Dodaj do ulubionych

zawracanie

IP: 195.42.249.* 17.05.07, 15:54
jak to jest z tym zawracaniem. Chodzi mi o skrzyzowania ze swiatłami, gdzie
nie ma zakazu sktretu w lewo/zawracania. Podobno jest jakas reguła jesli
chodzi o strzałki na swiatłach.???
Obserwuj wątek
    • Gość: maja Re: zawracanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.07, 15:57
      • Gość: mmm Re: zawracanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.07, 16:00
        nie można zawracać jeśli jest światło-strzałka kierunkowa lub wcześniej jest
        znak zakazu zawracania
        • Gość: art Re: zawracanie IP: 195.42.249.* 17.05.07, 16:03
          rozumiem, ze masz na mysli swiatła warunkowe? Czyli te, gdzie strzałka jest z
          boku, a główne jest czerwone? Chodzi mi o światła, gdzie strzałka jest na
          zielonym tle. Taka duza strzałka :) nie wiem jak to opisać, ale takie strzałki
          są przeważnie nad ulicą :)
      • Gość: PRD Re: zawracanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 16:02
        Jeżeli przed skrzyżowaniem jest sygalizator S-1 lub S-2 (światła okrągłe) to
        zawracanie jest dozwolone.
        Jeżeli mamy do czynienia z S-3 (strzałki kierunkowe) to zawracanie jest
        dozwolone wyłącznie gdy razem ze strzałką poziomą (skręt w lewo) wystepuje
        strzałka skierowana pionowo w dół.
        • Gość: art Re: zawracanie IP: 195.42.249.* 17.05.07, 16:04
          to dlaczego na egzaminie jak wykonałem zawracanie na takich swiatłach, gdzie
          nie było strzałki w dół, nie było błędu? :)
          • Gość: loser Re: zawracanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 16:23
            Nie wolno zawracać na skrzyżowaniu, niezależnie od sygnalizacji świetlnej, jeśli
            przed nim jest pionowy znak drogowy:
            zakaz zawracania
            zakaz skrętu w lewo

Wolno na sygnalizacji:
            -strzałka zielona w dół i w lewo
            -strzałka zielona "taka jak zawracanie" (sorry ale nie wiem jak lepiej to opisać)
            obydwa sygnalizatory bardzo rzadko wystepują

-zielony okrągły sygnalizator
            -czerwony okrągły plus, obok, strzałka zielona (oczywiście ustawiony po lewej
            stronie- niezbyt często ale bywa na skrzyżowaniach)- zawracanie warunkowe po
            ustąpieniu pierszeństwa jadącym na wprost
            Tylko na takich wolno.

Na sygnalizatorach "strzałkowych"
            strzałka w lewo (jazda tylko w lewo)
            strzałka w lewo i do góry (jazda tylko w lewo i na wprost)
            Nie wolno zawracać.

• Gość: art Re: zawracanie IP: 195.42.249.* 17.05.07, 16:27
              a gdzie to jest napisane? jest w kodeksie? czy gdzies indziej?
              • Gość: admin [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 16:54
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • Gość: gulka Re: zawracanie IP: 80.53.157.* 17.05.07, 19:54
              to ja sie juz pogubilam , to na tych warunkowych u dolu mozna jak jest tylko w
              lewo? bo myslalam ze tak , a tylko na bezkolizyjnych nie mozna.
              • Gość: loser Re: zawracanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 20:26
                W kodeksie nie ma.
                Być może, że jest w jakimś rozporządzeniu.
                Ale na pewno jest część tego, w pytaniach testowych.
                pyt 156, 159, 162
                Są dostępne na stronie ministerstwa transportu.
                • Gość: art Re: zawracanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 21:00
                  to dlaczego na egzaminie to nie był błąd jak zawróciłem na S3?
                  • Gość: :/ Re: zawracanie IP: 80.54.170.* 17.05.07, 21:18
                    Ehhh ludzie od czego macie instruktorów?? Ich macie pytać i od nich się dowiadywać!!

"§ 96. 1. Nadawany przez sygnalizator S-2 sygnał czerwony wraz z sygnałem w
                    kształcie zielonej strzałki oznacza, że dozwolone jest skręcanie w kierunku
                    wskazanym strzałką w najbliższą jezdnię na skrzyżowaniu, z zastrzeżeniem ust. 3.
                    2. Sygnał w kształcie zielonej strzałki, nadawany przez sygnalizator S-2,
                    zezwalający na skręcanie w lewo, zezwala również na zawracanie z lewego
                    skrajnego pasa ruchu, chyba że jest to zabronione znakiem B-23.
                    3. Skręcanie lub zawracanie, o których mowa w ust. 1 i 2, jest dozwolone pod
                    warunkiem, że kierujący zatrzyma się przed sygnalizatorem i nie spowoduje
                    utrudnienia ruchu innym jego uczestnikom.

§ 97. 1. Sygnały świetlne nadawane przez sygnalizator kierunkowy S-3 dotyczą
                    kierujących jadących w kierunkach wskazanych strzałką (strzałkami).
                    2. Przepisy § 95 ust. 1 i 2 stosuje się odpowiednio do sygnałów nadawanych przez
                    sygnalizator kierunkowy S-3.
                    3. Sygnał zielony nadawany przez sygnalizator kierunkowy S-3 oznacza, że podczas
                    jazdy we wskazanym kierunku nie występuje kolizja z innymi uczestnikami ruchu.
                    4. Sygnalizatory kierunkowe S-3 nadające sygnały przeznaczone tylko dla pojazdów
                    skręcających w lewo mogą nie być umieszczone po prawej stronie drogi."

I dla wyjaśnienia, który sygnalizator jest który:
                    www.abc.com.pl/serwis/gfx/318785543_0.gif

Żródło: ROZPORZĄDZENIE MINISTRÓW INFRASTRUKTURY ORAZ SPRAW WEWNĘTRZNYCH I
                    ADMINISTRACJI z dnia 31 lipca 2002 r. w sprawie znaków i sygnałów drogowych.
                    (Dz. U. z dnia 12 października 2002 r.)

Skoro sygnalizator S-3 pozwala na jazdę tylko w kierunku wskazanym przez
                    strzałkę oznacza to, że strzałak w lewo na sygnalizatorze pozwala na skręt w
                    leo, a zabrania zawracania - wyjątek sygnalizator ze strzałką skierowaną w dół -
                    który pozwala na zawrócenie, dodatkowo powinien występować również pas ze
                    strzałką kierunkową do zawracania.

I jeszcze: www.poznan.policja.gov.pl/?p=document&action=show&id=17&bar_id=543
                    • Gość: art Re: zawracanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 21:23
                      to dlaczego mnie nie oblał w tym momencie?
                  • Gość: :/ Re: zawracanie IP: 80.54.170.* 17.05.07, 21:20
                    rt jesteś pewien, że zawracałeś na sygnalizatorze S-3 ?? Może jednak na S-2 albo
                    pryz S-3 byla strzałka w dół? Wątpie, żeby któykolwiek egzamnator przepuścił
                    polenienie takiego ewidentnego błędu jak zawrócenie na sygnalizatorze
                    kierunkowym S-3
                    • Gość: art Re: zawracanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 21:34
                      na pewno to był sygnalizator S3 tylko z jedną strzałką "główną" skierowaną w
                      lewo.Takie "gruba" strzałka. Nie było strzałki w dół. Sygnalizator był
                      umieszczony obok ulicy oraz nad ulicą. Ciezko mi to opisać. Podobny zjaduje sie
                      w pytaniach testowych 158,159,160. Zresztą sam mi podpowiedział, zebym tam
                      zawrócił :) Bo nie byłem pewny i zapytałem czy mam wjechać w ulicę w lewo i tam
                      zawrócić, a on mi powiedział, że tutaj zawrócimy.
                      • Gość: gość Re: zawracanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 10:24
                        A były może dwa pasy w lewo?
                        • Gość: art Re: zawracanie IP: 195.42.249.* 18.05.07, 10:32
                          tak, były 2 pasy, zawracałem ze skrajnie lewego.
                          • Gość: art Re: zawracanie IP: 195.42.249.* 18.05.07, 10:33
                            były 2 pasy w lewo
                            • Gość: gość Re: zawracanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 11:06
                              NO właśnie. Na kursie dowiedziałam się od swojego instruktora, w takim
                              przypadku można zawracać na kierunkowym w lewo. I jak widzę, jest to
                              praktykowane. Ale od innego instruktora słyszałam, że na kierunkowym w życiu!
                              NO ale skoro tu egzaminator to akceptuje... W każdym razie mam obawy w praktyce
                              co do tego zawracania i nie robię tego.
                              • tsa5 Re: zawracanie 18.05.07, 11:38
                                Na sygnalizatorze S-3 gdzie nie ma strzałki skierowanej do dołu nie wolno
                                zawracać.Jest skrzyżowanie bezkolizyjne, jazda możliwa tylko w kierunku
                                wskazanym na sygnalizatorze.Egzaminator popełnił błąd, nie powinien wydać
                                takiego polecenia.
    • oficer11 Re: zawracanie 18.05.07, 16:22
      Masz instruktora on bierze odpowiedzialnosc za intepretacje przepisów jesli
      tego nierobi to go zmien za zwrotem kosztów www.obozmotoryzacyjny.boo.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka