Dodaj do ulubionych

na granicy

IP: *.cable.ubr02.smal.blueyonder.co.uk 21.07.06, 11:21
Czesc! czy ktos wie, czy przy przekraczaniu granicy sprawdzaja prawo jazdy
(prosza do kontroli) czy tylko paszport?? bardzo wazne! niecierpliwie czekam
na odp!! dzieki|!
Obserwuj wątek
    • queen-of-angels raczej nie, ale lepiej zadzwoń do MSZ lub celników 21.07.06, 11:39
      Gość portalu: bzzzz napisał(a):

> Czesc! czy ktos wie, czy przy przekraczaniu granicy sprawdzaja prawo jazdy
      > (prosza do kontroli) czy tylko paszport?? bardzo wazne! niecierpliwie czekam
      > na odp!! dzieki|!

Nie jestem pewna, ale z tego co się orientuję to nie sprawadzają prawa jazdy na
      granicy. Wystarczy nawet sam dowód osobisty 9starego lub nowego wzoru). Choć w
      przypadku jakiegokolwiek wyjazdu zagranicznego lepiej mieć przy sobie paszport.

Teoretycznie, od kiedy Polska należy do UE, przekraczanie granicy państwowej
      powinno odbywac się bez jakiejkolwiek kontroli. Jednak, na granicy polsko -
      niemieckiej kontrola jest zawsze (choć tylko paszportowa). A już podróżując po
      Europie takiego problemu nie ma - nawet nie zauważysz kiedy przekroczyłeś
      granicę niemiecko - francuską na przykład.

Ale niestety nie orientuję się czy celnicy niemieccy mają uprawnienie do
      sprawdzenia prawa jazdy, w przypadku uzasadnionych wątpliwości. Musiałbyś się
      dowiedzieć. W każdym razie, mój brat nie okazywał prawa jazdy.

pzdr
      • queen-of-angels która granica ? 21.07.06, 11:46
        queen-of-angels napisała:

> celnicy niemieccy

Chyba sama sobie dopowiedziałam tą granicę niemiecką akurat...
        A o jaką granicę Ci konkretnie chodzi ?
      • ewosia Re: raczej nie, ale lepiej zadzwoń do MSZ lub cel 21.07.06, 12:03
        queen-of-angels napisała:

Teoretycznie, od kiedy Polska należy do UE, przekraczanie granicy państwowej
        > powinno odbywac się bez jakiejkolwiek kontroli. Jednak, na granicy polsko -
        > niemieckiej kontrola jest zawsze (choć tylko paszportowa). A już podróżując
        po
        > Europie takiego problemu nie ma - nawet nie zauważysz kiedy przekroczyłeś
        > granicę niemiecko - francuską na przykład.
        >

brak przejść granicznych pomiędzy państwami Unii nie wynika z bycia członkiem
        UE, tylko z przystąpienia do Traktatu z Schengen (stare państwa Unii, bez UK i
        irlandii). Dlatego np. wjeżdzając do Austrii z Niemiec mamy napis na drodze i
        słupek, wjeżdżająć ze Słowacji (która traktatu nie podpisała) mamy celników i
        niefajnych dodatkowo. Nie pytają o prawo jazdy, bo od tego jest policja, chcą
        paszport. czasem kwity samochodu.
        • queen-of-angels Racja, mea culpa - zapędziłam się :) n/t 21.07.06, 12:06
          • Gość: bzzz na granicy IP: *.cable.ubr02.smal.blueyonder.co.uk 21.07.06, 12:51
            chodzi mi o podroz z Anglii do Polski, kurcze wyslalem polski dowod do wymiany
            na ang i jeszcze mi nie odeslali!! a musze jechac do kraju, nie wiem co mam
            robic
            • queen-of-angels Czyli jesteś bez dokumentu...hmmm...ryzyko 21.07.06, 13:27
              Gość portalu: bzzz napisał(a):

> chodzi mi o podroz z Anglii do Polski, kurcze wyslalem polski dowod do
              > wymiany na ang i jeszcze mi nie odeslali!!

Na granicy nie sprawdzą. Ale podczas kontroli drogowej (policja) masz mandat
              (oby tylko, choć wątpię) jak w banku...i to obojętnie w jakim kraju...ryzyko
              jest duże...

pzdr

PS. Może skontaktuj się z ambasadą albo konsulatem...może mieli już takie
              przypadki i znaja jakieś rozwiązanie...
              • Gość: bzzzz Re: Czyli jesteś bez dokumentu...hmmm...ryzyko IP: *.cable.ubr02.smal.blueyonder.co.uk 21.07.06, 13:42
                Noo ryzyko duze... jak pomysle, ze mam jechac taki kawal drogi i stresowac sie
                caly czas policja to dzieki...Kurcze, cos musze wymyslec. Dzieki w kazdym za
                inf!
                • queen-of-angels Re: Czyli jesteś bez dokumentu...hmmm...ryzyko 21.07.06, 14:05
                  Gość portalu: bzzzz napisał(a):

> Kurcze, cos musze wymyslec.

Może w tym brytyjskim urzędzie Ci jakoś pomogą. Na pewno mają jakieś
                  rozwiązania w takim przypadku tj. oczekiwania na dokument. Może jakieś
                  zaświadczenie, taka jak w przypadku zgubienia...żeby przynajmniej było 'coś'
                  jakbys już musiał się tłumaczyć, zawsze potem możesz powiedzieć, że nie
                  wiedziałaeś, że Ci powiedzieli, że to wystarczy itp. Ale wyjdzie, że
                  prznajmniej coś w tym kierunku robiłeś...bo tak zupełnie bez świstka
                  to...kurcze...ja bym miła spore obawy...

PS.Powodzenia :)

pzdr
                  • Gość: bzzz Re: Czyli jesteś bez dokumentu...hmmm...ryzyko IP: *.cable.ubr02.smal.blueyonder.co.uk 21.07.06, 14:14
                    dzieki queen, sprobuje zadzialac, pozdrv!
      • Gość: julka Re: raczej nie, ale lepiej zadzwoń do MSZ lub cel IP: *.marton.net.pl / *.marton.net.pl 22.07.06, 17:07
        przewaznie nie wolaja prawka. Moj brat jechal 2 razy bez prawka, bo mial
        wyslane na zmiane. jechal z Anglii do Pl i nigdzie nie chcieli prawka. Ale jak
        cie policja po drodze chwyci, to bedzie problem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka