Dodaj do ulubionych

przesiadka

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.08, 13:18
W poniedziałek oblałem egzamin na placu. Bardzo chciałem wyjechać na miasto i skorzystałem ze swojego prawa. Niestety długo nie pojeździłem. Egzaminator kazał mi się przesiąść w pewnym momencie, gdyż nie zauważyłem, że włączyły mi się światła drogowe. Stwierdził, że zagrażam ruchu drogowemu.Czy to aż tak poważne przewinienie?
Obserwuj wątek
    • beatrix_75 Re: przesiadka 29.10.08, 13:35

(...)Bardzo chciałem wyjechać na miasto i skorzystałem ze swojego
      prawa. (...)

jakiego prawa ???
      • Gość: maly Re: przesiadka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.08, 13:40
        Prawa, że pomimo niegatywnego wyniku egzaminu mogęwyjechaćna miasto...
        • nioma Re: przesiadka 29.10.08, 13:42
          skoro zaplacone to mozna to wykorzystac
          • Gość: obserwator Re: przesiadka IP: *.idc.net.pl 29.10.08, 14:30
            Jest takie sformułowanie: "zachowanie osoby egzaminowanej świadczy o możliwości
            stworzenia zagrożenia". Skoro nie wie co robi, bo światła drogowe włączają się
            "same", to coś chyba w tym jest. Proponuje ocenić samemu na chłodno, bez emocji.
            • Gość: Dżemal Re: przesiadka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.08, 14:38
              Jest też Tabela 12 (załącznik do instrukcji egzaminowania) pt. "Naruszenia
              przepisów ruchu drogowego skutkujące przerwaniem egzaminu państwowego na prawo
              jazdy". Nic tam nie ma o światłach.
              • nioma Re: przesiadka 29.10.08, 14:40
                ale tez wiadomo, ze drogowych nie uzywa sie w miescie tzn terenie
                zabudowanym, bo mozna oslepic jadacego z przeciwnej strony i
                spowodowac zagrozenie.
                A przynajmniej tak to pamietam, jesli sie myle to prosze o
                poprawienie mnie.
                • Gość: Dżemal Do nioma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.08, 14:48
                  Masz absolutną rację, ale są błędy, po których NATYCHMIAST przerywa się egzamin
                  i są błędy skutkujące negatywnym wynikiem po, zakończeniu egzaminu.
                • Gość: Dżemal Do nioma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.08, 14:49
                  A skąd pomysł, że świateł drogowych nie można używać na obszarze zabudowanym?
                  • nioma Re: Do nioma 29.10.08, 14:51
                    No wlasnie, skad?
                    Zarzz posprawdzam bo siedzi mi w glowie, ze tak jest
                    • Gość: Dżemal Re: Do nioma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.08, 14:55
                      Można używać od zmierzchu do świtu na nieoświetlonych drogach. Ale z tym
                      oślepianiem masz rację, nie wolno:)
                    • nioma Re: Do nioma 29.10.08, 14:55
                      moze mi sie wzielo stad:

Używanie świateł drogowych jest dozwolone wyłącznie w czasie od
                      zmierzchu do świtu na nieoświetlonych drogach, tylko wówczas, kiedy
                      nie spowoduje to oślepiania innych kierujących lub kolumn pieszych.

Poniewaz jezdze po miescie i tam sa wszystkie drogi oswietlone
                      (latarnie miejskie)
                      to utrwalilo mi sie, ze w terenie zabydowanym swiatel drogowych nie
                      uzywamy. Ale oczywiscie masz racje: mozna uzywac w terenie
                      zabudowanym wtedy, kiedy droga jest nieoswietlona i nie oslepimy
                      tymi swiatlami innych uzytkownikow drogi.
                      Dziekuje za zwrocenie uwagi
                  • Gość: maly Re: Do nioma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.08, 14:55
                    z tego co sięorientuję to nie można na obszarze zabudowanym na oświetlonych drogach.mi poprostu chodzi o to, czy jest to błąd skutkujący przerwaniem egzaminu!!
                • Gość: an hmm... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.08, 18:55
                  a czy w dzien mozna kogos oslepic jakimikolwiek swiatlami?
                  tylko nie wiadomo o jakiej porze dnia odbywal sie egzamin...
            • Gość: nikkola Re: przesiadka IP: *.89.90.43.static.crowley.pl 29.10.08, 14:39
              bez przesady - tu nie chodzi o to, że nie wie co robi tylko o to, że
              prawdopodobnie przy włączaniu kierunku nie zauważył, że
              włączył....Po prostu egzaminator nie chciał tracić czasu skoro wynik
              egzaminu był już przesądzony. I tak się dziwię, że Ci w ogóle
              zaproponował wjazd do miasta:)
              • Gość: maly Re: przesiadka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.08, 14:43
                no i o to mi chodziło, że nie ma nic napisane o przerwaniu egzaminu z powodu świateł...a przecież jakby się uprzeć to jak ktośnie włączy kierunkowskazu to też stwarza zagrożenie a egzaminu sie nie przerywa!!!mało tego jak to mu się zdaży tylko raz na egzaminie to ma szanse zdać.poprostu chciałem wykorzystać mój czas jeżdzenia po mieście do końca.
                • Gość: obserwator Re: przesiadka IP: *.idc.net.pl 29.10.08, 15:09
                  Podtrzymuję to co napisałem wcześniej.
                  P.S.
                  Zamiast gloryfikować tylko tabelę 12 proponuję przeczytać całą treść 217-tki
                  dotyczącą egzaminu. Nie pomijając paragrafu 30 - punt 4.2) bo pewnie tym
                  egzaminator uzasadnił przerwanie.
                  Zresztą od tego trzeba było zacząć : z jakiego powodu egzaminator przerwał
                  egzamin? Pewnie jest to w Arkuszu przebiegu egzaminu wpisane.
                  • Gość: Dżemal Re: przesiadka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.08, 15:18
                    A ja oprócz przeczytania proponuję zrozumienie treści. Egzamin zostaje
                    przerwany, jeżeli zachowanie osoby egzaminowanej świadczy o możliwości
                    spowodowanie zagrożenia. Te zachowania są wymienione w tabeli 12.
                  • Gość: maly Re: przesiadka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.08, 15:18
                    napisałem na samym początku że kazał mi się przesiąść, bo włączyłem światła drogowe i tym stworzyłem zagrożenie.dziekuję za wytłumaczenie sensowności przerwania egzaminu, ale w takim razie dlaczego nie przerywają egzaminu gdy ktoś robi bład nie sygnalizując zamierzonych manewrów. przecież też stwarza zagrożenie.jeżęli zrobi to dwa razy ma conajwyżej wynik negatywny ale nie przesiadkę...
                    • nioma Re: przesiadka 29.10.08, 15:19
                      ale na jakiej podstyawie to piszesz?
                      widziales? byles swiadkiem?
                      • Gość: maly Re: przesiadka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.08, 15:21
                        tak.mój kolega ma wpisane w karcie przebiegu dwa razy N włąśnie przy sygnalizowaniu zamierzonych manewrów.dwa razy nie włączył kierunkowskazu zjeżdżając z ronda.nikt egzaminu nie przerwał.zakończył się jedynie wynikiem negatywnym.
                        • nioma Re: przesiadka 29.10.08, 15:25
                          a moze egzaminator uznal, ze skoro nawet takich rzeczy jak swiatla
                          nie robisz prawidlowo (bez urazy) to mu sie nie chce czasu tracic?
                          a kolega widocznie radzil sobie dobrze i egzaminator uznal, ze w
                          jego przypadku to drobne i nieistotne bledy

pamietaj, ze na egzaminie jest oceniana calosc zachowania na drodze
                          a nie tylko jeden czy dwa szczegoly.
                          jesli komus raz zgasnie samochod to nic sie nie stanie. ale jesli
                          zgasnie na srodku torow tramwajowych i spowoduje zagrozenie to juz
                          jest zupelnei cos innego, prawda?
                          • Gość: maly Re: przesiadka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.08, 15:34
                            wiesz ja juz i tak mialem egzamin niezdany...mi nie chodzi o widzimisie egzaminatora tylko jak to jest wedlug prawa.poza tym w pozostalych punktach mam wszedzie P(oprocz parkowania, ktorego zrobic nie zdazylem).
                    • Gość: Dżemal Re: przesiadka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.08, 15:25
                      No właśnie Kolego Obserwatorze, dlaczego???
                      • Gość: ech Re: przesiadka IP: *.adsl.inetia.pl 29.10.08, 16:04
                        oslepianie innych kierujących jest zagrożeniem i należało egzamin przerwać.
                        • Gość: Dżemal Re: przesiadka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.08, 16:16
                          Skręcanie bez sygnalizowania kierunkowskazem jest zagrożeniem i nie należało
                          egzaminu przerwać. Ponawiam pytanie - dlaczego?
                          • nioma Re: przesiadka 29.10.08, 16:51
                            ponawiam wypowiedz

moze egzaminator uznal, ze skoro nawet takich rzeczy jak swiatla
                            nie robisz prawidlowo (bez urazy) to mu sie nie chce czasu tracic?
                            a kolega widocznie radzil sobie dobrze i egzaminator uznal, ze w
                            jego przypadku to drobne i nieistotne bledy

pamietaj, ze na egzaminie jest oceniana calosc zachowania na drodze
                            a nie tylko jeden czy dwa szczegoly.
                            jesli komus raz zgasnie samochod to nic sie nie stanie. ale jesli
                            zgasnie na srodku torow tramwajowych i spowoduje zagrozenie to juz
                            jest zupelnei cos innego, prawda?
    • Gość: gosc Re: przesiadka IP: *.jaw.vectranet.pl 29.10.08, 16:56
      z czystej ciekawosci prosze o odpowiedz na pytanie kogos kompetentnego, np. egzaminatora;)
      • Gość: gosc Re: przesiadka IP: *.jaw.vectranet.pl 29.10.08, 16:57
        oskduet.pl/egzprzerw.php
        o swiatlach mowy nie ma...
      • Gość: 3231 Re: przesiadka IP: 212.182.107.* 29.10.08, 17:05
        Jeśli chcesz opinii egzaminatora, to było zapytać egzaminatora gdy
        miałeś ku temu okazję.
        I tak oblałeś na placu, więc jaka różnica? Na drugi raz lepiej się
        przygotuj.
        • Gość: gosc Re: przesiadka IP: *.jaw.vectranet.pl 29.10.08, 17:08
          chyba nie do mnie...;)zreszta nie ma to jak zlosliwosc.czytam czasami to forum i niektorzy naprawde nie powinni sie wypowiadac...nie o to sie pytaja.nie potraficie czytac ze zrozumieniem to nie odpowiadajcie.
          • Gość: obserwator do Dżemala IP: *.idc.net.pl 29.10.08, 18:41
            Podtrzymuję propozycję czytania ze zrozumieniem całej 217-tki.
            Wróćmy do paragrafu 30.4 . Paragraf ten podaje przypadki, kiedy egzamin zostaje
            przerwany przez egzaminatora.
            Ponieważ nie wszyscy czytali, przytaczam (tylko niektóre punkty):
            Egzamin zostaje przerwany przez egzaminatora, gdy:
            pkt.2) zachowania osoby egzaminowanej świadczą o możliwości stworzenia
            zagrożenia dla bezpieczeństwa ruchu drogowego,
            pkt.5) osoba egzaminowana naruszyła przepisy ruchu drogowego w sposób określony
            w tabeli 12 załącznika nr 5 do rozporządzenia.
            Jak widać (chyba jasno) są to dwa oddzielne punkty i nie widzę powodu, by je
            mieszać.
            pkt 2) jest punktem bardzo pojemnym i tu egzaminator ocenia jakie było
            zachowanie i czy świadczy to o możliwości stworzenia zagrożenia.
            Natomiast tabela 12 wymienia dokładnie naruszenia przepisów ruchu drogowego
            skutkujące przerwaniem egzaminu.
            P.S.
            Natomiast dalej nie oceniam egzaminu, bo znam wersję jednej strony, nawet
            nie wiem, jaka przyczyna zastała podana w Arkuszu przebiegu egzaminu. W
            przypadku zdającego najprościej było spytać egzaminatora zaraz po egzaminie.
            Byłoby prościej i rzetelniej.
            • Gość: egz. Re: do Dżemala IP: *.adsl.inetia.pl 29.10.08, 21:00
              używanie świateł drogowych na egzaminie zawsze będzie oślepiało innych i zawsze
              jest to zagrożenie (pomijając fakt -nie powtarzalności- tego błędu)a NIE użycie
              kierunkowskazu czy takim zagrożeniem jest zawsze? Czasami tak ,użycie
              kierunkowskazu w sposób nieprawidłowy jest zagrożeniem i egzamin jest
              natychmiast przerywany. Zależnie od okoliczności jakie w danej chwili występują.
              "Obserwator" ma rację, tabela 12 to nie koniec możliwości przerwania egzaminu.
              • mdrive Re: do Dżemala 29.10.08, 21:51
                ...umiejętność używania oświetlenia zewnętrznego pojazdu jest jednym z
                podstawowych obowiązków kierującego. więc całą dyskusję uważam za bezcelową.
                Na drodze oświetlonej obowiązuje zakaz używania świateł drogowych. Będąc
                egzaminatorem odczekał bym chwilkę dając możliwość ich wyłączenia i przerwał bym
                egzamin. Ot wszystko.
                • aniamamamarty Re: do Dżemala 01.11.08, 21:44
                  mdrive napisał:

> ...umiejętność używania oświetlenia zewnętrznego pojazdu jest
                  jednym z
                  > podstawowych obowiązków kierującego. więc całą dyskusję uważam za
                  bezcelową.
                  > Na drodze oświetlonej obowiązuje zakaz używania świateł drogowych.
                  Będąc
                  > egzaminatorem odczekał bym chwilkę dając możliwość ich wyłączenia
                  i przerwał by
                  > m
                  > egzamin. Ot wszystko.

Mam nadzieję, ze ta chwila bylaby bardzo krótka ;) bo ja nie
                  chcialabym dostać tymi długimi po oczach na drodze na której się
                  kompletnie nie spodziewam ich użycia ...
                  • mdrive Re: do Dżemala 01.11.08, 21:50
                    ...słuszna uwaga! dlatego właśnie egzaminator ma rację.
                  • aniamamamarty Re: kontrolki po coś są... 01.11.08, 21:51
                    I chwała mojemu instruktorowi zaciagającemu mi lekko ręczny a czasie
                    jazdy co mnie nauczyło obserwacji nie tylko tego co się dzieje za
                    szybą;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka