aswitch 07.10.04, 15:59 Na maturę ustną z polskiego wybrałam temat: Motyw szatana w literaturze i sztuce. Jakie lektury albo dzieła sztuki mogę wykorzystać w mojej pracy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
another_story Re: Motyw Szatana 07.10.04, 17:19 O, siostrzyczka w wierze! :-) Będę mówiła o tym samym i jestem właśnie na etapie kompletowania materiałów (na razie, dla ścisłości, tkwię na początku owego etapu...). Planuję sięgnąć do "Boskiej komedii", "Raju utraconego", twórczości polskich i zagranicznych romantyków (przede wszystkim "Fausta"), poezji i poetyckiej prozy Baudelaire'a, biografii Przybyszewskiego (jego twórczość pominę dyskretnym milczeniem :)), demonologicznych zainteresowań Micińskiego, "Doktora Faustusa" Manna, no i oczywiście "Mistrza i Małgorzaty" Bułhakowa. Zastanawiam się też nad którymś utworem Dostojewskiego, ale pojawia się tu problem czasu - 15 minut to raczej niewiele. Kiedy ja zdążę to wszystko omówić? Diabeł to temat-rzeka, na dodatek rzeczywiście porywający. Aha, gdybyś szukała opracowań, proponuję zerknąć do książki "Diabeł" autorstwa Alfonsa di Noli (Wydawnictwo Universitas, możesz znaleźć tę pozycję na ich stronie: www.universitas.com.pl). Ja planuję ponadto zaznajomić się ze stosownymi rozdziałami dzieł traktująch o romantyzmie i Młodej Polsce (bo te dwie epoki kładły chyba największy nacisk na analizę naszego zagadnienia). Gdybyś chciała pogadać i podzielić się refleksjami, napisz do mnie maila. Pozdrawiam szatańsko :). Odpowiedz Link Zgłoś
suppasattwa Re: Motyw Szatana 08.10.04, 13:01 Tylu autorow w ciagu pietnastu minut? Moj polonista powiedzial, ze najlepiej ograniczyc sie np. do 3-4 dziel, ale tyle wydaje mi sie z kolei za malo. I w koncu kompletnie nie wiem, na ilu ksiazkach sie oprzec... Odpowiedz Link Zgłoś