nicolettee 20.10.08, 20:32 Jak mamy znak ustap to wjezdzamy na droge z pierwszenstwem.To pierwszenstwo mamy do nastepnego skrzyzowania? Czy jeszcze dalej jak nie ma zadnego znaku,a jest skrzyzowanie rownorzedne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Teodor Re: Droga z pierwszenstwem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.08, 21:22 "5. Znak A-7 "ustąp pierwszeństwa" ostrzega o skrzyżowaniu z drogą z pierwszeństwem. Znak A-7 znajdujący się w obrębie skrzyżowania dotyczy tylko najbliższej jezdni, przed którą został umieszczony. 6. Przepis ust. 5 stosuje się odpowiednio do znaku A-7 umieszczonego przed torowiskiem pojazdów szynowych lub w innych miejscach przecinania się kierunków ruchu." Aby być na drodze z pierwszeństwem musisz mieć znak D-1: "§ 43. 1. Znak D-1 "droga z pierwszeństwem" oznacza początek lub kontynuację drogi z pierwszeństwem. 2. Umieszczona pod znakiem D-1 tabliczka T-6a albo T-6b wskazuje odpowiednio rzeczywisty przebieg drogi z pierwszeństwem przez skrzyżowanie lub układ dróg podporządkowanych. 3. Znak D-2 "koniec drogi z pierwszeństwem" oznacza koniec drogi z pierwszeństwem." "2. Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o: 1) drodze z pierwszeństwem - rozumie się przez to drogę oznakowaną jako droga z pierwszeństwem, na której kierujący zbliżający się do skrzyżowania ma pierwszeństwo w stosunku do kierujących zbliżających się do skrzyżowania drogą oznakowaną jako podporządkowana; 2) drodze podporządkowanej - rozumie się przez to drogę oznakowaną jako droga podporządkowana, na której kierujący zbliżający się do skrzyżowania jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa kierującym zbliżającym się do skrzyżowania drogą oznakowaną jako droga z pierwszeństwem;" Jeśli nie masz nic to możesz w każdej chwili spodziewać się równorzędności !! Jak taką sytuację nazwać? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
sandraa2 Re: Droga z pierwszenstwem 20.10.08, 21:41 Moj instruktor tak mowil:jak masz ustap to wjezdzasz na droge z pierwszenstwem i masz pierszenstwo.A jak zdarzy sie na tej mojej drodze z pierwszenstwem skrzyzowanie bez znaku to co,jade pierwsza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Droga z pierwszenstwem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.08, 20:13 Instruktor prawdę Ci powie(zakładając,że sam wie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Staś Re: Droga z pierwszenstwem IP: *.idc.net.pl 21.10.08, 20:26 Teodor dokładnie rzecz opisał. Nic dodać, nic ująć. Masz "Ustąp pierwszeństwa" to masz ustąpić NA TYM SKRZYŻOWANIU. O następnym, na podstawie tego znaku nie wiesz nic. Jakie będzie, zobaczysz jak dojedziesz. Problem w tym, że w Polsce nie ma obowiązku oznaczać skrzyżowań równorzędnych, nie ma też obowiązku, na drodze z pierwszeństwem, ustawiać przed każdym skrzyżowaniem znaku D-1 (Droga z pierwszeństwem). Zostaje sprawdzać przed takim "niewiadomym" skrzyżowaniem czy na drodze poprzecznej, tyłem do nas nie stoi znak "Ustąp pierwszeństwa" lub "stop". Oraz sprawdzać czy z boku czasem nie jest: -"koniec strefy zamieszkania", -"koniec drogi wewnętrznej", -dojazd do obiektu przydrożnego, - droga twarda, ale o długości mniejszej niż 20 m, np. 19,6 m albo 9,8 m. Łatwe, co? No i udawać, ze wszystko ok. Albo jeździć "na pamięć" co robi pewnie większość kierowców. Też to jakieś rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
mdrive Re: Droga z pierwszenstwem 21.10.08, 21:15 ...muszę się niestety zgodzić z powyższymi wypowiedziami, niestety! A dlaczego niestety?: Tak jak opisał Teodor i inni potwierdzili, znak A-7 ostrzega o skrzyżowaniu z DROGĄ Z PIERWSZEŃSTWEM! czy nic Wam się nie narzuca??? Ja zawsze lubiłem śledzić niedociągnięcia w ustawie lub w stawianiu znaków. Jeśli A-7 ostrzega, że wjeżdżamy na DROGĘ Z PIERWSZEŃSTWEM, to trzymajmy się nazewnictwa, taka droga POWINNA BYĆ OZNAKOWANA ZNAKIEM D-1.!!! BO TAK SIĘ OZNACZA DROGĘ Z PIERWSZEŃSTWEM. :) Proszę wczytajcie się. Więc teoretycznie po wyjechaniu "spod znaku A-7" powinienem mniemać, że znajduję się "pod obowiązywaniem" znaku D-1.!!! Ja wiem, że w praktyce tak nie nie jest, ale moim zdaniem jest to błąd!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mdrive Re: Droga z pierwszenstwem 21.10.08, 21:22 ...Stasiu, dodam jeszcze, że już kiedyś o tym pisałem. W Polsce równorzędnych nie musimy oznakowywać, ale jeśli już wjedziemy za znak D-1, to niestety, przed każdym następnym skrzyżowaniem muuuuusi być powtórzony D-1 ( zauważ, że w mniejszym rozmiarze ) niż znak D-1 początkowy. Pisałem również, że odstępstwo jest tylko przed wlotem drogo jednokierunkowej. Jeśli znak D-1 zostanie zniesiony poprzez znak D-2, to wtedy się zgadzam. Wtedy już się go znowu nie stawia bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Staś do mdrive IP: *.idc.net.pl 21.10.08, 21:45 Tak jak piszesz byłoby logicznie. Szkoda, że nie masz takiej mocy sprawczej, aby to wprowadzić. Ale niestety zostaje "zgaduj-zgadula". Co do obowiązku ustawiania znaku D-1, to muszę sprawdzić w instrukcji. Niestety, trochę to potrwa. Praktyka z naszych dróg raczej utwierdza mnie w przekonaniu, że takiego obowiązku nie wprowadzono. Zawsze mnie zadziwia, że mamy takie mnóstwo znaków na drogach (stanowczo za dużo), a rzeczy które powinny być jasno oznaczone, nie są. Odpowiedz Link Zgłoś
mdrive Re: do mdrive 21.10.08, 22:13 ...już niejedno krotnie słyszałem, że złomiarze kradną znaki drogowe :(.Ale jeszcze raz powtórzę, że tyyyylko "równorzędnych" nie mamy obowiązku oznakowywać!!!, bo jest ich tysiące i drogo by to kosztowało! Natomiast skrzyżowania podporządkowane lub z pierwszeństwem muszą być oznakowane!!! Taka jest zasada: " zbliżając skrzyżowania nieoznakowanego znakami pierwszeństwa lub podporządkowania, zachowaj ostrożność szczególną i ustąp nadjeżdżającemu z prawej strony. takie nazywamy równorzędnym. Tak Stasiu,ja wiem, że Ty wiesz!!! :):):) Odpowiedz Link Zgłoś
aniamamamarty Re: do mdrive 21.10.08, 22:27 Gość portalu: Staś napisał(a): > Tak jak piszesz byłoby logicznie. Szkoda, że nie masz takiej mocy sprawczej, ab > y > to wprowadzić. Ale niestety zostaje "zgaduj-zgadula". > Co do obowiązku ustawiania znaku D-1, to muszę sprawdzić w instrukcji. > Niestety, trochę to potrwa. Praktyka z naszych dróg raczej utwierdza mnie w > przekonaniu, że takiego obowiązku nie wprowadzono. > Zawsze mnie zadziwia, że mamy takie mnóstwo znaków na drogach (stanowczo za > dużo), a rzeczy które powinny być jasno oznaczone, nie są. Tia, żeby jeszcze Wasze wypowiedzi z całym szacunkiem były równie jasne ...No chyba, że to wątek instruktorski mocno :) Panowie, który kursant wie , że np. podwójna ciągła to linia P-4 ... Odpowiedz Link Zgłoś
permanentne_7_niebo Re: do mdrive 22.10.08, 23:23 Ja wiem :) Wystarczy wziąć podręcznik:) A-7 każdy zna! Resztę już trzeba sprawdzić;) Albo wyczaić z kontekstu. Też się poczułam głupia:) Ja to muszę zobaczyć, ja nie umiem przeczytać. :) Odpowiedz Link Zgłoś
permanentne_7_niebo Re: Droga z pierwszenstwem 22.10.08, 23:19 Gość portalu: Staś napisał(a): > Łatwe, co? > No i udawać, ze wszystko ok. Zapamiętać! :D Odpowiedz Link Zgłoś
aniamamamarty Re: Droga z pierwszenstwem 21.10.08, 22:19 a czy znak "ustąp pierszeństwa" jest znakiem zakazu ?? coby miał być odwołany kolejnym skrzyżowaniem ?/ Odpowiedz Link Zgłoś
mdrive Re: Droga z pierwszenstwem 21.10.08, 22:30 ...oj!, aniamamamarty!!! :), daj spokój. Znak A-7 DOTYCZYŁ I DOTYCZY DO DZISIAJ tylko jednego najbliższego skrzyżowania! podstawy zasad ruchu drogowego. spróbuj się wczytać i zrozumieć o co nam chodzi. :) Odpowiedz Link Zgłoś
exotic.girl Re: Droga z pierwszenstwem 21.10.08, 23:52 Mi instruktor tlumaczy,ze jak mam stop to wjezdzam na droge z pierwszenstwem i nie ustepuje tym z prawej,jak nie ma znakow to mam pierwszenstwo.I teraz sie zastanawiam czy do tego skrzyzowania czy dalj? I czy jak mam ustap pierwszenstwa to pozniej jest tak samo jak z tym stopem?? Odpowiedz Link Zgłoś
aniamamamarty Re: Droga z pierwszenstwem 22.10.08, 00:03 mdrive napisał: > ...oj!, aniamamamarty!!! :), daj spokój. Znak A-7 DOTYCZYŁ I DOTYCZY DO DZISIAJ > tylko jednego najbliższego skrzyżowania! podstawy zasad ruchu drogowego. spróbu > j > się wczytać i zrozumieć o co nam chodzi. :) No w co, jak w co, ale w to co piszesz Ty i Staś to się najuwazniej na tym forum wczytuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Staś do animamymarty IP: *.idc.net.pl 22.10.08, 22:02 Aniumammomarty, jak piszesz , doskonale wiesz co to jest linia P-4 :-). Czyli nie jest tak źle. Myślę, ze równie doskonale wiesz o czym piszemy. Jak coś niejasne to pytaj. A co do skrzyżowań napiszę szerzej: 1.Znak "Ustąp pierwszeństwa" jest znakiem ostrzegawczym i ostrzega o konkretnym niebezpieczeństwie. W tej sytuacji jest to konkretnie sformułowane: Przed nami droga z pierwszeństwem przejazdu i pojazdom jadącym tą drogą tego pierwszeństwa musimy ustąpić. Ten znak ostrzega o jednym skrzyżowaniu. Potwierdzę tylko to co napisałem wcześniej: o jednym skrzyżowaniu , jak sytuacja będzie na następnym powinniśmy dowiedzieć się później. Nie zgodzę się tu z mdrive (wyjątkowo), że możemy być pewni, że po wjechaniu na drogę poprzeczną jesteśmy już w ciągu drogi z pierwszeństwem oznaczonej znakiem D-1 -Droga z pierwszeństwem. Nawet jeżeli nasze skrzyżowania byłyby oznaczane czytelnie (a nie są) to na drodze poprzecznej przed "naszym" skrzyżowaniem mógł być ustawiony znak ostrzegawczy A-6 - skrzyżowanie z drogą podporządkowaną. We wszystkich wariantach: A-6a,A-6b, A-6c, A-6d, A-6e (przepraszam za nazwy literowe, ale zainteresowani mają zapewne do dyspozycji odpowiednie rozporządzenie) znak ten informuje, że jest to JEDNO skrzyżowanie. 2.A generalizując przejazd przez skrzyżowania to przed każdym z nich jesteśmy obowiązani zachować szczególną ostrożność - Prawo ruchu drogowym art. 25. Uwaga dla początkujących (i nie tylko) czyli jest pewne, że musimy każde skrzyżowanie zauważyć. 3.Sprawa teoretycznie jest prosta. Bo mamy albo skrzyżowanie równorzędne, albo z ustalonym znakami pierwszeństwem (w tym z tzw. pierwszeństwem łamanym), albo ze skrzyżowaniem z sygnalizacją świetlną, albo z osobą kierującą ruchem. Zgadza się? 4.Raczej nie ma problemu z zauważeniem policjanta czy świateł. Na skrzyżowaniu z pierwszeństwem łamanym też zwykle są komplety znaku i tabliczki T-6a, T-6c na każdym wlocie. Problem się pojawia z rozróżnieniem skrzyżowania równorzędnego i takiego na którym droga poprzeczna jest podporządkowana. Niestety często w obu tych sytuacjach na naszej drodze nie ma żadnego znaku. Logika podpowiada, że powinien być. Mdrive pisze, ze co najmniej w sytuacji kiedy poruszamy sie z drogą z pierwszeństwem. Czyli powinien być jeden ze znaków: A-6 lub D-1. Byłoby jasno i prosto. 5.Jakby tego było mało, mamy też pierwszeństwo, gdy pojazd wyjeżdżający z prawej strony włącza się do ruchu. Sytuacja wygląda jak skrzyżowanie, ale "włączanie się do ruchu" oznacza obowiązek ustąpienie pierwszeństwa wszystkim innym pojazdom lub uczestnikom ruchu - PoRD art.17.2, a nie tylko pojazdom na drodze z pierwszeństwem lub na tej samej drodze pojazdowi z prawej. Kiedy to następuje: 1.gdy wyjeżdża z drogi gruntowej. Jasne, ale drogą gruntową jest też droga twarda w obrębie skrzyżowania, jeżeli długość części utwardzonej nie przekracza 20 m. W jaki sposób kierowca ma to zmierzyć tym bardziej, że nie jest określone od jakiego punktu zacząć? 2.gdy wyjeżdża z dojazdu do obiektu przydrożnego. Też jasne ale jak daleko od drogi ma być ten obiekt, żeby drogę potraktować jako dojazd do obiektu przydrożnego? W końcu każda droga jest dojazdem do czegoś, po to została wybudowana? 3.gdy wyjeżdża ze "strefy zamieszkania" lub z "drogi wewnętrznej". Oznacza to, że jeszcze dwa znaki regulują pierwszeństwo przejazdu : "D-41 - koniec strefy zamieszkania" i "D-47 - Koniec drogi wewnętrznej". Niby jasne, ale znaki te są ustawiane po lewej stronie drogi, a świadomość co one oznaczają jest tak mała wśród kierowców, że często są uzupełniane dodatkowo znakiem "Ustąp pierwszeństwa". Dla kierowcy sprawa jaśniejsza, w razie problemów akademicka dyskusją, czy wyjeżdżając z tak oznaczonej drogi "włączał się do ruchu" czy "miał obowiązek ustąpić pierwszeństwa pojazdom jadącym drogą poprzeczną" ? I to by było na tyle. Nie napisałem tego, aby robić komukolwiek mętlik w głowie. Niestety tak "czytelnie" jest na naszych drogach. Odpowiedz Link Zgłoś
mdrive Re: do animamymarty 22.10.08, 22:16 ...a właśnie, Stasiu!!!! i o tym ja pisałem! O nazewnictwie. To co teraz napisałeś to sama kwintesencja, prawdziwa i niezaprzeczalna. Ja tylko się pytam, DLACZEGO znak A-7 ostrzega przed dojeżdżaniem DO DROGI Z PIERWSZEŃSTWEM PRZEJAZDU???? :):):), przecież obaj wiemy i wszyscy inni powinni też wiedzieć, że to nie prawda, czemu dałeś dowód oczywisty. :):):) Ja nie twierdziłem tezy przeciwstawnej twojej! Powtarzam, lubię wychwytywać błędy w ustawie. TY MASZ RACJĘ, A NIE JA. Pisałem to świadomie. Odpowiedz Link Zgłoś