Dodaj do ulubionych

pytanie do instruktora o strzałkę warunkową

18.07.07, 22:11
Jeśli mam:
dwa pasy do skrętu w prawo
i jeden sygnalizator (po prawej stronie) z trzema światłami i strzałką
warunkową , to
gdy owa strzałka się zaświeci, to z obydwu pasów można skręcać w prawo, czy
tylko z prawego skrajnego?
Obserwuj wątek
    • Gość: nieinstruktor Re: pytanie do instruktora o strzałkę warunkową IP: *.acn.waw.pl 18.07.07, 22:15
      nie jestem instruktorem więc ci nie odpowiem chociaż znam odpowiedź
      • Gość: Elwra Re: pytanie do instruktora o strzałkę warunkową IP: *.chello.pl 18.07.07, 22:33
        Nie wkurzaj ludzi. Odpowiedz jeśli wiesz i ... tyle. Strzałka dla skręcających w
        prawo z każdego pasa, pod warunkiem, że zatrzymają się, ustąpią jadącym prosto
        (z mojej lewej) i wtedy wjoooo.
        • Gość: Tobiasz Do Elwry IP: *.chello.pl 19.07.07, 09:19
          Elwra ??? A idącym z lewej strony to nie łaska ustąpić pierwszeństwa. Jeśli tego
          nie wiesz, to nie wkurzaj ludzi błędnymi odpowiedziami.
          • Gość: Elwra Re: Do Elwry IP: *.escom.net.pl 19.07.07, 12:26
            Wyraźnie napisano: z mojej lewej, czyli z ulicy po lewej mają wtedy zielone
            światło! Wiadomo, że jeśli ja stoję na pasie do skrętu w prawo (lub prosto, bo
            to jest drugi pas od prawej strony, jak w temacie) to obok mnie stoi ktoś kto na
            czerwonym na pewno nie pojedzie. Ani prosto, ani w lewo!!!! Więc w mojej
            odpowiedzi "z mojej lewej" czyli z lewej ulicy na skrzyżowaniu będą jechać jako
            pierwsi, a ja za nimi.
            • Gość: Tobiasz Re: Do Elwry IP: *.chello.pl 19.07.07, 13:36
              Czyli tylko jadącym z lewej strony ustępujesz pierwszeństwa, tak ?
              • bujaka_jamajka Re: Do Elwry 19.07.07, 16:12
                Nie chciałabym być pieszym, który znajdzie się w zasięgu samochodu Elwry
              • Gość: Agatka Pieszy nie jest "jadący" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.07, 16:21
                ale logicznym jest, ze trzeba ustapic najpierw pieszemu, a pozniej tym jadacym
                z lewej;)
    • Gość: juz sie boje Co to za pytanie IP: *.chello.pl 20.07.07, 08:25
      Skręcić owszem możesz, ale z pasa/pasów przeznaczonych do skrętu w prawo, a
      jeżeli kierunki na pasach nie są określone to tylko z prawego pasa.
      Oczywiście MUSISZ ustąpić pierwszeństwa tym którzy akurat mają zielone światło
      oraz pieszym (a nawet rowerzystom)
      • linia.frontu Re: Co to za pytanie 20.07.07, 08:55
        Gość portalu: juz sie boje napisał(a):

> (a nawet rowerzystom)

A dlaczego "nawet"? Tym, którzy mają zielone światło, pieszym i rowerzystom.
        • Gość: gangsta.eve Re: Nie ma się co bać :) IP: *.e-wro.net.pl 20.07.07, 12:12
          Wim, że mam ustąpić tym z lewej, pieszym i rowerzystom. Rozumiem
          słowo "warunkowa". Intrygowalo mnie tylko to, czy ta strzałka pozwala warunkowo
          skręcic zarówno tym, którzy są na pierwszym i drugim (prawym i lewym) pasie do
          SKRĘTU W PRAWO. N askrzyzowaniu, na kt. często jestem, ci z Prawego Prawego
          jadą warunkowo (gdy faktycznie mogą), a ci z Lewego Prawego stoją, jakby dla
          nich strzałka nie obowiazywała.
          Uff, trza byłchyba od razu tak długaśne poscisko wysmarować, co by było alles
          klar.
          Pozdrawiam :)
          • Gość: Elwra Re: Nie ma się co bać :) IP: *.chello.pl 22.07.07, 23:32
            Dlatego napisałam: ze wszystkich pasów do skrętu w prawo.
    • marcinz101 Re: pytanie do instruktora o strzałkę warunkową 20.07.07, 14:54
      Musisz zatrzymac sie przed sygnalizatorem (czerwony sygnal) i dopiero wtedy ruszyc ustepujac wszystkim pierwszenstwa tym ktorzy maja zielone swiatlo.
      A skrecac mozna z tych pasow dla ktorych jest to dostepne jak sa znaki poziome to z tych ktore maja strzalke w prawo jak nie ma to tylko z prawego pasa
      (skrecamy w lewo z lewego pasa a w prawo z prawego)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka