IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.05, 18:42
Czy jest jakies ograniczenie co do tonazu samochodu od ktorego potrzebne jest
swiadectwo kwalifikacji?Czy poprostu wsiadajac do auta powyzej 3.5t
potrzebuje swiadectwa kwalifikacji.
Obserwuj wątek
    • w357 Re: Kat C 13.12.05, 18:50
      Podobne pytanie było przedwczoraj !

Popatrz na dole tej strony.

"Świadectwa Kwalifikacji" już się NIE WYDAJE (wycofano ten bzdurny paragraf).
      • Gość: kobraa Re: Kat C IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.05, 19:00
        wiem ze nie ma juz swiadectwa kwalifikacji ale chodzi mi o pozwolenie na
        wykonywanie przewozow drogowych Ja mam powyzej 21 lat a nawet powyzej 30 i
        jestem ciekawy czy moge prowadzic auto i do jakiego tonazu bez tak zwanego
        swiadestwa kwalifikacji
        • w357 Re: Kat C 13.12.05, 19:18
          Najlepiej,to jak poczytacz na spokojnie całą Ustawe !
          Poniekąt,to kolejny bubel prawny :-)

Jeżeli masz kat.C i chcesz jeździć dla przyjemności,to nie potrzebujesz ŻADNYCH
          INNYCH dokumentów.
          Możesz nawet jeździć 100 tonowym pojazdem(o ile taki jest).

Natomiast jeżeli chcesz jeździć zarobkowo w celu przewozu towaru(powyżej
          7.5tony)lub ludzi musisz przejść badania psycho-techniczne,ewentualnie szkolenie
          (jeżeli dany pracodaca takie robi/wymaga).

Jeżeli jesteś "samozatrudniający",to do 7.5 tony nawet nie musisz robić extra
          badań,czy szkoleń.
          • Gość: kobraa Re: Kat C IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.05, 20:05
            dzieki za podpowiedz Wlasnie mam zamiar jezdzic zarobkowo autem ponizej 7,5t i
            sie zastanawiam czy potrzebuje szkolenie na przewoz osob niby tak zwane
            swiadectwo kwalifikacji bo z tego co wiem nigdzie w krajach unii nie jest
            wymagane zadne swiadectwo tylko nasz kochany kraj wymyslil jakas piekna ustawe
            zeby utrudniac a nie ulatwiac zycie zwyklym szarym ludzikom i sciagac z nich
            kase
            POZDRAWIAM
            • w357 Re: Kat C 13.12.05, 21:53
              Gość portalu: kobraa napisał(a):
              ......... Wlasnie mam zamiar jezdzic zarobkowo autem ponizej 7,5t i
              > sie zastanawiam czy potrzebuje szkolenie na przewoz osob .......
              ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
              Ja przypuszczam,że Polski Rząd ze Swoimi Ustawami przygotowuje się do startu o
              Nagrodę Guinessa w dziedzinie "Głupota".

Na przewóz osób jest potrzebny "dokształt" w upoważnionym zakładzie
              transportowym(jeżeli tego wymaga pracodawca)lub w WORD.

Tak z ciekawości zapytam.
              Jakim pojazdem miałbyś niby robić takie przewozy ?
              W Polsce już od wielu lat nie ma samochodów ciężarowych przystosowanych do
              przewozu osób(poza służbą więzienną).
            • Gość: grzegorz Re: Kat C IP: *.Zabrze.Net.pl 13.12.05, 23:27
              chcac jezdzic tzw ciezarowka musisz wiedziec nie tylko jak krecic ale jak
              odpowiednio i czym zabezpieczyc towar tego na kursach pr jazdy nie ucza
    • Gość: kobraa Re: Kat C IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.05, 21:20
      czytam ta ustawe i jak to zwykle u nas bywa nic nie rozumie Niby powinienem
      zrobic badanie psychotechniczne i kurs doksztalcajacy zebym mogl prawadzic auto
      zarobkowo do 7,5t no chyba ze nie mam ukonczonych 21 lat to wtedy nie
      potrzebuje zadnych kursow ani zadnego kursu doksztalcajacego poprostu robie kat
      c i jezdze bez problemow Ja nic z tego nie rozumiem TO JEST PORONIONE TAK JAK
      NASZ CALY RZAD moze wkoncu jakis minister pojdzie po rozum do glowy i wymysli
      cos pozadnego zeby nie trzeba bylo tego poprawiac !!!!!!
      • w357 Świadectwo Kwalifikacji ??? 14.12.05, 00:46
        Tak jak już ustaliliśmy "Świadectwa" już więcej się nie wydaje/przedłuża!!!

Niestety wciąż w wielu (nawet dużych)firmach pytają o ten dokument jeżeli
        szukasz pracy.....
        Po prostu "biurwa" z biura przeważnie nie zna "Prawa" w tym zakresie(tylko wie
        jak kawę zrobić).

Najlepszy przykład.

Mój kuzyn który ma wszelkie możliwe kategorie prawa jazdy,jeździł na róźne
        kontrakty budowlane(zagraniczne) i twierdzi,że nie ma takiego pojazdu
        ciężarowego którym by nie jeździł(poza nowymi modelami).
        Nagle na "starość" (54 l.)zapragnął znów jeździć tzw."osiemnastokołowcem".
        Znalazł firmę,gdzie akurat było wolne miejsce.....
        Kierownik danego departamentu stwierdził,że on kwalifikuje się do
        przyjęcia,tylko musi zaktualizować "badania" i inne papierkowe sprawy....

Poszedł do "kadr"pobrać odpowiednie druki,skierowania itd........
        Między innymi przemądrzała panienka stwierdziła,że jego(stare)Świadectwo
        Kwalifikacji jest już od kilku lat nie ważne i musi wyrobić nowe w
        Wydz.Komunikacji.....

W Wydz.Komunikacji kolejna przemądrzała panienka powiedziała - Świadectw
        Kwalifikacji już nie wydajemy i koniec !!!
        Świadectwa wydaje pracodawca !!!
        Błędne koło !

Po kilku niepotrzebnych wizytach w Urzędzie wnerwił się i poszedł z zapytaniem
        prosto do sekretariatu Naczelnika Wydziału Komunikacji,gdzie wreszcie na
        spokojnie i szczegółowo wyjaśniono mu różnice pomiędzy "ŚWIADECTWEM
        KWALIFIKACJI" , a "ZAŚWIADCZENIEM O KWALIFIKACJACH" :-)
        Dostał w prezencie do domu i dla "nowego" pracodawcy
        kopie DzienikaUstaw Nr.230poz.2303 z 2003 roku. ......

Teraz już jeździ po Naszych Polskich Wspaniałych Drogach :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka