Dodaj do ulubionych

Prawko po 3 latach

IP: *.merinet.pl 06.05.07, 22:09
Mój chłopak trzy lata temu zrobił kurs na prawo jazdy, ale z różnych przyczyn
nie podchodził do egzaminu. Czy musi od początku robić cały kurs? Co wogóle
musi zrobić?
góry dziękuję za odpowiedź
Obserwuj wątek
    • iberia.pl Re: Prawko po 3 latach 06.05.07, 22:31
      za moich czasow a prawo jazdy robilam 10 lat temu to kurs byl wazny 6 lub 12
      mies.Przez te 3 lata przpeisy zmienily sie troche wiec najlepiej zadzwon do
      WORD-u ale obstawiam, ze na nowo bedzie musial robic kurs.
      • Gość: eliza Re: Prawko po 3 latach IP: *.acn.waw.pl 06.05.07, 22:48
        nie musi robic kursu bo ten jest wazny
        • misiaczek84 Re: Prawko po 3 latach 07.05.07, 07:49
          witaj - moj maz byl w identycznej sytuacji, zrobil kurs i przez 3 kolejne lata nie podszedl do egzaminu, w koncu zdecydowal sie, dokupil kilka dodatkowych godzin jazdy, podszedl do egzaminu i... zdal za pierwszym razem :)

powodzenia
          • misiaczek84 Re: Prawko po 3 latach 07.05.07, 07:49
            aha - oczywiscie nie musial robic drugi raz kursu :)
            • Gość: czuczi Re: Prawko po 3 latach IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.07, 10:01
              Do końca tego roku wszystkie kursy robione powyżej 3 lat są ważne,ale od nowego
              roku przepisy się zmieniają.Kursy robione przed trzema laty traca ważność,
              chyba,że będzie się miało ważny egzamin teoretyczny. W takim przypadku kurs
              znowu przedłuża się o kolejne trzy lata. Ja też podchodzę dopiero teraz po
              czterech latach, mając nadzieję,że zdam za którymś razem :)
              • Gość: Ania Re: Prawko po 3 latach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 15:20
                To mnie zdziwiliscie, tez robilam kurs 3 lata temu, dostalam jakas karteczke,
                ze go ukonczylam ale nawet nie zapisalam sie na egzamin-ani na teoretyczny, ani
                praktyczny. Co w takim wypadku? Czy moj kurs tez jest wazny? Gdzie mam sie z
                tym udac zeby to zalatwic?;-) chce wykupic sobie troche godzin i zdac wreszcie
                egzamin... pozdrawiam i z gory dzieki za odp!:-)
                • Gość: czuczi Re: Prawko po 3 latach IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.07, 15:41
                  Powinnaś wziąść to zaświadczenie o ukończeniu kursu,dowód osobisty, dwa zdjęcia
                  bodajże i pieniądze na opłacenie egzaminu.Wydaje mi się,że to wszystko.A radzę
                  zdać to do końca roku bo po co potem robić od nowa kurs?Powodzenia.
                  • Gość: Ania Re: Prawko po 3 latach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 15:48
                    A co jesli nie mam juz tego zaswiadczenia? Wyrzucilam je bo tam gdzie robilam
                    kurs powiedzieli mi, ze po pol roku wszystko sie przedawnia jesli nie zapisalam
                    sie na egzamin teoretyczny:-/ mam tam isc jeszcze raz po 3 latach po nowe
                    zaswiadczenie...? Chyba jednak zrobie kurs od nowa, i tak musialabym sobie
                    wykupic tyle dodatkowych godzin, ze na jedno wyjdzie;-)
              • eliza48 Re: Prawko po 3 latach 07.05.07, 20:29
                <<Do końca tego roku wszystkie kursy robione powyżej 3 lat są ważne,ale od
                nowego
                roku przepisy się zmieniają.Kursy robione przed trzema laty traca ważność,
                chyba,że będzie się miało ważny egzamin teoretyczny. W takim przypadku kurs
                znowu przedłuża się o kolejne trzy lata. Ja też podchodzę dopiero teraz po
                czterech latach, mając nadzieję,że zdam za którymś razem :)
                >>
                Czuczi a gdzie jest to rozporządzenie anulujące wszystkie kursy z przed trzech
                lat. Bo ja mam takie gdzie wszystkie kursy ukończone po 1 lipca 1998 roku sa
                nadal ważne. I jak do tej pory wczoraj znajomy zapisał się na egzamin z kursem
                ukończonym w 2000 roku. Więc chyba jakis kit wciskasz. I nie chyba tylko na
                pewno:)
                • Gość: Ania Re: Prawko po 3 latach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 20:40
                  A co jesli robilam kurs 3 lata temu a nie mam zaswiadczenia, ze go ukonczylam?
                  Czy tam gdzie robilam kurs, po tak dlugim czasie, wydadza mi nowe?
                  • eliza48 Re: Prawko po 3 latach 07.05.07, 20:48
                    Jak OSK ma Twoje dokumenty to wyda ci od razu. Chyba, że wysłałi je do archiwum
                    do Starostwa to musza je z tamtąd ściągnąc. Idź do OSK i zapytaj.
                    • Gość: Ania Re: Prawko po 3 latach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.07, 20:52
                      Ale jesli nie zapisalam sie na egzamin teoretyczny w ciagu pol roku od
                      ukonczenia kursu to on jest i tak wazny? Zapewniali mnie, ze tak to dziala...
                      • eliza48 Re: Prawko po 3 latach 07.05.07, 21:24
                        Pól roku to jest wazny zdany egzamin teoretyczny.
                  • linia.frontu Re: Prawko po 3 latach 07.05.07, 21:16
                    Wszystkie dokumenty powinny być przechowywane pięć lat, więc będą mieć. Ale
                    jeśli Ci już jedno wydali, to nie wiem, czy mogą wydać drugie, ale badania to
                    ja bym powtórzyła:).
                • Gość: czuczi Re: Prawko po 3 latach IP: *.adsl.inetia.pl 08.05.07, 15:09
                  eliza48 napisała:

Czuczi a gdzie jest to rozporządzenie anulujące wszystkie kursy z przed trzech
                  lat. Bo ja mam takie gdzie wszystkie kursy ukończone po 1 lipca 1998 roku sa
                  nadal ważne. I jak do tej pory wczoraj znajomy zapisał się na egzamin z kursem
                  ukończonym w 2000 roku. Więc chyba jakis kit wciskasz. I nie chyba tylko na
                  pewno:)

Przeczytaj jeszcze raz to co napisałam, a potem sie wymądrzaj. Chyba jasno
                  napisałam,że te przepisy wchodzą od nowego roku a nie od bierzącego. A takie
                  informacje przekazał mi mój instruktor,który jest na bierząco w tych sprawach.
          • watashi79 Re: Prawko po 3 latach 08.05.07, 15:29
            misiaczek84 napisała:

> witaj - moj maz byl w identycznej sytuacji, zrobil kurs i przez 3 kolejne lata
            > nie podszedl do egzaminu, w koncu zdecydowal sie, dokupil kilka dodatkowych god
            > zin jazdy, podszedl do egzaminu i... zdal za pierwszym razem :)

może w tym tkwi tajemnica, że trzeba się z całą wiedzą przespać (1000 razy)?
            :)
        • iberia.pl nie bardzo rozumiem.... 10.05.07, 21:17
          Gość portalu: eliza napisał(a):

> nie musi robic kursu bo ten jest wazny

ktos chodzil na kurs 3 lata temu, teraz bedzie podchodzil do egzaminu....a co
          ze zmienionymi przepisami??
    • Gość: Ania Re: Prawko po 3 latach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 12:37
      Zadzwonilam do OSK gdzie 3 lata temu robilam kurs zeby wypisali mi jakis
      duplikat zaswiadczenia o ukonczeniu tego kursu ale powiedzili mi, ze oni
      dokumentacje trzymaja pare miesiecy a nie pare lat i ze takie jest ich
      wewnetrzne prawo, a kilka lat to moze trzymaja w innych osrodkach... Troche
      mnie to zdziwilo:-/ co w takim razie, musze jednak robic kurs od nowa czy mam
      tam jechac i sie z nimi wykłócac?;-)
      • Gość: Ania Re: Co mam teraz zrobic?;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 16:53
        Przeczytajcie prosze moj powyzszy post, czy OSK moze wprowadzic jakies swoje
        wewnetrzne zasady i nie miec dokumentacji, ktora powinien miec?
    • kawa38 Re: Prawko po 3 latach 09.05.07, 18:03
      ja ostatni egzamin miałam 22.04.04 negatywny,teraz będę zdawać znowu potrzebne
      są dokumenty o ukończeniu kursu dokupienie w moim przypadku 5godzin złożenie
      dokumentów w ośrodku w którym chcę zdawać i po sprawie.Oczywiście najpierw
      egzamin teor.a póżniej prak.moje dokumenty przechowywane były w Komunikacji tam
      gdzie mieszkam bo zdawałam w innym mieście i to było3lata temu.
      • Gość: Ania Re: Prawko po 3 latach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 19:18
        No moje dok. teoretycznie tez powinny byc gdzies przechowywane ale OSK, w
        ktorym robilam kurs podobno nie przechowuje tak dlugo, tylko kilka miesiecy...
        Ja robilam kurs 3 lata temu, nie zapisalam sie na egzamin, teraz chce wykupic
        sobie troche godzin, nauczy sie jezdzic i zdac egzamin ale nie chce robic
        calego kursu od poczatku!
        • kawa38 Re: Prawko po 3 latach 09.05.07, 20:32
          A nie lepiej zadzwonić do tej szkoły w której uczyłas sie jeżdzić i poprostu
          powiedzieć o Twojej sprawie oni powinni Ci powiedziec co dalej masz robić,skoro
          masz kurs ukończony to dokumety muszą gdzieś być przechowywane bez sensu
          wydawać znowu pieniądze na kurs od początku.
          • Gość: Ania Re: Prawko po 3 latach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 20:39
            Ich to nie interesuje co ja teraz zrobie, to byl beznadzieny osrodek i nadal
            jest, mi nie tyle szkoda kasy co czasu, chcialabym jak najszybciej zaczac znowu
            jezdzic i jak najszybciej miec prawko:-/ jesli sa jakies odgorne przepisy
            odnosnie czasu przechowywania dokumentacji to oni chyba maja obowiazek wydania
            mi zaswiadczenia o ukonczeniu kursu?
            • kawa38 Re: Prawko po 3 latach 09.05.07, 20:47
              Wydaje mi się,że coś powinni mieć mimo, że nie podchodziłas do egzaminu.Możesz
              zapytać się w innej szkole ile przechowuja dokumęty.Bo Ty jak nie masz jakiegoś
              dokumętu od nich a oni nic Ci nie chcą dać to trudno Ci bedzie udowodnic,ze cos
              robiłaś u nich.
              • Gość: Ania Re: Prawko po 3 latach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 20:58
                Mialam zaswiadczenie o ukonczeniu kursu ale poniwaz w moim OSK poinformowali
                mnie, ze jak w ciagu pol roku nie podejde do egz. caly kurs jest niewazny to
                wywalilam to zaswiadczenie dwano temu, dopiero kilka dni temu na forum
                wyczytalam, ze moj kurs jest wciaz aktualny i nie musze wcale robic nowego! No
                nic, bede musiala jeszcze pokombinowac, dziekuje za pomoc!:-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka