas.
Co zrobić w takiej sytuacji? Przecież nie mogę stanąć na drodze i czekać aż tamten pas się zwolni.
Obserwuj wątek
    • oixio Re: Problem ze zmianą pasa ruchu 24.08.15, 09:28
      Stosuj przepis o poruszaniu się możliwie blisko prawej krawędzi jezdni - dalsze pasy są przeznaczone dla pojazdów jadących szybciej, wyprzedzających , zamierzających skręcać w lewo ...
      Nie możesz jechać wolniej niż pojazdy na prawym pasie - aby zmienić pas najlepiej jest jechać równo pojazdami obok, znaleźć lukę i wchodzić od razu za zderzakiem pojazdu obok.

www.google.pl/cse?cx=partner-pub-3079810506270949:tbu5nr-eiuj&ie=UTF-8&q=zmiana+pasa+ruchu&sa=Szukaj#gsc.tab=0&gsc.q=zmiana%20pasa%20ruchu&gsc.page=1
      • wiko65 Re: Problem ze zmianą pasa ruchu 24.08.15, 12:02
        Tak, wiem, że powinnam się trzymać prawego zewnętrznego pasa, bo jednak moje tempo jazdy jest dość wolne w porównaniu z innymi pojazdami. No ale identyczna sytuacja jest przy skręcie w lewo, wtedy dopiero jest tragedia jak mam do pokonania ze dwa pasy. Zapewne będzie łatwiej jak poznam drogi i ustawię się na odpowiednim pasie dużo szybciej.
        • evenbetter Re: Problem ze zmianą pasa ruchu 25.08.15, 18:43
          Zmiana pasa ruchu to jeden z trudniejszych manewrów. Będzie Ci coraz łatwiej jak nabierzesz nieco doświadczenia.
    • lui-zah Re: Problem ze zmianą pasa ruchu 23.09.15, 13:29
      Niestety dopóki kultura jazdy się nie poprawi, to takie problemy będą występować. Możesz ewentualnie próbować kombinować z inną nawigacją, która wcześniej informuje o konieczności skrętu.
      • felix.lynx Re: Problem ze zmianą pasa ruchu 25.09.15, 12:28
        Nie widzę tu żadnego problemu. Gdy jadę niewłaściwym pasem, to aby go zmienić włączam kierunkowskaz, zwalniam do 20-30 km/h i czekam, aż mnie wpuszczą. Jeżeli nie wpuszczają, nadal trzymam włączony kierunkowskaz i zwalniam tak, aby się tylko toczyć i DELIKATNIE zbliżam się do linii, rozdzielającej pasy, jednocześnie kontrolując sytuację w lusterkach. Nie zdarzyło mi się przez ostatnie 40 lat, a tyle już jeżdżę, aby mnie nie wpuszczono na pas, którym mam zamiar jechać. To co robię, jest wymuszaniem, ale innego sposobu nie ma przy polskiej "kulturze" jazdy.
    • michalkalicinski Re: Problem ze zmianą pasa ruchu 25.09.15, 14:37
      Dokładnie tak jak Ci radzą - zwalniasz i DELIKATNIE wpychasz się na interesujący Cie pas.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka