Dodaj do ulubionych

Zagadki - cz. IV

08.03.07, 15:17
Na rozpoczęcie nowego cyklu wybrałem nazwę fikcyjnego samochodu występującego
w "PS" (jeśli już było, dajcie znać, to zmienię).
Obserwuj wątek
    • le_szek Re: Zagadki - cz. IV 08.03.07, 17:34
      Czyżby valcone z 'Niesamowitego dworu'?
      • waldemar_batura Re: Zagadki - cz. IV 08.03.07, 17:51
        Tak. Proszę, Twoja kolej.
        • le_szek Re: Zagadki - cz. IV 08.03.07, 22:19
          Jaki obraz 'ukradł' fałszywy Pigeon?
          • tragacik Re: Zagadki - cz. IV 09.03.07, 10:10
            "Plaża" - Auguste Renoir
            • le_szek Re: Zagadki - cz. IV 09.03.07, 19:40
              Oui ;-)

Next please!
              • tragacik Re: Zagadki - cz. IV 12.03.07, 14:49
                Co to jest brakteat?
                • le_szek Re: Zagadki - cz. IV 12.03.07, 17:21
                  Monet wybita na cienkiej blaszce - tak, że ma tylko awers, bo na rewersie
                  uwypukla się negatyw wierzchniej strony. Np. brakteat Jaksy z Kopanicy, żeby w
                  temacie forum zostać :-)
                  • tragacik Re: Zagadki - cz. IV 12.03.07, 20:29
                    takjest!
                    • le_szek Re: Zagadki - cz. IV 13.03.07, 19:38
                      Jak nazywał się chłop, który rzekomo miał drugą połówkę srebrnej blaszki?
                      • waldemar_batura Re: Zagadki - cz. IV 13.03.07, 20:08
                        Pókijaniec (zapamiętałem go jako Pójkijańca i coś mi nie pasowało).
                        • le_szek Re: Zagadki - cz. IV 13.03.07, 21:39
                          Pięknie! Myślałem, że będzie trudniejsza. Twoja kolej.
                          • waldemar_batura Re: Zagadki - cz. IV 13.03.07, 22:40
                            To może coś naprawdę trudnego ;-) - zidentyfikujcie dwie postaci znane pod
                            pseudonimami Bolek i Lolek.
                            • latajacy.kubek Re: Zagadki - cz. IV 15.03.07, 00:33
                              to bracia wchodzący w skład załogi omegi 'piratów' (Złota Rękawica)
                              • waldemar_batura Re: Zagadki - cz. IV 18.03.07, 15:39
                                Oczywiście prawidłowa odpowiedź, prosimy o następną zagadkę.
                                • latajacy.kubek Re: Zagadki - cz. IV 18.03.07, 20:54
                                  moje pytanie jest takie: czego szukał p.Tomasz w przydrożnym rowie po drodze do Fromborka?

i pytanie zupełnie poza konkursem, dla tych co lubią turystykę śladami p.samochodzika: z pewnego powodu pościg do granicy za fordem mustangiem nie mógł dojść do skutku. jaki był to powód?
                                  • le_szek Re: Zagadki - cz. IV 18.03.07, 23:20
                                    Odpowiedź na pytanie pozakonkursowe - zniszczone (chyba przez krasnoarmiejców)
                                    wiadukty czy też mosty.
                                  • le_szek Re: Zagadki - cz. IV 18.03.07, 23:34
                                    Zaś odpowiedź na pytanie właściwe: chciał narwać trawy (i chyba mleczy) dla
                                    królika Cagliostra.
                                    • latajacy.kubek Re: Zagadki - cz. IV 19.03.07, 18:51
                                      2x Tak. Myślałem, że zagadka krajoznawcza będzie trudniejsza :-)
                                      • le_szek Re: Zagadki - cz. IV 19.03.07, 21:31
                                        Akurat niedawno to czytałem na jakiejś stronie - odnośnik był chyba na stronie o
                                        Nienackim.
    • le_szek Re: Zagadki - cz. IV 19.03.07, 22:48
      OK, nowa zagadka - w jakim mieście spoczywał właściciel złotej rękawicy?
      • tragacik Re: Zagadki - cz. IV 20.03.07, 21:48
        w Iławie :)
        • le_szek Re: Zagadki - cz. IV 20.03.07, 23:28
          Bene!

Następna Twoja.
          • tragacik Re: Zagadki - cz. IV 21.03.07, 12:45
            prosze mi powiedziec, kto jezdzil samochodem marki citroen?
            chyba kojarze dwie takie osoby :)
            • waldemar_batura Re: Zagadki - cz. IV 21.03.07, 16:02
              Pierre Tendron ze "Złotej rękawicy" i... chyba sobie nie przypomnę, a z pracy
              wyjść trzeba.
              • le_szek Re: Zagadki - cz. IV 21.03.07, 21:20
                Może kustosz zamku Sześciu Dam z 'Fantomasa'?
                • tragacik Re: Zagadki - cz. IV 23.03.07, 23:33
                  Obaj macie racje, to o tych osobnikow mi chodzilo.
                  Poniewaz jest remis, to o wygranej niech rozstrzygnie dodatkowe pytanie: kto
                  JESZCZE jezdzil citroenem? :)
                  • le_szek Re: Zagadki - cz. IV 24.03.07, 10:08
                    Jako, że nie mam bladego, a Waldemar odpowiedział jako pierwszy - niech on daje
                    następną zagadkę.
                    • tragacik Re: Zagadki - cz. IV 24.03.07, 18:54
                      niech i tak bedzie.
                      :)
                      • waldemar_batura Re: Zagadki - cz. IV 24.03.07, 23:11
                        Proszę bardzo. Tylko już nie wiem, o co spytać. ;-)
                        Uwaga, pytanie podchwytliwe. Wymień wszystkie środki transportu, którymi
                        posługiwała sie Bajeczka we wszystkich miejscach, gdzie przedstawiono jej losy.
                        • sowca Re: Zagadki - cz. IV 28.03.07, 21:49
                          hoho, ales zadał, nikt chyba nie potrafi rozwiązac ;) może podpowiedz albo inna
                          zagadka?
                        • le_szek Re: Zagadki - cz. IV 28.03.07, 23:00
                          Krasula, wehikuł, autobus (na początku nim chyba przyjechała), bmw Batury, wózek
                          akumulatorowy (tego nie jestem pewien). Kurczę, a niedawno czytałem 'Złotą
                          rękawicę'.
                          • waldemar_batura Re: Zagadki - cz. IV 29.03.07, 14:33
                            Wybaczcie opóźnienie, trochę zajęty jestem. ;-) Wózek - nie, o beemce nie było
                            mowy wprost (choć oczywiście będąc wcześniej foczką pana B. musiała nim
                            jeździć :-)). Muszę więc podpowiedzieć a propos tego jednego brakującego
                            pojazdu. Szukajcie nie tylko w książkach - i już będzie b. łatwo.
                            • waldemar_batura Re: Zagadki - cz. IV 29.03.07, 14:34
                              Jutro jeszcze postaram się wpaść na forum - jeśli nikt nie zgadnie, to przed
                              wyjazdem zadam nową zagadkę.
                              • sowca Re: Zagadki - cz. IV 04.04.07, 18:01
                                No i się zakorkowało. Waldemar, jesli jeszcze nie wyjechales (bądź już wróci
                                łes), zadaj nową zagadkę :)
                                • waldemar_batura Re: Zagadki - cz. IV 06.04.07, 16:14
                                  Uff, ledwo mam czas na cokolwiek, ale obowiązek na forum wzywa. :-)
                                  Pytanie było z haczykiem, jak zaznaczałem: Bajeczka (nieco zmieniona)
                                  podróżowała jeszcze w filmie "Latające machiny kontra PS" - chyba nie muszę
                                  dodawać czym. ;-)
                                  Nowe: co decydowało o tym, że postrach wrocławskiej gastronomii uznawał kobiety
                                  za podejrzane?
                                  • le_szek Re: Zagadki - cz. IV 06.04.07, 17:11
                                    To, że były ładne.
                                    • sowca Re: Zagadki - cz. IV 06.04.07, 17:33
                                      I to, ze potrafily mowic po niemiecku ;)
                                      • waldemar_batura Re: Zagadki - cz. IV 08.04.07, 03:01
                                        Znów problem, bo podzieliliście się odpowiedzią: uroda + obce języki. Chyba
                                        przyznamy rację pierwszemu z piszących?
                                        • sowca Re: Zagadki - cz. IV 08.04.07, 14:45
                                          Niech leszek zadaje, byle szybko, bo sie strasznie wlecze ten wątek.
                                          • le_szek Re: Zagadki - cz. IV 08.04.07, 19:19
                                            OK. Jak brzmiała pierwsza nazwa 'Krasuli'? Proste na święta :-)
                                            • sowca Re: Zagadki - cz. IV 08.04.07, 20:53
                                              "Szkwał"? Nie jestem pewna, "Złotą Rękawicę" czytałam tylko raz ;)
                                              • le_szek Re: Zagadki - cz. IV 08.04.07, 22:30
                                                Tak. Dawaj następną.
                                                • sowca Re: Zagadki - cz. IV 09.04.07, 15:50
                                                  Proszę wymienić jak najwięcej języków, ktore znał Tomasz :)
                                                  • le_szek Re: Zagadki - cz. IV 09.04.07, 16:45
                                                    Czeski, niemiecki, angielski, łacinę (choć w różnych książkach to było wspominane).
                                                  • syswia Re: Zagadki - cz. IV 09.04.07, 18:29
                                                    Rosyjski na pewno
                                                    Greke... chyba nie, ale nie jestem pewna
                                                  • le_szek Re: Zagadki - cz. IV 09.04.07, 19:16
                                                    Rosyjski też? Jakoś nie kojarzę Rosjan w żadnym tomie, w którym to było?
                                                  • sowca Re: Zagadki - cz. IV 09.04.07, 22:50
                                                    Rosyjskiego nie jestem pewna, chociaż też mi się wydaje, ze znał. Jesczze jeden
                                                    język, dośc szeroko znany, ktory na pewno znał :)
                                                  • elkana Re: Zagadki - cz. IV 09.04.07, 23:39
                                                    Rosyjski - w "Pierwszej przygodzie PS". A francuski?
                                                  • sowca Re: Zagadki - cz. IV 10.04.07, 19:30
                                                    Podsumowując: angielski, niemiecki, francuski, czeski, łacinę, rosyjski. Sporo
                                                    tego. Proponuje, żeby następną zagadkę zadal albo Leszek (który wymienił
                                                    najwięcej) albo Elkana (która wyjasnila rosyjski i dodała francuski). Kto
                                                    pierwszy, ten lepszy :)
                                                  • le_szek Re: Zagadki - cz. IV 10.04.07, 20:34
                                                    Niech zadaje Elkana - ladies first :-)
                                                  • le_szek Re: Zagadki - cz. IV 10.04.07, 00:12
                                                    Polski?
                                                  • sowca Re: Zagadki - cz. IV 23.04.07, 21:17
                                                    Elkana w ciągu dwoch tygodni nie zadała zagadki, to może jednak Leszek zada?
                                                  • le_szek Re: Zagadki - cz. IV 23.04.07, 23:14
                                                    OK. Jutro coś wymyślę.
    • le_szek Re: Zagadki - cz. IV 24.04.07, 14:14
      Zagadka łatwa na reaktywację - jak nazywali się dwaj panowie (z wartburga i
      syrenki) pojawiający się w 'Nowych przygodach'.
      • tragacik Re: Zagadki - cz. IV 25.04.07, 09:53
        Anatol i Kazio :)

mysle, ze zgadlem :), to od razu zarzuce nową zagadkę:

kto z bohaterow jezdzil motorem (mozliwosci jest... kilka)?
        • le_szek Re: Zagadki - cz. IV 25.04.07, 10:46
          Zgadłeś, zgadłeś.

Motocyklem jeździli: Mysikrólik, bracia Gnatowie (a we wspomnieniach i Skwarek),
          ciotka Zenobia, tyle mi się przypomniało.
          • le_szek Re: Zagadki - cz. IV 06.05.07, 17:57
            Hej, hej, Tragacik, jesteś? Jako jedyny zgadujący w zasadzie mogę uznać, że moja
            odpowiedź jest najtrafniejsza, ale miło byłoby, gdyby zadający zagadkę to
            potwierdził.
            • tragacik Re: Zagadki - cz. IV 10.05.07, 16:00
              jestem dopiero :(
              w zasadzei byli jeszcze Gienek i Kazek ze Skarbu Atanaryka, ale ja za to
              zapomnialem o Skwarku i Gnatach :)
              czyli remis i dawaj zagadke...
    • le_szek Re: Zagadki - cz. IV 12.05.07, 21:18
      OK, reaktywacja zagadkowego wątku: gdzie był grób Dawida Katza?
      • sowca Re: Zagadki - cz. IV 12.05.07, 21:47
        Prawdopodobnie w Lesku...ale nie udało się go odnaleźć
        • le_szek Re: Zagadki - cz. IV 12.05.07, 22:46
          Cóż za prędkość :-)

Widzę, że nie tylko ja stęskniłem się za zagadkami. Oczywiście, masz rację,
          Twoja kolej!
          • sowca Re: Zagadki - cz. IV 13.05.07, 21:40
            Prędkośc spowodowana jest irytacją, a ta z kolei spowodowana jest faktem, ze
            ten wątek co chwila upada :P
            Kto podsunął Panu Samochodzikowi słownik geograficzny ziem polskich
            w "Templariuszach"?
            • le_szek Re: Zagadki - cz. IV 13.05.07, 22:16
              Matka Ewy, jeśli dobrze pamiętam.
              • sowca Re: Zagadki - cz. IV 14.05.07, 12:32
                Bardzo dobrze pamiętasz ;) Teraz Ty
                • le_szek Re: Zagadki - cz. IV 15.05.07, 13:32
                  Jak nazywał się zastępowy z "Nowych przygód'?
                  • le_szek Re: Zagadki - cz. IV 18.05.07, 13:15
                    No co jest, nikt nie pamięta? Jeżeli tak, dajcie znać, podpowiem.
                    • tragacik Re: Zagadki - cz. IV 22.05.07, 09:33
                      Krogulec, przeciez :)
                      • le_szek Re: Zagadki - cz. IV 22.05.07, 10:54
                        No w końcu! Bo już się miałem załamać :-)
                        • tragacik Re: Zagadki - cz. IV 24.05.07, 10:42
                          no to teraz ja:

kto i za ile chcial kupic od Tomasza wehikul? odpowiedz powinna byc
                          wielopunktowa :)
                          • le_szek Re: Zagadki - cz. IV 24.05.07, 14:38
                            Kto - przypomina mi się Petersen i producent 'Świętego'. Ale za ile? Za cholerę
                            nie pamiętam.
                            • syswia Re: Zagadki - cz. IV 25.05.07, 17:31
                              I jeszcze wlasciciel Wartburga (?) z Krakowa. To miala byc transakcja wiazana
                              z garazem po wujku Gromille.
                              • sowca Re: Zagadki - cz. IV 26.05.07, 23:14
                                A takze ciotka Eveline, chociaz nie wiem, czy mozna to zaliczyc do propozycji
                                kupna: proponowala wymianę wehikułu na alpine renault.
                                • tragacik Re: Zagadki - cz. IV 28.05.07, 09:35
                                  sowca napisała:

> A takze ciotka Eveline, chociaz nie wiem, czy mozna to zaliczyc do propozycji
                                  > kupna: proponowala wymianę wehikułu na alpine renault.

ja pamietam trzy przyapdki:
                                  1. weterynarz, ktory kupowal garaz
                                  2. petresen
                                  3. domini

mysle, ze wygral ten, kto podal dwa punkty i w dodatku jako pierwszy :)
                                  • le_szek Re: Zagadki - cz. IV 29.05.07, 11:05
                                    > mysle, ze wygral ten, kto podal dwa punkty i w dodatku jako pierwszy :)

Wypada, że ja :-D

Z jakiego drewna cygarniczki kupił Tomasz w 'Wyspie złoczyńców'?
                                    • syswia Re: Zagadki - cz. IV 01.06.07, 04:32
                                      Zaciekawiles mnie i az sprawdzilam - w mojej wersji nie jest dokladnie
                                      powiedziane z jakiego drewna - Pan Samochodzik wybral z pudelka dwie waskie i
                                      ksztaltne cygarniczki drewniane - po prostu.
                                      Przypominam sobie za to, ze stary Janiak ze Strasznego dworu rzezbil
                                      cygarniczki z korona stracowa z drewna wisniowego (czeresniowego???... chyba
                                      jednak wisniowego)
                                      • le_szek Re: Zagadki - cz. IV 01.06.07, 09:45
                                        Oops, my mistake :-D

Masz rację, zasugerowałem się widać 'Niesamowitym dworem', bo byłem pewien, że
                                        wiśniowe ('Wyspę..' dość dawno czytałem).

Dawaj następną.
                                        • zielony_sufit Re: Zagadki - cz. IV 01.06.07, 14:24
                                          Kogo i dlaczego Tomasz nazwał "Putyfarową"?
                                          • sowca Re: Zagadki - cz. IV 03.06.07, 21:57
                                            zaraz, chwileczkę, coś nam się pomieszało. teraz syswia powinna zadać zagadkę,
                                            jako że odgadła poprzednią.
                                            • zielony_sufit Re: Zagadki - cz. IV 04.06.07, 08:01
                                              Ok, nie zapoznałem się z regułami. Ale jakby ktoś sobie przypomniał kogo i
                                              dlaczego Tomasz nazwał Putyfarową, to zapraszam.
                                              • sowca Re: Zagadki - cz. IV 04.06.07, 12:44
                                                Myślalam nad tym wczoraj cały wieczór i za Chiny nie mogę wymyślić :( coś jakby
                                                mi się kołacze w głowie o Putyfarowej, ale w zaden sposob nie moge tego
                                                skojarzyć z zadnym PS.
                                                • tragacik Re: Zagadki - cz. IV 05.06.07, 10:48
                                                  cos mi sie kojarzy ze Skarbem Atanaryka, albo z Pozwoleniem na lwa...
                                                  raczej z Pozwoeniem - jakas koleznka, ktora podwozil na skuterze? :)
                                                  • syswia Re: Zagadki - cz. IV 05.06.07, 22:02
                                                    o rany, zagapilam sie - strasznie przepraszam - pomysle dzis wieczorem nad
                                                    zagadka...
                                                  • syswia Re: Zagadki - cz. IV 07.06.07, 16:15
                                                    Proste:
                                                    Jakie menu oferowala gospoda ludowa Nad Jeziorakiem i co z tego menu wybral
                                                    Tomasz?
                                                  • sowca Re: Zagadki - cz. IV 10.06.07, 19:53
                                                    O ile pamiętam, menu składało się głwonie z kiełbasy z musztardą i to wlasnie
                                                    danie wybrał Tomasz.
                                                  • syswia Re: Zagadki - cz. IV 11.06.07, 03:43
                                                    a jesli jeszcze uzupelnisz o napitki to oddam Ci paleczke w Twoje rece :)
                                                  • le_szek Re: Zagadki - cz. IV 11.06.07, 11:25
                                                    Żeby było szybciej - piwo i oranżada. I niech Sowca zadaje zagadkę :-)
                                                  • sowca Re: Zagadki - cz. IV 11.06.07, 13:43
                                                    Ej, Leszek mi zabrał uzupełnienie zagadki :P ale rozumiem, ze to pro publico
                                                    bono, aby przyspieszyc wątek :)
                                                    O własnie. Kiedy Tomasz dokonał kradzieży własnie "pro publico bono"?
                                                  • le_szek Re: Zagadki - cz. IV 11.06.07, 22:30
                                                    Kradnąc Baturze złote kielichy w 'PS i zagadkach Fromborka'
                                                  • sowca Re: Zagadki - cz. IV 11.06.07, 23:17
                                                    Dobrze:) chociaz uwzględniłabym też kradzież gąbki z łazienki w Niesamowitym
                                                    Dworze:)
                                                  • nchyb Re: Zagadki - cz. IV 12.06.07, 09:55
                                                    > Dobrze:) chociaz uwzględniłabym też kradzież gąbki
                                                    z gąbk to bylo tolko wypożyczenie w celu użycia, by zdemaskować przestępcę.
                                                    Gąbka miała być oddana...
                                                    A kielichów Baturze oddać nie planował :-)
                                                  • sowca Re: Zagadki - cz. IV 12.06.07, 11:17
                                                    Niezupełnie, bo Tomasz oddał przecież Baturze jego kielichy :P wprawdzie nie
                                                    złote, ale jednak oddał :) wiec mozna uznać, że kielichy byly wypozyczone...
                                                  • nchyb Re: Zagadki - cz. IV 12.06.07, 15:09
                                                    > Niezupełnie, bo Tomasz oddał przecież Baturze jego kielichy
                                                    o nie nie nie, on nie oddał, on podmienił...
                                                  • sowca Re: Zagadki - cz. IV 12.06.07, 22:48
                                                    Oddał Baturze należące do niego srebrne kielichy.
                                                    Prosimy Leszka o zadanie kolejnej zagadki.
                                                  • sowca Re: Zagadki - cz. IV 15.06.07, 20:35
                                                    Leeeszek, Twoja kolej!!
                                                  • le_szek Re: Zagadki - cz. IV 15.06.07, 22:58
                                                    Sorry, trochę nieczasowy byłem :-)

Jak nazywała się harcerka z 'PS i zagadki Fromborka'?
                                                  • tragacik Re: Zagadki - cz. IV 18.06.07, 10:09
                                                    Zosia Walczyk :)
                                                  • le_szek Re: Zagadki - cz. IV 18.06.07, 10:54
                                                    Zgadza się. Następną prosimy :-D
                                                  • tragacik Re: Zagadki - cz. IV 19.06.07, 10:38
                                                    kogo Tomasz nazywal "Panna Patyczkówna" ?
                                                  • le_szek Re: Zagadki - cz. IV 19.06.07, 11:34
                                                    Zaliczkę.
                                                  • tragacik Re: Zagadki - cz. IV 20.06.07, 12:27
                                                    jak w "Rejsie" - niestety,, odpowiedz niepelna...
                                                  • le_szek Re: Zagadki - cz. IV 20.06.07, 12:59
                                                    To dobrze, bo i tak nie mam głowy do wymyślania następnej zagadki ;-)
                                                  • latajacy.kubek Re: Zagadki - cz. IV 20.06.07, 14:04
                                                    Yvonne?
                                                  • tragacik Re: Zagadki - cz. IV 21.06.07, 15:19
                                                    wlasnie :)

no to teraz jedne w Was powienien wymyslec kolejna zagadke
                                                  • le_szek Re: Zagadki - cz. IV 21.06.07, 20:52
                                                    Ja się zrzekam.
                                                  • sowca Re: Zagadki - cz. IV 22.06.07, 15:51
                                                    Proponuję, zeby kolejna zagadka otworzyla nowy watek :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka