Dodaj do ulubionych

nowa skoda i światła do jazdy dziennej?

13.04.09, 21:57
Nowa skoda oktawia ,po włączeniu silnika w sam.włączają się światła
jazdy dziennej a tylne pozycyjne nie.To jest niezgodne z polskimi
przepisami Dz.U. nr 32 z 2003 str. 2131. Co wy na to ? Jak polacy
dali homologację.
Obserwuj wątek
    • mdrive Re: nowa skoda i światła do jazdy dziennej? 13.04.09, 22:09
      ...prosta sprawa. Światła jazdy dziennej może się włączają samoczynnie.
      No problem. Skoda nie w Polsce robiona jest.
      W Polsce obowiązuje jazda ze światłami mijania a wtedy zawsze z tyłu włączą się
      pozycyjne. Po co homologacja do oczywistych spraw? Włącz światła mijania a
      pozycje z tyłu będą! :) ( nawet już przy włączonych pozycyjnych przednich.
      • Gość: czesiek ma rację. Re: nowa skoda i światła do jazdy dziennej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.09, 08:31
        Dz.u.108. Art. 51. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany używać
        świateł mijania podczas jazdy w warunkach normalnej przejrzystości
        powietrza:
        2. W czasie od świtu do zmierzchu w warunkach normalnej
        przejrzystości powietrza, zamiast świateł mijania, kierujący
        pojazdem może używać świateł do jazdy dziennej.

Nie prosta sprawa;
        Ponieważ w Polsce zamiast świateł mijania, kierujący pojazdem może
        używać świateł do jazdy dziennej.Do tych świateł w skodzie trzeba
        włączć pozycyjne.I to jest niezgodne z przepisami.
        Dz.U. nr 32 z 2003 str 2131
        "połączenie elektryczne powinno być takie, aby nie można było ich
        włączyć, jeśli nie są jednocześnie włączone tylne światła pozycyjne.
        Powinny się automatycznie wyłączać, jeżeli włącza się światło
        mijania lub drogowe, z wyjątkiem krótkotrwałego włączania światła
        mijania lub drogowego jako ostrzegawczego sygnału świetlnego"
        • mdrive Re: nowa skoda i światła do jazdy dziennej? 14.04.09, 21:22
          ...wcale nie.
          Na rynku jest wiele aut zagranicznych gdzie obowiązują inne przepisy.
          "Ponieważ w Polsce zamiast świateł mijania, kierujący pojazdem może
          > używać świateł do jazdy dziennej.Do tych świateł w skodzie trzeba
          > włączyć pozycyjne.I to jest niezgodne z przepisami".
          Jest zgodne z przepisami i homologacja jest.
          Jeśli w danym modelu przy dziennych nie zapalą się pozycyjne tylne to należy po
          prostu jeździć na mijania.
          To jest proste.
          Jeśli pojazd ma możliwość włączenia wszystkich rodzajów świateł to jest zdolny
          otrzymać świadectwo homologacji. A taką zdolność ten model pojazdu posiada! A my
          wtedy używamy ich zgodnie z konstrukcją i możliwościami danego modelu.
          Więc :
          CZESIEK RACJI NIE MA!
          • Gość: czesiek0 Re: nowa skoda i światła do jazdy dziennej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.09, 21:58
            Do mdrive.
            Kompletne bzdury, wciskanie ciemnoty,brak umiejętności czytania
            ustawy i roporządzeń, osobiste interpretacje niezgodne z zapisem
            prawo o ruchu drogowym,własne opinie,brak analizy,brak wiedzy o
            świdectwie homologacji, głupoty.
            cytuję: To jest proste.
            > Jeśli pojazd ma możliwość włączenia wszystkich rodzajów świateł to
            jest zdolny otrzymać świadectwo homologacji. A taką zdolność ten
            model pojazdu posiada! A my wtedy używamy ich zgodnie z konstrukcją
            i możliwościami danego modelu.

A ja tylko spytałem jak to jest ze światłami dziennymi?

I to wszystko uczą w motokurs-to jest proste.

• mdrive Re: nowa skoda i światła do jazdy dziennej? 14.04.09, 22:08
              ...Czesiu, nie obrażaj i nie wyszydzaj, bo się nie znasz.
              Światła dzienne są tylko zamiennikiem jeśli takowe są w pojeździe. Możemy ich
              używać, ale nie musimy! I jeśli pojazd takiej możliwości nie ma to ich nie
              używamy. I nie ucz mnie o warunkach homologacji. Jeśli w pojeździe zainstalowane
              są wszystkie rodzaj urządzeń wymagane w danym kraju, możliwe do użycia to pojazd
              taki uzyskuje homologację.
              Nie potrzebnie się podniecasz, wskutek czego wpadasz w irytację i zaczynasz
              szydzić i wymyślać od bzdurzenia itp. Czy ja tak Piszę o twoim poście? tYLKO GO
              KOMENTUJĘ W SPOSÓB KULTURALNY I NA POZIOMIE.

> "I to wszystko uczą w motokurs-to jest proste".
              Ostatniej frazy twojego postu nie łapię. O co chodzi?
              • mdrive Re: nowa skoda i światła do jazdy dziennej? 14.04.09, 22:20
                ...i Czesiu,
                Na rynek nie trafi nic bez świadectwa homologacji, szczególnie w takiej branży
                jak motoryzacja. Nawet suszarka do włosów musi mieć takie świadectwo a co
                dopiero auto? Jeśli je ma to zaufaj, tam siedzą mądrzejsi od nas. Nawet "L" na
                dachu, którą wozimy podczas nauki ma certyfikat dopuszczenia do ruchu. A Ty
                zarzucasz brak homologacji w Skodzie a mnie gadanie bzdur!
                Zweryfikuj podejście do sprawy i nie pisz, że ja mówię bzdury i takie tam inne. :)
                • Gość: czesiek0 Re: nowa skoda i światła do jazdy dziennej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.09, 22:14
                  i to pytanie dla mdrive było za trudne...
                  Postawię to pytanie jeszcze raz może jaśniej:
                  Czy jest zgodne z polskimi przepisami aby światła dzienne w
                  pojeździe samochodowycm można włączyć bez świateł pozycyjnych
                  tylnych?
                  Ja się nie pytam o warunki używania świateł?
                  Ja się pytam czy to jest zgodne z rozporządzeniem jakim warunkom
                  technicznym powinny odpowadać światła zewnętrzne w poj. sam.
                  Jeżeli mdrive jest wykładowcą, instruktorem c+e i znawcą tematu to
                  proszę o odpowiedź.Czy mdrive rozumie moje pytanie.

I to wszystko uczą w motokurs-to jest proste.
                  • mdrive Re: nowa skoda i światła do jazdy dziennej? 15.04.09, 23:15
                    ...czesiu, jeszcze raz powtórzę, że się nie znasz. Dowodem na to może być twój
                    komentarz w innym wątku, ze dcm może być 4,250kg :)
                    Jeszcze raz powtórzę, czesiu, że większość standardowych pojazdów w ogóle nie
                    posiada świateł dziennych!!! Ich używanie jest nie obowiązkowe i dlatego twoje
                    pytanie nie jest celne
                    'Ja się pytam czy to jest zgodne z rozporządzeniem jakim warunkom
                    > technicznym powinny odpowadać światła zewnętrzne w poj. sam." Tak, taka
                    konstrukcja pojazdu jest zgodna z wymogami tego kraju, który produkuje auto. A u
                    nas nie, wiuęc u nas po prostu nie używamy tej funkcji i tyle. Czy jeśli jakiś
                    pojazd posiada postojowe to musi je używać ? ( nie mówię czesiu o pozycyjnych ).
                    Na świecie są różne przepisy w różnych państwach i właśnie w tych różnych
                    państwach używamy świateł zgodnie z obowiązującymi w nich przepisami. A pojazdy
                    produkuje się tak, żeby spełniały warunki tych państw.
                    Ten model auta te warunki spełnia!!!!! Używanie dziennych jest dobrowolne a nie
                    obowiązkowe.
                    "i to pytanie dla mdrive było za trudne..."
                    Oj czesiu, nie umiesz jednak zachować umiaru! :), znów szydzisz. A przecierz ja
                    spokojnie i grzecznie.
                    zA TRUDNE??? :)głupstwa gadasz. Jak chcesz to ja mogę tobie zadać kilka
                    trudnych, chcesz powalczyć???
                    Pytanie retoryczne, bo chyba nie będę sobie zawracał głowy.
                  • mdrive Re: nowa skoda i światła do jazdy dziennej? 15.04.09, 23:27
                    ...i jeszcze jedno, czesiu
                    "I to wszystko uczą w motokurs-to jest proste. "
                    Jeśli Cię tego uczą w tej szkole to ją szybko zmień!!!
                    • Gość: czesiek) Re: nowa skoda i światła do jazdy dziennej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.09, 12:05
                      i nie dostałem odpowiedzi na proste pytanie...
                      czy instruktor może byś taki tępy?

...posiadam szklaną kulę! i widzę!
                      "I to wszystko uczą w motokurs-to jest proste. "
                      • mdrive Czesiu 16.04.09, 21:07
                        ...czy ja Ci coś zrobiłem ??? :):):)
                        "> czy instruktor może byś taki tępy?"
                        Głupie pytanie Czesiu! :)
                        No bo jeśli jestem taki tępy to znaczy,że może!, po co więc pytasz?
                        Brak logiki w pytaniu.
                        I powiem więcej, ustawa nie zabrania być instruktorem osobie tępej, więc nim
                        jestem i już:):):). Kilku tępych instruktorów powinno być, dla równowagi. Gorzej
                        jak egzaminator jest tępy, a takich znamy wielu.
                        Między innymi dlatego nie zostałem egzaminatorem, bo tępy jestem :).
                        ...czesiu ( robisz wszystko by szacunek stracić i zaręczam, że nie tylko u mnie.
                        • mdrive i jeszcze jednoi, czesiu 16.04.09, 21:17
                          ...
                          czy nie uważasz, że wyjątkowo tępa jest osoba, która twierdzi, że kat B pozwala
                          prowadzić zespół pojazdów do 4250 kg???
                          • Gość: czesiek0 Re: i jeszcze jednoi, czesiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.09, 21:50
                            mdrive i nie otrzymałem wyjaśnienia na proste pytanie,jeżeli nie
                            wiesz nie bierz udziału w forum.
                            Jesteś instruktorem czy szambiarzem cytuję:
                            Ja nie uczę ruszania z innych biegów. Po co?
                            ruszajmy z kopyta! :), z kopyta ruszajmy i już!!!
                            ...no, ale się odgryzła! :):):) ( nie wątpię! )
                            szklana kula tylko dla wybrańców.
                            Tylko jak ja będę na egzaminy jeździł z kursantami to kiedy będę
                            szkolił???,
                            p.s.
                            a może Pan mdrive szkoli na pojazdy specjalne np. betoniara,
                            blachara,szam.....
                            dlaczego na motokur... nie ma księgi gości lub forum
                            • eliiii Re: i jeszcze jednoi, czesiu 16.04.09, 21:57
                              czesiek, ale z Ciebie bystrzak... doprawdy...

jeżeli nie wiesz o co chodzi nie bierz udziału w forum!!!
                            • mdrive Re: i jeszcze jednoi, czesiu 16.04.09, 21:58
                              ...aleś Ty głupi czesiu jest, współczuję!
                  • aniamamamarty Re: nowa skoda i światła do jazdy dziennej? 16.04.09, 22:40
                    Gość portalu: czesiek0 napisał(a):

> i to pytanie dla mdrive było za trudne...
                    > Postawię to pytanie jeszcze raz może jaśniej:
                    > Czy jest zgodne z polskimi przepisami aby światła dzienne w
                    > pojeździe samochodowycm można włączyć bez świateł pozycyjnych
                    > tylnych?
                    > Ja się nie pytam o warunki używania świateł?
                    > Ja się pytam czy to jest zgodne z rozporządzeniem jakim warunkom
                    > technicznym powinny odpowadać światła zewnętrzne w poj. sam.
                    > Jeżeli mdrive jest wykładowcą, instruktorem c+e i znawcą tematu to
                    > proszę o odpowiedź.Czy mdrive rozumie moje pytanie.
                    >
                    > I to wszystko uczą w motokurs-to jest proste.

A ja Cię Czesiu zapytam, czym się Twoim zdaniem różni w
                    interpretacji przepisów wykładnia statyczna od dynamicznej ?
            • aniamamamarty Re: nowa skoda i światła do jazdy dziennej? 16.04.09, 22:32
              Gość portalu: czesiek0 napisał(a):

> Do mdrive.
              > Kompletne bzdury, wciskanie ciemnoty,brak umiejętności czytania
              > ustawy i roporządzeń, osobiste interpretacje niezgodne z zapisem
              > prawo o ruchu drogowym,własne opinie,brak analizy,brak wiedzy o
              > świdectwie homologacji, głupoty.
              > cytuję: To jest proste.
              > > Jeśli pojazd ma możliwość włączenia wszystkich rodzajów świateł
              to
              > jest zdolny otrzymać świadectwo homologacji. A taką zdolność ten
              > model pojazdu posiada! A my wtedy używamy ich zgodnie z
              konstrukcją
              > i możliwościami danego modelu.
              >
              > A ja tylko spytałem jak to jest ze światłami dziennymi?
              >
              > I to wszystko uczą w motokurs-to jest proste.

Szkoda Czesiu, że Tobie nikt nie powiedział jak słownika
              ortograficznego uzywać. To też "pseudo-proste", że piszesz Polacy z
              małej litery ??
              A może to taki zamierzony brak szacunku dla Polaków, z powodu tej
              homologacji, której Twoim zdaniem być nie powinno ?
              >
        • mdrive Re: nowa skoda i światła do jazdy dziennej? 14.04.09, 21:54
          ...
          "2. W czasie od świtu do zmierzchu w warunkach normalnej
          przejrzystości powietrza, zamiast świateł mijania, kierujący
          pojazdem może używać świateł do jazdy dziennej".
          Może, ale nie musi! A jeśli w danym modelu nie ma takiej możliwości to musi użyć
          świateł mijania i już. A model auta spełnia te warunki.
          • Gość: czesiek0 Re: nowa skoda i światła do jazdy dziennej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.09, 22:06
            z tym się zgadzam:
            mdrive napisał:

> ...
            > "2. W czasie od świtu do zmierzchu w warunkach normalnej
            > przejrzystości powietrza, zamiast świateł mijania, kierujący
            > pojazdem może używać świateł do jazdy dziennej".
            > Może, ale nie musi! A jeśli w danym modelu nie ma takiej
            możliwości to musi użyć świateł mijania i już. A model auta spełnia
            te warunki.
      • Gość: aaa Re: nowa skoda i światła do jazdy dziennej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.09, 18:53
        mylisz się Waść i nie znasz przepisów.
        Mogą palić się same, można jeździć bez świteł mijania (na światłach
        dziennych) oraz nie mogą się palić ze świtłami mijania lub drogowymi
    • Gość: Staś Re: nowa skoda i światła do jazdy dziennej? IP: *.idc.net.pl 16.04.09, 22:01
      Czesiek) napisał: "Nowa skoda oktawia ,po włączeniu silnika w sam.włączają się
      światła jazdy dziennej a tylne pozycyjne nie.To jest niezgodne z polskimi
      przepisami Dz.U. nr 32 z 2003 str. 2131. Co wy na to ? Jak polacy dali homologację."
      Skoro są to "światła do jazdy dziennej" to powinny spełniać wymagania
      obowiązujące w Polsce. To logiczne. Dlaczego taki samochód ma polską
      homologację, skoro światła nie spełniają warunków określonych przepisami, nie wiem.
      Jest to pytanie do urzędu wydającego homologację.
      Natomiast aby kierowca miał włączone w czasie jazdy światła jakie obowiązują to
      powinien:
      1.W nocy włączyć światła mijania lub drogowe. I tu problemu nie ma.
      2.W dzień dodatkowo włączyć światła pozycyjne. Bo do jazdy dziennej z przodu ma
      już włączone. Chyba, że połączenia elektryczne uniemożliwiają taki "zestaw".
      Trochę zadziwiające utrudnienie, ale cóż?
      • mdrive Re: nowa skoda i światła do jazdy dziennej? 16.04.09, 22:08
        ...no! czesiu, czy Stasiowi też nawymyślasz od tępych??? No, czesiu, do roboty!!! :)
        • Gość: czesiek0 Re: nowa skoda i światła do jazdy dziennej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.09, 22:23
          mdrive napisał:
          > ...no! czesiu, czy Stasiowi też nawymyślasz od tępych??? No,
          czesiu, do roboty!
          To nie jest odpowiedź na moje proste pytanie:
          Czy jest zgodne z polskimi przepisami aby światła dzienne w
          pojeździe samochodowycm można włączyć bez świateł pozycyjnych
          tylnych?

czy jeszcze jesteśmy na moto kursie...
          • Gość: GoŚĆ Re: nowa skoda i światła do jazdy dziennej? IP: *.jawor.vectranet.pl 16.04.09, 22:29
            Obowiązujący w UE i wielu krajach poza nią Regulamin nr 48 Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ (ECE) pozwala na montowanie takich świateł bez potrzeby ich współdziałania z tylnymi światłami pozycyjnymi (w odróżnieniu od pozostałych świateł samochodowych - drogowych, mijania, przeciwmgielnych, postojowych i przednich pozycyjnych). Polskie przepisy jednak nakazują takie podłączenie elektryczne świateł do jazdy w dzień, by tylne pozycyjne także musiały być włączone. Jest to sprzeczność, ponieważ pojazd, który uzyskał homologację na zgodność z Regulaminem nr 48 powinien być dopuszczony do ruchu w Polsce na podstawie przepisów obowiązujących w UE.
            z WIKIPEDII
            • mdrive Re: nowa skoda i światła do jazdy dziennej? 16.04.09, 22:37
              ...nie do końca!
              Mimo, że jesteśmy w UE to każdy kraj ma prawo posiadać swoje odrębne przepisy
              ruchu drogowego. I do nich się musimy stosować jadąc tam.
              Dlaczego u nas na autostradzie maksymalna prędkość wynosi 130 km/h ( i w
              większości innych krajów ) a u Niemców bez ograniczeń???
              JEŚLI POJAZD POSIADA WSZYSTKIE SYSTEMY URZĄDZEŃ WYMAGANYCH W DANYM KRAJU TO
              SPEŁNIA WARUNKI HOMOLOGACJI.
              Czy jeszcze raz powiesz, że nie udzieliłem odpowiedzi???
              A to już czwarta taka moja odpowiedź z rzędu!
              Czytaj, albo przynajmniej się postaraj.
              • Gość: gość Re: nowa skoda i światła do jazdy dziennej? IP: *.jawor.vectranet.pl 16.04.09, 23:20
                www.auto-swiat.pl/poradnik,Prawo-Ruch-drogowy,Swiatla-do-jazdy-dziennej-fabryczne,22670,1.html
                nie wiem na ile podane przeze mnie źrodła są wiarygodne, ale ja to poprostu rozumiem tak, że nasz kraj jest objęty przepisami UE odnośnie homologacji, a są one sprzeczne z naszymi polskimi przepisami:)
                nie wiem czy się dobrze wyraziłam i czy dobrze to zrozumiałam, ale chciałam pomoc:)
                pozdrawiam
                • mdrive Re: nowa skoda i światła do jazdy dziennej? 16.04.09, 23:35
                  ...dzięki, gość!
                  Masz rację, dzięki. Ale to,że jesteśmy w UE to nie znaczy, że nie mamy swooich
                  przepisów. Każdy kraj ma swoje. Idąc za twoją myślą wszystkie u wszystkich
                  powinny być takie same!. A to nie prawda! Nasze prawo się różni, nasze przepisy,
                  nasze dopuszczalne prędkości też, dlaczegóż by się nie miały różnić warunki
                  homologacji???
              • Gość: gość Re: nowa skoda i światła do jazdy dziennej? IP: *.jawor.vectranet.pl 16.04.09, 23:37
                bezswiatel.ath.cx/?page=dzienne
                i tu jest napisane już chyba jasno:)prawo europejskie ma pierwszeństwo przed prawem polskim.
                • mdrive Re: nowa skoda i światła do jazdy dziennej? 17.04.09, 22:27
                  ...nie prawda!!! Każde państwo ma swoje przepisy wewnętrzne.
                  W Polsce dzienne światła są nie obowiązkowe i większość pojazdów ich nie ma na
                  wyposażeniu. W tym przypadku jeździmy na światłach mijania i już!
                  Gdyby prawo europejskie miało wyższość nad prawem wewnętrznym danego państwa to
                  dlaczego w Niemczech można na autostradzie walić bez ograniczeń ??? ( Tylko w
                  Niemczech )
                  • czesiek0 Re: nowa skoda i światła do jazdy dziennej? 17.04.09, 22:48
                    Panie mdrive ile w tym agresji...

to tak uczą w kursmoto na ursyn... to jest proste
                    • mdrive Re: nowa skoda i światła do jazdy dziennej? 17.04.09, 23:10
                      ...nie, Panie Czesiu, żadnej agresji tylko pytanie!
                  • Gość: BobbyX Re: nowa skoda i światła do jazdy dziennej? IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.05.09, 21:23
                    Prawo europejskie jest ponad prawem kraju należacego do UE i należy je stosować
                    bezpośrednio.
                    Przykład prędkości na niemieckiej autostradzie i w Polsce jest nietrafny
                    ponieważ nie reguluje tej prędkości prawo europejskie. Natomiast reguluje one
                    sposób działania świateł dziennych i ich homologacji. Stąd jeśli przy dziennych
                    światłach nie swiecą się postojówki z tyłu i sprawa trafi do sądu, będzie on
                    musiał bezpśrednio zastosować regulamin 48 ECE z pominięciem sprzecznych z nim
                    przepisów polskich. Pomijam tu oczywiście sprawę czasu, pieniędzy na prawnika,
                    zatrzymania dowodu rej. i innych tego typu problemów.
                    Sam codziennie jeżdżę autem wyposażonym fabrycznie w ten sposób działające
                    światła (DLR).

Pozdrawiam
            • Gość: czesiek0 Re: nowa skoda i światła do jazdy dziennej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.09, 22:39
              Odpowiedź Pana GoŚĆ do mnie dociera.Dzięki za to !

ale to nie jest chyba z motokursu...
              • mdrive Re: nowa skoda i światła do jazdy dziennej? 16.04.09, 22:46
                ...czesiu, sprawdź bezpieczniki w tej Skodzie!!! Może się od tylnych pozycyjnych
                spaliły! :)

...
                To też nie jest z motokursu..., czesiu.
              • Gość: casio Re: nowa skoda i światła do jazdy dziennej? IP: *.adsl.inetia.pl 06.07.09, 10:02
                Światła. Ale co z tylnymi?
                Coraz więcej fabrycznie nowych samochodów wyposażonych jest w
                światła do jazdy dziennej. więcej »
                Sposobem, by to obejść jest montaż świateł do jazdy dziennej.
                Jeszcze niedawno był z tym problem - polskie przepisy wymagały, by
                podczas jazdy na światłach dziennych paliły się światła pozycyjne.
                Było to sprzeczne z prawodawstwem unijnym (Regulaminem nr 48
                Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ), które jest nadrzędne dla
                prawa polskiego. Pisaliśmy o tym w tekście Światła. A co z tylnymi?.

Od niedawna jednak sytuacja się zmieniła. Rozporządzenie ministra
                infrastruktury z 4 maja tego roku, opublikowane w Dzienniku Ustaw z
                20 maja, zmieniło obowiązujące przepisy, dostosowując je do
                europejskich norm prawnych.

Jak więc obecnie wygląda sytuacja ze światłami do jazdy dziennej?

Przepisy mówią, że światła te mają świecić na biało, mają być dwa,
                umieszczone muszą być nie dalej niż 40 cm od bocznego obrysu
                samochodu, a odległość między nimi nie może być mniejsza niż 60 cm.
                Światła nie mogą być niżej niż 25 cm ani wyżej niż 1,5 m nad
                asfaltem, nie mogą również powodować olśnienia innych kierujących.

To jednak nie wszystkie wymogi. Światła do jazdy dziennej powinny
                się włączać automatycznie po przekręceniu kluczyka (włączeniu
                zapłonu), ale powinny się również automatycznie wyłączać po
                włączeniu świateł mijania, drogowych lub przeciwmgłowych.
                Ustawodawca mówi również wprost, że przednie, boczne (o ile są) i
                tylne światła pozycyjne oraz obrysowe, a także oświetlenie tablicy
                rejestracyjnej nie musi się włączać podczas jazdy na światłach
                dziennych.

W tym miejscu zaznaczono również, że w samochodach zarejestrowanych
                po raz pierwszy do końca tego roku dopuszcza się taką instalację
                świateł do jazdy dziennej, przy której świecą się również światła
                pozycyjne oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej. Chodzi o to, by
                nie trzeba było przerabiać instalacji w samochodach, w których
                założono światła do jazdy dziennej według wcześniej obowiązujących,
                polskich przepisów.

Podsumowując, obecnie nie ma już żadnych kontrowersji dotyczących
                świateł dziennych. Można je używać i wówczas tylne światła pozycyjne
                mogą się świecić, ale równie dobrze - nie muszą. Natomiast w
                samochodach rejestrowanych po raz pierwszy począwszy od przyszłego
                roku światła dzienne będą musiały świecić się już samodzielnie - bez
                włączania tylnych świateł pozycyjnych.-------------
                CZyli tylne swiatła pozycyjne nie muszą się świecić

• Gość: Ravcio Re: nowa skoda i światła do jazdy dziennej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.09, 23:34
                  Dzięki za tą wypowiedź. Czytałem właśnie to rozporządzenie z 4 maja 2009 i zinterpretowałem dokładnie tak jak Ty. Nareszcie mogę normalnie używać świateł do jazdy dziennej. Pozdrawiam.
          • mdrive Re: nowa skoda i światła do jazdy dziennej? 16.04.09, 22:30
            ...jesteś tak tępy lub niewidomy, że już nie wiem! Już trzykrotnie Ci
            odpowiedziałem i Staś też. Nie umiesz czytać.
            TAK, JEST TO ZGODNE Z WARUNKAMI HOMOLOGACJI POJAZDÓW!!!!!!!!!!!
    • Gość: aaa Re: nowa skoda i światła do jazdy dziennej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.09, 19:02
      To są stare przepisy
      Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dn. 4 maja 2009
      r. (Dz. U. Nr 75/2009, Poz. 639)
      wszystko jest OK
    • Gość: ja Re: nowa skoda i światła do jazdy dziennej? IP: *.proxisnet.sk 25.07.10, 22:17
      Czesiek jesteś normalny?! Przpis który cytujesz już nie istnieje
      przeczytaj sobie nowe Rozporządzenie Minista Ifrastruktury jak
      wpiszesz w google to znajdziesz na pewno. I nie wporwadzaj ludzi w
      bład po co komu takie głupoty?!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka