agawa75 26.06.09, 11:06 Czy mozna przewozic czterolatka w jego foteliku na przednim siedzeniu - obok kierowcy?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: blurp Re: Czterolatek z przodu IP: 193.227.131.* 26.06.09, 11:51 jeśli masz wyłączoną poduszkę powietrzną - z tego co wiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nadzieja Re: Czterolatek z przodu IP: *.jeleniagora.vectranet.pl 26.06.09, 18:02 Można, oczywiście w foteliku. Nie można przewozić na przednim siedzeniu dziecka tyłem do kierunku jazdy, jeżeli samochód jest wyposażony w poduszkę powietrzną - ale to dotyczy raczej maluszków, bo dla nich są takie foteliki, które montuje się tyłem do kierunku jazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz.pani.Instruktor Re: Czterolatek z przodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.09, 18:06 zgadzam sie z nadzieją ale nadal musisz miec WYŁACZONA poduszke. Odpowiedz Link Zgłoś
w357 ? 26.06.09, 19:59 ....a może zacznijcie czytać (i rozumieć) PoRD ...... Za "niemanie" świateł Też....... Co dopiero .............. Odpowiedz Link Zgłoś
mdrive Re: Czterolatek z przodu 26.06.09, 21:01 ... "ale nadal musisz miec WYŁACZONA poduszke." Nie, nie prawda. Jeśli mamy auto z poduszką dla pasażera ( nie w każdym można ją wyłączyć ) to przewozimy dziecko przodem do kierunku jazdy, ale wcale nie musimy wyłączyć poduszki. Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Czterolatek z przodu 27.06.09, 07:14 Wybuchająca poduszka (w razie kolizji) - nie zrobi dziecku krzywdy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opinia Re: Czterolatek z przodu IP: *.adsl.inetia.pl 27.06.09, 11:01 zrobi krzywdę, ale PoRD nie nakazuje jej wyłączyć. Tylko zdrowy rozsądek... Ale pytanie brzmiało "czy można?", więc: można. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: instruktor Re: Czterolatek z przodu IP: *.net.stream.pl 27.06.09, 13:07 Przepisy zabraniają przewozu dzieci w fotelikach i kołyskach na przednim siedzeniu, ustawionych odwrotnie do kierunku jazdy, gdy znajduje się przed nimi poduszka powietrzna. Może to być bardzo groźne w skutkach. Gdy fotelik jest umieszczony tak, że jego tył opiera się o poduszkę powietrzną lub jest bardzo blisko niej, to wystrzał poduszki jest na tyle silny, że potrafi wyrzucić fotelik wraz z dzieckiem. Wprawdzie producenci samochodów wprowadzają już specjalne wyłączniki poduszek, lecz nie jest to jeszcze praktyka powszechna. Przepisy nie zabraniają natomiast przewożenia większych dzieci na przednich siedzeniach (oczywiście w pasach). Należy jednak pamiętać, że siła wybuchu poduszki powietrznej oraz jej rozmiary zostały dostosowane do osób dorosłych. Jeżeli przesuniemy trochę przedni fotel do tyłu, to dziecko wprawdzie znajdzie się poza zasięgiem jej działania, lecz musimy zwrócić uwagę, by nie dostawało do deski wyprostowanymi nogami, gdyż napełnienie poduszki w takiej pozycji może przynieść za sobą poważne konsekwencje. Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Czterolatek z przodu 27.06.09, 14:26 Właśnie - ta poducha jak trzepnie dorosłego - to jest w stanie zrobić mu złam nosa najwyżej / a co dopiero mówić o 4 latku, który bliżej siedzi z racji ochronnego fotelika i tkanek miękkich własnych - wrażliwszych/ ja bym wyłączyła poduchę bez względu na zalecenia PORD - WORD czy inne SMORD/ cóż mój synuś kiedyś przywalił w oparcie od łóżka i nos miał fioletowy - myślę, że gdyby mu w twarz wybuchnęła tak poducha to nos miałby wtedy fioletowy - ale na plecach/ Odpowiedź więc brzmi - można ale wyłącz poduchę - nawet jeśli word ma na ten temat inne zdanie :( Odpowiedz Link Zgłoś
mdrive Re: Czterolatek z przodu 27.06.09, 20:47 ... luna, tgrochę szydzisz nie potrzebnie. Word/smord itp. Nie w każdym aucie jest opcja wyłączenia poduchy, rozumiesz? Jeśli fotelik dla malucha jest przodem do kierunku jazdy a do tego cły fotel pasażera jest cofnięty na maksa to maluszkowi nic się nie stanie. Nie ma obowiązku wyłączania tej poduchy a nawet nie ma takiej potrzeby przy wyobraźni rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Czterolatek z przodu 27.06.09, 21:51 Masz rację - przy wyobraźni rodzica! Szydzę fakt. Dlaczego? Nie można prościej opisać zasad przewozu dziecka, aby wszyscy je jednakowo zrozumieli i zinterpretowali?? A jeśli rodzic nie ma wyobraźni, to ta poduszka buchnie (tfu tfu) jakiemuś maluchowi w twarz. Rozumiem już , że obowiązku wyłączenia nie ma, ale informacja by fotel wycofać do tyłu, wcale nie jest taka oczywista dla wszystkich. Tak więc dzięki za info :) Odpowiedz Link Zgłoś
mdrive Re: Czterolatek z przodu 27.06.09, 22:15 ... a czy zrozumiecie kiedyś, że dziecku po tysiąckroć większe niebezpieczeństwo grozi codziennie we własnym domu z powodu braku opieki? Zabawa nożyczkami, kontakt elektryczny, kuchenka gazowa itp. A tu rozmowa o jakiejś poduszce gdzie kryteria wyraźnie określone są! Ile czasu dziennie dziecko spędza w aucie? Tylko chwilę. Ale poz nim to dopiero zagrożenia czyhają. Czyż nie prawda? A Wy o jakieś poduszce tam. Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Czterolatek z przodu 28.06.09, 08:06 ech Na temat zabezpieczeń w domu, to mnie chyba nie przegadasz ;) Do kontaktów są specjalne zaślepki, których nie wydłubiesz tak łatwo, do kuchenek specjalne płyty osłaniające oraz kapsułki zabezpieczające pokrętła, nożyczki dla dzieci wymyślono plastikowe - nie skaleczy się nimi a papier przetnie.. ;) itd. :) Nawet okna można zamykać na klucz tzn. klamki okienne z zabezpieczeniem :) Ale nie o tym - to forum :) Odnośnie owej poduszki,mojej koleżance, inny samochód- dosłownie wylądował niczym samolot, na masce jej auta. Na szczęście nic jej i córeczce się nie stało (oprócz doznanego szoku). Tak więc, gadka o poduszkach dla mnie ma sens. Niestety nigdy nic.... pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś