Dodaj do ulubionych

Kim jest Instrukror ???

28.06.06, 23:18
I tu jest temat kontrowersyjny !

Byle kto , kto ma wykształecenie "Średnie" i trzy lata posiadania
PrawaJazdy....
Plus Kurs.... Plus Egzamin....(zaliczony Pozytywnie) !

Od tego momentu (po Zarejestrowaniu się w odpowiednim Urzędzie)udaje
wieeeelce szanownego "Fachowca" od "Nauki Jazdy" .

Jakieś komentarze ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Yogi Re: Kim jest Instrukror ??? IP: *.icpnet.pl 28.06.06, 23:21
      a gdzie tu jakies przygotowanie pedagogiczne? Jakies testy predyspozycji albo
      psychologiczne????
    • pontus_euxinus Re: Kim jest Instrukror ??? 28.06.06, 23:21
      w357 napisał:

> I tu jest temat kontrowersyjny !
      > Jakieś komentarze ?

a dokladniej o co Ci chodzi? bo jakos nie kumam:)
      • w357 Wątek Ten...... 28.06.06, 23:26
        .....jest podsumowaniem "Umiejętności Pedagogicznych" zawartych w innych
        wypowiedziach dotyczących "Instruktorów" (coponiektórych).
        • pontus_euxinus Re: Wątek Ten...... 28.06.06, 23:29
          w357 napisał:

> .....jest podsumowaniem

jakos nie widze tego podsumowania, jakies wnioski z twej strony?
          • w357 :-) 28.06.06, 23:31
            Zrób podsumowanie opinii na temat Instruktorów......
            • pontus_euxinus Re: :-) 28.06.06, 23:37
              w357 napisał:

> Zrób podsumowanie opinii na temat Instruktorów......

JA!? mi to do niczego nie potrzebne. Ty zalozylew watek, Ty zrob podsumowanie.
              • w357 Re: :-) 28.06.06, 23:49
                Z Uwagi na To, że też jesteś (podpisujesz się) Instruktorem , to inaczej
                odbierasz cały TEXT.
                Wątek jest bardziej adresowany do osób które dopiero wybierają "Instruktora".
                • pontus_euxinus Re: :-) 29.06.06, 07:33
                  w357 napisał:

> Wątek jest bardziej adresowany do osób które dopiero wybierają "Instruktora".

nie odbieram inaczej, mam dosc specyficzne zdanie na temat niektorych
                  instruktorow, jednak owszem kiedy napisze to, ktos zaraz mi zarzuci ze
                  jestem "zlosliwy".

a osoby ktore wybieraja instruktora... skad maja wiedziec jacy instrukorzy sa?
                  • kolomyia Jak zostać instruktorem nauki jazdy 29.06.06, 09:15
                    Należy spełnić następujące warunki:
                    posiadać co najmniej wykształcenie średnie,
                    posiadać, przez okres co najmniej 3 lat, uprawnienie do kierowania pojazdami rodzaju objętego szkoleniem,
                    potwierdzić wymagany stan zdrowia i predyspozycje psychiczne odpowiednim orzeczeniem,
                    ukończyć kurs kwalifikacyjny w jednostce upoważnionej przez wojewodę,
                    zdać egzamin przed komisją powołaną przez wojewodę,
                    niekaralność wyrokiem sądu lub orzeczeniem kolegium do spraw wykroczeń za przestępstwo lub wykroczenie przeciwko bezpieczeństwu w ruchu drogowym,
                    być wpisanym do ewidencji instruktorów.

Szkolenie rozpoczyna się egzaminem kwalifikacyjnym ze znajomości przepisów ruchu drogowego i techniki kierowania pojazdem.
                    Wykładowcą lub instruktorem w ośrodku kursowego szkolenia kierowców może być osoba, która ... ukończyła specjalistyczny kurs metodyczno-dydaktyczny według obowiązującego programu albo ma kwalifikacje pedagogiczne do nauczania kandydatów na kierowców w szkołach.
                    Wykładowcy i instruktorzy nauki jazdy mogą być okresowo poddawani sprawdzaniu kwalifikacji pedagogicznych i fachowych.
                    Wykładowca i instruktor prowadzący zajęcia z uczestnikami kursu obowiązani są prowadzić nauczanie według założeń programowych i wskazówek metodycznych zawartych w programie".

Obecne przepisy sprawiły, że instruktor nauki jazdy nie ma motywacji do podnoszenia swoich kwalifikacji przez co obniża się jakość szkolenia i prestiż społeczny tej grupy zawodowej, a w konsekwencji bezpieczeństwo ruchu drogowego. Instruktor z nauczyciela został zdyskredytowany do roli rzemieślnika walczącego często w warunkach nieuczciwej konkurencji o utrzymanie swojego miejsca pracy, stanowiącego jedyne źródło dochodu. W tej sytuacji zachęcanie instruktorów do podnoszenia kwalifikacji może wydawać się nie na miejscu, warto jednak podjąć taki wysiłek aby zwiększyć poczucie własnej wartości i gromadzić kapitał na przyszłość.

Zgodnie z prawem instruktor nauki jazdy musi umieć realizować zarówno zajęcia praktyczne jak i teoretyczne. Obecnie, z uwagi na brak możliwości i potrzeby doskonalenia zawodowego, instruktorzy mogą mieć problemy z prawidłowym prowadzeniem zajęć teoretycznych.
                    • Gość: Yogi Re: Jak zostać instruktorem nauki jazdy IP: *.icpnet.pl 29.06.06, 23:32
                      to moj instruktor chyba kupil swoje uprawnienia-podejscie pedagogiczne-
                      beznadzieja, nie radzacy sobie ze stresem,latwo dajacy sie wytracic z rownowagi
                      :((((
                      • agnieszka-maria Re: Jak zostać instruktorem nauki jazdy 29.06.06, 23:57
                        dokładnie tak samo jak mój. o ile merytorycznie nie mam raczej zastrzeżeń o
                        tyle jego podejście do kursanta jest beznadziejne - zachowuje się jakby wielką
                        łaskę człowiekowi robił, że z nim jezdzi...
                        • yunnan Re: Jak zostać instruktorem nauki jazdy 30.06.06, 07:36
                          No to zmieniać instruktora!
                          W końcu płacisz za ta usługę...
                          Pamietajmy jednak o tym żeby również ze swojej strony spełnić wszystkie
                          obowiazki i podejść do nauki odpowiedzialnie.
                          Jesli ze swojej strony jesteśmy OK to nie ma powodu tolerować zachowań
                          instruktora, które negatywnie wpływają na zdobywanie umiejetności.
            • Gość: Agnieszka Re: :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 22:31
              Mój instruktor jazdy jest bardzo miły, wszytsko tłumaczy i większość osob która
              się u niego uczy zdaje za pierwszym razem. Więc mysle, że jakies przeszkolenie
              pedagogiczne przeszedł. Jak na razie wszystko mi wytłumaczył tak dokładnie jak
              nie zrobił tego żaden innynauczyciel (na jakiś dany temat). A przy okazji jest
              bardzo przystojny :) aż miło się go słucha i jezdzi.
    • Gość: Staruszek portier Re: Kim jest Instrukror ??? IP: *.futuro.elwico.pl 30.06.06, 08:00
      Kto to jest kierowca (zawodowy)? Zlodziej, oszust i dziwkarz. A instruktor ? To
      jest jego nauczyciel.
      • Gość: aga Re: Kim jest Instrukror ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 09:28
        mój instruktor był najlepszy-humorek mu sie co 5 minut zmieniał-jak kobiecie w
        ciazy,a odezwij sie cos nie tak to .... szkoda wogóle pisac.i tylko sie zalił
        ze na stare lata (facet po 40-stce) przyszło mu taki niewdzieczny zawód
        wykonywać-za jaką kare on musi sie tak urzerac z takimi ludzmi-czesto to
        mówił!!!
        • Gość: jolcia Re: Kim jest Instrukror ??? IP: *.gprspla.plusgsm.pl 30.06.06, 14:35
          w każdym zawodzie zdarzają się chwasty!!Ja akurat trafiłam na świetnego
          instruktora...cierpliwego,punktualnego,z prawdziwym powołaniem do
          nauczania.Wykłady prowadził bardzo ciekawie,nie uczyłam sie wcale..to co
          zapamietałam na wykładzie w zupełności mi wystarczało.Prawko zdałam za 1!!
          podejściem...moje koleżanki opowiadały,że nie miały takiego farta jak ja...Ich
          instruktor palił w samochodzie,wyskakiwał "po coś" i wrzeszczał na nie jak cos
          nie tak zrobiły...ogólnie znerwicowane jednostki...Pozdrawiam wszystkich ....
    • dzagaa20 Re: Kim jest Instrukror ??? 01.07.06, 13:16
      a ja będę dobrą instruktorką :P
    • Gość: pan X Re: Kim jest Instrukror ??? IP: *.provider.pl 01.07.06, 13:42
      No tutaj to troszkę przesadziłeś...
      a kim jest kierowca? byle kto, bez wykształcenia, plus kurs, plus egzamin (
      zaliczony pozytywnie) i już może uznawać się za fachowego kierowcę i wyruszyć na
      drogi, powodując lub nie, mniejsze lub większe zagrożenie... Wydaje mi się że do
      słowa KURS i EGZAMIN trzebaby przywiązać większą wagę. Jeśli już któs zaliczył
      znaczy zna się na tym, choć wiadomo są wyjątki jak zawsze.
      • Gość: xx Re: Kim jest Instrukror ??? IP: *.chello.pl 02.07.06, 17:01
        Niby o każdym można tak powiedzieć- a kim jest lekarz? Byle kto, po liceum i
        studiach (które często gęsto kończył na samych 3- wiem coś o tym) a potem uważa
        się za bóg wie kogo...
    • Gość: yoginka Re: Kim jest Instrukror ??? IP: *.aster.pl 03.07.06, 22:20
      a kim jest w357 ? zakompleksionym chlopcem ;-)
    • owca_86 tego dowiadujemy się w praktyce:-) 04.07.06, 17:28
      jak potrafi wspaniale uczyć z efektami tej nauki i da się z takim
      współpracować - to jest instruktorem, czy to ważne jaka szkołę skończył?
      pewnie są jakies wymogi, ale najlepiej trafiać do takich, z którymi nie ma
      żadnych kłopotów;-)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka