Dodaj do ulubionych

5 RAZY OBLALAM NA ŁUKU :(((((((((((((( HELP ;(((((

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.05, 14:05
witajcie!!!
tak jak napisalam w temacie 5 razy juz oblalam prawko, 5 razy plac - luk.
kiedy mowie to mojemu instruktorowi lapie sie za glowe i mowi ze to
niemozliwe bo jezdze dobrze na tyle aby to prawko miec, ze nie powinnam miec
klopotow!
Czy myslicie ze skoro tyle razy nie poszlo to juz nigdy mi nie pojdzie? z
kazdym razem jest coraz gorzej, ostatnio tak mi noga skakala na sprzegle
ze ... zgasl a Pan mi podziekowal :(

Poradzcie cos:(
Obserwuj wątek
    • Gość: thomm Re: 5 RAZY OBLALAM NA ŁUKU :(((((((((((((( HELP ; IP: 213.199.228.* 26.07.05, 14:21
      co tu dużo mówić...Ćwicz ten manewr jak najwięcej, w końcu sie musi udać. Albo
      poczekaj do października, jak wejdą nowe zasady. Łuk ma być o pół metra szerszy
      niż obecnie podobno, oprócz tego na placu zostanie chyba tylko górka. Więc jak
      na mieście Ci dobrze idzie i potrafisz zaparkować między samochodami na parkingu
      zamiast między słupkami, to powinno być dobrze. Powodzenia i wytrwałości życzę.
      • Gość: edek Re: 5 RAZY OBLALAM NA ŁUKU :(((((((((((((( HELP ; IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 16:16
        ja mysle, ze od pazdziernika bedzie wiekszy sajgon.... juz to widze,
        jak "misiowie" beda kazali wam parkowac w jakis waskich dziurach :-))))
    • user0001 Re: 5 RAZY OBLALAM NA ŁUKU :(((((((((((((( HELP ; 26.07.05, 22:23
      W szkole w której robię kurs, krążą opowieści o dziewczynie która na łuku
      spędziła 80 (słownie osiemdziesiąt) godzin zanim pojęła jak to robić.

Pozostaje więc ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć.
      • Gość: lena Re: 5 RAZY OBLALAM NA ŁUKU :(((((((((((((( HELP ; IP: *.dzi.vectranet.pl / *.unregistered.net.telenergo.pl 26.07.05, 22:32
        Ja co prawda nie mialam jeszcze egzaminu ,ale znam ten bol.Sama nie spie juz po
        nocach przez luk.Cwicze na każdej jezdzie a i tak nie moge sie zatrzymac
        idealnie 40 cm od lini (przodem ,tylem)... to jakis koszmar :/ ma ktos jakis
        skuteczny patent na luk??
    • cytrynowe_pole Re: 5 RAZY OBLALAM NA ŁUKU :(((((((((((((( HELP ; 26.07.05, 22:31
      może napisz dokładnie z czym masz poroblem?? wtedy łatwiej będzie poradzić:)
      • Gość: Mała Re: 5 RAZY OBLALAM NA ŁUKU :(((((((((((((( HELP ; IP: *.adsl.inetia.pl 27.07.05, 09:37
        Kurcze..ja też mam z tym problemy..Najczęściej przy skręcie najeżdżam na prawą
        linie ( jak jade do przodu, bo tył jakoś idzie..)i nie moge sobie wytlumaczyc,
        że skrecam za wczesnie!A jak to mi wyjdzie to jeszcze pozostaje problem
        zatrzymania sie w odpowiednim momencie..:/ ratujcie!!
    • ppo555 Re: 5 RAZY OBLALAM NA ŁUKU :(((((((((((((( HELP ; 27.07.05, 12:07
      ja mam powiem nieskromnie świetny sposób, wychodzi w 100%. Trzeba odpowiednio
      ustawic lusterka tj. tak aby dobrze widziec prawą linię. Jak ruszysz w tył to
      kręcisz 1 pełny obrót kierownicą i trzymasz tak do wyjscia z łuku. Patrząc w
      lusterko(tylko prawe) będzie się Tobie wydawało,że najedziesz na linię ( to
      tylko złudzenie optyczne), później tylko wyrównujesz i pilnujesz linii
      (minimalne ruchy kierownicą). powodzenia (zdałam 15 lipca na Bemowie za 1 razem
      w piątek odbieram prawko)

• Gość: lena Re: 5 RAZY OBLALAM NA ŁUKU :(((((((((((((( HELP ; IP: *.dzi.vectranet.pl / *.unregistered.net.telenergo.pl 27.07.05, 12:50
        a skad wiecie kiedy sie zatrzymac (przodem i tylem ) ?
        • Gość: chociej Re: 5 RAZY OBLALAM NA ŁUKU :(((((((((((((( HELP ; IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 12:55
          przodem zatrzymujesz sie : jak widzis prawy slupek na zalamaniu wycieraczki :-)
          a tylem to banal, bo widzisz to w lusterku :-)
          • Gość: już kierowca ! Re: 5 RAZY OBLALAM NA ŁUKU :(((((((((((((( HELP ; IP: 195.8.101.* 27.07.05, 14:36
            też miałam największy problem właśnie z łukiem, ale w miarę ćwiczeń
            stwierdziłam, że wykonanie tego manewru jest banalnie proste, jednak do tego
            trzeba ćwiczeń,
            z czasem zaczniesz również pokonywać go z wyczuciem, a nie tylko ślepo na
            słupki, ale do tego trzeba ćwiczeń i jeszcze raz ćwiczeń,
            a narazie proponuję:
            ważne: dobrze sobie na początku łuku spojrzeć w b. lusterka (oczywiście
            maksymalne opuszcamy je w dół)żeby ocenić odległość tylnych kół od linii
            zatrzymania(przy powrocie),
            jedzisz do przodu powoli i płynnie (nie wolno ci się zatrzymać), kontrolując
            przy tym odległość od prawej i lewej strony, staraj się jechać środkiem, w
            momencie kiedy miniesz pierwszy prawy słupek przy skręcie, musisz go mieć tuż
            za bocznymi pierwszymi drzwiami, kręcisz 3/4 w prawo, następnie jadąc dalej
            powoli kontrolujesz lewą stronę, nie możesz się zbytnio do niej zbliżyć się
            (niebezpieczeństwo potrącenia lewych pachołków), dodajesz jeszcze ćwiartkę i
            zbliżając się do linii zatrzymania (kiedy będzisz już na prostej) szybko
            prostujesz koła, zatrzymujesz się kiedy prawy pachołek (ten którym jest
            zaznaczona linia zatrzymania)znajdzie się dokładnie na środku pr. wycieraczki,
            śmieszne ale jest to niezawodny sposób, aby zatrzymać się dokładnie te
            przepisowe 40 cm.
            powrót: jedzisz powoli do tyłu, obserwując w prawym b. lusterku linię i w
            momencie jak widzisz, że od niej już odjeżdżasz, cały obrót w prawo (cały nie
            1,5), dalej konrolujesz sytuację i w zależności jak za bardzo zbliżysz się do
            linii po ćw. odkręcasz, przy wyjechaniu z zakrętu prostujesz szybko koła i
            dojeżdżasz do końca,
            nie wiem czy to co napisałam jest zrozumiałe ale generalnie musisz dużo ćwiczyć,

Pozdrawiam i życzę ci pozytywnego wyniku następnego egzaminu

• elizka19 Re: 5 RAZY OBLALAM NA ŁUKU :(((((((((((((( HELP ; 27.07.05, 15:29
              mi chyba tylko ze 2 razy udalo mi sie zatrzymac dokladnie w polowie wycieraczki
              ech...a jazd coraz mniej ...
              • Gość: ja 23.08 -> 6 podejscie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.05, 20:52
                kurcze a ja juz sie stresuje, wyobrazam sobie siebie w tym autku i mam stres
                choc jazde samochodem mozna powiedziec ze po tych 40h ktore jedzilam -
                pokochalam.
                Chodzi o to ze czesto mam wrazenie po tym jak wsiade ze auto jest duze, ze sie
                nie zmieszcze i choc mam duuuzo wolnego miejsca na luku to mnie wydaje sie ze
                zaraz zalicze ktorys pacholek :(((
                3majcie kciuki!!
                • Gość: ja ZDALAM!!!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 21:23
                  wyobrazcie sobie ze mi nie szlo a dzis wszystko... testy, plac i miasto!!!
                  jestem taka HAPPPY:) pozdr i dziekuje za wsparcie wszystkim :*
                  • zsz Re: ZDALAM!!!!!!!!!!!!! 24.08.05, 08:27
                    GRATULACJE!!! Podziwiam za wytrwałość. Naprawdę.
          • Gość: zabka Re: 5 RAZY OBLALAM NA ŁUKU :(((((((((((((( HELP ; IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.05, 11:52
            widziałam prawy słupek na załamaniu wycieraczki myslałam ze dobrze stoje a jak
            wyszłam zobaczyc to jednak było za daleko. Na kolejnej próbie zatrzymałam sie
            jak słupek miałam na koncu wycieraczki i znowu zderzak mi wystawał za słupki .
            wiem ze kolejny raz zrobie ten sam bład bo wydaje mi sie ze dobrze stoje> juz
            nie wiem co robic
    • Gość: drzewulec Re: 5 RAZY OBLALAM NA ŁUKU :(((((((((((((( HELP ; IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.08.05, 21:48
      Ja kiedyś miałem jazdy doskonalące i wszystkie manewry robiłem jedną ręką a na
      egzaminie oblałem oczywiście na łuku więc możesz sobie wyobrazić moją
      wściekłość, ale w końcu zdałem czego i tobie życzę i nie wątpię, że Ci się to
      uda. Troszkę więcej nadzieji i pewności w swoje możliwości. Powodzenia.
    • Gość: wilku Re: 5 RAZY OBLALAM NA ŁUKU :(((((((((((((( HELP ; IP: *.zar.vectranet.pl / 80.51.235.* 27.08.05, 13:33
      witam ja zdałem za pierwszy m razem, i tylko przez to że musiałem się
      odstresować. Jeżeli chodzi o łuk na placu, podejżewam że dobrze wjeżdżasz na
      łuk tylko gorzej masz z wyjazdem, w tym celu musisz mieć dobrze ustawione prawe
      lusterko (tak abyś widziała prawą linie), patrzysz sie tylko na lusterko w
      którym widać tą linie, powoli cofasz z 30cm odległością od lini...

Życze powodzenia ....napewno zdasz !!! :-)
      zapomnij tylko o stresie!!!!

Pozdrawiam wilku
      • Gość: ja Re: 5 RAZY OBLALAM NA ŁUKU :(((((((((((((( HELP ; IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.05, 14:22
        Co zrobic jak ustawie sie za blisko lewej strony czy mam jakies szanse na
        prawidlowe wykonanie manewru ?
        • Gość: Paweł Re: 5 RAZY OBLALAM NA ŁUKU :(((((((((((((( HELP ; IP: *.chello.pl 06.09.05, 13:01
          Niestety nie masz zadnych!
    • chani-nr1 Re: 5 RAZY OBLALAM NA ŁUKU :(((((((((((((( HELP ; 29.08.05, 23:21
      mi na niewychodzący wciąż łuk instruktora dzień przed egzaminem polecił "jedź na
      czuja!" czyli tak jak mi się wydaje że bedzie dobrze - nie patrzeć na słupki.
      Ważna jest pewność siebie! powodzenia!
      • Gość: katerina Re: 5 RAZY OBLALAM NA ŁUKU :(((((((((((((( HELP ; IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 10:27
        ja tez polecam taka metode jazdy po luku: na czUja :-) -oczywiscie do przodu,
        bo cofajac wszystko widac w lusterkach.
        • Gość: lenka Re: 5 RAZY OBLALAM NA ŁUKU :(((((((((((((( HELP ; IP: *.dzi.vectranet.pl / *.unregistered.net.telenergo.pl 30.08.05, 13:48
          tylko troche cieżko sie nauczyć ''na czuja'' jak sie ma jazde 1 na tydzień lub
          na dwa :(
    • Gość: Kika Re: 5 RAZY OBLALAM NA ŁUKU :(((((((((((((( HELP ; IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.05, 18:38
      Prawde powiedziawszy to jesteś kiepska skoro 5 razy oblewasz ten sam manewr! I
      prosze nie mówcie że to stres!Lepiej wykup sobie dodatkowe godziny i piłuj je
      az sie wreszcie nauczysz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka