Gość: bzzzz IP: *.cable.ubr02.smal.blueyonder.co.uk 21.07.06, 11:21 Czesc! czy ktos wie, czy przy przekraczaniu granicy sprawdzaja prawo jazdy (prosza do kontroli) czy tylko paszport?? bardzo wazne! niecierpliwie czekam na odp!! dzieki|! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
queen-of-angels raczej nie, ale lepiej zadzwoń do MSZ lub celników 21.07.06, 11:39 Gość portalu: bzzzz napisał(a): > Czesc! czy ktos wie, czy przy przekraczaniu granicy sprawdzaja prawo jazdy > (prosza do kontroli) czy tylko paszport?? bardzo wazne! niecierpliwie czekam > na odp!! dzieki|! Nie jestem pewna, ale z tego co się orientuję to nie sprawadzają prawa jazdy na granicy. Wystarczy nawet sam dowód osobisty 9starego lub nowego wzoru). Choć w przypadku jakiegokolwiek wyjazdu zagranicznego lepiej mieć przy sobie paszport. Teoretycznie, od kiedy Polska należy do UE, przekraczanie granicy państwowej powinno odbywac się bez jakiejkolwiek kontroli. Jednak, na granicy polsko - niemieckiej kontrola jest zawsze (choć tylko paszportowa). A już podróżując po Europie takiego problemu nie ma - nawet nie zauważysz kiedy przekroczyłeś granicę niemiecko - francuską na przykład. Ale niestety nie orientuję się czy celnicy niemieccy mają uprawnienie do sprawdzenia prawa jazdy, w przypadku uzasadnionych wątpliwości. Musiałbyś się dowiedzieć. W każdym razie, mój brat nie okazywał prawa jazdy. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
queen-of-angels która granica ? 21.07.06, 11:46 queen-of-angels napisała: > celnicy niemieccy Chyba sama sobie dopowiedziałam tą granicę niemiecką akurat... A o jaką granicę Ci konkretnie chodzi ? Odpowiedz Link Zgłoś
ewosia Re: raczej nie, ale lepiej zadzwoń do MSZ lub cel 21.07.06, 12:03 queen-of-angels napisała: Teoretycznie, od kiedy Polska należy do UE, przekraczanie granicy państwowej > powinno odbywac się bez jakiejkolwiek kontroli. Jednak, na granicy polsko - > niemieckiej kontrola jest zawsze (choć tylko paszportowa). A już podróżując po > Europie takiego problemu nie ma - nawet nie zauważysz kiedy przekroczyłeś > granicę niemiecko - francuską na przykład. > brak przejść granicznych pomiędzy państwami Unii nie wynika z bycia członkiem UE, tylko z przystąpienia do Traktatu z Schengen (stare państwa Unii, bez UK i irlandii). Dlatego np. wjeżdzając do Austrii z Niemiec mamy napis na drodze i słupek, wjeżdżająć ze Słowacji (która traktatu nie podpisała) mamy celników i niefajnych dodatkowo. Nie pytają o prawo jazdy, bo od tego jest policja, chcą paszport. czasem kwity samochodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bzzz na granicy IP: *.cable.ubr02.smal.blueyonder.co.uk 21.07.06, 12:51 chodzi mi o podroz z Anglii do Polski, kurcze wyslalem polski dowod do wymiany na ang i jeszcze mi nie odeslali!! a musze jechac do kraju, nie wiem co mam robic Odpowiedz Link Zgłoś
queen-of-angels Czyli jesteś bez dokumentu...hmmm...ryzyko 21.07.06, 13:27 Gość portalu: bzzz napisał(a): > chodzi mi o podroz z Anglii do Polski, kurcze wyslalem polski dowod do > wymiany na ang i jeszcze mi nie odeslali!! Na granicy nie sprawdzą. Ale podczas kontroli drogowej (policja) masz mandat (oby tylko, choć wątpię) jak w banku...i to obojętnie w jakim kraju...ryzyko jest duże... pzdr PS. Może skontaktuj się z ambasadą albo konsulatem...może mieli już takie przypadki i znaja jakieś rozwiązanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bzzzz Re: Czyli jesteś bez dokumentu...hmmm...ryzyko IP: *.cable.ubr02.smal.blueyonder.co.uk 21.07.06, 13:42 Noo ryzyko duze... jak pomysle, ze mam jechac taki kawal drogi i stresowac sie caly czas policja to dzieki...Kurcze, cos musze wymyslec. Dzieki w kazdym za inf! Odpowiedz Link Zgłoś
queen-of-angels Re: Czyli jesteś bez dokumentu...hmmm...ryzyko 21.07.06, 14:05 Gość portalu: bzzzz napisał(a): > Kurcze, cos musze wymyslec. Może w tym brytyjskim urzędzie Ci jakoś pomogą. Na pewno mają jakieś rozwiązania w takim przypadku tj. oczekiwania na dokument. Może jakieś zaświadczenie, taka jak w przypadku zgubienia...żeby przynajmniej było 'coś' jakbys już musiał się tłumaczyć, zawsze potem możesz powiedzieć, że nie wiedziałaeś, że Ci powiedzieli, że to wystarczy itp. Ale wyjdzie, że prznajmniej coś w tym kierunku robiłeś...bo tak zupełnie bez świstka to...kurcze...ja bym miła spore obawy... PS.Powodzenia :) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bzzz Re: Czyli jesteś bez dokumentu...hmmm...ryzyko IP: *.cable.ubr02.smal.blueyonder.co.uk 21.07.06, 14:14 dzieki queen, sprobuje zadzialac, pozdrv! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julka Re: raczej nie, ale lepiej zadzwoń do MSZ lub cel IP: *.marton.net.pl / *.marton.net.pl 22.07.06, 17:07 przewaznie nie wolaja prawka. Moj brat jechal 2 razy bez prawka, bo mial wyslane na zmiane. jechal z Anglii do Pl i nigdzie nie chcieli prawka. Ale jak cie policja po drodze chwyci, to bedzie problem. Odpowiedz Link Zgłoś